.

.
.

26 Eylül 2023 Salı

AŞI / 26 EYLÜL

Bu sabah gidip aşı oldum, grip aşısı. Bu üçüncü yıl. İlk yıl pandemiden burnumuzu sokağa çıkaramadığımız için grip olma şansımız(!) zaten olmamıştı ama aşıyı yaptırmıştık. İkinci yıl ise gerçekten sokağa da çıktığım halde grip geçirmedim. Ona güvenerek bu yıl da niyet ettim. Misafir sanatçı olarak ait olmadığım ama eve yakın olan Aile Sağlığı Merkezi'ne nefes nefese bırakan bir yokuş tırmanıp ulaştım. Önce karşıdaki eczaneye girip aşı olup olmadığını sordum, yok ama siz reçeteyi yazdırın biz isteriz, iki güne gönderirler dedi. İşi şansa bırakmadım, biraz ilerideki eczaneye girdim, varmış orada, hemen   Sağlık Merkezi'ne gittim. Şansıma en iyi anlaştığım doktor denk geldi, reçetemi yazması iki dakika sürmedi, eczaneye geri döndüm, aşıyı aldım, tekrar merkeze gelip koluma iğneyi yedim, afiyet olsun bana. Şimdilik bir sıkıntı yok, umarım ağrı, ateş yapmaz. 

Hemşire aşıyı yaparken okul yıllarında yapılan aşılar geldi aklıma. Kocaman enjektörlerin iğnelerini dahi değiştirmeden hepimizin koluna basarlardı aşıyı. Nasıl oldu da hepatit falan kapmadık şaşarım. Bünyemiz mi sağlamdı, hepatit vs bu kadar yaygın mı değildi bilinmez. Hem korkar, hem de aşıcılar gelse de ertesi gün okul tatil olsa diye beklerdik. Aşı günü okul koridorlarına yayılan o koku hâlâ burnumda. Ağlayanlar, titreyenler, saklananlar, kahramanlık yapıp ön sıraya geçenler derken koluna iğneyi yiyen işin evveliyatını unutup hemen tatil havasına geçerdi. Akşamına kol biraz şişer, hafif bir ağrıyla nazlanıp ödevsiz geçen bir akşamın tadını çıkarırdık. Okullarda hâlâ aşı yapılıyor mu? Yapılıyorsa da ertesi gün tatil etmiyorlar sanırım artık. 

Aşı işlemini tamamlayınca Kızılay'a doğru bir yürüyüş yapıp Dost Kitabevi'nde yeni çıkan kitaplara bakayım diye niyet ettim. Kitabevleri kusura bakmasın bir kere oradan alıyorsam beş kere internetten istiyorum. Bu devirde cüzdanları düşünmek zorundayız. Tam kitapçıya yanaşmıştım ki Bilgemin Annesi aradı, o da dışarlardaymış, kahve içmeyi teklif etti, eh kaçmaz tabii ki 😊 Ben Dost'ta kitaplara bakıp almayı düşündüklerimi fotoğraflarken geldi yanıma. Tam çıkarken defter reyonunda kapağında leylak olan bir deftere rastladım. "Keşke" dedim "daha önemli bir şey isteseydim". Zira aklımda kapağında leylak olan bir deftere denk gelsem de alsam isteği vardı, son anda karşıma çıktı. Defteri alıp Flamingo Pastanesi'ne yollandık, fiyatlar almış başını gitmiş demek yetersiz kalır, adeta aya doğru uçmuş. Bir bardak buzlu çay 120 lira (belki de daha fazlaydı) olur mu a dostlar. Maliyeti nedir ya bunun, pes! Biz buzsuz çay ve şekersiz kahve içtik, sonra da evlere dağıldık. 


Söz konusu defter ve çay yukarıdadır efendim, kalın sağlıcakla...

20 yorum:

  1. Geçmiş olsun Leylakcığım, şifa olsun. <3
    Yeni sezon grip aşıları çıkmış mı? Ben de yaptıracağım, geçen sene de yaptırmıştım.
    Geçen sene ne olmuştu acaba? Aşıların gelmesi Ekim ortasını bulmuştu. Bu sene erken başlaması iyi olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım. E-Nabız'a mesaj geldi grip aşısı önceliği diye, İstanbul'a gelmeden yaptırayım dedim, belki gripal etki yapar endişesiyle ama iyiyim şimdilik. Valla yazdılar, eczanede vardı yaptırdım, muhtemelen yeni sezondur, daha önce de eczane vitrinlerinde görmüştüm grip aşısı geldi yazılarını. Geçen yıl ben Ankara dönüşü, Ekim başında yazdırmıştım ama Covid girince araya ay sonunu bulmuştu yaptırmam, eczanede beni beklemişti aşı:)

      Sil
  2. Hayırlı ve geçmiş olsun, çok iyi etmişsiniz.. Defterse ne kadar zarif.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler C'cim, iki yıldır faydasını görünce bu yıl peşin peşin yaptırayım dedim. Deftere ben de bayıldım, keşke biraz daha kalın olsaydı. Meğer ünlü bir bitki ressamı imiş kapağın çizeri Maurice Pillard adında...

