.

.
.

14 Mayıs 2024 Salı

YAYLALAR, YAYLALAR / 13 MAYIS

Hafta sonunu yemyeşil, çok çiçekli, bol oksijenli, bazen güneşli, bazen yağmurlu, hatta sisli güzel mi güzel bir doğa parçasında geçirdim. Kısacası yaylanın çimenine kuzu yayamadım ama kendimi pek güzel yaydım. Kuzenlerin evden alıp eve bırakmalı müthiş ev sahipliğinde şahane bir gün ve gece geçirdik. Buradan bir teşekkür daha göndereyim kendilerine...

Söz konusu yayla Kumluca'ya bağlı Gödene ya da daha havalı ismiyle Altınyaka Yaylası idi. Geçen yıl da gitmiştik, Mayıs sonuydu, bu kez bir de başında deneyelim dedik ve çok iyi ettik, çünkü yağmur ayrı bir güzellik vermişti yaylaya, bakmalara doyamadık.

 

İlk fotoğraftaki sarı çiçeklerin yakından görünüşü, değişik çiçek gören masum şehirli olarak çok ilginç bulmuştuk ama Google görsellerde aratınca kendilerinin hayli tanıdık olduğunu öğrendik. Meğerse arkadaş "Şalpa" dediğimiz bir adaçayı türüymüş, yapraklarından tanıyacaksınız. Bilseydik taze taze toplar gelirdik.

Yokuşlar tırmanıp tepeden baktık İstanbul'a değilse de yaylaya. Vallahi İstanbul kadar güzeldi, yemyeşil, mis gibi, her yerden su sesi geliyor, dereler akıyor, pınarlar çağlıyor:


Burası "Pınargözü" denilen piknik alanı, suyun buz gibi olduğu söylendi, hava sıcak olsa paçaları sıvayıp ayaklarımızı sokacaktık ama cesaret edemedik.

Güller kuzenlerin bahçesinden, hangisini fotoğraflayacağımı şaştım açıkcası:



Ertesi sabah güneşle uyandık ama çok geçmedi bulutlar kapladı gökyüzünü, yağmur başladı. Ve hemen ardından yaylaya sis çöktü:


Hasılı gözümüz yeşile doymuş olarak döndük eve, buraya da koydum ki fotoğrafları hem sizin gözünüz şenlensin, hem de ben özledikçe bakayım. 

Haftanın ilk gününün menüsünde ise dün yayladaki bahçeden topladığım tazecik asma yapraklarıyla pişirdiğim bulgur pilavı vardı, bu bir yöresel Gaziantep yemeği imiş, çok lezzetli oluyor, hazır yaprak mevsimiyken deneyin derim. Bildiğiniz bulgur pilavı (soğana ve salçaya ek olarak iki diş sarmısak var sadece), suyunu koymadan önce de ince kıyılmış asma yaprakları ekleniyor. Ve yine yayladan toplanan naneler de yıkanıp kuruması için serildi.Eh, ben yavaş yavaş kaçayım, "Ay akşamdan ışıktır/Yaylalar yaylalaaar" 😂


12 yorum:

  1. bayıldım, bayıldım :) gele o güller...bahar müthiş bir mevsim gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar gerçekten müthiş, yayla, yeşil falan ama kışın bu kadar güzel olur mu bilemedim mesela :)

      Sil
  2. İstanbul' da yeşile hasretiz, çok iyi geldi .En güzel mevsim ve en yeşil ay mayıs şahane.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Mayıs ayların gülüdür/Taze bir çiçek dalıdır/İçerim ateş doludur/Mayıs'ta gönlüm delidir" demiş ya Sabahattin Ali, çok doğru demiş...

      Sil
  3. Doğada olmanın en güzel mevsimi, bahar. İyi yapmışsınız. Gözlerimiz dinlendi :) Taze asma yapraklı bulgur pilavını ilk kez duydum. Güzel oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten iyi geldi bu hafta sonu kaçamağı, insan gözü açtır, yeşil görmeyince doymaz demişler, haklılar. Bulgur pilavını tavsiye ederim, çok kolay, çok lezzetli, tam mevsimi taze yaprağın, deneyin derim...

      Sil
  4. Sabah sabah ne iyi geldi görüntüler :)

    YanıtlaSil
  5. Canım ananem de asma yaprağından ekşili çok güxel bir yemek yapardı, asma aşı diye... Onu da bilir misin Leylakcığım? Yörüklere selam olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen deyince Google'dan baktım, benim yaptığıma çok benzer ama biraz daha sulu ve nar ekşisi ile nane de ekledi. Bir de onu deneyeyim hazır elimde taze yaprak varken. Selam olsun gerçekten yörüklere :))

      Sil