.

.
.

2 Şubat 2017 Perşembe

ÇELINC BİTER, OCAK GİDER, GERİYE KİTAPLAR KALIR

Ocak ayını ucundan yakalayıp son gününde doğduktan sonra yolcu ettik, geriye ay içinde okuduğum on kitap ve on iki film kaldı. Filmleri blogun sağ yanındaki "2017 Filmleri" linkini tıklayarak görebilirsiniz, kitaplara gelince: 


1- Yeniyılın ilk kitabı geleneksel olarak Lalenin Bahçesi'nin yeni yıl hediyesi olan kitap oldu: "Bu Şimdiki Zaman Kipinde Yazılmalıydı/Helle Helle". Helle Helle Danimarkalı bir yazar, kurgu yapmak, roman gibi roman yazmak şeklinde bir kaygısı yok sanırım. Öyle konuşur gibi, sakin sakin anlatıyor iki Dörte'nin yaşadıklarını. İlginç ve hoş bir kitaptı.


2- Yine bir yeni yıl armağanı, sevgili Real Fiesta'dan. "Siz Hiç ODTÜ'de Çocuk Oldunuz mu?/Cem Danyal Arslan". Adı ilgimi çekmişti, Ankara'da geçen her kitapta olduğu gibi. Bir anılar dizisi, çocukluğu babasının görevi nedeniyle ODTÜ lojmanlarında geçen yazarın ağzından çocukken orada yaşadıkları anlatılıyor. Pek usta işi bir anlatım olmasa da ODTÜ'yü bilenler için ilgi çekici ve naif bir kitap. 


3- Ayın üçüncü kitabı Ocak ayının ve belki de yılın en güzel kitaplarından biri oldu: "Denizadamı/Carl-Johan Vallgren". Yazarın daha önce "Bir Garip Aşk Öyküsü" isimli kitabını okumuş ve çok beğenmiştim. Onun referansıyla yazın satın aldığım kitabı sonunda okuyabildim ve diğerinden de çok beğendim. İlgisiz ve sorumsuz bir ailede büyüme sancıları yaşayan biri özürlü iki kardeşin öyküsü araya fantastik ögeler de katılarak şahane bir dille anlatılmış. Mutlaka okuyun derim.


4- John Berger'i çok severim. Son kitabı "Hoşbeş"i sipariş verdikten iki gün sonra ölüm haberi geldi. Dolayısıyla "Hoşbeş" okuması da bir nevi yazarla vedalaşma gibi oldu. Herzamanki gibi akıcı diliyle çeşitli konularda denemeler yazmış, hayranları kaçırmasın derim.


5- Ayşegül Devecioğlu okuduğum diğer kitaplarıyla çok beğendiğim bir yazardı. Öykülerini merak edince "Başka Aşklar"ı da okuma ihtiyacı duydum ve en az romanları kadar beğendim. Son zamanlarda yazılan başı sonu belirsiz öykümsülerden gına getirmişken adeta roman kurgusundaki bu öykülerle yeniden sevdim öykü okumayı. Özellikle "Kötü" ve "Xet" damağımda güzel ve buruk bir tat bıraktılar. Tavsiyemdir. 


6- "Kuş Eppeği" İletişim Yayınları'ndan çıkan adı gibi bir mini kitap, Levent Cantek yazmış. Türkiye'de iz bırakmış çeşitli alanlardaki ünlülerin özelliklerine küçük küçük notlarla, betimlemelerle değinilmiş. İlginç olmuş. 


7- Yine bir yeni yıl hediyesi, Macera Kitabım'dan: "Kasım Yağmuru/Audur Ava Olafsdottir". İlk kez İzlandalı bir yazarın kitabını okudum, değişik bir tarzı vardı, sevdim. Izlanda hakkında epey bilgi edinmekle kalmayıp aslında oldukça zorlu bir yolculuğun bu derece sakin bir üslupla anlatılmasına da şaştım. Kitabın sonundaki 30 sayfalık yemek tarifleri (ki ister yapın ister yapmayın, zaten bir kısmı da uyduruk olabilir tarzında bir uyarı var) de finalin sürpriziydi. Okursanız pişman olmaz, okumazsanız pek büyük bir kayba uğramazsınız. 


8- Erendiz Atasü'nün son kitabı "Baharat Ülkesinin Hazin Tarihi" Çok ilginç bir okuma oldu. Yazarın romanında konu ettiği ülke ve kahramanlar kurgusal olsa da okuyanda "Hah, bu budur işte" duygusu uyandırıyor. Hayali dediği ülkenin çok gerçek olduğunu okuyunca anlayacaksınız. Melez bir roman "Baharat Ülkesi...", içiçe girmiş bir ülkeler, kahramanlar topluluğu aslında. Çok da ufuk açıcı. Tavsiyemdir...


9- Özge Samancı'nın grafik romanı "Bırak Üzülsünler" bir kuşağının büyüme sancılarının çizgilerle anlatımı. Pek çok kişi o çizgilerde kendini bulacak. Çok güzel bir kitap olmuş, bu da tavsiyemdir.


10- Ve yine bir yeni yıl hediyesiyle, bir çizgi romanla ayı bitirdim: "Bobo/Serkan Altuniğne". Kısaca şapşal bir köpeğin maceraları diyebiliriz. Eğlenceliydi.

Eveet Şubat ayına elimde yarısı okunmuş bir kitapla ve aciliyetten başlanmış bir başka kitapla giriyorum. Onlar ay sonuna kalsın, ben Çelıncın son sorusunu cevaplayayım:

-2017'de olmasını çok istediğin bir şey:

Ne isteyebilirim ki 2016'da yaşananlardan sonra. Sadece barış ve huzur, ülkem için, hepimiz için.

 

8 yorum:

  1. tavsiyeler sepete eklendi:)

    YanıtlaSil
  2. Yeni ayı hep sizin kitap paylaşımınız gelecek diye hevesle bekliyorum:)
    Kahvem eşliğinde keyifle okudum ve birkaç kitabı da not ettim.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Kendimden utandım. Ne güzel okuyorsunuz.

    YanıtlaSil
  4. Başı sonu belli olmayan öykülerden ben de bunalıyorum. Öykü okuru olmak bence zaten çok zor, bir de öyle havada öyküler beni eşekten düşmüşe çeviriyor. Öykü kitabını not alıyorum.
    Sevgileeer <3

    YanıtlaSil
  5. Çok güzeller. Benim de ekleywceklerim var sepete. Şu an okuyamiyorum ama bu hep böyle sürmez herhalde ...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzeller. Benim de ekleywceklerim var sepete. Şu an okuyamiyorum ama bu hep böyle sürmez herhalde ...

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel kitaplar, not ettim bazılarını.

    YanıtlaSil
  8. kitaplar ayrı güzel, fotolar ayrı güzel... :)

    YanıtlaSil