      Sil
  3. Sanki bana damacanayla buzlu çay getirecekler, sinir oluyorum aklıma geldikçe. İyi ki seni dinleyip yemek yememişiz, eve gelince kendime şahane yemek hazırladım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. He yav, kartımız varsa aklımız da var, enayi parası mı bu Flamingo'ya yedirek :))))

      Sil
  4. Hatırlamaz mıyım o aşı günlerini. Tüm hissiyatıyla verdiğin detaylarla zaten yaşattın Nurşen ablacım. Defterin şahaneymiş. Bu küçük mutluluklar insanı nasıl hayata motive ediyor di mi . Çaya da kahveye de çok zam yaptılar maalesef. kira, maaş, mazot masraflarını fiyatlara yansıtıyorlar. Ama hiç de gerçekçi değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten Zeynepcim, küçük mutluluklar büyük mutluluklar aslında, zira mutluluğun büyüğü falan yok. İğneden ipliğe her şeye zam var, işte küçük mutluluklar da böylece elden gidiyor. Encamımız hayrolsun diyeyim anneannem gibi :)

      Sil
  5. Grip aşısı olarak bence de çok iyi etmişsiniz... Leylaklı deftere bayıldım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ettim gerçekten, sıkıntı da çıkarmadı, hiç olmamış gibiyim. Deftere ben de bayıldım, bugün gidip iki tane daha aldım :)))

      Sil
  6. Merhabalar.
    Geçmiş olsun bu yıl da grip aşısını olmuşsunuz. İnşAllah bu yıl da hiç gribe yakalanmazsınız. Daha yazınızı okumaya başlamadan evvel grip aşısı nasıl olunuyor diye size sormaya hazırlanırken, yazınızı okumaya başladığım da siz olayı ne güzel bir şekilde anlatmışsınız. Kaleminize, emeğinize sağlıklar dilerim. Ben daha hiç grip aşısı olmadım. Şu anda 68 yaşındayım. Yaşım itibariyle grip aşısı olabilecek durumdayım herhalde. Bu aşıyı olmak için, anladığım kadarıyla benim de sağlık ocağındaki aile hekimime başvurmam gerekiyor herhalde.

    Aşınızı olurken, okul yıllarında uygulanan aşılar gözünüzün önüne gelmiş. Siz paylaşınca ben de hatırladım. Ben iğneden hiç korkmazdım. Belki biraz mübalağa yapıyor gibi olacak ama, büyüdükten sonra kendi iğnelerimi kendim yapardım.

    Dost kitabını ben de çok ziyaret ederim. Ama ne yalan söyleyim, pek kitap aldığımı söyleyemem. Kapağında leylak olan defteri bulmuşsunuz, ne güzel. İnsanın arzu ettiği şeyle karşılaşması kadar daha güzel ne olabilir ki?

    Kızılay'da bir kafede bir bardak buzlu çayın fiyatının 120,00 TL. olması beni de hayrete düşürdü. İşletmelerden bazıları, piyasadaki fiyat artışlarını bahane ederek fırsatçılık da yapıyorlar. Bir bardak buzlu çayın maliyeti kaç lira ki de müşteriye sunulması bu kadar pahalı oluyor? Ben bunları fırsatçılar olarak değerlendiriyorum. Mesken kirası, personel gideri ve malzeme girdileri ile birlikte bir bardak buzlu çayın 120 TL. olması çok fahiş. Müşteri bir daha o kafeye çay içmeye gitmez. Siz bir daha gider misiniz? Gitmezsiniz sanırım.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Recep Bey, bence siz de olun, alerjiniz falan yoksa, doktorunuz size açıklama yapar. Zaten E-nabıza grip aşısı tanımlandı ibaresi düşüyor, dr da yazıyor. Yoksa herkese yazmıyorlar, tanımlanmamışsa ücretli olarak yaptırılabiliyor. Ben iki yıldır çok rahat ettim, yaşlarımız yakın, şu virüslü ortamda bir de griple uğraşmayalım.
      Babam sağlık memuruydu, bahsetmiştim önceki postta. O da hem bize, hem kendine iğne yapardı, hatta kendine damardan yaptığını da bilirim. Babamın yokluğunda en çok iğne yaptırma sıkıntısı çektim diyebilirim :)
      Artık ben de kitapçılardan çok nadir kitap alıyorum, internetten indirimli almak varken ekstra para ödemek bu devirde anlamsız. Defterim çok güzel gerçekten.
      Bu tarz pahalı satan yerlere artık gitmeme kararı aldım, tamam karşılayabilirim belki ama enayi yerine konmanın da bir alemi yok.
      Bizden de saygılar, selamlar...

      Sil
  7. Defter sizin gibi pek zarif :) Aşınız tutsun, kışınız sağlıklı olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sizin zerafetiniz efenim :))) Dileklerinizin sağlık kısmını size doğru üflüyorum :)

      Sil
  8. geçmiş olsun, şifa olsun öğretmenim. sizden hatırlayıp ben de bu haft içinde bu işi halletsem hiç fena olmayacak...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Şulecim, ben haftaya 3 günlük bir İstanbul yapacağım ya, ateş, ağrı falan olursa diye gitmeden halledeyim dedim, iyi oldu. Aklındayken hallet bence de araya başka bir iş girmeden...

      Sil
    2. aaa bir dakika, istanbul'a mı geliyorsunuz? ben kaçırdım mı bu haberi? ne zaman peki?

      Sil
    3. Evet Şulecim, kardeşimin kuyruğuna takıldım, 3 günlüğüne İstanbul'a geliyoruz. Çarşamba sabah bineceğiz, cuma akşam döneceğiz. Sevin ile konuşursan detaylı bilgi onda...

      Sil
  9. Benimde aklıma düştü o günler. :)
    Şimdi okullar aile hekimliğine yönlendirme yapıyor. Hatta yoğunluğu azaltmak için sınıf sınıf aylara ayrılmış. Bir ay birler, sonra ikiler falan. Yada tek sınıfsa şube şube oluyor.
    Bunuda niye bu kadar ayrıntılı anlattım bilmem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ayrıntılı anlatmanıza memnun oldum, zira uzun zamandır okullarla alakam kalmadığı-öğretmen ya da veli olarak-için merak ediyordum aşı işi nasıl oluyor diye, sağolun...

      Sil