.

.
.

16 Ocak 2011 Pazar

PAZARA BİR NAZAR

Bugün hiç dışarıya çıkma niyetim yoktu ama kızkardeş telefon edince yol göründü. Önce bir kitapçı ziyareti ve yine bir kitap alışverişi: Okul Sıkıntısı/Daniel Pennac. Aslında elimdeki okunmamışlar bitene kadar kitap almamaya karar vermiştim ama Daniel Pennac adını görünce dayanamadım. Daha önce Silahlı Peri, Gulyabaniler Cenneti ve Küçük Yazı Satıcısı adındaki polisiye-güldürü tarzındaki kitaplarını okumuş ve çok sevmiştim, uzun süredir yeni bir kitabının çıkmasını bekliyordum, böylece hemen yapıştım. Artık Ayşe Kulin'ler bitince okuma sırasına koyacağım. İkinci alışverişim Hüsnü Arkan'ın "Solo" isimli albümü oldu, şu anda kulağımda kulaklık bir yandan dinliyor, bir yandan yazıyorum.

Geçen günde yazmıştım, Yüksel Caddesi'nin zarar verilmiş heykelleri onarılıp yerlerine yerleştirilmiş. Çay içmek için Akman'a giderken hatırını sorduk Safinaz Hanım'ın.

Memurumuz da paketinden çıkmış, lakin pek mutlu görünmüyor, maaşı alır almaz borçlara yatırıp parasız kaldı galiba. Ben de Akman'da boza içemediğim için mutsuz oldum, yenilenme süreci nedeniyle çaya talim ettim maalesef. Eve dönerken geçen gün rastladığım gramofonlu hurdacıyı tekrar gördüm, bu defa bizim evin oralarda. İlahlar plakların adını öğrenemeyişime üzülüp tekrar karşıma çıkardılar sanırım. Hemen arabanın üstüne eğilip isimlerini okudum. Biri Serap Mutlu Akbulut'tan: "Seni Ne Çok Sevdiğimi Söylesem de Bilemezsin". Diğeri ise Selçuk Ural'ın "Mahkum"u idi. Plakların ne olduğunu öğrendiğim için keyiflenerek giderken bir kadın arkamdan yetişti ve omuzuma dokundu. Kazara çarptı sanmıştım ama meğer söyleyecekleri varmış. Gramofona baktığımı görünce hikayesini anlatmaya gelmiş. Hurdacının gramofonları Ulus'ta bir ustaya yaptırıp yaşlı bir kadının evinden aldığı yalanını uydurarak sattığını, almaya niyet edersem bu hususu gözönünde bulundurmamı söyledi. Almak bir niyetim olmasa da bu gramofon beni sürekli takip edip duruyor. Bakalım üçüncü karşılaşmamız nerede olacak.

Dün ne zamandır izlemek istediğim, 2010 Altın Portakal Festivali'nde en iyi film seçilen "ÇOĞUNLUK"u seyrettim ve çok beğendim. Aynı festivalde en iyi erkek oyuncu seçilen Bartu Küçükçağlayan'a gelince kararsız kaldım. Tamam iyi bir oyundu ama "1001 Gece" dizisinde oynadığı rolün birebir aynısıydı sanki; kendini mi oynuyor, rol mü yapıyor çözemedim. Hepimizin içinde olduğu hayattan, sade, yalın, öylesine bir film işte, izlerseniz sizin de beğeneceğinizi umuyorum.

Eh bugünlük bu kadar yeter, malum "Behzat Ç." amirimizin günü, TV karşısında kendimize mutena bir yer ayarlayalım. Sizleri Selçuk Ural'ın gramofoncudaki plağıyla başbaşa bırakarak hoşçakal diyorum...

Mahkum/Selçuk Ural

38 yorum:

  1. Merhaba,

    Çoğunluk’un DVD’si çıkıyormuş. Nihayetinde ben de izleyebileceğim. Kaç aydır bu filmi izlemeye çalışıyorum bir bilseniz :)

    Sevgilerimle,

    Gülda

    YanıtlaSil
  2. Dolu dolu bir pazar yine pek güzel pek:))Biz de yüzme kursu taşımacılığı yaptık kaymak hanımla kadayıf beye, sonra yarınki Türkçe sınavına çalıştık, sıfatlar olmuş ön ad, zamirler olmuş adıl kafam karıştı, insan ana diline niye çalışırmış diye isyan eden bir cüce ile bu saati ettim, şimdi uyudu ikisi de ben de Nazlımla kavuşmadan bir blog turu yapayım dedim, iyi haftalar olsun efendim sağlıkla huzurla:))

    YanıtlaSil
  3. Behzat nefes kesiyor bu akşam. bu küçük dizinin cesaetine hayran kaldım doğrsu.

    YanıtlaSil
  4. Bu filmi ben de izledim. İzlerken hafiften ortamdan yarılma emareleri gösterdim. Çünkü o baba ve oğlunun halleri beni delirtti. Konu içine çekti ve gidip adamı dövesim, oğlunu da silkeleyesim geldi.

