Bugün konuklarım vardı, uzun bir süreden beri ilk kez evimde misafir ağırladım, özlemişim doğrusu. İki yıldır seyyah olup Ankara-Antalya arası dolaştığım için bu tarz evcilik etkinliklerinin dışında kalıyorum. O yüzden hevesle daldım mutfağa ve birkaç ikramlık hazırladım. Ben yiyecek hazırlamaktan çok düzenlemesini ve süslemesini seviyorum. O nedenle ilk kez denediğim mayalı poğaçaları "Smiley" görünümünde pişirdim ki konuklarımın da yüzünde bir gülümseme oluşsun. İçlerinden biri Japon olan poğaça arkadaşlarımız kara gözlü, sırıtık ve çilliler gördüğünüz gibi. Aşçıları çiftlikte balkabağı hasadına daldığı için güneşte-pardon fırında- biraz fazla kalıp esmerleşseler de neşelerinden birşey kaybetmediler, tebessüm etmeye devam ediyorlar. Ha ortadaki mi, o pek misafir sevmiyor, güneşte de fazla kalınca biraz başı ağrımış o yüzden astı suratını. Ceza olarak da yenmeden kaldı.
"Körili Buğday Salatası" benim spesyalimdir. Aşurelik buğdayı kabartıp köri, pul biber, birkaç sap yeşil soğan ve maydanoz, bol ceviz ve ince doğranmış kornişon turşusu ile karıştırıyor ve sızma yağ ekliyorum. Lezzeti tahayyül edemezsiniz.
Mürdüm erikli, cevizli ve kuru meyvalı kek. Üzerine pudra şekeri-tarçın karışımı serpip toz şamfıstığı ile süsledim.
Vee en sevdiğim tatlı: Ayva Tatlısı. Bu defa kaymak yerine pişmaniye ilavesiyle sundum. Yalnız pişmaniyeyi ikram edileceği zaman eklemekte yarar var, aksi takdirde eriyor.
Biraz daha devam edersem yemek bloguna döneceğim ama o kadar uzun zamandır pasta vs yapmıyordum ki pek hevese geldim, o yüzden de yazmak istedim. En iyisi burada keseyim ve sevgili Kitap Kurdu beni mimlemiş, sorulara cevap vereyim. Ne de olsa konu kitap.
1. Şu an okumakta olduğunuz kitap nedir? Kısaca konusunu anlatır mısınız?
İlhan Eksen'in "Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı"nı okuyorum. Konusu adından da anlaşıldığı gibi İstanbul'da yaşıyan Müslüman, Yahudi, Ermeni ve Rum'lardaki yeme-içme ritüellerini ve yemek türlerini ele alıyor.
2. En son aldığınız kitap?
En son 4 tane kitap aldım. 2 tanesi Selim İleri'nin İstanbul kitapları serisinden, ayrıca şu anda okuduğum İlhan Eksen'in kitabı ve Latife Tekin'in "Rüyalar ve Uyanışlar Defteri".
3. Şimdiye kadar aldığınız kitaplar içinde en sevdiğiniz hangisidir?
Diğer arkadaşlar gibi benim de buna tek bir cevap verebilmem mümkün değil, o kadar çok ki ama ille de bir isim vermem gerekirse Füruzan'ın tüm kitaplarının ayrı bir yeri vardır.
4. Bir türlü bitiremediğiniz, bitirseniz de sizi illallah ettiren kitap hangisidir?
Adeta fanatiği olmama, kitaplarını yutarcasına okumama rağmen Alev Alatlı'nın "Gogol'ün İzinde" üstbaşlığıyla yazdığı "Dünya Nöbeti" ve "Aydınlanma Değil, Merhamet" kitaplarının bitmesi bir türlü nasip olmadı.
5. Elinizdeki kitap bitince okumayı düşündüğünüz kitap nedir?
Latife Tekin'den "Rüyalar ve Uyanışlar Defteri"
Tüm kitapseverlere sevgiler yolluyor ve arzu ederse Kunegond'um, Prenses'imi mimliyorum.
Ben bugün çok yoruldum, iyi geceler dileyip dinlenmeye çekiliyorum.
Biraz daha devam edersem yemek bloguna döneceğim ama o kadar uzun zamandır pasta vs yapmıyordum ki pek hevese geldim, o yüzden de yazmak istedim. En iyisi burada keseyim ve sevgili Kitap Kurdu beni mimlemiş, sorulara cevap vereyim. Ne de olsa konu kitap.
1. Şu an okumakta olduğunuz kitap nedir? Kısaca konusunu anlatır mısınız?
İlhan Eksen'in "Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı"nı okuyorum. Konusu adından da anlaşıldığı gibi İstanbul'da yaşıyan Müslüman, Yahudi, Ermeni ve Rum'lardaki yeme-içme ritüellerini ve yemek türlerini ele alıyor.
2. En son aldığınız kitap?
En son 4 tane kitap aldım. 2 tanesi Selim İleri'nin İstanbul kitapları serisinden, ayrıca şu anda okuduğum İlhan Eksen'in kitabı ve Latife Tekin'in "Rüyalar ve Uyanışlar Defteri".
3. Şimdiye kadar aldığınız kitaplar içinde en sevdiğiniz hangisidir?
Diğer arkadaşlar gibi benim de buna tek bir cevap verebilmem mümkün değil, o kadar çok ki ama ille de bir isim vermem gerekirse Füruzan'ın tüm kitaplarının ayrı bir yeri vardır.
4. Bir türlü bitiremediğiniz, bitirseniz de sizi illallah ettiren kitap hangisidir?
Adeta fanatiği olmama, kitaplarını yutarcasına okumama rağmen Alev Alatlı'nın "Gogol'ün İzinde" üstbaşlığıyla yazdığı "Dünya Nöbeti" ve "Aydınlanma Değil, Merhamet" kitaplarının bitmesi bir türlü nasip olmadı.
5. Elinizdeki kitap bitince okumayı düşündüğünüz kitap nedir?
Latife Tekin'den "Rüyalar ve Uyanışlar Defteri"
Tüm kitapseverlere sevgiler yolluyor ve arzu ederse Kunegond'um, Prenses'imi mimliyorum.
Ben bugün çok yoruldum, iyi geceler dileyip dinlenmeye çekiliyorum.
Nurşi'ciğim,
YanıtlaSilHarika puaçalarına bittim doğrusu. Ortadaki de çok masum bir suratsızmış onun tek kalmasına üzüldüm. ben olsam onu yerdim.Sanatsal ruhundan yansımalar müthiş yine.Bu şanslı misafirleri merak ettim doğrusu?
Öptüm
Tunay
Nurşi'cim ellerine sağlık. Lezzetleri de görünüşleri gibi harikadır.
YanıtlaSilTanrım bazı kullarına bu kadar cömert davranıp her alanda yetenekle donatırken, sanırım ben, birçokları gibi kum havuzunda oyun oynuyordum.
Kocaman kucaklarım seni
Nurşi'cim ellerine sağlık. Lezzetleri de görünüşleri gibi harikadır.
YanıtlaSilTanrım bazı kullarına bu kadar cömert davranıp her alanda yetenekle donatırken, sanırım ben, birçokları gibi kum havuzunda oyun oynuyordum.
Kocaman kucaklarım seni
Aman güzel bacılarım abartman yahu. alt tarafı iki pasta yuvarladık. Pastalar benim gibi fotojenik de güzel görünüyorlar:)) Ben de her ikinizi kooskocaman kucaklıyorum...
YanıtlaSilGerçekten yorulmuşsundur, o kadar güzel yiyecekleri yapmak, yemek eh hakkın dinlenmek,
YanıtlaSiliyi geceler...
selamm sitenizi arkadaslari gezerken gordumm encokda ayva tatlisini cok begendim tarfini istiyorumm:))
YanıtlaSilsevgilerle
Körili buğday salatası harika görünüyor.Ellerine sağlık
YanıtlaSilAh Nurcuğum sorma sorma,
YanıtlaSilHem nasıl yorulmak, yani yapması değil yemesi müthiş yordu beni, dişlerim, damağım, dilim, boğazım hala ağrılar içinde, mide dersen yorgunluktan harap:))) Valla Sevgili Nur epeydir dikkat ediyordum, dün ben de giriştim yemeye, yol, su, elektrik olarak geri dönecek ama ne yapayım "Kendin pişir, kendin ye" demiş atalarımız onları mı kıracağım hi hi hi))
Angel, hoşgeldin.
Ayva tatlısı çok kolaydır, Kabuklarını soyup ikiye bölüyorsun, çekirdek yerlerini çıkarıyorsun ama çekirdekleri sakın atma. Bir tencereye ayvaları yerleştirip ortalarına üçer beşer çekirdeklerini koyup birer karanfil tanesi saplıyorsun, pişince alıp atarsın. her ayva yarısı için 2-3 kaşık toz şeker koyuyorsun üstlerine ayrıca biraz daha ekliyorum ben topluca üstlerine. Tencerenin dibine ayvaların yarısına gelecek kadar su ekleyip tencerenin kapağını ya da aliminyum folyo kapatıp kısık ateşte ayva yumuşayıp şekeri koyulana kadar pişiryorsun. Soğuyup ikram ederken kaymak ya da pişmaniye ekleyebilirsin. Afiyet olsun:))
Sevgiler
Aslıcım,
buğday salatasının tadı müthiş oluyor, o tür şeyleri seversen denmeni öneririm. umarım iyileşmişsindir artık. Sevgiler...
bayyyılllldımm bu POSTuna BA-YIL-DIM.
YanıtlaSilgüzel yüzlere- ortadaki gülümsemeyene- hele Japona bayıldım..
müthiş lezzetler güzel komşum..
ama Ayvalarda kaldı aklım :((((
:))))))
çok sevgiler... HARİKASIN.
Ama ben hepsine bayıldım yaptıklarınızın,harika görünüyorlar,size de afiyet olmuştur eminim ki:))
YanıtlaSilMayalı poaçaların ifadelerini çok sevdim, ben de yapayım zuzulara...
Sevgiler,selamlar...
Nunucum, seni yaptıklarının yanında bunlar nedir ki? Benim işim muzırlık, klasik görünümden çıkarıp bir hoşluk yaratayım istedim, ayrıca senin gibi bir ustaya beğendirdiysem de mutlu olurum. Keşke karşılıklı çay içip birlikte yiyebilseydik. Bir gün o da olur inşallah.
YanıtlaSilSevgiler yolluyorum sana...
Güzel Zuzuların güzel annesi,
valla oldu afiyet ama ne güzel bir süredir bu tür şeylere ara vermiştim, şeytana uydum yiyiverdim:) Evet bunlar tam Zuzulara göre, kırmızı biberden ağız, zeytinden göz, çocuklar için cezbedici bir surat, sanırım hoşlarına gider. Şimdiden afiyet olsun onlara.
Benden de çok sevgiler...
Elinize sağlık...Buğdaylı salataya niyetlendim ama becerebilir miyim bilmiyorum.Genelde herkes 3. soruya cevap verememiş.Sadece o soruyu içeren bir mim dalgası daha mı yapsak acaba?
YanıtlaSilSerapcım 3.soruya kesin bir cevap verebilmek mümkün müdür? Ömrü boyunca 10 kitap okumuş biri değiliz ki 6.yı çok sevdik diyelim. Ayrıca bugün şunu sevdik desek yarın daha güzeli çıkabilir. Onun için bırakalım dağınık kalsın:))ama sevilen yazarlarla ilgili olabilir söylediğin.
YanıtlaSilsana faceden buğdayın tam tarifini yazayım, çok kolay yaparsın, değişik ve lezzetli oluyor, eğer buğdaylı tadları seviyorsan, ben bayılırım,
Sevgiler canım...
Hazırlıklar mükemmel olmuş...
YanıtlaSilGerçekten çok yorulmuşsundur eminim...
Ama harika gözüküyorlar..
Ellerine saglık...
Yakın olsaydın yardıma gelirdik...
Akşamın şu saatinde ,tamda acıkmışken,çok nefis görünüyorlar elinize sağlık
YanıtlaSilEh biz de aynısını isteriz artık. Öyle güzel görünüyorlar ki...
YanıtlaSil