.

.
.

24 Kasım 2011 Perşembe

ÖĞRETMENİM, CANIM BENİM


Yıllar önce Denizli'de oturmuştum ilk kez bir sınıfın öğretmen kürsüsüne. Lise son sınıflaydı siftahım, karşımda taş çatlasa benden 4-5 yaş küçük bir öğrenci kalabalığı gözlerini dikmiş sınıfa giren incecik ve gencecik kadına bakıyordu dikkat ve merakla. Acemice yoklama yaptım, aksiliğe bakın ki öğrencilerden birinin soyadı "Oturak" idi. Gülmeden nasıl tamamladım o yoklamayı bir Allah, bir ben bilirim. Girdiğim ders sadece bir öğretim yılı yürürlükte kalabilen, kitabı hatta doğru dürüst müfredatı olmayan "Turizm ve Sanat Eğitimi" isimli saçmasapan bir dersti. Göreve başlama yazısı Nisan ortasında gelen tecrübesiz öğretmene idare resmen kakalamıştı bu dersi. Ne anlattım, nasıl anlattım hiç bilmiyorum sadece dersten çıkarken derin bir "oh" çektiğimi hatırlıyorum. Sonra çok sevdim o sınıfı, onu ve diğerlerini. Baharda bana leylak demetleri taşıyan Fethiye'yi, zeki ve kültürlü Ali'yi, gür sesiyle "Dersim dört dağ içinde" türküsünü çok güzel söyleyen Tuncelili Hüseyin'i, minik bir kedi gibi eteğimin dibinden ayrılmayan Muhteber'i, ikinci sınıfta kocaya kaçan güzel Nermin'i, cübbe benzeri bir pardesüyle derslere giren ve imam olmak isteyen İbrahim'i, çalışkan ve zarif Nurcan'ı hiç unutmadım. Adları ve yüzleri yavaş yavaş gözümün önünden silinse de ben Denizli'deki öğretmenlik yıllarımı kalbimde hep ayrı bir yere koydum. Tayinim çıktığında son ders için girdiğim sınıflardan birinde her zaman yaptığım gibi sıraların arasında dolaşarak veda konuşmamı yapıp karatahta önüne geldiğimde gördüğüm manzara zihnimin en nadide köşesine çıkmaz mürekkeple yazıldı; sınıfın tamamı ellerini yüzüne kapamış ağlıyordu. Çok iyi bir öğretmen oldum mu bilemem, bunu öğrencilere sormak lazım ama ilk göz ağrım olan okuldan ayrılırken yaşadığım bu sahne daha iyi olmak için bir itici güç oldu.

Öyle ya da böyle uzun yıllarım geçti okullarda, yüzlerce gence birşeyler öğretmeye çabaladım. Kimi zaman severek girdim sınıflara kimi zaman bezginlikle ama elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Ödülüm yıllar sonra çeşitli yerlerde, çeşitli zamanlarda karşıma çıkıp boynuma atılan öğrencilerim oldu, bundan iyisi de can sağlığıdır herhalde. Anlamı ve önemi sürekli tartışılsa, yılda bir gün bile olsa özeldir benim için Öğretmenler Günü. O bir günün içine yılların anıları sığar, bunu da ancak ellerine tebeşir tozu sinenler bilir. O nedenle önce hayatıma yön veren, sahip olduğum birikimde büyük payı olan ilkokul öğretmenimi ve depremde hayatını kaybeden öğretmenleri saygıyla ve sevgiyle anıyorum, huzur içinde uyusunlar. Öğretmen blogdaşlarımın ve arkadaşlarımın da Öğretmenler gününü kutlayıp en güzel dileklerimi yolluyorum...

29 yorum:

  1. Sizin gibi değerli bir öğretmenin şahsında,bütün öğretmenlerin gününü kutluyorum.Başta başöğretmen ATATÜRK olmak üzere aramızdan ayrılan tüm öğretmenlerimize rahmet diliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Öğretmenler gününüz kutlu olsun öğretmenim :)

    YanıtlaSil
  3. Günün kutlu olsun Leylak' cım

    YanıtlaSil
  4. Öğretmenler günün kutlu olsun Leylak'cım, senin ve tüm öğretmenlerimizin...

    YanıtlaSil
  5. Senin ve diğer tüm öğretmenlerin, öğretmenler günü kutlu olsun

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. bu yazı biraz da halide nusret zorlutuna' yı hatırlattı.

    ve yolun en başında olmak, yolda olmak için çabalamak ne kadar heyecanlı ve yapayalnız aslında.


    gününüz kutlu olsun, öperim gözlerinizden güzel hocam...:)

    YanıtlaSil
  7. Senin ve tüm öğretmenlerimizin bu özel ve güzel günü kutlu olsun Leylağım:))

    YanıtlaSil
  8. Daha okuyamadım yazınızı:(( Okula gideceğim efenim, oğluşumun öğretmenine. Lale ablanın yazısından koşa koşa buraya geldim; ancak yetiştim. Öğretmenler gününüz kutlu, mutlu olsun Leylak Dalım:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Canım öğretmenler günün kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  10. güzel öğretmen,nasıl duygulandım okurken alfabeyi öğreten ilk öğretmenimi düşündüm ve sesini duydum:)bence yeryüzünün en kıymetli mesleklerinden birini yaptınız, geriye bıraktığı bir yığın anı bu işin hazinesi sanırım...Öğretmenler gününüz kutlu olsun örtttmenimmm:)

    YanıtlaSil
  11. örtmenim öğretmenler günün kutlu olsun bütün öğretmenlerin de...

