Bayram kapıda. Mecburen öncesinde bir telaş ve hazırlık dönemi yaşanıyor. Aslında ben büyüdüm büyüyeli bayramlardan pek tad almaz oldum, hele de şimdi annemin evinde annemsiz bayram yapınca ister istemez buruluyor insan.
Çocukken Ramazan bayramlarının en sevdiğim tarafı sonunda birlikte kahvaltı yapabilmekti. Babam sabahın köründe Bayram namazına gider, annem de mutlaka o gidince bizi de kaldırırdı. Bizi dediğim uzun süre sadece beni yani, kızkardeş epey sonra dahil olacaktı bu ritüele. Aceleyle giyinir ve caddeye bakan yatak odasının tavana yakın tutulmuş penceresinin önüne dışarıyı rahatça görebilmek için yerleştirilmiş yüksek sedire oturur, burnumu cama dayardım. Balkonlardan çevreyi seyretme merakım o zamanlardan başlamış olsa gerek. Sabahın körü tabii ki, ortalıkta henüz kimse yok. Ne zaman ki namaz biter, camidekiler dağılmaya başlar heyecan katsayım yükselirdi. Seccadelerini ve bayram gazetelerini koltuklarının altına sıkıştırmış erkekler evlerine yönelirken ben de mutlaka elinde renkli bir balonla gelecek babamın yolunu gözlerdim. Derken kapı çalar, balonum babamın elinden benimkine aktarılır zıp zıp zıplayarak hazırlanmış kahvaltı sofrasına yerleşirdim. Mutlaka sucuklu yumurta olurdu, aç geçen 30 günün şerefine en ağır kahvaltı, üstelik bayram ayol, millete kokarım derdi bile yok yani. Bu arada radyoda bayram havaları başlamış olurdu:
"Hoşgeldin evimize, şiir oldun dilimize bayram gecesi, bayram gecesi"
Daha kahvaltı bitmeden mikrofon Hayalî Küçük Ali'ye geçerdi:
"Ooof Hay-î Hak. Perde kurdum, şem'a yaktım, gösterip zill-ü hayal..."
diye başlayan Perde Gazel'ini okuduktan sonra "Yar bana bir eğlence medeeeet" diyerek Hacivat çıkardı ortaya. Karagöz'le atışmalarını gülmekten lokmalarımı yutamadan dinler ve "Yıktın perdeyi eyledin viran, varayım sahibine haber vereyim hemân" bölümünü duyunca da bittiği için hüzünlenirdim. Lakin hüznümün uzun sürmesine annemin "Çabuk çabuk, geç kalıyoruz" diye telaşla sofrayı toplaması engel olur, bir yandan kendimize çekdüzen verirken bir yandan da kapıya gelen bekçiye, davulcuya, postacıya, komşu çocuklarına şeker tutar, bahşiş verirdik. Sonra babam bir koltuğa oturur, biz de sırayla elini öperdik. Annem niye öperdi anlayamazdım, hala da anlayamam zaten. Sonraları Semra Özal da bayramlarda Turgut Özal'ın elini öptüğünü söylemişti. Adetti galiba. Ardından annem şeker sunardı, ondan sonra da sırra kadem basardı şekerlik. Evi talan ederdim, yine de erişmem bayramın son gününü bulurdu. Kadın haklıydı aslında, kazara bir keşfetsem yerini, misafire ikram edecek tek parça kalmayabilirdi.
Sonunda anneanneme gitmek üzere evden çıkardık. Evi yakındı zaten iki blok ötede. Elimizde babamın bir-iki gün önce Hacı Bekir'den aldığı altı bir sıra lokum, üstü kağıtlı şeker, arada birkaç çikolatin ve badem şekeri olan karton kutulu şeker paketimiz (bazen bu pakete kesekağıdının içinde anneannemin çok sevdiği çifte kavrulmuş lokum ki kendisi ona "iki kavrulmuş nohun" derdi) eşlik ederdi. Sağlı sollu komşularla bayramlaşarak çıkardık onun en üst kattaki evine. Yazsa dış kapısı hep açık olurdu, kışsa da anahtarı üstünde. Ne kadar erken gitsek de geciktiğimiz için kızgın, biraz nazlı öptürürdü elini. Bileğini artık daralmış birkaç burma bileziğin süslediği tombul elini öperken hep soğan kokusu alırdım. Bir de kırmızı taşlı yüzüğünün kaşı burnuma batardı. Eline tutuşturduğumuz şeker paketini hemen ücra bir köşeye kaldırır bize geçen yıldan kalanları ya da kendi aldıklarını ikram ederdi. Aklım daima o pakette kalırdı. Benim için çocukluk bayramlarımın ulaşılamaz nesnesidir. Bize de gelse açılmazdı, biz başkasına götürsek de. Sanırım herkes evine hediye gelen paketi gittiği konukluğa götürürdü. Muhtemelen kendi aldığı şekerin kendisine geri dönüş yaptığını gören de olmuştur:)
Anneannemde öğle yemeği yenirdi. Çoğunlukla pirinç çorbası yapardı. Ana yemek olarak da "Haşılama" dediği kemikli et haşlaması ya da tavuk. İyi günündeyse bu yemeklere serçe parmak kalınlığında sarılmış yaprak sarmaları da eşlik ederdi. Kimi zaman dayılar, yengeler ve kuzenler de katılırdı bu yemeğe ama onların bayramdan anladığı şehir dışında tatil olduğu için pek ender olurdu bu. Anneannemin evinde pek keyfimize göre hareket edemezdik, özelinin kurcalanmasından hoşlanmazdı, bunu yapan en sevdiği torunları olsa bile. Buzdolabının açılması bile rahatsız ederdi onu. Ama biz iki yaramaz velet, kızkardeş ve ben o yokken dolabı açar, içindekileri keşfeder-ki en çok sucuklar, pastırmalar ve kapak rafında sıralı cam şişeli gazozlar ilgimizi çekerdi- sonra hiç haberimiz yokmuş gibi "Anane gazoz yok mu?" diye sorardık. Kızardı önce, onu daha sevimli yapan Niğdeli şivesiyle "An gıı, nirden bulayım, dul garıyım ben, gazoz alacak param mı var" diye sızlanır, az sonra dayanamaz, dolaba gider, kapağını açar "Aaa, iki denecik kalmış, geçen gün dayınız getirdiydi" diyerek gazozları elimize tutuştururdu.
Yaş ilerleyip genç kız olduğumda pek gönülsüz gider olmuştum bu ziyaretlere, dışarda daha eğlenceli bir hayat beni bekliyordu. Ne toylukmuş. Şimdi ne anneannem var, ne eski ahbaplar. Annem bile başka bir alemde. Bense adet yerini bulsun kabilinden bayram hazırlıkları ve üç-beş dost ziyaretiyle geçiriyorum bayramları. Hüzün, iç sızısı ve anılar eşliğinde geçip gidiyor üç-dört gün, dilimde eski bir şarkıyla:
"Bayramları bekler, bayramları yaşardık
Bayramlar mı eskidi, bizler mi yaşlandık?"
Bayramlar da eskidi, biz de yaşlandık Nurşen'cim.
YanıtlaSilBayramın kutlu olsun şimdiden:)
Ne güzel bir bayram yazısı...Sonu buruk bile olsa güzel. Bayramınız şimdiden kutlu olsun :)
YanıtlaSilAaaa çok hüzünlü olmuş ama:(
YanıtlaSilHadi boşverin eskileri önümüzdeki maçlara bakalım canım:)))Sizinle geçirecekleri bayramı anlatacaklar var; bir tane daha geldi:))Ona göre...Kocaman sevgiler sana Leylak dostum, iyi bayramlar, limonlu akide güzel miydi?
Leylak Dalım, iyi bayramlar olsun. Çok yakın bir gelecekte artık sana, babane olarak ziyaretler başlayacak:)) Devr-i daim dedikleri bu olsa gerek. O zaman evin şenlenecek, bayramlar gene farklı olacak.
YanıtlaSilbayramın kutlu olsun ablacığım.ben bugün işteyim,bayram hazırlığı falan da yapmadım.neyse ki annemler gelecek de bayram biraz şenlenecek.burda akraba falan da olmayınca bayramlar çok anlamsız geçip gidiyor.insanlar yalnızlaştıkça bayramlar da anlamını yitiriyor.neyse bu bayram hayatımda sen de varsın.iyi bayramlar.
YanıtlaSilgüzel bir bayram geçirmenizi dilerim ...sevgiyle kalın ...
YanıtlaSilsevdiklerinizle geçireceğiniz mutlu bir bAYRAM DİLERİM :) SEVGİLER..
YanıtlaSilİYİ BAYRAMLAR
YanıtlaSilRamazan bayramınızı tüm kalbi duygularımla tebrik eder. Nice bayramlara ailenizle birlikte sağlık, huzur ve mutluluk içerisinde erişmenizi Mevlam'dan niyaz ederim.
Sevgi ve Saygılarımla.
mendil içinde verilen harçlıklar, elbise dolabının üstünde bulunan şekerlikler, harçlığı kapıp bakkala koşturmalar eskidendi eskidendi...İyi bayramlar diliyor, elinizden öpüyorum ;)
YanıtlaSilİyi bayramlar diliyorum size ve ailenize..:))))SEVGİLER
YanıtlaSilkuşuuum, leylak dalıcım benim... sen beni aç karnıma güldürdün ya... Anneannenin sözüne bayıldım... olsun gülüm be bizim bayramlarımız da güzel... bak şimdi senin artık dünürlerinde var :))) Gelinin var... gittikçe genişleyen bir ailen var...
YanıtlaSilSEVİYOM Bİ DE SENİ HEM DE ÇOK
İyi bayramlar dilerim
YanıtlaSilSevgiler
Bayram gibi bir yazı olmuş gerçekten. Kaleminize sağlık.
YanıtlaSilBen de en çok kahvaltıları seviyorum, bayram günlerinde. Bize de o kadar çok misafir gelmez. Herkes evine kapandı artık. Anneannemin deyimiyle "ölü toprağı serpildi" cümleten herhalde...
Mutlu, huzurlu ve en önemlisi sağlıklı şeker gibi bayranlar diliyorum!
Mutlu bayramlar. Sevdiklerinizle...
YanıtlaSilSevgili arkadaşlarım,
YanıtlaSilBen de hepinizin bayramını kutluyor, sağlıklı, huzurlu, barış ve hoşgörü içinde nice bayramlar diliyorum.
Zehra öğretmenim, öğüdünüzü tutacağım bu bayram, ayrıca yediğim en güzel limonlu akideydi, sanal bile olsa:))
Güzel yazılarınız için,içimi açan fotoğraflar için sizi yanaklarınızdan öpüyor,leylak kokusu güzelliğinde bir bayram diliyorum :)
YanıtlaSilSevgiyle,
Biz yaşlanmadık Leylak'cım bayramlar eskidi hemde öyle bir eskidiki liğme liğme.
YanıtlaSilGeçtiğimiz yollar hep aynı demek ki eski, kural kavramını çok iyi algılamış ya şimdi herkes başka bir alemde. Bayramların şekli değişmiş. Neyseki bayramları sadece çocukluğumda sevmiştim.
Anılara sahip olabilmek de bir kıymet, bir değer bana kalırsa. Ben bile sizin bu anılarınızın onda birine denk gelecek kadar bir hikaye anlatamayacak kadar 'boşsam' bu konularda, benden sonra gelen nesillerin halini düşünün siz... Ama ben sizin bugünkü bayramlarınızın da dediğiniz kadar 'öylesine' geçmediğinden eminim. Bence özeniniz her âna deyiyordur..
YanıtlaSilMutlu ve yıllar sonra da anlatılacak kıymette bayramlar dileğiyle:)
ilk açınca ne kadar uzun bir yazı, nasıl yazılmış, neler söylenmiş dedim ama bir solukta birazda hüzünlenerek okudum, ellerine, yüreğine sağlık, keşke büyüklerimiz şimdide olsada aynı ziyaterleri yapabilsek:(( sevgiler, mutlu bayramlar:))
YanıtlaSil