.

.
.

1 Ağustos 2012 Çarşamba

NEREDEN NEREYE?

Söylemesi ayıp (söylemesi niye ayıptır bir türlü anlamam ama bu deyimi kullanmak pek eğlenceli gelir) bamya pişirdim bugün. Doğal olarak önce bamyaları ayıklamam sonra da sarmısak soymam, soğan doğramam gerekti. Ön hazırlığı uzun ve uğraştırıcı olan bir yemektir kendileri. Bamyayı ayıklamak hüner ister, anamdan az azar işitmemişimdir yeni yetmeliğimde. "Gördüğün banaysa öğrendiğin sana" diyerek pekçok ev işini kakalamıştı rahmetli büyüdüğümü farkeder farketmez ben zavallıya. Tabii önceleri işin kolayına kaçıp bamyaların kafalarını giyotine vururcasına uçurmuştum ama cin annemden kaçmadı bu durum, doğal olarak yemek salyalandı. Sonra da zinhar konik ayıklama biçiminin dışına çıkamadım. Bu iş tarz ister efendim öyle baştan savma yapılmaz. Bamyayı sol elinizle tutarken sağ elinizdeki bıçağı tepe soktasına sabitleyip şık bir piruetle kendi etrafında döndüreceksiniz ki tepede bir koni oluşsun, sofraya oturanlar "sümüklü bamya" demesin:) "Bamya diye bir sebze olmasa da olurmuş" diyerek bıktırıcı ayıklama işlemini tamama erdirip soğanları doğrarken "nereden nereye" denecek bir şekilde aklıma Tarık Akan'ın uzun yıllar önce seyrettiğim bir filmi geldi. Bir yandan soğanın sebep olduğu gözyaşlarımı koluma silip burnumu çekerken bir yandan da filmin ismini ve kadın oyuncusunu hatırlamaya çalıştım. Amonyak kokusunun zihnimi açmasını bekledim ama sadece bir Gülşen Bubikoğlu ismi yankılandı beynimde, ve fekat o ismin Necla Nazır'a dönüşebilmesi de kuvvetle muhtemeldir, filmin adıysa katiyen aklıma gelmedi. Her neyse, filmde 70'li yıllardaki en yakışıklı haliyle kalplerimizi gürp gürp attıran Tarık Akan (dünya ahret kardeşim olsun:) fakir bir genç idi ve bir plajda cankurtaranlık yapıyordu. Plaja dadanan şımarık zengin kızı ile (ki kendilerinin Gülşen ya da Necla olduğu konusu açıklığa kavuşamamıştır) aralarında bir aşk doğuyordu doğmasına da kız pek yontulmamış, pek işten güçten anlamaz hamhalatın biriydi. Tarık kardeşimizin evhanımlığındaki becerisini sınamak için soymak üzere eline verdiği soğanı elma soyar gibi soyuyordu salak. Eh erkeklerin kalbine giden yol da mideden geçtiği için ilk sınavdan ikmale kalıyordu. Kazara bamya ayıklamasını isteseler doğrudan sınıfta kalır hatta belge alırdı hafazanallah (bu arada belge almak diye birşey kaldı mı, ben bırak öğrenciliği öğretmenliği de unutmuşum zira). Neyse efendim film yine de mutlu sonla bitmişti. Aralarında oluşan geçici dargınlık durumu zengin kızımızın Tarık abimize, boyuna hitaben "Sırııık, seni seviyorum sırııııık" diye ünlemesi sonucu ortadan kalkmış ve mahallenin katıldığı bir düğünle evlenmişti gençlerimiz, Hulusi Baba da şahitleri olmuştur muhtemelen. Bamya pişti gitti ama filmin adı aklıma gelmedi, var mı aranızda hatırlayan. İnsaniyet namına bir yorumcuk yazıverin şuraya.

Sonunda gişe kapanmadan kartlarımı postaya verdim efendim, tüm listeme yolladım eğer elinize ulaşmazsa bilin ki postada kaybolmuştur. Bu görevimi de yerine getirmenin dayanılmaz hafifliğiyle huzurlarınızdan ayrılır, iyi akşamlar dilerim...

34 yorum:

  1. bayılırım bamyaya. babaannemi hatırlatır hep bana :( keşke öğrenseymişim yapmayı. en kısa zamanda denemem lazım.

    YanıtlaSil
  2. Bamyalar harika ayıklanmış,ellerinie sağlık,Leylak Dalı'm.Filme gelince 'Yaz Bekarı' mıydı,acaba,diye düşündüm.Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  3. bamyamııııı :) hiç yiyemem yaa.

    YanıtlaSil
  4. Ben de bamyayı pek sevmiyorum ama yazın tazey taze pişmişken 1 tabak yenir hani.

    Ooohh kartpostallarımız yolda yani, bana bugün 2 tanesi ulaştı, pek mesudum!

    YanıtlaSil
  5. Okuduk gari.
    Bizde de bamya var ama annem yaptı. Kadıncağız o miniminnacık bamyaları sabırtaşı gibi sesizce ayıkladı (neyse ki yarım kilo!)

    YanıtlaSil
  6. Tijen,
    Annenin annesi de "gördüğün banaysa öğrendiğin sana" demiş galiba, özenle ayıkladığına göre. Bamyaları ayıklanmış satsalar ya:))
    Sana da, annene de sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  7. Dışavurum,
    Eskiden hiç sevmezdim ama yaş ilerledikçe damak zevki de değişiyor mu ne:))
    Ay kartları ben de sabırsızlıkla bekliyorum, bir an önce gelseler:))

    YanıtlaSil
  8. kültürelf,
    Bamya iyidir ya, ekşi ekşi, oh ne güzel:)

    YanıtlaSil
  9. Nehire,
    Yaz Bekarı değilmiş, baktım. Adam bir sürü film yapmış, kimbilir hangisi:)
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  10. kağıt faresi,
    Bamya yapmakta birşey yok ya, tek püf ayıklamakta salyalanmasın diye. Dene bak ne güzel olacak:) Hem babaanneyi de anarsın.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. ellerinizeeeeee sağlıııııııııık!

    YanıtlaSil
  12. Bamya'ya bayılırım! :)
    Sanırım o söz anne kakalaması: yaptığın banaysa öğrendiğin sana versiyonunu da ben çok işitmiştim :)
    Bi'de oh allam yareppim şükür; Gülşen Bubikoğlu ile Necla Nazır'ı birbirine karıştıran bi' ben değilmişim :)

    YanıtlaSil
  13. Çok kişi sevmez bamyayı ama ben de bayılırımm, afyonlular yemeğin üzerine sindirsin diye yerler biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  14. hadi bamya tescilli sümüklü. geçen gün ben nasıl sümüklü kabak pişirmeyi becerdim acıbağ? bildiğin bamya gibi olmuştu özene bezene(!) pişirdiğim kıymalı kabağım.

    YanıtlaSil
  15. Ben bir lokanta sefinden tavsiye uzerine artik bamyayi hic ayiklamiyorum. Sadece sapi cok uzunsa ucundan kesiyorum (icine girmeyecek sekilde). Simdiye kadar servis yaptigim hic kimse "ay bunun sapi ayiklanmamis" demeden afiyetle yediler. Bir deneyin, en fazla yarim kilo bamya kaybedersiniz. A, bir de koruk koyarsaniz harika olur. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  16. Ben çok severim. Annem ne zaman pişirse sadece ikimiz yeriz o nedenle her seferinde çağırır beni. Bir de Kayseri de çorbasını yedim (içtim mi desem acep) denedin mi? O da çok lezzetliydi.

    YanıtlaSil
  17. Leylak Dalı, bu film benim de aklıma takıldı iyi mi? Hah tamam Gülşen Bubikoğlu'ydu diyorum önce... Sonra... Yooo... Necla Nazır'dı demeye başlıyorum:)Fakat o sahne gözümün önünde. Tarık Akan'da öyle... Fakat... Gülşen mi, Necla mı?

    Hımm. Karnım aç. Bamya... Sonunda bamyaya karar veriyorum. Bamyayı seviyorum!

    YanıtlaSil
  18. Bamyayı zeytinyağlı severim. Bir de bu yıl niyetim turşusunu yapmak, yanında acı biberle. Hiç turşu kurmamış biri olarak değişik bir deneyim olacak. Ellerine sağlık Leylak Dalı'm, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  19. Küçükken hiç yemezdim ama evlendikten sonra eşim de çok sevdiğinden ayıklamasını da yemesini de öğrendim:))
    Ama ayıklama konusu gerçekten de anlattığın gibi çok önemlidir Leylakcım, çok da güzel anlatmışsın, bana da canım annem öğretti, ben de aynen yapıyorum pek de güzel oluyor:))

    YanıtlaSil
  20. ben o bidicik amasya veya amasra bamyalarından alıyorum. Migroslar kurutulmuş olarak satıyor ve pek lezzetli oluyor. tembel işi ayıklamak da gerekmiyor :)

    Filmi hatırlamayıp ararken bi gördüm ki Bu Tarık abimiz Robert widmark ile film çevirmiş aha da aşağıda linki.

    http://www.sinemadafilmizle.com/babanin-evlatlari-sinema-film-izle.html

    Adam 94 tane film yapmış,hepsine tek tek bakmadan bulunmaz,deli pöstekisi gibi :D

    YanıtlaSil
  21. Bence de olmasa da olurmuş Bamya. Hiç yemedim, ama hiç de sevmem. :) Ayrıca bütün annelerin ortak cümlesidir galiba o, "yaptığın banaysa, öğrendiğin kendine."

    YanıtlaSil
  22. Parpali,
    Bamya sevgisi yaş ilerledikçe ortaya çıkan bir durum, senin daha zamanın var:) Ayrıca hiç yemeden ne biliyorsun sevmeyeceğini:)
    Anneler hep aynı demek ki:))

    YanıtlaSil
  23. Sis,
    O bidicik Amasyalardan burada da bulunuyor hem de tazesi ama Antalya'da ara ki bulasın, herbir bamya 10 cm bile olabiliyor ama şaşırtıcı bir şekilde taze oluyor. Kurusunu kışın yaparım ben.
    Tarık Akan'a gelince, o filmi hatırlayan çıkmayacak sanırım, sağlık olsun:)

    YanıtlaSil
  24. Natali,
    Diyorum ya bamya zamanla sevilen bir yemek oluyor:))
    Annenin ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Selgin,
    Şimdi turşusunu çok merak ettim, sonucundan mutlaka haberdar et:)

    YanıtlaSil
  26. Hayal Kahvem,
    Yaşasın Necla ve Gülşen'i karıştıranlar ve bamya sevenler diyorum ben de:))

    YanıtlaSil
  27. Nehir İda,
    Bamya sevenler kulübüne bir katılım daha:) Bamya çorbası Konya'da çok meşhurdur...

    YanıtlaSil
  28. Hande,
    Bu yönteme bayıldım, ilk pişirmede uygulamaya koyacağım.
    Koruk suyuyla güzel olur biliyorum ama bulmak zor. Ayrıca ben koruğa bayılırım, bulsam bamyaya falan koymaz terletir yerim:))

    YanıtlaSil
  29. Aslı,
    Senin kabağı bamyayla çiftleştirmişler herhalde ya da nezle olmuş:))

    YanıtlaSil
  30. Nazlı,
    Afyonluların yeme şekli ilginçmiş hiç duymamıştım ama bamya sevenler çoğunlukta imiş gördüğüm kadarıyla:)

    YanıtlaSil
  31. Ellacım,
    Sizin oralarda oluyor mu bamya?
    Gülşen-Necla karıştıran çokmuş canım hiç üzülme:))
    Ha bi de öperim:))

    YanıtlaSil
  32. evet bamyayı tabii ki de sevmem:) ama Konya'da içtiğim bamya çorbası feleğimi şaşırtmıştı bana:)

    filmi anımsayan çıktı mı? :))

    YanıtlaSil
  33. Sevgili Leylak Dalı,
    Zevkle okudum,
    fotoğraflar da harika.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil