.

.
.

21 Kasım 2024 Perşembe

GİTTİK/GEZDİK/GELDİK 6-ANTWERP

Belçika'yı Brugge ile sınırlı bırakacağımızı düşünmediniz umarım 😀 Kız kardeş Jules Verne'nin romanlarından aklında kalan Anvers'i (Antwerp, Antwerpen, hangisini isterseniz söyleyin. Kendileri sonuncuyu söylüyor) görmeyi çok arzu ediyordu, ee o zaman gitmek boynumuzun oldu borcu haliyle. 

Yine sabah erkenden kalkıp genizden gelen tok sesiyle ne dediğini anlamadığımız, durak isimlerini sayan görünmez adamı dinleyerek otobüs yolculuğumuzu yaptık ve bu kez yemyeşil Flixbus otobüsümüze Utrecht'ten bindik. Konudan kısa bir an saparak-Utrecht'te şehir içi otobüs duraklarının üstünde gördüğümüz yeşil otların hüdayinabit yetiştiğini sanmıştık, meğer böcekler için bir nevi yuva ve besin kaynağı olarak özel yetiştiriliyormuş-bilgisini de verip devam edeyim. Yaklaşık 1,5 saat sonra Antwerp'e ayak bastık. Saat 9.30 civarıydı ama Antwerp'de ya sayım günüydü ya da nükleer bomba atılıp herkes telef olmuştu. Kimsecikler yoktu ortalıkta. Cumartesi günüydü gerçi ve insanlar uykudan uyanamamış da olabilirdi henüz. Nitekim açık bir cafe ve girebileceğimiz bir WC bulup oturana kadar sadece köpek gezdiren ve alışveriş arabasıyla zor bela yürüyen iki yaşlı adamdan başka kimseyi görmedik desem yeridir.

Yürüdük durduk boş sokaklar boyunca, duvarına tırmanmış bir örümcek adam olan çizgi roman dükkanına girdik, hani Belçika Tenten'in ülkesi ya, belki birkaç figür buluruz diye ama yoktu, bir yerde rastladık, onlar da son derece pahalıydı, "Mersi cınım" dedik, "biz evdeki eski çizgi romanlarını tekrar okuyalım daha iyi".

Sakin sokaklar boyunca hoşumuza giden yerleri fotoğraflayarak ilerledik, neredeyse tüm dükkanlar kapalıydı:



Sonunda tek tük insan görmeye başladık, neredeyse "Kara göründü" diye bağıracaktım.


Ve sonunda açık bir cafe bulduk, yaşasın, hem de kapıda yazdığına göre en iyi Belçika kahvesi buradaymış:


Kahvelerimizi içtik, ısındık, el kurulamak için küçük, siyah, pamuklu havluların olduğu (kullandıktan sonra masanın altındaki sepete atın yazan bir not vardı üstlerinde) ve bizden önce giren birinin eldivenlerini unuttuğu WC'yi kullandık, Antwerp'in sokaklarını arşınlamak için hazır hale geldik. 


Bu binanın adı "Boerentoren". 95.8 metre yüksekliği ile bir zamanlar Avrupa'nın en yüksek binası imiş. Artık değil tabii ki, adının anlamı "Çiftçi Kulesi".


Bu heykeller tarihi şehir merkezinde yer alan Katedral'de, Katedral'in yapımında çalışan işçileri temsilen yapılmış. 


"Our Lady Cathedral/Meryem Ana Katedrali"

Şimdi bakın ne göreceksiniz. Benim yaşımda olup da çocuk büyüttüyseniz bu çizgi filmi hatırlamamanız mümkün değil. İsmi "Flanderlerin Köpeği" idi. Nello adlı küçük bir çocuk, annesini kaybedince Antwerp'in bir kasabasında yaşayan büyükbabası onu yanına alır. Nello sütçülük yapan büyükbabasına yardım ederken bir gün dövülüp sokağa bırakılmış bir köpek bulur ve Patraş ismini verdiği bu köpekle kasabaya süt dağıtmaya başlar, bir yandan da Rubens gibi ressam olmak için hayaller kurar. Rubens'in tablolarını görmek için yukarıdaki Meryem Ana Katedrali'ne girer ve uyuyakalır. Kapılar açık kaldığı için de köpeğiyle birlikte donmuş olarak bulunur. Hatırladınız mı Nello ve Patraş'ı. İşte onların anısına Katedralin karşısına aşağıdaki heykeli yapmışlar, öyle sevimliler ki uzun süre başlarında dikilip izledim, oğlumla seyrettiğimiz günleri andım. 


