.

.
.

10 Ekim 2012 Çarşamba

PORTAKALI SOYDUM, BAŞUCUMA KOYDUM 3

Bugün öyle bir bel ağrısıyla uyandım ki festival zamanı olmasa değil evden dışarı adım atmak yataktan bile çıkmazdım ama bel ağrısı geçer velakin gitmezsen filmler kaçar:) Karşılıklı açık balkon kapılarının arasında terli terli cereyanda kalarak iş yapmak bel ağrısı olarak döndü bünyeye ama yüz vermedim kendisine, erkenden gidip "Siirt'ın Sırrı" belgeselinin gösterileceği salonda yerimi aldım. 


Yönetmenliğini İnan Temelkuran ve eşi Kristen Stevens'in üstlendiği belgeselde Siirt'te ilk kez oluşturulan kız güreş takımına katılan ve 2010 yılında Avrupa Şampiyonu olan 16 yaşındaki Evin Demirhan'ın bu aşamaya gelinceye kadar yaşadıkları konu ediliyor. Sonuna kadar büyük bir zevkle izlediğim çok iyi bir belgeseldi. Ne yazık ki salonda bulunan yönetmenle yapılacak sohbete kalamadım, son sürat diğer sinemadaki filme yetişmek için yola düştüm. 


İzlediğim ikinci film ABD yapımı, yönetmenliğini Benh Zeitlin'in yaptığı "Düşler Diyarı" idi. Luisiana'daki bentlerin güneyinde, Leğen adı verilen sulak bir bölgede eğlenmekten zevk alan insanlar arasında babası ile yaşayan küçük siyahi kız Hushpuppy diğer çocuklarla birlikte günün birinde yöreyi  ortadan kaldıracağı düşünülen su baskınına karşı hayatta kalmayı başaracak şekilde eğitilmektedir.  Babasının hastalığı bu süreci hızlandıracak ve birtakım garip gelişmeler olmaya başlayacaktır. Fantastik ögeler taşıyan film gerçekten güzeldi ve izlediğim sürece o küçük siyahi kızın yanağından makas alma isteğiyle dolup taştım.


Yemek ve kahve molasının ardından "Konvoy" isimli Rus yapımı bir filmi izlemek üzere kendimi ve ağrıyan belimi yerleştirdim salondaki koltuğa. Kendini kızının ölümünden sorumlu tutan ve psikolojik bozuklukları olan bir subayın ve birliğine geri getirmekle görevlendirildiği asker kaçağının maceralarını izledik biraz da sıkılarak. Karanlık ve bunaltıcı bir filmdi, pek zevk aldığım söylenemez. 

Sinemadan çıktığımızda hatırı sayılır bir yağmur başlamıştı. Bugün fazla fotoğraf ekleyemiyorum sizlere oyuncular camiasından. Salonda uluslararası jüride görevli Macar yönetmen Istvan Szabo ve Cem Özer vardı. Yarına Allah kerim, kalın şimdilik sağlıcakla...


3 yorum:

  1. bu kadar C vitamini dokunmasın sana:))

    Portakal maceranı zevkle takip ediyorum...

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel festivalden paylaşımların.Çok teşekkürler paylaşımların için

    YanıtlaSil
  3. ''Siirt'in Sırrı''hakkında çok okudum son günlerde. Diliyorum ki televizyon kanallarında da yayınlansın. Bu arada paylaşımlar için ben de teşekkür ediyorum. Aman bele dikkat! Sevgiyle...

    YanıtlaSil