    Benim pazarım da evdeki "çoğunluk"un bilumum çamaşırlarını yıkama, ütüleme, yerleştirme, yemek ve haliyle kalan vakitte de ezber yapmakla geçti :) Çok şükür yarebbicim :))

    YanıtlaSil
  5. Hocacım Daniel Pennac'ın okul Sıkıntı'sını bir hayli merak ediyorum. Bir de Filiz Aygündüz'ün Kaç Zil Kaldı Örtmenim'ini.

    Behzat Ç. yi de maalesef iki haftadır izleyemiyorum.

    pazarların böyle akıvermesi çok güzel, kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Yine ne hoş bir gün geçirmişsiniz , ne güzel !
    Heykelleri çok beğendim keşke daha fazla olsalar .
    Çoğunluk filmini izleyemedim ama dvd alıp izleyeceğim, beğeneceğimi düşünüyorum.
    Mutlu haftalar diliyorum...

    YanıtlaSil
  7. Bir pazarımı sadece kitaplar filmler ve kendimle geçiremeyeli ne çok zaman oldu. Kıskandım Leylakcığım. Yok şaka bir yana cidden dolu dolu bir pazar olmuş. Dopdolu bir haftan olsun:)

    YanıtlaSil
  8. Bir kitap tutkunu, asla "elindekiler bitmeden yeni kitap almama " kararını hayata geçiremez.
    Pek iyi yapmışsın Leylak'cım:))

    YanıtlaSil
  9. Akmanı ne çok severim belki aynı zamanlarda otırmuşuzdur bile:) Bu gramafonu üçüncü sıçrayışta alacaksın sanırım..Daha da sıçramasın zaten .

    YanıtlaSil
  10. Ben de dün ''gramofonu kaçırmasaydın'' diye akıl verecektim ama iş işten geçmiş diye ses çıkarmamıştım. Vay namussuz hurdacı vay:)))
    Behzat'da eski valimiz olmasa bakmayacağım. ''Ula, la ,he'' ler iyice batmaya başladı:(

    YanıtlaSil
  11. Dertli teyzemin heykelini görünce ,yine döndüm Ankara yıllarıma.Hayalimizde sizin memur amcanız bizim dertli teyzenin beyzadesi oluyor ve ralarındaki kırgınlıktan dolayı ayrı düşüyorlar.Bülbülderesi caddesindeki yutttan çıkıp Yüksele geldiğimizde dertli teyzenin yanına ilişiverirdik.Ser verirdi de sır vermezdi.Güzel yıllardı , Ankaraya sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. İlk gramofonlu yazını okuduktan sonra, ben de İzmir'de el arabasında gramofon olan bir eskici görünce çok şaşırmıştım. Demek işin sırrı buymuş. Bunlar organize demek ki. Kent insanını da avlayabilmek için ne taktikler geliştiriyorlar, pes. Aslında bunlar pazarlamacı dehası, valla. Türk insanından korkulur:))

    YanıtlaSil
  13. ayyy o heykellerle bir süür fotoğrafım var benim öğrencilikten kalma. onları bile özledim:)

    YanıtlaSil
  14. heykeller ne guzel bir anda karsimiza cikan eski dostlar gibi:) sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Ee!? Ben bu yazıya yorum yazmıştımdı, ne olmuştuydu?
    İyi saatte oldular zaar!;)
    Geçen sene Canım Ailem biteliberi, bu sene dizi şeysi yapamadım henüz. Sana iyi seyirler.
    :))

    YanıtlaSil
  16. heykelllerimiz hoşgelmiş
    memurun hali acınaklı
    malesef
    borçleri nasıl kapatacağını düşünür bir hali var

    kitapçıya gidip de almadan dönmek olmaz tabi
    iyi okumalar

    sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Maviannecim
    Memurun yüz ifadesi bilinçli yapılmış galiba, bu kadar mutsuz olduğuna göre;) Heykellerin geri gelmesine en çok sevinenlerdenim:))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Ekmekçim,
    Vallah ilk gelen yorum bu, ötekiler nereye gitmiştiydi bilmiiiim:)
    Behzat Ç.'ye daha önce kitaplarını okuduğum ve ankara'da geçtiği için takıldım. Dünkü bölümde benim meşhur Dost Kitabevi vardı mesela:))
    Lakin gerçekten iyi bir dizi olmuş, ucundan takıl istersen:)
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Beste,
    O heykeller çok uzun yılllardır o caddenin simgesi olmuşlardı. Bu sene başında düzenleme nedeniyle sökülmüşlerdi yerlerinden. Tam artık yokolduklarını düşünüyordum ki onarılmış olarak geri geldiler. Eski bir dostu görmüş gibi sevindim. Evdeki eşyalara alışır gibi alışıyoruz herhalde bu heykellere de.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  20. Füsfüs,
    Heykellerin yanından geçerken selamını fısıldarım:))

    YanıtlaSil
  21. Çenebaz,
    Haklısın gerçekten. Bu hurdacı esnafı daha da uyanık oluyor galibab Zaten gramofon almak gibi bir niyetim yoktu ama adamın ticari dehasına şaşmamak mümkün değil:)

    YanıtlaSil
  22. İçimizdeki Karnaval,
    Haklı olabilirsiniz, belki bunlar gerçekten karıkocadır ama yıllardır barışamadılar garipler:)
    O sözettiğiniz yurdu çok iyi bilirim, oraya yakın bir yerde oturuyoruz:)

    YanıtlaSil
  23. Nedukcum,
    Hurdacılardan gramofon mu alınır Allahaşkına, kimbilir daha ne dolaplar çeviriyorlardır:))
    Behzat Ç. Ankara'da geçtiği için dikkatle takip ettiğim tek dizi diyebilirim ayrıca çok güzel göndermeler olduğunu düşünüyorum biraz küfürlü olsa da:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. Nehir İda,
    Yok yok 3 de sıçrasa 5 de sıçrasa niyetim yok almaya:) Sadece plakları merak etmiştim.
    Akman'a bayılırım, hele Ulus'takine, o kadar güzel anılarım vardır ki. Birgün birlikte gitmek kısmet olur belki, ne dersin:))
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  25. Özlemcim,
    İyi yapıyorum yapmasına da bütçeyi de hafiften deliyorum:)))

    YanıtlaSil
  26. Sis,
    Sağol canım. İnşallah en kısa zamanda keyfince yaşayacağın bir Pazar günü yaratırsın kendine. Ne yapalım çalışmadan olmuyor, emekli olmadan öncesi geldi aklıma da tomar tomar yazılı okumaktan saçlarım diken diken olurdu:)) Şükür bu günlere:)
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  27. Sevgili Natali,
    Aslında heykeller daha çoktu ama sanırım epey zarar gördükleri için onarımdalar. Yenilenip tekrar konmaları umudundayım.
    "Çoğunluk" bana etkileyici ve yalın bir olarak etki etti, bakalım nasıl bulacaksın.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Lunacım,
    D.Pennac'ı okuyunca paylaşıcam, beğeneceğimi düşünüyorum zira diğer kitaplarını çok sevmiştim.
    Behzat Ç'yi kaçırmamaya çalışıyorum...

    YanıtlaSil
  29. Mügecim,
    İnan filmi izlerken senin düşündüklerini ve yapmak istediklerini ben de düşündüm. Adam ve oğlan ne gıcıktılar değil mi, çoğunluk gibi:) Güzel üşünülop ince ayrıntılarla zenginleştirilmiş bir filmdi bence. Bartu dışında, sevemedim bi türlü o oyuncuyu:)
    O senin yaptıklarını ben de gecenin ilerleyen saatlerinde yaptım. Kadınların ortak kaderi mi desek acaba:))
    Öptüm seni...

    YanıtlaSil
  30. Judy,
    Dizi dün gece tam formundaydı, her yönden.
    "Seviyorum Merkeeeeeezz"
    :))))

    YanıtlaSil
  31. Ah Kadayıfcım,
    Bu döngü hiç değişmiyor, çocuklar küçükken hep böyle, o günlere gittim yorumunu okuyunca. Gerçi büyüyünce de farklı sorunlar çıkıyor ama ne yapalım yeter ki sağlıkları yerinde olsun.
    Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  32. Gülda,
    "Çoğunluk" filmini beğeneceğinizi düşünüyorum. İzleyince görüşlerinizi paylaşırsınız herhalde.
    Murakami'nin son kitabını dün ben de gördüm kitapçıda hatta niyetlendim almaya ama önce İmkansızın Şarkısını okuyayım diye düşündüm. Tüm kitaplarını okumayı planlıyorum zira çok sevdim.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  33. Umarım bu güzel heykelleri de kaldırmazlar, ya da kaldırılacak duruma getirmezler.
    Filmi not aldım. En kısa sürede izleyeceğim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  34. Çok isterim çokk ama Ulusda olan kapatılmıştı gittim başka bir pastane vardı :(

    YanıtlaSil
  35. Seyran Kız öğrenci Yurdu B blok , çok güzel anıalrım vardır orada.Köşe de marketimiz vardı , Kayserili Sedat abi , beğendik alışverişlerimizde meşhurdu...Burnumda tütüyor resmen...

    YanıtlaSil
  36. Sevgili Zeynep,
    Bu heykellerin kalkacağını sanmıyorum. Geçici bir süre için (düzenleme nedeniyle) kaldırılmıştı, onarılıp tekrar yerleştirildi.
    Filmi ben çok beğendim, bakalım sen nasıl bulacaksın.

    YanıtlaSil
  37. Nehir İda,
    Ulus Akman'ın kapandığından emin misin? Çok üzülürüm doğrusu:(
    Evet bir akman buluşması hoş olur diye düşünüyorum:))

    YanıtlaSil
  38. İçimdeki Karnaval,
    Çok şaşırtıcı ama tam karşısındayız:)))

    YanıtlaSil