.

.
.

24 Şubat 2019 Pazar

24 ŞUBAT (REHBERİ LEYLAK OLANIN)

Tam da pazar gününe layık bir konu olmuş 24. günün meydan okuması:

24. Farklı şehirlerdeyiz ya da aynı yerde bile olsak herkesin önerisi kendine özel olur eminim. Bulunduğun şehir ile ilgili öneri listesi şahane olur bence. Bir günüm var neler yapabilirim orada ? Nerede leziz birşeyler yiyebilirim bir düşün bakalım ?

Eveet, sabah Antalya'ya geldiniz ve bir gününüz var, neler yapabilirsiniz. Haydi hareketlenin o zaman. Uçakla geldiyseniz tramvay ya da belediye otobüsüyle, otobüsle geldiyseniz firmaların servis araçlarıyla şehir merkezine yani Cumhuriyet Meydanı/Kalekapısı'na ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla geldi iseniz ve park yeri arıyorsanız Cumhuriyet Meydanı'ndaki kapalı otoparka bırakabilirsiniz. Kahvaltı yapmadığınızı düşünüyor ve sizi Üçkapılar'daki meşhur Börekçi Tevfik Usta'ya yönlendiriyorum. Kalekapısı ya da Cumhuriyet Meydanı'nda iseniz rahatlıkla yürüyerek ulaşabilirsiniz ve orada kime sorsanız gösterirler. Tevfik Usta'nın serpme böreği çok meşhurdur. Öğlen 11.00'e kadar gittiniz gittiniz, yoksa kapatır dükkanı. Salaş bir mekanda hizmet verir yıllardan beri Tevfik Usta, masası, sandalyesi bile yetersizdir ama onu böreği açarken izlemek bile mutlaka yapılması gereken bir şeydir, böreğin lezzetini ise tartışmayacağım 😃 




Eh kahvaltıyı yaptınız, karnınız doydu, çayınızı da içtiniz. O zaman hazır Üçkapılar'da iken Kaleiçi'ne doğru bir yürüyüş hoş olmaz mı? Hem yediklerinizi hazmeder, hem de Kaleiçi'nden Karaalioğlu Parkı'na doğru uzanmış olursunuz. Girin tarihi Hadrianus Kapısı'ndan içeri, anında Kaleiçi'ndesiniz. Keşfetmeye başlayın dar sokakları. Kesik Minareli Camii hemen gözünüze çarpacaktır. Siz Kaleiçi'ni ve Karaalioğlu Parkı'nı gezerken kahve zamanınız geldi de geçiyor bile. Kırın o zaman rotayı Yat Limanı'na doğru. Hemen inmeyin limana, önce bence şehrin en güzel manzarasına karşı kahvenizi içmek için Mermerli Çay Bahçesi'nde bir mola verin. 


Kahve molası bittiyse Yat Limanı'na iniyor, limanı turluyor, vaktiniz varsa Oyuncak Müzesi'ni geziyorsunuz. Yorulduysanız asansörle Cumhuriyet Meydanı'na çıkabilirsiniz. Yok çevreyi biraz daha göreyim diyorsanız Kırkmerdivenleri ya da ara sokakları tercih edebilirsiniz. Antalya'da görüp görebileceğiniz yokuş da budur zaten. Tekrar Kalekapısı'na ulaştıysanız o civarı da gezebilirsiniz. Yivli Minare, Eski Demirciler İçi, Ayakkabılar Çarşısı, İki Kapılı Han gibi tarihi yerler zaten hemen gözünüze çarpacaktır. 

Öğlen oldu sanırım bu arada ve onca yürümeye, merdivene acıkmış olmalısınız. O zaman sizi Güllük Caddesi'ne doğru alalım, Önce Kadın Yarı'nı görün, sonra da, caddeye girmeden önce oradaki parktan bu defa aksi yönde bir Yat Limanı manzarası seyredin. Cadde boyunca biraz ilerleyin, pek hoş bir cadde değildir ama menzile ulaşınca yürüdüğünüze değecek. Şiş köfte ve Antalya usulü tahinli piyaz yemek için sizi "Piyazcı Ahmet"e yönlendiriyorum. Kime sorsanız gösterir ara sokaktaki yerini. Çok aç değilseniz köfte ve az piyaz öneririm. Zira sadece piyazla bile doyabilirsiniz. Siparişi verirken soğanı içinde mi istediğinizi, yumurta ve domates isteyip istemediğinizi de belirtiniz. 

Eh karnınız doydu, hazır buralardayken çayınızı ya da kahvenizi, hatta belki biranızı Beydağları'na karşı içmek isteyebilirsiniz. Güllük Caddesi'ni bu defa ters yönden yürüyon, Konyaaltı Caddesi'ne çıkın ve Atatürk Parkı'na girin. Parkta bir yürüyüş yapıp falezler üstünde sıralanmış cafelerden birine oturun. Manzaranız bakış yönünüze göre aşağıdaki gibi olabilir:



Hazır buraya kadar gelmişken Antalya Müzesi'ni de geziverin artık. Daha sonra da  sizi Lara tarafına alalım, özel aracınızla ya da Cumhuriyet Meydanı'ndan KL08 numaralı otobüse binerek Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü Şelale Parkına ulaşabilirsiniz. Çay boyu cafelerinden birinde oturabilir ya da parkta dolaşıp şelalenin denize dökülüşünü izleyebilirsiniz.


Vakit akşama yaklaşıyor, geldiğiniz yoldan dönüp Konyaaltı sahilinde bir yürüyüş yapabilir ya da Akvaryum'u gezebilirsiniz. 



Türkiye'nin en kapsamlı akvaryumlarından biri olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Akvaryum çıkışı sizi Falez Park'ta küçük bir gezintiye davet edeceğim, sonra da parkın içindeki 7 Mehmet Restoran'da yemeğe. Tahinli kabak tatlısı meşhurdur, denemenizi öneririm. 

Hala vaktiniz varsa ve alemlere akmak istiyorsanız, tekrar Kaleiçi'ne alalım sizi, oradaki eğlence merkezlerindengönlünüze uygun birini bulursunuz elbet. Haydi kolay gelsin...

8 yorum:

  1. Memleketi antalya akseki olan biri olarak kale içini hiç gezemedim ona yanarım.

    YanıtlaSil
  2. Çocukken birkaç kere gelmiştim Antalya'ya..Ama sırf şu el açması börekleri yemek için bile yeniden gelinir.

    YanıtlaSil
  3. Antalyaya ışınlanmak istedim bir anda,o kadar güzel anlatmışsınız ki...

    YanıtlaSil
  4. Antalya'ya gelen için rehber bir yazı olmuş ama Antalya ile özdeşleşmiş 18'in Bağaçası eksik kalmış. O da olsa listede tam olacakmış Nurşen Hanım. Klavyenize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. ama o nasıl börektir öyle, buradan bile lezzeti belli...

    YanıtlaSil
  6. Ya sizin şu piyazı çok merak ediyorum

    YanıtlaSil
  7. Hiç gezmeksizin denizi seyretmek bile yeter bana, çok güzel çünkü ♡

    YanıtlaSil
  8. bu ne güzel antalya gezisi böyle
    canım çekti walla
    ,bir gün bu rotayı birlikte gezsek ne güzel olur

    YanıtlaSil