    YanıtlaSil
  12. Birçok güzel şeyin yanında bir çok da sıkıntı demek öğretmenlik. Ama yine de böyle anıları okuyunca, çocukların neden hep öğretmen olmak istediklerini daha iyi anlıyor insan. Kutlu olsun öğretmenler gününüz.

    YanıtlaSil
  13. Leylak Dalı Örtmenim
    kutlu olsun bu özel ve güzel gününüz...

    YanıtlaSil
  14. Dünyanın en güzel mesleği olmalı öğretmenlik, hepimiz için yıllar sonra bile hep hatırlanan ve sevilen, hiç unutulmayandır öğretmenler. Gözyaşlarıyla sınıftan uğurlanmak, öğretmenler gününde kutlamalar almak kimbilir ne güzel duygulardır. Öğretmenler günün kutlu olsun Leylakcım, ne mutlu senin öğrencin olmuş çocuklara:) Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel yazmışsın yine Leylakcığım.

    Öğretmenler günün kutlu olsun.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. İyi ki varsınız, hepiniz.
    Ellerinizden saygıyla öpüyorum ÖĞRETMENİM.

    YanıtlaSil
  17. Çok duygulandım öğretmenim:-)

    Bence sen günün olumsuz yorumları dikkate alma, tüm mesleklerde olduğu gibi iyisi de var kötüsü de. Ve malesef kötü daha fazla aklında kalır bazı insanoğlu'nun.

    Turizm ve Sanat derslerine ben de yetiştim. Aynı anlattığın gibi bizim de çok çaylak ve acemi üstüne de hamile bir Turizmcimiz olmuştu. Lise son'daydık sanırım. Ne çektiydi zavallı. O kızcağıza hep üzülmüşümdür.

    YanıtlaSil
  18. ÖRTMENİM ÖRTMENİM!!!!!
    GÜNÜN KUTLU OLSUN
    parmak kaldıran çocuklar arasından birini seçip kaldırmak ne zordur bilmem,
    sen bilirsin,
    O çocuklar bakar gözünün taaa içine
    senin gözüne girmek ister
    senin gibi öğretmenlerin her günü coşkulu ve güzel olsun

    YanıtlaSil
  19. Öğretmenler gününüzü en içten dileklerimle kutlarım...

    YanıtlaSil
  20. Canım Öğretmenim;))
    gününüz kutlu olsun,sevgilerimle;))

    YanıtlaSil
  21. Leylağım öğretmenler günün kutlu olsun.Ben buardan hayran hayaran seni okurken ,öğrencilerin kim bilir nasıl sevmilerdir seni..Unutulmayan öğretmenler listesindesindir mutlaka...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  22. Ne tatlı anılarınız varmış mesleğinizle ilgili,çok sevdim bu anlatımı:)
    Keşke benim de sizin gibi sevebileceğim bana sevmediğim dersleri de sevdirecek bir öğretmenim olsaydı ne yazık ki resim öğretmenim dışında bir de ilkokuldan birkaç öğretmen haricinde hayatıma iyi izler bırakamadılar ve beni okuldan soğuttular.
    Neyse böyle işte,sizin bu güzel gününüzü kutlar sizi seven ve unutmayan öğrencilerinizle daha nice yıllar kutlamanızı dilerim.

    YanıtlaSil
  23. Sevgili arkadaşlarım;
    Baykuş Gözüyle,
    Düşlerimden inciler,
    Banu,
    Uğur Böceği,
    Mavianne,
    Kunegond,
    Ecehan,
    Nane Şekeri,
    Sinem,
    Aynur,
    Parpali,
    Funda,
    Meyra,
    Hayat İzlerim,
    Özlem,
    Çenebaz,
    La Luna,
    Çınar,
    Nur,
    asuman,
    Asortik,
    Selma,

    Hepinize çok teşekkür ediyorum, beni mutlu ettiniz güzel sözlerinizle. İyi ki varsınız, sevgiyle...

    YanıtlaSil
  24. bu hislerinizi bizimle paylaşmanız ne kadar duygulandırıcı. ne kadar içtensiniz. siz yaratılmıs bir insana, eğitimle şekil ve duyarlılık veren öğretmenler, en kıymetli , en değerli mesleğe sahip toplumun temel taşlarısınız.
    Tüm öğretmenlerimi sevdim, hepsini bu vesile ile tekrar anıyorum.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  25. Zeynepcim,
    Sağol canım güzel sözlerin için. Benden de çok sevgiler hem sana, hem de fıstık Melisa'ya:))

    YanıtlaSil
  26. Yine çok güzel bir yazı...
    Darısı ataması yapılmayan öğretmenlerin başına diyorum...
    Sevgilerimle, Sevi

    YanıtlaSil
  27. Sevgili Leylak'cığım ;okurken yazıyı gözlerim doldu,çok duygulandım.İlk görev yeri,ilk ders ve öğrenciler...Sevenin halinden sevenler anlar şarkısındaki gibi çok iyi anlıyorum o duyguları.Denizli ticaret lisesinde ben de bir ilk yaşadım;bu ilde ilk kez ÖSS sınavında orada görevliydim.İlk öğrencileriniz belki dostlarım arasındadadır kimbilir...Denizli'den kucak dolusu selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Sevi,
    Ben de amin diyorum canım...

    YanıtlaSil
  29. Arzu,
    Ben de ilk kez Denizli Lisesi'Nde görev yapmıştım ÖSS için. Ara ara geliriz Denizli'ye ziyaret için, bizim için bir nevi hac görevi gibidir:)) Çok severiz.
    Ben de selam ve sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil