.

.
.

11 Mart 2024 Pazartesi

AND OSCAR GOES TO LEYLAK DALI / 11 MART

Malumunuz iki gündür Hollywood'daki otelimde, suit dairemdeydim. Tören zamanına kadar elimde Niğde gazozu (hemşehrilik bağlarım kuvvetlidir), dizimde evden taşıdığım Mamaklı Meliha Teyze'nin ördüğü yün battaniyem film kritiklerini kıraat ettim. Favorilerimi daha önce yazmıştım zaten. Tören saati yaklaşırken Snoopy'li pijamalarımı ve diğer kombinlerimi kuşanıp kapıya gelen Limuzinle salona ulaştım. Bordo terliklerimi tıpırdatarak kırmızı halıda yürürken tüm gözlerin üstümde olduğunu farketsem de çaktırmadım. Zaten iki adım atmıştım ki önüme şu çıktı:


Düşmüş şaşkın, yürümeyi bilmezler hamam takunyasıyla kırmızı halıya çıkarlar. Esasen ben bu performansı Jennifer Lawrance'den bekliyordum ama bu sefer ön çalışma yapmış sanırım, kazasız atlattı. Yalnız o kostüm neydi öyle, "Neşeli ol ki genç kalalım" puanlısı. Yavrucum yeşil çayırlarda uçurtma uçurmayacaksın, Dolby Theather'da ödül vereceksin. Ağır ol da molla desinler:


Biraz ilerlemiştim ki Bradley Cooper'ı gördüm, yanında boyu beline gelen yaşlıca bir hanım, adeta fotokopi ile çoğaltılmış iki surat, meğer anasıymış. Takmış gözüne koca gözlükleri "Analar neler doğuruyor" dercesine kasılıp durur. Sen Berkun Oya'nın eline düşseydin görürdün kasılmayı, o Bradley neler yapardı sana da yavrumun yavrusu diye yılana bile sarılırdın. Zaten içim kıskançlıkla doldu, okyanus aşırı demedim açtım telefonu oğlana, "Bana bak" dedim, "eğer günün birinde Oscar'a neyin aday olursan törene giderken yanına beni almazsan hakkımı helal etmem". "Parazit var, duyamıyorum" dedi kapattı telefonu, gitti paralar.


Kırmızı halı maraton pisti gibi, bitmek bilmiyor, baktım yan tarafa Luna Parklardaki gibi kartondan, insan boyunda bir siluet koymuşlar, kafamı çıkarayım da benim de fotomu çeksinler diye koştum yanına, tam arkasına geçecektim, kıpırdadı, amanın canlıymış:


Her sene gelirim şuraya bu milletin tuhaflıklarına alışamadım. İleride gözüme kabarık, pembe bir yığın çarptı. Parası ve cesareti bol biri dikkat çekmek için paraşütle indi zahir kırmızı halıya dedim, az yanaştım, bak sen şu işe, Arianna Grande ve kostümü imiş paraşüt sandığım şey, pancar suyunda pişmiş karnabahar gibi dolanıp dururmuş ortalıkta.


Arkamı dönmemle çığlık atmam bir oldu, devasa bir iguana. Hollywood ya burası, filmlerden birinde kullanılan dekordur diye sakinleşmeye çalıştım.


Yüzünü döndü ki ne göreyim, Cynthia Erivo imiş. Kim giydirdi a bacım sana bu zalım şeyi:


Tanıdıklardan kimler var diye bakınıyordum ki Billy Elish'e rastladım. Yavrum yine okuldan çıkıp soluk soluğa yetişmiş, çoraplarının hizası kaymış, onun bile farkında değil. Golden Globe'dan bu yana büyümüş olsa gerek, forması tam gelmiş bu defa üstüne, yalnız o saçları ya kestirelim, ya örelim, olmaz öyle, giyim yönetmeliğine aykırı (Öğretmen stayla 😂):


Epey ilerde gözüme devasa bir lavabo fırçası çarptı, ne alaka diye yanına yanaştım ki ne göreyim, canımın içi Carey Mulligan. Ah Bernie ah! Şu güzelim kadına ne çektirdin be, kapamadın ya Oscar'ı, bu da sana dert olsun Maestro:


Kafamı bir çevirdim Sandra Hüller. Kadın iki filmle gelmiş Oscar'a, ikisindeki rolü de birbirinden fena, birinde kocayı öldürmekten yargılanıyor, ötekinde ölüm kamplarının komutanı Höss'ün karısını oynuyor. Nasıl etkilendiyse tövbe edip kostümüne bile melek kanatları taktırmış vicdanı rahatlasın diye. Gel gör ki hayın terzi kanatları sırta dikeceğine göğse dikmiş. Yanından geçerken dikkat, batabilir.



Emily Blunt nasıl aceleyla hazırlandıysa iç çamaşırı giymediğini kapıdan çıkarken fark etmiş. O telaşla kocasının çekmecesine el atmış olsa gerek, elbiseyi çıkarmaya da vakti kalmamış, geçirivermiş slipi kostümünün üstüne.


Gözümüzün bebişi Lilymiz Oscar'ı kucaklayamasa da gökteki yıldızları eteğine toplamayı başarmış. Ne de olsa dolunay kadını o. Kolyesini ve küpelerini sevmedim, fazla abartılı ve kitsch ama o kadar kusur kadı kızında da olur. Kırmızı halıda yürüdükçe öğrenecek.