Bandomsu bir ses duyuyor ve Grote Markt Meydanı'na yöneliyoruz. Ses aşağıdakilerden geliyor:


Burası tarihi Belediye Binası ve o gün bir nikaha ev sahipliği yapmakta idi, çalınan müzikten ve davetlilerin giyimlerinden düğün sahiplerinin Fas'lı olduklarını düşündük ama yanılıyor olabiliriz tabii ki.


Görkemli Belediye Binası, öndeki beyaz araç gelin arabası.

Belediye Binası'nın tam karşısında kahraman Brabo'nun heykeli var. Hikayeye göre gemilere yanaşıp kaptanları tehdit ederek para isteyen vermeyince de ellerini kesip Scheldt Nehri'ne atan bir dev varmış, bir nevi Deli Dumrul yani 😃 Ama kahramanımız Brabo (bir nevi Cüneyit Arkın) devin yaptıklarına dayanamamış, devle dövüşüp elini kesmiş ve nehre fırlatıvermiş. Öyle olmaz böyle olur işte, yaa dev efendi, senden büyük Brabo var. Meğer şehrin adı da buradan geliyormuş, "Hand werpen", yani "El fırlatan". Olmuş mu sana yuvarlana yuvarlana "Antwerpen" 😊 "Ayol ant verdim" demek geldi sık sık içimden. Şimdi lütfen alttaki fotoğrafa, kahraman Brabo'muza bakınız, fırlatıyor devin elini nehire:


Meydan çok güzel, çok kalabalık, çok hareketli. 16. Yüzyıldan kalma binalarsa muhteşem, o zamanlar tüccar loncalarının konutları olarak kullanılmakta imiş:




Grote Markt'tan ayrılıp nehre doğru yollanıyoruz. "Het Steen"i görmek niyetindeyiz ve görüyoruz da:



13. Yüzyılda Kale olarak inşa edilen Het Steen sonraları hapishane ve deniz feneri olarak da kullanılmış. Şimdilerde müze. Tipik bir Ortaçağ Kalesi görünümündeki Het Steen'de katlarda çeşitli sergiler var, ana müze ise ücretli, ücretli müzelere cüzdan prensibi olarak girmiyoruz, zaten kilisesi, katedrali, müzesi maşallah hepsi de ücretli. Terasa çıkıp kuşbakışı Antwerp'i gözlüyoruz, o bedava 😀 Resmin sol yanında gördüğünüz heykel kahraman Brabo'muzun elini kestiği dev imiş, buradan fark edilmiyor ama bacaklarının arasında korkuyla bakan insancıklar var 😊

Terastan bedava Antwerp görüntüleri, nehrin karşısında yeni şehir. Aslında oraya geçen bir yeraltı tüneli varmış ama dönünce öğrendik:



Het Steen'in yakınlarında çok güzel apartman kompleksleri var, hayran olduk.



Saint Paul Katolik Kilisesi

Ara sokakları keşfettikten sonra Tarihi Meydan'a geri dönüyoruz, birtakım hediyelik eşya dükkanlarını gezip ufak-tefek alışveriş yaptıktan sonra aç karnımızı doyurmaya niyet ediyoruz. Ben yine patatesten yana kullanıyorum oyumu, önünde uzun bir kuyruk olan Frituur No:1'den sossuz patates kızartması alıyorum. Ekibimdekiler daha cesur menülere el atıyor ve aşağıdaki hıncahınç dolu lokantadan uzun süre sabrederek midye/balık/patates şeklinde bir menüyü taam eyliyorlar, ben de her birinden birer tane tadına bakıyorum, onlara afiyet dileklerimi sunup patatesime dönüyorum. 


Eski şehirle vedalaşıp daha modern sokaklara çeviriyoruz rotamızı. Yol üstünde gördüğümüz kemerli bir geçit dikkatimizi çekiyor, meraklıyız ya dalıyoruz. Aa burası çok şirin bir sanat galerisi imiş, eski bir şapel ve küçük bir binada resimler, heykeller sergileniyor, yemyeşil bir bahçenin içinde bütün bunlar.


Sergileri geziyor ve bu küçük sürprizden memnun ayrılıyoruz oradan. Şimdi bizlere Nişantaşı'nı anımsatan, lüks mağazaların ve eski tip binaların yer aldığı Meir Caddesi'ndeyiz. Trafiğe kapalı ve son derece kalabalık. Derken bir waffle büfesi görüyor ve hemen alıyoruz, işe bakın ki yediğimiz en güzel waffle da bu oluyor:


Cadde boyunca kalabalığın seline kapılıp akıyoruz. Noel nedeniyle binalar ışıklandırılmış, hava kararınca görüntüler çekici hale geliyor:



Antwerp aslında bir elmas merkeziymiş ve biz bunu sonradan öğrendik. Bilsek hiç kocaman bir yüzük ya da gerdanlık almadan döner miydik 😂

Meir Caddesi'nin sonunda bizi bir sürpriz bekliyor: Antwerp Gar Binası. Aman tanrım bu ne heybet:


Işıkları yanınca daha da heybetli hale geliyor, yukarıdaki fotoğrafa yanda uzanan peronları alamadım üstelik. İçeri giriyoruz, muhteşem bir kubbe altında sıradan bir istasyon binası değil bir sanat eseri yatıyor.





Garın arka yüzü ve dönme dolap. Yolumuza devam edip Çin Mahallesine geçiyoruz. Uzak Doğuluların ve göçmenlerin yoğun olduğu bir mahalle burası. Bir Çin marketine giriyoruz, noodle paketleri yükleniyor Uzakdoğu yemeklerini seven kardeşim, bense "Amanın bunlar neler de yiyor" diye cahil cahil bakınıyorum. Pek aram yok çekik gözlü yemeklerle çünkü.

Otobüsümüzün vakti gelmek üzere. Antwerp maceramızı sonlandırıp yemyeşil Flixbus'umuzu beklemek üzere otobüs durağına gidiyoruz, az sonra geliyor kendisi. Görevli pasaportlarımızı kontrol ediyor ve yerleşiyoruz koltuklarımıza. Her birimiz ayrı koltuktayız, benim payıma upuzun, zapzayıp, uzun saçlı, sakallı bir genç düşüyor ama sadece 10 dakikalığına, otobüs hareket edince arka yandaki boş koltuğa geçiyor, ben de rahatça yayılıyorum belki uyurum düşüncesiyle ama arkamda oturan iki genç kız o kadar yüksek sesle sohbet edip o kadar çok kahkaha atıyor ki değil uyumak kafamı toplayamıyorum. Neyse ki yol 1,5 saat. Yorgun argın Utrecht'e ulaşıyor, önce otobüse, sonra eve kendimizi atıyoruz. Baybay Antwerp, sevdik seni...


19 Kasım 2024 Salı

GİTTİK/GEZDİK/GELDİK 5-BRUGGE

Yıllardır orada burada fotoğraflarını gördükçe hep Brugge'a gitmeyi hayal etmiştim. Hollanda fırsatı çıkınca bir Brugge turu şart oldu haliyle. Malum Hollanda ile Belçika komşu, şimdi komşuyu ziyaret etmezsek üzülecek, o yüzden M'ciğimiz sağ olsun rotayı çizdi, biletleri ayarladı dördüncü günümüzde Brugge'a gitmek için hazırdık. Bu sefer üç vasıta kullanacaktık, evden istasyona otobüs, oradan Amsterdam'a tren ve Amsterdam'dan şehirlerarası otobüse geçiş. Yani biraz zahmetlice ama işin ucunda yeni bir yer görmek var ise zahmete aldırmayangillerden olduğumuz için düştük yola. Amsterdam'da bizi bekleyen otobüsümüz çayır-çimen yeşili idi:

İki katlı Flixbusumuzun alt katına kurulduk, şansımıza tenha idi. Tombul ve öksürüklü şoförümüz makamına geçip perdesini kapattı ve mikrofonu eline alıp önce "Hoşgeldiniz" diyerek "İyi yolculuklar" diledi, ardından WC'yi kullanma kurallarına geçti. Temiz bırakmamızı, kadın-erkek klozeti oturarak kullanmamızı, sifonu mutlaka çekmemizi söyledi. "Bana göre hava hoş, siz rahatsız olursunuz" diyerek noktayı koydu ve öksürerek otobüsü çalıştırdı. WC dediği 1x1 boyutlarında bir kabin, ayakta kullanmak zaten mümkün değil kapı kapanmaz, eskilikten dökülen bir şey, yine de "Gurbette sıcak suyun bile faydası vardır" diye düşünürsek bulunması iyidir 😂

Perdeli bölmenin ardında öksürüklü şoförümüz var 👴

Amsterdan-Brugge arası üç saat kadar sürüyor. Yemyeşil otlaklarda inekler, koyunlar, keçiler otluyor, yer yer değirmenler ve rüzgar türbinleri dönüyor. Üçgen çatılı köy evleri, çiftlikler geçiliyor. 1,5 saat sonra Antwerp'te bir mola verilip yeni yolcular alındıktan sonra devam ediliyor ve sonunda Brugge'a varılıyor. Farkına varmasak da ülke değiştirdik. İniyoruz otobüsten, öksürüklü tombula el sallayıp Brugge'un tarihi merkezine doğru yürüyoruz. 

Bu kale duvarı gibi uzayıp giden gotik binaya "Hello" diyerek dalıyoruz Brugge'un her biri birbirinden güzel sokaklarına.

İlgimizi çektiği için girdiğimiz binanın bir sanat galerisi olduğunu fark ediyor ve Marc Claerhout adlı sanatçının bronzdan yaptığı objelerin bulunduğu sergiyi geziyoruz, Brugge bize sanatla "Hoşgeldiniz" diyor:


Brugge'un her köşesi ayrı bir güzelliğe ev sahipliği yapıyor:




O binalar Orta Çağ'dan bu yana, suların içinde nasıl bozulmadan, çökmeden kalabilmiş akıl alır gibi değil. İçlerini çok merak ettim, rutubet, yosunlaşma, yeşerme var mıdır acaba? Sahipleri romatizma olmuş mudur?

Şehrin dantelleri ve çikolataları çok ünlü, adım başı çikolatacı zaten, hediyelik eşya mağazalarında da bol miktarda dantel var. Standlara sıralanmış çeşitli dantel örtüleri ve üstünde yazan Euro değerlerini görünce annemi andım, kadının çeyizimize çeşit çeşit koyduğu dantellerin kıymetini bilmeyip sandıkta bekletirken şuradan para verip bir örtü alsam kemikleri sızlar herhalde dedim. Almadım tabii ki örtü falan ama dantelden yapılma minik bir melek ile ortasına kırmızı çiçek işlenmiş küçücük bir kalp benimle birlikte eve geldi. Bu danteller tığla değil birkaç tane iğ ile örülüyormuş. 




Brugge diabet hastaları için tuzak gibi. Sergilenen çikolatalar, badem ezmeleri, makaronlar, bezeler, Noel nedeniyle üretilmiş çeşitli şekerlemeler insanı baştan çıkaracak kadar albenili. Alışveriş yapmadan çıkmak için sağlam bir irade ve cüzdanda yetersiz Euro olması lazım 😂

Hafta içi ve sezon dışı olmasına rağmen çok kalabalıktı her yer, özellikle mağazaların yoğun olduğu meydan, çok sayıda da araba sokaklarda park halindeydi. Araç girişi yasak edilse görüntü çok daha güzel olacak.


Bu çalının ne olduğunu bilen var mı? "Gilaburu". Çocukluğumda büyük teyzemin bahçesinin en dibinde vardı, olgunlaşmasını sabırsızlıkla bekler ve keyifle yerdim. O zamandan bu zamana hiç rastlamadığım gilaburunun Brugge sokaklarında karşıma çıkması da hayli ilginçti. 





Hollanda mimarisinin tipik üçgen çatılı binalarından Brugge'da da bol miktarda görmek mümkün. Zaten iki ülke neredeyse aynı özellikleri gösteriyor. Burası kentin merkezi ve çarşısının olduğu lokalizasyon, oldukça kalabalıktı ve bol miktarda Türkçe konuşma da duyduk. 


Brugge Belediye binası ve müzesi


Soldaki "Kutsal Kan Bazilikası"


Yorulduk, kahve ve waffle zamanı, güzel manzaralı aşağıdaki mekanı tercih ediyoruz:


Yakıtı aldık, gezmeye devam:




Otobüs saatimiz yaklaşırken son turları atıyoruz:





Şehrin girişindeki sonbahar yapraklarıyla bezenmiş kanal kıyısındaki parka dalıyoruz son olarak. Birtakım yapraklar toplayıp birtakım pozlar veriyor ve yeşil otobüsümüze yöneliyoruz.

Dönüş yolu biraz zahmetli, otobüs soğuk, biz yorgun üç saat geçmek bilmiyor. Sonunda önce Amsterdam'a ulaşıyor, kendimizi trene atıyoruz. Trende sessiz koltuklar var, gürültüye tahammülü olmayanlar oraya oturuyor. Biz de yorgunluktan konuşacak halimiz kalmadığı için sessizleri tercih ediyoruz. Utrecht'e gelince otobüse geçip eve ulaşıyor ve gördüğümüz güzelliklerin hayaliyle uykuya geçiyoruz...