.

.
.

11 Kasım 2011 Cuma

KABAK, YE DE BİR TADINA BAK...

Herşey dün bayram nedeniyle Antalya'da olan sevgili "Bilge'nin annesi"nin ziyaretime gelmesi ile başladı. Ordan burdan konuşurken konu yemeklerden açıldı ve daha önce benim de "Yetur'la Lezzet Kareleri" blogunda okuduğum kabak yemeğini yaptığını ve çok güzel olduğunu söyledi. Onları yolcu edince dur dedim şunu bir deneyeyim. Zaten ne zamandır buzdolabının alt tarafından "Bizi pişir, bizi pişir" şeklinde sesler gelmekteydi. Açtım dolabın kapağını, sıkı bir "Behzat Ç." hayranı olarak "Çıkın la" dedim, "Çıkın dışarı". Çıktılar, dizdim tezgahın üstüne yıkamaya başladım.


Yıkarken de babamın sık sık anlattığı "Kabak" fıkrasını anlattım canları sıkılmasın, mızmızlanmasınlar diye: Vakt-i zamanında köyün birinin camisine bir imam atanmış. Sizden çok sevmesin bu hoca kabak yemeğini pek severmiş. Her vaazının sonunu şöyle bağlarmış: "Kabak iyidiiir, hastııır, faidelidiiir, lezzetlidiiir, hocaların yemeğidir". Hal böyle olunca da köylüler camiye geldikçe hocaya kabak taşır olmuşlar. Bu durum günlerce, haftalarca hatta aylarca devam etmiş. Eh bal yiyen baldan usanır demiş atalarımız, haliyle kabak yiyen kabaktan haydi haydi usanır. Hoca bıkmış usanmış hergün kabak yemekten ama getirmeyin, başka şey getirin dese yekten ayıp olacak. Yine bir akşam namaz sonrası vaazı bitirmiş, malum fasla başlamış: "Kabak iyidiiir, hastııır, faidelidiiir, lezzetlidiiir velakin hocaların yemeği değildir." Kabağa düzülen methiyenin sonunun "hocaların yemeğidir" şeklinde bitmesine alışkın cemaat şaşırmış, içlerinden biri sormuş: "Peki hocaefendi kabak değilse hocaların yemeği nedir?" "Ne olacak" demiş hoca, "Kıçı boklu bir tavuktur".

Sahiplerinin ağzı bozukluğuna hafiften şaşıran kabaklar mahcup mahcup güledursun bizzat şahsım kabak oyacağı olarak da adlandırılan bir sebze soyacağı marifetiyle kendilerini çekirdekli kısmını almadan uzunlamasına şeritler haline getirdim.


Kabak ahalisi geçirdiği ameliyatın yorgunluğuyla istirahat ederken iki adet şirin ve tombul soğanı piyazlık olarak doğradım. Bu işlemi ister doğrama makinesi ile yapıp "alet işler el övünür" sözünü hayata geçirebilirsiniz, isterseniz benim gibi gözyaşlarınızı içinize akıtıp burnunuzu çekerek "el işler, alet sürünür" durumunu da benimseyebilirsiniz.


Doğranmış soğanları düdüklü tencereye koyup üzerlerine biraz toz şeker atarak karamelize olana kadar kavurdum. Malum ameliyat sonrası bir hipoglisemi durumu sözkonusu olabilir kabaklarda, takviye etmek gerek:)


Şekerle kavrulmuş soğanların üstüne nekahat halindeki kabakları yollayıp bir-iki çevirdim sonra da arkadaşlık edip tatilde nasıl bronzlaştıklarını anlatsınlar diye bir fincan esmer bulgur gönderdim ziyaretlerine.


Çektim kapılarını hatta kilitledim çıktım sonra, ne halleri varsa görsünler. Dedikodu mu yaparlar, beni mi çekiştirirler, magazin muhabbetine mi girerler kendi bilecekleri iş, ben o arada Barilla'nın yeni keşfettiğin havuçlu ve balkabaklı farfallesini pişiriverdim bir çırpıda. Gelgelelim arkadaşları fazla kilitli tutmuşum biraz mayışmışlardı kapaklarını açtığımda. Kafamın alınacak dersler köşesine bu yemeğin düdüklü tencerede pişme süresini en fazla 10 dakika olarak kaydettikten sonra sıra kader anına geldi. Hem aşçı hem çeşnicibaşı olarak aldım çatalı elime, mayışık da olsalar ağzıma götürdüğüm şey kabaktan çok enginar tadı vermekteydi, kısacası çok lezizdi. Evde dereotu olmadığı için maydanozla süslendiler ama o da yakıştı keratalara, elbette dereotuyla çok daha güzel olacaklar, bir dahaki sefere inşallah.


Şimdi siz bunu okudunuz ya, bence okumakla kalmayın. Kabaklar iyice sera işine dönmeden bir deneyin derim, denerken de çocukluğumdan beri ne sesi ne de görüntüsü değişen fındık kurdu Bedia Akartürk'ten şu türküyü dinleyiverin: Kabak

43 yorum:

  1. Bir yemek bu kadarmı güzel anlatılır. Canım deli gibi kabak istedi. Artık yarın. Bu saatte çıkamam:)))

    YanıtlaSil
  2. aaa gidip kabak pişiresim geldi,ama yok. Bir kepçe yollayıver bari:))

    YanıtlaSil
  3. Yarın kabak yapacaktım, bu tarif harika bir buluş oldu.
    Gerçi benim kabaklar bulgursuz olacak bu defalık, neyse.
    Eline ve diline sağlık. :))

    YanıtlaSil
  4. Ekmekçim,
    Verdiğim linkte asıl tarif var, o önceden biraz haşlanmış pirinç koymuş ben özellikle bulgur ekledim. Bir de düdüklü yerine normal tencere tercih et ki kıvamını bilesin, benimki biraz mayıştı daha diri olabilirdi ama çok lezzetli oluyor emin ol. afiyet olsun şimdiden...

    YanıtlaSil
  5. Nalancım,
    Tencerenin tamamını yollardım mümkün olsa:))

    YanıtlaSil
  6. Hüznün Tadı,
    Denemeni öneririm gerçekten güzel oluyor...

    YanıtlaSil
  7. canımcım ne hoş anlatmışsın ve de ne güzel sunum yapmışsın çok beğendim, kabak konusunda farklı bir tercihim oldu artık ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Ohh yarasın arkadaşıma:)ellerine sağlık....bak bi daha düşün örtmenim; leylaksepeti.blogspot.com dan nefis yemek tarifleri derim ben:))))
    Dip Not: Zeytinyağlı yemeklerin soğanını öce şekerle pişirmek ermeni mutfağının bir özelliğidir ve benim de çok severek uyguladığım bir yöntemdir.Özellikle enginar bu yöntemle leziz olur...Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Canım ya bu nasıl güzel bir yemek tarifidir:))))

    YanıtlaSil
  10. Et yemez koca için çok güzel bir tarif deneyeyim ben de. Yalnız düdüklü tencere olmazsa olur mu? Sevemedim gitti o aleti. Görmem lazım cam kapaklı tencere olsa mesala olur değil mi?
    Ellerine sağlık acıktım şu satte iyi mi:)

    YanıtlaSil
  11. Nehir İda,
    Düdüklü olması şart değil hatta olmasa kontrol açısından daha iyi ben biraz mayıştırmışım çünkü.
    Güzel oluyor dene bence de...

    YanıtlaSil
  12. Sis,
    Sağolasın ya, yemek konusunda bir iddiam yok benimki eğlence kabilinden tarif zaten. Yemek güzel oldu o ayrı konu:))

    YanıtlaSil
  13. Örtmenim,
    Ne yapsam acep açsam mı bir yemek blogu:) Yok yok bu işi uzmanlara bırakalım benim iddiam yok, başkaları pişirsin ben anlatayım:))
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  14. Görüntüsü hiç de fena değil, ilk fırsatta denemek gerek.Elinize sağlık.
    Siz Ankara'ya geri dönmeden buluşup bir çay içelim derim, siz ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  15. Ancak efkarı atıp gelebildim. bu postu okumadan geçmek kaybım olacakmış.Fıkrayı anneannem de anlatırdı.Kadın her gün kabak pişirir kocası şikayet ettikçe cennet taamı bey dermiş. Adam bir gün dellenmiş. Git işine kadın ben kiim cennete gitmek kim. Altını pisletmiş bi tavuk:)neyime yetmiyor demiş.
    Son görüntü şahhane bu arada.

    YanıtlaSil
  16. buraya bakınca her şey öyle mutlu ki. içinizde olmak isterdim.

    bu yazıyı okurken bana eşlik eden bir şarkı da var.

    http://stereomood.com/activity/studying

    sevgiyle.

    YanıtlaSil
  17. hem yazıyı, hem fıkrayı, hemde tarıfı cok sevdım. ılk fırsatta denıycem, ama tatıle gıdememıs bulgurla :)

    YanıtlaSil
  18. Çok lezzetli görünüyor. Ben de yapacağım en kısa sürede:)

    YanıtlaSil
  19. Dersaadet,
    Denemeye değer, çok fazla kalmasın ateşte yalnız biraz diri olursa daha güzel...

    YanıtlaSil
  20. Zeynep,
    Tarifin aslı pirinçle zaten ama ben bulguru daha çok severim onu tercih ettim. Pirinç koyarsan önceden biraz haşlaman gerek.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  21. Luna,
    Aslında benim mutluluğum da zorlama bu ülke gündeminde ama ne yapacaksın hayat devam ettiği sürece kendini kapıp koyvermemek gerek. Şarkıyı bunu yazarken ben de dinliyorum:)

    YanıtlaSil
  22. Asucum,
    Bak Cennet taamı kısmını babam da söylerdi unutmuşum:)
    Efkarı atabilecek miyiz acaba bir gün tamamen, hiç sanmıyorum. Bu gidişle değil atmak artacak gibi görünüyor. Allah encamımızı hayreylesin diyecem ama, neyse...

    YanıtlaSil
  23. Kahve Keyfi,
    Teşekkürler...
    Ben uzun süre Antalyadayım artık yakınlarda Ankara görünmüyor. Uygun bir zamanda buluşalım, sevinirim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. coşkulu enerjik içten bir bulaşıcılığınız var.Kuzguncuklum Sitenizi beğeniyor ve seviyorum.Hüzün tadı'na katılıyorum bir yemek bu kadar mı güzel anlatılır?.Kabak yemeğini sevmem sevesim geldi...Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  25. fıkra süper ama bu tarif Niksar'ın yöresel yemeği, kabak kavurması diyos biz buna. Çok severiz ayrıca...Balkabaklıyı ben pek sevmemiştim.
    Hadi ben Bedia Akartürk dinleyeyim biraz

    YanıtlaSil
  26. Şirince Tadlar,
    Çok teşekkür ediyorum, dün atlamışım galiba cevap yazarken kusura bakmayın bugün farkettim. Sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  27. Naysun,
    Çok teşekkür ediyorum. Fakat Kuzguncuklum nedir onu anlayamadım, bir karıştırma mı var, ben Antalya'da yaşıyorum.
    Her ne hal ise güzel sözleriniz moral verdi, sevgiyle...

    YanıtlaSil
  28. Lalem,
    Tarifin orijinali okuduğum sitede kabak sıyırma diye geçiyordu ama memleketi nere bilmirem:))
    Bedia'yı beraber dinleyip karşılıklı oynasak ne güzel olurdu şu tatsız zamanlarda moralimiz düzelirdi, öptüm ve özledim seni...

    YanıtlaSil
  29. çok keyifli olmuş yazı, kabaklar da şahane, ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  30. Ah işte bir yeni tarif daha... Okunacaklar listem nasıl imkanı yok azalmıyorsa, denenecek yemekler listem de öyle:) ellerine sağlık leylağım:)

    YanıtlaSil
  31. offff çok keyifli bir yazı olmuş bu yahu:))) Evde kabak var, ben de yapacam hemen!
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  32. yazdıydım bir şeyler hata oldu silindi. Kısacası kesin denicem demiştim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  33. Kunecim,
    Dene ve eminim ki seveceksin...

    YanıtlaSil
  34. Özlem,
    Ben de şimdi seninle Montrö'de geziniyordum, yemek yemek için cafeye girdik şimdi ben de buraya geldim:) Haydi sen de mutfağa marş marş:))

    YanıtlaSil
  35. Zeroşka,
    Bir şef benden yemek tarifi alıyorsa ben pek sevinirim yahu:))
    Sen kimbilir ne güzel yaparsın onu:)

    YanıtlaSil
  36. Neslihan,
    Çok teşekkür ederim canım, pek basit ve pek lezzetli oluyor...

    YanıtlaSil
  37. leylak dalı özür dilerim yazım hatası.Kuzguncukluyum'un açılımı: Bu yaz burada olduğunuzu , fırsatı kaçırdığım için üzüldüğümü ifade edecektim.sevgiler

    YanıtlaSil
  38. Naysun,
    Rica ederim aslında çözmem gerekirdi ama kafam karışık galiba. İnşallah bir dahaki yaza o güzel Kuzguncukta görüşmek kısmet olur. Çok şanslısınız bence:))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  39. HAyatımda okuduğum en keyifli tarifti bu ! :)))KAbağa bayılırım.Bir ekleme yapabilir miyim? Soğanların arasına birkaç diş de sarımsak konulabilir ve dereotu,maydonoz altarnatifine naneyi de eklersek benim yaptığım kabakyemeği ile tanışabilirsiniz derim :))))))))

    Kocaman sevgiler!

    YanıtlaSil
  40. Offf offf ! Bir yemek bu kadar mı güzel anlatılır ? Bencer açın bir yemek blogu...

    YanıtlaSil
  41. Hey Allahım ya :)) canım çekmedi desem yalan olur, benim huysuz koca "iyi bişey olsa adı kabak olmazdı" der biz de pişmez ama bak kendime yapasım geldi şimdi:))

    YanıtlaSil
  42. kabağı deniyeceğim o ne kadar değişik
    daha çnce görmemiştim bu şekilde pişdiğini
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  43. Ellerinize saglik cok güzel görünüyor resimleriniz blogunuzda cok güzel emeklerinize saglik .Sevgiler canim hayirli aksamlar .

    YanıtlaSil