Barbie ve yönetmeni kırmızı halı için balıkçı tezgahından giyinmiş gibiler. Biri uskumru, öteki lüfer. Lakin Barbie de Barbie yanisi:



Yavaş yavaş salon kapısına yürürken kırmızı halı gediklisi Charlize Theron çıktı karşıma. Her zaman törenin en asili, en şıkı odur, adeta tanrıça. Yine güzeldi ama sanki kıyafet biraz aceleye mi gelmişti acaba? Astarlık kumaştan dikilmiş, yaka ve kol dikişleri alelusül bastırılmış gibi geldi. Yine de zarfa değil mazrufa bakacaksın eskilerin deyimiyle:


Sonunda salona girip yerleştik. Yardımcı Kadın Oyuncu ve Kadın Oyuncu ödülleri açıklandı. Da'vine Joy Randholph favorimdi zaten ama diğerini Lilycik alıverse ne vardı. Neyse Emma'nın da hakkını yemeyim şimdi, muhteşem oynamıştı:


Da'vine Joy sanırım kolejdeyken ponpon kızmış ve atmayıp saklamış o ponponları. Kazanırsam koluma takarım, kazanamazsam da tezahürat yaparım diye yanında getirmiş 😂

Ben bu yılın kostüm Oscar'ını aşağıdaki elemana verdim. Satın aldığı görünmez kumaştan diktirdiği kostümünü giyip gelmiş adamcağız ama uyanık seyirciler "Aaa kral çıplak" diye bağırınca apar topar deli gömleği giydirip aldılar sahneden garibi.


Tören tam bitmek üzereyken, ahali gitmeye hazırlanırken bir anons yapıldı ve sahneye çağrıldım. Bunca yıllık emeğimin karşılığı olarak aşağıdakini de bana takdim ettiler. Alkış efekti gelsin lütfen 👏👏👏





16 yorum:

  1. hahahhaaaa :))
    İşte beklediğim yazı...
    Hayal gücünün hayranıyım nurşen abla, pancar suyunda kaynatılan karnabahar nereden gelir aklına :))) Her yorumuna güldüm :))
    Bradley in annesini görünce bugün ben de bizimkine mesaj attim ahahahaa :) Analık içgüdülerimiz :))

    Seneye yine şahane olacağız inşallah ;)

    YanıtlaSil
  2. :)) komikçi. kadın, yardımcı kadın, senaryolar, uluslararası oscarlarını uygun buldum. diğerlerini bulmadım. teachers lounge/zone of interest/anatomy of a fall/holdovers/past lives/american fiction/ bu 6 filmi iyi buldum. yani iyi filmler izledik. dün yazmıştım adayları ben de :) yaşasın filmler :)

    YanıtlaSil
  3. Beklenen yazı :) Yine şahane vuruşlar! O kadar şan, şöhret, para pul ama nafile zevk yok. Kıyafetlerin hepsi yine birbirinden acınası. Şıklık yarışı değil aksine rüküşlük yarışı gibi. Sizin yorumlar olmasa halimiz harap :)

    YanıtlaSil
  4. Nurişim yine döktürmüşsün. Epeyce uykusuz kalmışsın emme değmiş. Öpüyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Sonunda senin hakkını teslim edip bir Oscar heykelini çok görmeyen Akademi'ye tebrikler.
    En güzel leylağımızı candan gönülden kutluyorum, nice yeni Oscarlara Leylakcığım ! :)

    YanıtlaSil
  6. Oskarların beklenen yazısı gelmiş
    Leylağım döktürmüşsün yine
    Ödülü hak ettin gari

    YanıtlaSil
  7. kesinlikle hak ettiniz siz bu oscar'ı leylak dalı örtmenim :) fakat bu sene hakikaten güzel tek bir bir kostüm yok muydu?

    YanıtlaSil
  8. Harika olmuş yine:) En berbatı Grande idi bence. Bir de Blunt'ın askısı neydi öyle hiç anlamadım. Çıplak çıkış neydi ya:) Eğlendim ben valla izlerken de seni okurken de çok öperim...

    YanıtlaSil
  9. Bir kez okudum yetmedi, sonra bir kez daha ve son okuyuşla final yapayım dedim. Muhteşemsiniz Leylak Dalı öğretmenim. Benim diyen, dünyanın gelmiş geçmiş tüm magazin yazarları elinize su dökemez. İyi ki bizimlesiniz:)

    YanıtlaSil
  10. Yine efsane bir yazı olmuş. İçinde gizli kalmış bir magazin yazarı var kuzum senin ;) Bu arada bazı elbiselerde elimde olmadan ne kumaş harcanmıştır buna diye düşünmekten kendimi alamıyorum :)))))))))

    YanıtlaSil
  11. Hepinize güzel sözleriniz için çok çok teşekkürler. Bu yıl malzeme biraz yetersizdi, kıyafetler nispeten insani boyutlarda olunca yazı da bu kadar oldu. Nice kırmızı halılarda buluşmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  12. Bradley ve anasını Berkun Oya'ya bağlamak :)) Yapıyorsunuz bu işi Nurşen Abla !

    YanıtlaSil
  13. Bir süredir yoktum buralarda. Girer girmez aradığım yazılardan biri oldu:) Mizahınıza sağlık:)

    YanıtlaSil
  14. Öykü okur gibi okudum yine. Benzetmelere bayıldım. Favorim lavabo fırçası ile Carey Mulligan oldu :) Her sene bu yazıları dört gözle bekliyorum. Filmleri hala izleyemedim ama :( Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Yine merakla beklediğimiz o tatlı yazı gelmiş. Yüzümde gülümseme ile okudum. Benim favorim lavabo fırçası ile Carey Mulligan oldu Leylakcım. Her zamanki gibi benzetmelerine bayıldım. Filmleri de hala izleyemedim bu arada. Neyse yeni Oskar töreni zamanı gelmeden izlerim inşallah :)))

    YanıtlaSil