Sabah gözümü açar açmaz, carpal tunnel sendromlu ellerimin uyuşukluğu bile geçmeden dolaptan bamya torbasını çıkarıp "ala garson" traş etmeye başladım. Bamyayla aramızdaki karasevda denilmezse de düzeyli ilişki yakın zamanda başladı. Çocukluğumda ve ilk gençliğimde, dal gibi bir bedene sahipken sofraya bamya geldiği zamanki tepkim "ıyk" şeklinde olurdu. Ne zamanki bedenim dal olmaktan çıkıp ağacın gövdesi kıvamına geldi, işte o zaman bamyaya verilen tepki "ıyk" olmaktan çıkıp "hımm, bamya mı varmış, yiyelim bari"ye dönüştü. Bir arkadaşım bu konuya "Kilo almadım, damak zevkim gelişti. Bamya bile ne güzel yemekmiş meğer" şeklinde bir açıklama getirir. Buradan da anlaşıldığı üzere bamya orta yaş grubunun tercih ettiği bir yemek olma özelliği taşımakta. (Nasıl bilimsel bir açıklama yaptım ama, kendimi tebrik ederim). İşte bu orta yaş grubu yemeğini, hem de zeytinyağlı yapmak üzere bamyaları ayıkladıktan sonra kısa bir mola verip bilgisayar başına geçtim ve "O da ne?", "babiş'e yemekler" blogunda Büyük Babiş zeytinyağlı bamya tarifi vermekte. E buna anneannemin de dahil olduğu halk arasında "İyi olacak hastanın doktor ayağına gelir" derler. O zaman biz de doktorumuzun tavsiyesine uyar ve yemeğimizi o tarife göre pişiririz değil mi? Bugün zaten "Hıfz-ı kablelvukû" günü olsa gerek bloglar arasında, Ekmekçim de çantasında bulduğu kolyesini boynuna takarken "Ya koparsa" diye geçirmiş içinden ve demeye kalmadan kolye kopup düşmüş kucağına. Bir "İyi saatte olsunlar yaratığı" ziyaret ediyor blogları, yine anneannemin deyimiyle "Allah hayırlar halkeylesin" :)))).
Sonuç olarak yemeğimin pişmiş hali yukarda, tadı-tuzu yerinde, tek fark evde olmayan havucun yerine bir küçük domates koymuş olmam. Tarifi merak ediyorsanız burada. Afiyet olsun.
Sonuç olarak yemeğimin pişmiş hali yukarda, tadı-tuzu yerinde, tek fark evde olmayan havucun yerine bir küçük domates koymuş olmam. Tarifi merak ediyorsanız burada. Afiyet olsun.
ellerinize sağlık..afiyet olsun..
YanıtlaSilRengin nadir bamya seven çocuklardan o zaman :)
YanıtlaSilAnnesi gibi :)
Bamyasever Leylak Hanımcım,
YanıtlaSil1-Ananeler hep haklıdırlar!
2-Bamyanız pek güzel duruyor, afiyet olsun!
3-Benim ananem de tavuklu bir bamya pişirirdi, pek nefis olurdu.
Durum budur.
:))
benim bamya ile ilişkim çoktan karasevdayı geçti. hatta bu akşam annecim teyzemle bana 3 kg kadarcık bamya göndermiş! onu almaya gidiyorum :)
YanıtlaSilasla yarım kilo bamya için elimi kirletmem, asgari 1 kg pişiririm. daima zeytinyağlı ve bol nar ekşili. günlerce bıkmadan usanmadan, yanında pembe domates ve keçi peynirli, cevizli salata ile keyifle yerim.
afiyet olsun.
bamyayı severim, ama soğuk sevmem.illahaki bol domatesli yemek tadında olacak.
YanıtlaSilbenim bıdık küçükken bamyaya "banyo" derdi ve bayıla bayıla yerdi.bir yıldırsa ağzına sürmüyor. yemek zevki gün gün değişiyor.ama yaş ilerledikçe insan eskiden yemediği şeyleri sevmeye başlıyor orası kesin.ben de eskiden pırasa yemezdim,şimdi çok seviyorum.
bamyayı o kadar severimki her şekliyle yiyebilirim.Zaten bulunduğum semtinde bamyası meşhur:))
YanıtlaSilellerinize sağlıkk
Bamya bayılırım hep sevdim ve seveceğim:))))
YanıtlaSilellerine sağlık çok güzel Nurşen'cim:))
olmamış, bedenim asırlık çınar ağacı kalınlığında ancak bamya eskiden de sümüklüydü, şimdi de öyle :D
YanıtlaSilTam bir bamyacıyım, yani odun statüsüne geçmeden önce de pek severdim:( Carpacciosunu da tavsiye ederim. Bu adreste bulacaksın. http://kedilimutfaklar.blogspot.com/search?q=bamya+carpaccio
YanıtlaSilİyi bamya yapanı da bamyanın fotoğraftaki renginden tanırım! Ellerine sağlık.
Bilimsel açıklama şahane :)bamya mmmm bayılırım ama ben eskiden beri bayılırım ;)annem pişirir yerdim buralarda olmadığı için tr den kuru bamya getirip inttende tarif aldımı iş tamamdır.Afiyet olsun.Sevgiler...
YanıtlaSilSevgili arkadaşlarım,
YanıtlaSilAnladım ki blog dünyasının bamyayla ilişkisi çok iyi. (Aslıcım dışında) Hem de çoluk çocuk pek seviyor, benim olgunluk çağı tezim hafiften çürüdü galiba bu durumda. O zaman bamyasever blog ahalisi için üç defa:
Sağol, sağol, sağol:))
Not: Oya Hanım, bamya konusunda geçer not aldım galiba, yanlış anlamadım değil mi? eğer öyleyse YAŞASIN:)))
Paylaşıma teşekkürlerr.Bamya çok sağlıklı ve faydalı bir sebzedirrr.Sevgilerrrrr....
YanıtlaSilBen 1.59 boy ve 55.5 kg.dayım henüz,yaş 46 sayılır ama menapoza yaklaştıkça kilo koruma merakım -zaten vardı- iyice arttı..O nedenle her tür sebzeye hiç itiraz etmeden dalıyorum hatta blogger arkadaşları kızdırmak pahasına tariflerini bile veriyorum.Sizinki rengiyle menkul nefis görünüyor,ölmemiş,tam kıvamında,ellerinize sağlık..
YanıtlaSilArkadaşınla ayni fikrdeyim. Evlenince ve de ''yarın ne pişireceğim?''derdine düştükçe, damak zevkimiz gelişmek zorunda kaldı. Sonunda bu güzel kilolarımıza kavuşmayı başardık:))
YanıtlaSilŞimdi düşünüyorum da gençken resmen aç geziyormuşum:)))
Minik kuru bamyalarla yapılan Bamya Çorbası'nı bile öğrendim memleketi köşe bucak gezerken.
Ben çocukken,annem yapardı iykk der yemezdim.45 yaşıma geldim.Annem yapıyor bayıla bayıla yiyorum.Ben evde yapınca yenmiyor çöpe atılıyor.çözemedim.
YanıtlaSiloff bayılırım bamyaya,elinize sağlık nefis görünüyor.
YanıtlaSilleylakdalıcım..ayın 21inde dönüyorum... mutlaka görüşelimmm. telefonlaşır...programı yaparız... öptüm çok
YanıtlaSilMerhaba,bamya en sevdiğim sebzelerden biridir,bende bol sarmısaklı,domatesli ve minik minik köfteli yaparım birde öyle deneyin inanın çok lezzetli oluyor.Sevgiyle...
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSil