.

.
.

11 Haziran 2009 Perşembe

KAATI SERGİSİ

Ankara'ya geldim ve ayağımın tozuyla bir güne iki etkinlik sığdırıverdim. İlki "Vakıf Eserleri Müzesi"ndeki "Kaatı Sergisi", ikincisi ise bugün başlayan "Kale Festivali". İkinciyi geçelim, daha öncekilerden pek farkı yoktu, aynı standlar, aynı mekanlar, aynı curcuna yani bir yenilik görmedim ama "Kaatı Sergisi" için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. İtiraf edeyim, geleneksel sanatlara bu kadar meraklı biri olarak yalnızca adını duymuştum, bir de kağıt keserek yapıldığını ama bu biçimde meydana getirilmiş tek bir eser bile görmemiştim. Sevgili Gülen blogunda sözünü etmişti, ben görmek için istekli olunca yer konusunda yardımcı oldu sağolsun, bana da gidip sergiyi gezmek kaldı. İyiki de gitmişim, hem bu güzel eserleri görmüş, hem de "Kaatı Sanatı" konusunda bilgilenmiş oldum. Bu sanat en basit anlatımıyla kağıtların kretuvar denilen falçata benzeri bir tür keskin bıçakla oyulup tek kat, katmerli ya da erkek-dişi denilen usulle tercihan ebru kağıtları üstünde düzenlenmesi şeklinde anlatılabilir. Aşağıda sergideki çalışmalardan fotoğraflar görebilirsiniz.

Fotoğrafta görülen Melike hanımla da tanıştık sergide ve onun önerisiyle müzenin ikinci katında sergilenen, bu sanata ait en eski eser olan "Mehmet Selim Divanı"nı gördük. Vitrindeki eser kağıttan kesilmiş çeşit çeşit çiçeklerin buket haline getirilip kağıdın üstüne yerleştirimesiyle oluşmuştu.
Nergisler, karanfiller, sümbüller, güller en küçük kıvrımları ihmal edilmeksizin minyatür boyutlarda kesilip düzenlenmiş ve insanı şaşırtan bir başyapıta dönüşmüş, bize de yıllar önce bu eseri yaratan eşsiz sanatçının ruhuna takdir duygularımızı yollamaktan başka yapacak birşey kalmamıştı.

Sergi güzeldi, sergideki çalışmalar güzeldi, müzenin diğer bölümlerinde gördüğümüz vakıf eseleri de izlenmeye değerdi. Beni "Kaatı Sanatı"ndan ve bu sergiden haberdar eden "okuyamazsın" Gülen'e tekrar teşekkürlerimi yolluyorum.








6 yorum:

  1. Sevgili Leylak Dalı keşke yarın gelseydin de ben de seni tanısaydım.
    Ne de güzel anlatmışsın .Çok mutlu oldum.
    Sevgilerimle Nalan Güler

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Nalan Hanım, dilerim birgün tanışmak kısmet olur, sizin gibi sanatçı ve çok yönlü insanlarla tanışmak benim için zevktir. Özellikle sizin kaatılarınıza bayıldım, elinize sağlık, sevgiyle kalın.
    Nurşen

    YanıtlaSil
  3. Öğretmenler toplantısı yapılmış ama öğretmen liseli Gülen çağrılmamış.Aşkolsun öğretmenlerim :P :)
    Nurşen öğretmenim Kaatı sanatından haberdar olmanızı sağladıysam mutlu sayarım kendimi.Ben de peşini bırakacağımı sanmadığım bu sanatı Nalan abla sayesinde fark ettim.Sabır, emek ve beceri; Kaatı..
    Bu arada siz bugün bana sms yazdınız mı??
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Bir dahaki sefere inşallah Gülencim:) Bileklerimdeki sinir sıkışması sorunu olmasa hemen başlardım, sağlık olsun ben de yapılanları seyrederim. sms yollamadım tabii ki, tel no bilmeden mümkün de değil zaten, belki Nurşen adlı başka bir hayranın vardır:)) sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. :) Olay şöyle gelişti: siz sergideydiniz ya, isim yoktu, sadece 'güzel kız sergideyim, gel birlikte gezelim' diye bir sms alınca hemen senaryo yazdım.Belki numaramı ya Melike'den ya da Nalan abladan alıp hani Kale'ye de birlikte gideriz diye sms yazdınız sandım..ama tutmadı.Ve fakat lakin ben bu smsi eve dönünce gördüm :)
    Şimdi de meraktayım, acaba kim ? :) Yarın arayım da öğreneyim bari :)

    YanıtlaSil
  6. Belki de simit Nuri'den gelmiştir sms Gülen, karşılıklı bir hoşlanma hali sözkonusudur:))

    YanıtlaSil