.

.
.

16 Temmuz 2010 Cuma

SABAHIN YEMİŞİ BİR TENCERE BAMYA

Sabah gözümü açar açmaz, carpal tunnel sendromlu ellerimin uyuşukluğu bile geçmeden dolaptan bamya torbasını çıkarıp "ala garson" traş etmeye başladım. Bamyayla aramızdaki karasevda denilmezse de düzeyli ilişki yakın zamanda başladı. Çocukluğumda ve ilk gençliğimde, dal gibi bir bedene sahipken sofraya bamya geldiği zamanki tepkim "ıyk" şeklinde olurdu. Ne zamanki bedenim dal olmaktan çıkıp ağacın gövdesi kıvamına geldi, işte o zaman bamyaya verilen tepki "ıyk" olmaktan çıkıp "hımm, bamya mı varmış, yiyelim bari"ye dönüştü. Bir arkadaşım bu konuya "Kilo almadım, damak zevkim gelişti. Bamya bile ne güzel yemekmiş meğer" şeklinde bir açıklama getirir. Buradan da anlaşıldığı üzere bamya orta yaş grubunun tercih ettiği bir yemek olma özelliği taşımakta. (Nasıl bilimsel bir açıklama yaptım ama, kendimi tebrik ederim). İşte bu orta yaş grubu yemeğini, hem de zeytinyağlı yapmak üzere bamyaları ayıkladıktan sonra kısa bir mola verip bilgisayar başına geçtim ve "O da ne?", "babiş'e yemekler" blogunda Büyük Babiş zeytinyağlı bamya tarifi vermekte. E buna anneannemin de dahil olduğu halk arasında "İyi olacak hastanın doktor ayağına gelir" derler. O zaman biz de doktorumuzun tavsiyesine uyar ve yemeğimizi o tarife göre pişiririz değil mi? Bugün zaten "Hıfz-ı kablelvukû" günü olsa gerek bloglar arasında, Ekmekçim de çantasında bulduğu kolyesini boynuna takarken "Ya koparsa" diye geçirmiş içinden ve demeye kalmadan kolye kopup düşmüş kucağına. Bir "İyi saatte olsunlar yaratığı" ziyaret ediyor blogları, yine anneannemin deyimiyle "Allah hayırlar halkeylesin" :)))).

Sonuç olarak yemeğimin pişmiş hali yukarda, tadı-tuzu yerinde, tek fark evde olmayan havucun yerine bir küçük domates koymuş olmam. Tarifi merak ediyorsanız burada. Afiyet olsun.

19 yorum:

  1. ellerinize sağlık..afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  2. Rengin nadir bamya seven çocuklardan o zaman :)
    Annesi gibi :)

    YanıtlaSil
  3. Bamyasever Leylak Hanımcım,
    1-Ananeler hep haklıdırlar!
    2-Bamyanız pek güzel duruyor, afiyet olsun!
    3-Benim ananem de tavuklu bir bamya pişirirdi, pek nefis olurdu.
    Durum budur.
    :))

    YanıtlaSil
  4. benim bamya ile ilişkim çoktan karasevdayı geçti. hatta bu akşam annecim teyzemle bana 3 kg kadarcık bamya göndermiş! onu almaya gidiyorum :)
    asla yarım kilo bamya için elimi kirletmem, asgari 1 kg pişiririm. daima zeytinyağlı ve bol nar ekşili. günlerce bıkmadan usanmadan, yanında pembe domates ve keçi peynirli, cevizli salata ile keyifle yerim.
    afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  5. bamyayı severim, ama soğuk sevmem.illahaki bol domatesli yemek tadında olacak.

    benim bıdık küçükken bamyaya "banyo" derdi ve bayıla bayıla yerdi.bir yıldırsa ağzına sürmüyor. yemek zevki gün gün değişiyor.ama yaş ilerledikçe insan eskiden yemediği şeyleri sevmeye başlıyor orası kesin.ben de eskiden pırasa yemezdim,şimdi çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  6. bamyayı o kadar severimki her şekliyle yiyebilirim.Zaten bulunduğum semtinde bamyası meşhur:))

    ellerinize sağlıkk

    YanıtlaSil
  7. Bamya bayılırım hep sevdim ve seveceğim:))))
    ellerine sağlık çok güzel Nurşen'cim:))

    YanıtlaSil
  8. olmamış, bedenim asırlık çınar ağacı kalınlığında ancak bamya eskiden de sümüklüydü, şimdi de öyle :D

    YanıtlaSil
  9. Tam bir bamyacıyım, yani odun statüsüne geçmeden önce de pek severdim:( Carpacciosunu da tavsiye ederim. Bu adreste bulacaksın. http://kedilimutfaklar.blogspot.com/search?q=bamya+carpaccio
    İyi bamya yapanı da bamyanın fotoğraftaki renginden tanırım! Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Bilimsel açıklama şahane :)bamya mmmm bayılırım ama ben eskiden beri bayılırım ;)annem pişirir yerdim buralarda olmadığı için tr den kuru bamya getirip inttende tarif aldımı iş tamamdır.Afiyet olsun.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Sevgili arkadaşlarım,
    Anladım ki blog dünyasının bamyayla ilişkisi çok iyi. (Aslıcım dışında) Hem de çoluk çocuk pek seviyor, benim olgunluk çağı tezim hafiften çürüdü galiba bu durumda. O zaman bamyasever blog ahalisi için üç defa:
    Sağol, sağol, sağol:))

    Not: Oya Hanım, bamya konusunda geçer not aldım galiba, yanlış anlamadım değil mi? eğer öyleyse YAŞASIN:)))

    YanıtlaSil
  12. Paylaşıma teşekkürlerr.Bamya çok sağlıklı ve faydalı bir sebzedirrr.Sevgilerrrrr....

    YanıtlaSil
  13. Ben 1.59 boy ve 55.5 kg.dayım henüz,yaş 46 sayılır ama menapoza yaklaştıkça kilo koruma merakım -zaten vardı- iyice arttı..O nedenle her tür sebzeye hiç itiraz etmeden dalıyorum hatta blogger arkadaşları kızdırmak pahasına tariflerini bile veriyorum.Sizinki rengiyle menkul nefis görünüyor,ölmemiş,tam kıvamında,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  14. Arkadaşınla ayni fikrdeyim. Evlenince ve de ''yarın ne pişireceğim?''derdine düştükçe, damak zevkimiz gelişmek zorunda kaldı. Sonunda bu güzel kilolarımıza kavuşmayı başardık:))
    Şimdi düşünüyorum da gençken resmen aç geziyormuşum:)))
    Minik kuru bamyalarla yapılan Bamya Çorbası'nı bile öğrendim memleketi köşe bucak gezerken.

    YanıtlaSil
  15. Ben çocukken,annem yapardı iykk der yemezdim.45 yaşıma geldim.Annem yapıyor bayıla bayıla yiyorum.Ben evde yapınca yenmiyor çöpe atılıyor.çözemedim.

    YanıtlaSil
  16. off bayılırım bamyaya,elinize sağlık nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  17. leylakdalıcım..ayın 21inde dönüyorum... mutlaka görüşelimmm. telefonlaşır...programı yaparız... öptüm çok

    YanıtlaSil
  18. Merhaba,bamya en sevdiğim sebzelerden biridir,bende bol sarmısaklı,domatesli ve minik minik köfteli yaparım birde öyle deneyin inanın çok lezzetli oluyor.Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil