.

.
.

11 Mayıs 2012 Cuma

HAFTANIN KİTAPLARI


Çok verimli bir hafta geçirdim okuma açısından, 4 kitabı okuyup tamamladım, birinde de hayli yol aldım. Kahve ve bizzat üretimim Beste patentli turunç-kahve likörüyle bitimini  kutladığım kitaplar sırasıyla şöyle:

-OLMAYAN/BAHRİ GÖRDEBAK: Genç bir yazarın ilk kitabı "Olmayan". Üniversite öğrencisi bir gencin hayata ve aşka bakışını, arkadaşlarıyla ilişkilerini, yazar olma yolundaki çabalarını konu alıyor. Otobiyografik özellikler taşıdığını ve bilhassa gençlerin ilgisini çekeceğini düşündüğüm kitap keyifle okunuyor. Dilerim yazar açısından devamı gelir. Küçük bir alıntı: 
"Belki yayınlanmamış bir yazar aslında bir yazardır ama yayınlanana kadar bunu kimseye söylemeye yetkisi yoktur. Yayınlanmak, yazar olduğunu söyleyebilme lisansıdır aslında."

-ZEVAL/NİHAN TAŞTEKİN: Polisiye tarzı kitaplarını çok sevdiğim Nihan Taştekin'in son romanı "Zeval"in İstanbul'un seçkin semtlerinden birindeki bir parkta sıradan bir günde işlenen cinayete şahit olan ve onu çözmeye azmeden iki arkadaşla park ve çevre sakinlerinin yaşamlarından izler taşıyan sürükleyici bir konusu var. Polisiye sevenlere tavsiye ederim. 
"Tanrılar canavar kullarını, analar cani oğullarını bağışlamamalı artık"
"Kimseler yoktu, sadece Patyus güneşin alnında, açık unutulmuş bir fermuar gibi müstehcen oturuyor ve sırıtıyordu; içi dışında, kayıtsız."

-MENEKŞELER ATLAR OBURLAR:  "Mino'nin Siyah Gülü" ile kalbimi fetheden Hüsnü Arkan'ın aslında ilk ama benim okuduğum ikinci kitabı "Menekşeler Atlar Oburlar". Yine küçük bir kasabada-yer yer İzmir'de-bir çiftlikte geçiyor. Küçük yaşta babasız kalmış bir gencin amcasının hoyratlığı, annesinin kırılganlığı, kadın akrabalarının şefkatli düşkünlüğü arasında geçen sorunlu hayatını anlatıyor. Akıcı, etkileyici bir kitap. Mino kadar olmasa da sevdim, sizin de seveceğinizi düşünüyorum:
"Sıralara oturmuş çocuklar kokulu silgilerle çocukluklarını silerlerdi. Ben de silerdim ama çoğu zaman kendimi yok etmeyi başaramazdım."
"Havaya saçılan üzüntü bulutlarından dökülen göz yaşlarının, başkalarının acılarını da ıslattığını ve harekete geçirdiğini yaşamım boyunca çok gördüm."
"Dışarda tarafsız kalamayacağım bir savaş sürüyordu; oburlarla gurmelerin savaşı. Yaşamın anlamı buydu."
"Amcam sözleşmeyi bozmuştu,. Bir menekşeye, bir ata dokunduğu gibi dokunmuştu."

-BEŞ PARASIZDIM VE KADIN ÇOK GÜZELDİ: Yine bir polisiye. Emekliye ayrılmak zorunda kalmış, dünya gençler satranç şampiyonu eski bir istihbarat görevlisini bir gün genç bir kadın arayıp bir yıldır kayıp olan babasını bulmasını ister.  Önce tereddüt eden kahramanımız kitabın kapağındaki cümleye istinaden işi üstlenir: "Beş parasızdım ve kadın çok güzeldi". Yer yer mantıksal boşluklar ve tutarsızlıklar saptasam da okunabilir bir kitap, tabii yine polisiyelerden hoşlananlar için, edebî açıdan pek birşey vaat etmediğini söylemeliyim.
"Evet, fena halde satranca benziyordu hayat...
Ve bir gün, bir trafik kazasıyla satrancın hayata asla benzemediğini öğrenecektim: Satranç adil bir oyundu, hayatsa adil değildi..."

