.

.
.

1 Ocak 2022 Cumartesi

HOŞ GEL YENİ YIL / 1 OCAK

Haftanın ikinci yarısı gökten su kütleleri halinde inen yağmurla, gök gürültüsüyle, şimşekle, fırtınayla, su baskınlarıyla geçti. Boğaçay taştı, köprüler geçilemez oldu, deniz ne bulduysa asfalta yığdı, Kumluca'da seralar kullanılamaz hale geldi. Tatsız günlerdi. Yılın son iki günü yağmur hafiflese de nem berbattı, içimizi üşüttü, benim gibi eklemlerinde metal ve plastik taşıyanları adeta paslandırdı. Bu kadarla kalsa, doğa olayıdır, geçer diyeceğiz de perşembe günü TV'yi açtığımızda simsiyah bir ekranla karşılaştık. Arka planda birileri konuşup dururdu ama kimdir, nedir anlamak mümkün değil. Gönlümüzle kabul etmesek de el mahkum bildik ki TV arıza yapmış. Ee, ertesi gün yılbaşı, kendim bizzat TV'ye bayılan biri değilim, neredeyse hiç izlemem ama yılın son günü de, hele kendi başımıza kutlamak zorunda kalınca insan iyi kötü ekrana bakmak istiyor. Oğlum telefonla birini buldu tamir için ama öyle yağmur yağıyor ki ne bizim götürmemiz, ne tamircinin gelip alması mümkündü. Ya sabır deyip günlük işlere döndük. Bir gün önceden ıslattığım yaprakları sarmak için hazırlığa başladım. Sıra soğanlara geldi, rondoyu çıkardım, soğanı, sarmısağı attım içine, taktım fişini, bastım düğmesine, hareket yok. Cılız mı cılız bir "vınn" sesi geliyor. Peki peki anladık, sen de bozuldun, yahu sözleştiniz mi? Teker teker gelin. Söylene söylene rendeyi çıkardım, başladım rendelemeye, çilem dolmamış dostlar. Parmağı kaptırdım bu defa rendeye. Aman Allahım sanki koyun kestik, habire kanıyor. Alt tarafı 2 milimlik bir kesik, nerden çıkıyor o kadar kan. Bant üstüne bant sarıp zor bela durdurdum-sanıyordum ama aslında ince ince ertesi güne kadar kanamaya devam etti. Şimdi meraktayım acaba Merkür retrosu benim için zamansız, özel bir atraksiyon mu düzenledi 😃

Sonuçta kesilen parmağa rağmen sarmayı sardık, TV ertesi gün tamir edilip akşam 19.00'da eve geldi, bereket içine sıkışan banknotun ebatı o kadar büyük değilmiş. Rondoyu tam sipariş edecekken oğlum yetişti imdada, evlerindeki hiç kullanmadıkları bir rondo pazartesi bana kargolanacak, kısacası ucuz atlattık 😃

Yılbaşı gecesi yemek masasıyla TV ekranı arasında geçti gitti, ne tadı vardı, ne tuzu. Özel günler, eş-dostla, çoluk-çocukla güzel. Yine de içimizde bir umut vardı, yılın ilk saatlerinde gelen zamlar tepemize çökünce umut konusu biraz sallantıya gitti. Hayırlısı...

Gelelim yılın ilk gününe, ilk iki aşı dozunu Sinovac olarak bünyeye alanlar için 5. doz aşı tanımlandı. Son aşının üstünden 3 ay geçmek şartıyla. Benim 15 günüm var ama Kocam Bey yılın ilk günü 5. dozunu alarak yeni yıla damga vurdu. Bugün hava bahardan kalmaydı. Paslanmış dizlerimi açmak için aşının yapılacağı hastaneye kadar refakatçi oldum. Daha önceki aşılarımızı da orada olmuştuk ama aşı mekanı değişmiş, hastane etrafında bir tur atarak ancak bulabildik, hayli de kalabalıktı diğerlerinin aksine. 

Yine de çok beklemedik, çip takma operasyonu bitince güzel havanın tadını çıkaralım, yürüyelim biraz dedik.  Şehri o kadar uzun zamandır ihmal etmişiz ki yıllardır sürekli geçtiğimiz caddelere bile ilk defa görüyormuşuz gibi bakarak yürüdük. Caddenin sonundaki parka girmeden önce Kadın Yarı'na bir göz atmak istedim, nicedir görmemiştim.

Biraz pasaklı göründü gözüme, ağaçların yaprakları döküldüğündendir belki. Buranın şehir efsanesi olmuş bir öyküsü var, ne derece doğrudur bilemem. Güya kadının biri sırtına sardığı bebeğiyle gelip uçurumun kenarına oturmuş. O sırada bebeğin sargısı çözülmüş ve uçurumdan aşağı düşmüş. Kadın acıyla bebeğin arkasından kendini atmış. O yüzden de bu yarın adı "Kadın Yarı" kalmış. Bu hikayeyi şehir dışından gelen konuğumuz bir kadına anlatmıştık buraya getirdiğimizde. Aklında nasıl kaldıysa 1-2 yıl sonra tekrar geldiğinde "Beni 'Avrat Atladı'ya götürsenize" deyip hepimizi gülmekten kırıp geçirmişti. 

Sonra parka daldık. Yat Limanı'nı uzaktan seyretmeye bayılırım. Haksız mıyım?

Biraz daha yaklaşalım:

Sokaklar da, park da çok kalabalıktı. Onca yağmur ve fırtınanın üstüne güneşli havayı gören yılın ilk gününü değerlendirmek için dışarı atmıştı kendini, tıpkı bizim gibi 😃

70'li yıllarda parkın bulunduğu alanda Devlet Hastanesi ve Sağlık Koleji vardı. Bu çiçek tarhlarının bulunduğu yerde Sağlık Koleji'nin binası vardı ve yaz sezonunda okullar kapanınca Sağlık Bakanlığı mensuplarına kamp hizmeti verirdi. 1975'te babamın mesleğinden kaynaklı biz de kalmıştık o kampta. Şimdi aklıma geldikçe aslında eziyet yaşadığımızı düşünüyorum. Yatakhane olarak kullanılan odalar kamp mensuplarına tahsis ediliyordu, sabahın 7'sinde yataktan kalkıp kahvaltıya yemekhaneye iniyor, saat 8'de de okulun otobüsüne doluşup Lara'da bize ayrılan bir alanda denize giriyorduk. Adeta askeri talim gibi, ne o tatile geldik. Öğleden sonraları serbestti ama sıcaktan dışarı çıkamayınca biz gençler okulun arkasındaki bahçeye iniyor, laklak ediyorduk. Fotoğraftaki ağaçların arka tarafında bir bahçe vardı, şimdi parka dahil. Keçiboynuzu ağacını ilk kez orada görmüştüm. 

Konfor yetersiz, gündelik hayat askeri talim tadında olsa da arka taraftaki odaların manzarası tam da böyleydi. Hoş, insan gençken manzarayı falan da fazla önemsemiyor. 

Şaka maka o kadar çok yürümüşüz ki yorulduğumuzu farkettik, döndük evimize. Dönüşte bizi bir sürpriz bekliyordu. Açık bıraktığımız balkon kapısından bir kumru misafirliğe gelmiş ve salonun girişine kimliğini bırakıp gitmişti. Yılın ilk günü kumru moku temizlemek de varmış kaderimizde 😃 Berekettir mi desek, haydi öyle diyelim, 2022 huzurlu, sağlıklı geçer dilerim, gelen gideni aratmaz...

14 yorum:

  1. Haydi 2022'ye Antalya'yla başladık, bu iyiye işaret bence :)
    Kadın Yarı'ndan aşağıya yol mu iniyor? Yol gibi bir şey yapmışlar sanki, benim aklım da ona takıldı..
    Ah rende mevzuuna (ve tabii diğer talihsizliklere de) çok çok geçmiş olsun diyorum! 5. Aşılar... Şimdi biz de 3.leri bitirdik sanırım 4.ler geliyormuş, kol yalama oldu, getirin ne kadar aşı varsa olalım kafasındayız. İşe yarasın da.. Sanırım bu da bir tip senelik grip aşısına dönecek...
    Kumru kakası temizlemek kısmettir derler :) Valla derler yani eminim ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah umarım iyiye işaret olur, çok ihtiyacımız var zira.
      Kadın Yarı'nda gördüğün şey su kanalı, eskiden inilmezdi, sonradan karşı tarafa bir park yapıldı, oradan merdivenle inerek ulaşılıyor ama yukarıdan izlemek daha keyifli, zira aşağısı kokuyor haliyle.
      Sağol canım, umarım her çeşit talihsizlik 2021'de kalmıştır, umut işte, fakiri ekmeği, yiyip dururuz :) Bizim ilk iki aşımız Sinovac'tı, haliyle 6 ayını doldurdu, neredeyse bir yıl olacak, sanırım artık yok hükmünde. Üstüne 2 Biontech olmuştuk, son aşının üstünden 3 ay geçinde açtılar 5. aşıyı. Boynumuz kıldan ince, gel diyorlar gidip yaptırıyoruz. Ben bu sene duş başlığına döndüm zaten. Kollarımda aşı deliği, dizlerimde iğne deliği, karnımda ameliyat sonrası 30 kan sulandırıcı deliği, omzumda kol ağrısı iğnesi deliği, belimde lokal anestezi deliği, sırtımda ağrı kesici deliği, damarlarda kan ve serum deliği, su içtim mi fıskiye gibi fışkırıyorum, ahaha :))) Kısmetse 15 gün sonra gidip kola bir delik daha eklerim aşı için. Sanırım dediğin gibi grip aşısı gibi her yıl olacağız da umarım o zaman tez gelir.
      Kumru kakası temizlemek umarım kısmettir, öpüyorum seni :)

      Sil
    2. Duş başlığı puhahaha alemsin <3

      Sil
  2. Keyifli bir okumaydı; yat limanı, ona inen mini denizcilik müzesinin ve baharatçıların olduğu yola ve bana kurdurduğu korsan hayallerine bayılmıştım. Hatırlamak hoş oldu. Çok teşekkürler:)

    Tüm ailenizle birlikte size sağlıklı, sorunsuz, güleryüzlü ve çok mutlu bir yeni yıl dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yat Limanı ve Kaleiçi her zaman keyif verir insana, siz Kalekapısı tarafından inmişiniz sanırım, o yol da çok güzeldir, Mermerli'den limanı izlemek harikadır. Dilerim tez zamanda tekrar düşsün yolunuz.
      Ben de sizlere aynı dilekleri yolluyorum, sevgiler...

      Sil
  3. aşılana aşılana gidicez galiba.bu nedir ya hu!
    Kumrular bizim buralarda da hiç rahat vermez, arkanı dönsen yuva kurar bulduğu yere.
    Antalya'yı yağmur fena vurmuş yine, sanki bu yıllarda daha çok duyulur oldu fırtına yağmur oralarda.
    Mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla öyle bir hale geldik ki her gün aşı deseler kuzu kuzu gidip yaptıracağız. Ben asıl aşıdan kaçanlara şaşıyorum, bu zamanda, ne bileyim...
      Yağmur çok kötü vurdu, aslında antalya'da çok olan bir doğa olayı ama birkaç yıldır seyrelmiş, o yüzden de unutulmuştu, iki yıldır tekrar harekete geçti.
      Benden de iyi bir yıl dilekleri...

      Sil
  4. Mutlu yıllar :) Tat tuz yok sahiden , yazınız iyi geldi teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de mutlu yıllar, umarım tadımızın tuzumuzun geri geleceği bir yıl olur...

      Sil
  5. tüm aksilikler eski yılda kalsın. sağlıklı mutlu bir yeni yıl olsun :) antalya'yı sizinle gezmek çok güzel vallahi :) "avrat atladı" da efsane bir isimmiş yalnız. çok güldüm. benim rahmetli amcamın "çekirdek"e izmirlilerin "çiğdem" dediğini öğrenip, ama aklında "bir kadın ismiydi" diye yer etmesi nedeniyle yerel dille konuşup sempati toplamak amacıyla kuruyemişçiye "250 gr zeynep verir misiniz" demişliği vardır :) onu hatırladım avrat atladı'da nedense :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk cümledeki dileklerine can-ı gönülden katılıyorum. Antalya'yı birlikte gezmek çok daha güzel olacak inşallah. Avrat Atladı'ya biz de günlerce güldük, hala da güleriz yanından geçtikce.
      Çiğdem-Zeynep meselesini okuyunca aklıma geldi. 8x4 diye bir deodorant vardı bir zamanlar, hala var mı bilmiyorum. Annem babama bana 8x4 deodorant alsana demiş, babam 8x4'ü tekrarlaya tekrarlaya gitmiş parfümeriye ve tezgahtar kıza : Hanım 32 istedi kızım, var mı sizde?" demiş :))))

      Sil
  6. Avrat atladı'ya beni de götür Leylakcığım. :))
    Şu an gözlerimi kapatıp gözümde canlandırdığım sahne 2022'de gerçek olsun umuyorum. Haydi bakalım, gerekirse hesabını sorarız yani! ;)
    Bir de buradan güzel bir sene dileyeyim. Öpüyorum yanaklarından. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı anda birbirimize yorum yazmak bu dileğin gerçekleşeceği anlamına gelir mi sence? Gelir bence, gelmeli. Sen gel keşke, nerelere götürürüm, Avrat Atladı çok kolay :)
      Ben de aynı dileklerle sana dönüyorum ve öpüyorum...

      Sil
  7. Sevgili Leylak Dalı,
    Hemen her yıl geldiğimiz ancak son yıllarda hastalıklar, pandemi gibi nedenlerle gidemediğimiz çok özlediğim güzel Antalya'yı fotoğraflarınla gezdirdiğin için çok teşekkür ederim.
    Sağlıklı, mutlu, her şeyin gönlünüzce olacağı bir sene dilerim. Çok çok gezin bize de güzel Antalya fotoğrafları gönderin olur mu?

    YanıtlaSil