Elimde okumaya devam ettiğim kitapsa "Tirza", henüz başlardayım ama iyi gidiyor. Hafta sonunuz güzel geçsin...

15 yorum:

  1. kıskandımm hemde çokk.. çok tembelleştim şu sıralar tez kendime gelmem lazım..likörün tarifini alablirmiyiz ?

    YanıtlaSil
  2. aY NE ÇOK GÜZEL BEN BU HAFTA BİR TANE BİLE KİTAP OKUYAMADIM.OH KEYİFLİ OKUMALAR.SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  3. Polisiye romanları okumayı ben de çok seviyorum.Bu yazarları duymamıştım iyi oldu.Teşekkürler.Haftaya 4 kitap sığdırdığınız için ayrıca tebrikler.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili leylak dalı ne güzel bı haftaymis bu böyle, bn anca isten güçten haftada bir kitap bitirebiliyorum:(( en son yorumladığınız " bes parasızdim ve kadın cok güzeldi" bende okumuştum ama ismi ilgi çekici olsa da ben de haz alamamıştım okurken..yorumumu okumak isterseniz bende beklerim bloğuma..

    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  5. kitap kurdu arkadaşım
    senin okuma hızına hayranım
    önerilerin dikkate alınacak
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. İmrenilecek bir okuma hızına katkıda bulunmak istedim ama düşündüm de belki çoktan keşfetmişsinizdir. Yine de benim şu anda elimden düşürmediğim ama işler sebebiyle yatarken bir iki bölüm okuyabildiğim, bir ilk roman; Fevkalbeşer Sair Bey ve Suskunluğu'ndan söz etmeden duramayacağım. İhsan Oktay Anar, niye daha sık yazmıyor diye hayıflanıp duranlardanım, bu kitap ne diyeyim ağzıma bir parça bal çaldı. Yazarı Ömer İzgeç. Siz ihtimal bir günde okur bitirirsiniz. Ben bazı cümlelere ayılıp bayıldığımdan bitsin de istemiyorum. Harika betimlemeler var. Uzun, soluksuz birbirine bağlanan cümlelerin yapısı öyle güçlü ki hayran olup tekrar tekrar bakıyorum, evet..sadece okumuyorum, cümleyi seyrediyorum. Aaa, ne çok uzatmışım.. Sevgiyle kalın.
    U(YKSZ)

    YanıtlaSil
  7. UYKUSUZ// UYURGEZER,
    Kitap ilgimi çekti, kesinlikle ilgileneceğim:) Ankara'ya gelmeyi ve Dost Kitabevine dalmayı bekliyorum ama, Antalya'da bulmak zor olabilir. Blogunuzu ziyarete geldim ve sevdim, sanırım arada çay, kahve içmeye uğrayacağım:))
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  8. Maviannem,
    Emekliyim ya ben, o hız oradan geliyor olsa gerek:)
    Öperim canım seni...

    YanıtlaSil
  9. Tully,
    Evet çok övgüsünü duymuştum ben de kitabın ama umduğumu bulamadım. Yine de ondan kötü nice kitap okumuştum:))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Kitap Cumhuriyetim,
    Sağolasın. Eskiden daha çok okurdum, sanal dünya beni biraz köreltti:)) Polisiye seviyorsanız Nihan Taştekin'i özellikle öneririm. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Vuslat,
    Sağolasın, darısı başına:))
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  12. Mavi Balon,
    Likörün tarifi destan oldu ya günlerce şekercim. Aralık ayındaki postlarıma bak bulacaksın orada. Oradaki portakallı, ben ikinci seferde turunç kullandım ama aynı tarif. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Kitap, Ayrıntı Yayınları'ndan çıkmış. Bulmanıza yardımcı olur umuduyla.. Yazmaya, okumaya sevdalı bir öğretmenin bloğu beğenmesi bizim için bir onur. Teşekkür ederiz. Güzel hafta sonu dileklerimle.
    U(YKSZ)

    YanıtlaSil
  14. UYKUSUZ// UYURGEZER,
    Teşekkürler, kesinlikle alacağım:)

    YanıtlaSil
  15. Bloğunuzu çok sevdim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil