.

.
.

8 Şubat 2012 Çarşamba

MERYL Mİ MARGARET Mİ, KARIŞTIRDIM


Şubat ayı gayet durgun geçiyor; yegane etkinlik evde film izlemek. Soğuk ve yağmur sokağa çıkma hallerine ket vurdu, yatıp yuvarlanıyoruz. "Hergüne 1 Film" etkinliğini Lale'den devraldım, özenle yerine getiriyorum. Günün filmi "The Iron Lady" idi. Margaret Thatcher'ı sevmesem de Meryl Streep aşkına izleme listeme almıştım. Lakin Thatcher'daki azim, hırs, güç ve cesarete hayran kalmamak da elde değil. Her zaman bir ünlü aktristten ziyade komşu teyze yakınlığı hissettiğim Meryl Streep ise tartışmasız döktürmüş. Film güzel mi diyecek olursanız bence filmden ziyade bir belgesel havası var ama hem Meryl'in oyununu, hem de Margaret'in azmini görmek için izlenir diyorum. Bir zamanların  demir leydisinin yaşlı, titrek, halüsinasyonlar gören haline şahit olmak da hem iç acıtıcı hem korkutucu, insan geleceğe yönelik endişelere kapılıyor. Filmin bir yerinde ettiği bir cümle yaşlılık demlerinin özeti gibi: "Eskiden birşeyler yapmaya çalışırdık, şimdi ise birisi olmaya çalışıyoruz." Ve bir de şunu not ettim defterime, check-up için zorla gönderildiği doktora söylüyor:

" Düşüncelerine dikkat et, birgün sözün olurlar.
Sözlerine dikkat et birgün hareketin olurlar.
Hareketlerine dikkat et, birgün alışkanlığın olurlar.
Alışkanlıklarına dikkat et birgün karakterin olurlar.
Karakterine dikkat et, bir gün kaderin olur.
Ne düşünürsek o oluruz.
Ve ben iyi olduğumu düşünüyorum."

33 yorum:

  1. hahha du bekle bir iki güne kalmaz bende eklenirim sana karşılıklı izleriz.

    O son szöleri ben hep kocama söylerim biliyomusun çünkü o ne zaman büyük konuşsa ağzından çıkar bizim totomuza yapışır hahahah... Ben hamileyken otobüste bir çocuk gördüm kocaman çocuk biberonla süt içiyordu hala dedi diye Naziş az kala okul çantasına biberon koyacaktı:))

    Öpüyom bacı kuş seni

    YanıtlaSil
  2. Bu filmi kesinlikle izlenecekler listesine alıyorum, bir dönemi ya da tarihe iz bırakan kişileri konu alan yapımlara bayılıyorum gerçekten, en son "The King's Speech"i izlemiştim bunun adına, sıraya bunu koysam çok güzel olacak, sevgiler Leylak Öğretmenim :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Leylak Dalı,
    banyodan çıktım biraz önce, saçımda havlu film izlesem mi diye düşünüyordum, demek film boş zamanlar için akla gelen ilk seçenek;) Tamam, kış aylarında belki yegane etkinlik film izlemek, ama şikayetçi miyiz biz bundan? I ıh, ben kendi adıma gayet memnunum;)

    Meryl Streep'i çok beğenirim ben de, klişe ve sıradan bir şey oldu artık onu beğenmek (kadın devamlı oscar'a aday oluyor diye sıradanlaştı tabii) biliyorum, fakat ben onu izlemekten hiç sıkılmam. Çok doğal ve sevimli geliyor bana, filmler dışındaki duruşu da öyle, gülümsemesi bile güzel.

    Neyse, ben bunları söylemeyecektim aslında. Postta en çok ilgimi çeken şey fotodaki yazı oldu, güzel yazılara dikkat etmeden geçemem. Not defterindeki yazı da çok hoş, defter filan bana göre pek süslü ama yazı gerçekten güzel;)

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. justine,
    Selam:))
    Bu aralar gerçekten can sıkıntısının en iyi ilacı film izlemek. Dışarı çıkamayınca evde el mahkum. Aslında ben sinemada izlemeyi severim, karanlık ortamda, ilgimi dağıtacak yan faktörler olmadan, geniş perde ve rahat bir koltukta ama kaçırdığım filmleri de ancak evde izlemek mümkün. Antalya biraz kısır, gişe filmi olmayan filmler çok ender geliyor. Mecburen evde izliyorum bu durumda. Festivali olan bir şehirde daha çok film seçeneği olmalı aslında.
    Meryl'den hiç bıkmam, Sophie'nin seçiminden beri tek geçerim. Kim ne derse desin hep de öyle olacak:)
    Yazıma gelince, önce teşekkür edeyim. Çok daha güzeldi, gerçekten. Lakin öğretmenlik ve onun getirdiği çok yazı yazma olayı bozdu biraz. Son zamanlarda da klavye kullanmaktan eskisi kadar yazamayınca antremansız kaldım, ancak bu kadar oluyor:) Defterim hediye, çok şirin birinden, kendi gibi renkli ve şirin:)) Kitaplar kadar defterlere de hastayım:)
    Sevgiler yolluyorum, uzun yorumlarınıza bayılıyorum...

    YanıtlaSil
  5. Leylağım,
    Çok yaşa sen!
    Filmi izlerken "şu sözleri bir yazabilseydim" diye geçmişti aklımdan. Sen sağol.:)

    YanıtlaSil
  6. Maya,
    O zaman bu film tam sana göre, seveceğini düşünüyorum. Zaten Meryl Streep o kadar güzel oynamış ki filmi götürüyor sonuna kadar.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Lalem,
    Eklen bana trencilik oynayalım:))

    YanıtlaSil
  8. Ekmekçim,
    Bir de şu vardı:
    "Biliyor musun, bizim neslimizin en önemli sorunlarından biri hissettiklerine düşünce ve fikirlerden daha çok önem veren insanlar tarafından yönetilmek."
    Sen de sağol...

    YanıtlaSil
  9. Ben de bu filmi Meryl Streep'in uğruna seyretmek istiyorum.Sayenizde bir fikrim oldu..Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Bir TV söyleşisinde perdenin büyüsünden konuşuluyordu. Konuşmacılardan biri sinemada ya da ekranda izlediği birini (özellikle kadın) dışarda gördüğünde uğradığı hayal kırıklığından bahsetti. Hemen hepsi benzer şikayetlerde bulundu. İçlerinden biri bir yerde Meryl' yi gördüğünde aynı perdedeki ışığı, azameti ve aynı zamanda doğallığı yakalayıp nasıl şaşırdığını anlattı. Bunu başka yerlerde de duymuştum. O gerçekten sıradışı biri. Farklı ama bizden.

    YanıtlaSil
  11. Leylak Ablam,
    "Biliyor musun, bizim neslimizin en önemli sorunlarından biri hissettiklerine düşünce ve fikirlerden daha çok önem veren insanlar tarafından yönetilmek."
    Yorum kısmında yazdığın bu cümle var ya, ben hep bunun tersini düşünmüşümdür. Keşke yöneticilerimiz -bütün dünya için diyorum- nasıl daha çok para kazanılacağı veya haydi biraz daha iyimser olalım: nasıl daha çok "kalkınılacağı" fikrinin yerine kalplerinden geçeni, hissettiklerini, insan-doğa-memleket sevgisini v.s. koysalar; şeklinde yani... Ne de olsa ben Margaret değil, Sevi'yim :) Ama bizimle paylaştığın için eline aklına sağlık, ana yazındaki şu paragraf harika, "düşüncelerine dikkat et" ile başlayan... İyi seyirler...
    Bir soru: Allah aşkına orada kereviz kaç liradan satılıyor? Burada şöyle düzgün olanlarının tanesi 2 lira, İstanbul'da kilosu 2,5 liraymış... Ben anlamadım, tam tersi olması gerekmez miydi? Bu sorunun yeri ve zamanı değildi belki ama çok merak ettim, affet beni...
    Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  12. Merly Streep başka bir kadın yaaa.Bayılıyorum :)Bir arkadaşım Julie and Julia filmindeki haline" senin 50li yaşlardaki halin" demişti.acayip mutlu olmuştum :)
    sadece tipimi değil, karakterimi de ona benzetmişti :)

    YanıtlaSil
  13. Nanem Şekerim,
    Meryl sevenler kulübü kuralım, hepimiz üye olalım, vaziyet öyle gösteriyor:)
    Demek aramızda bir Meryl var, yaşasın:))

    YanıtlaSil
  14. Sevi,
    Biliyorsun ki Thatcher Muhafazakar Parti'nin başkanı idi ve böyle düşünmesi gayet normal. Senin dediğin doğru ama öyle kaç tane tanıyorsun:)) Yıllar önce eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Y.Güngör Özden'in şiir kitabını masamda görmüştü bir öğrenci, "ben bu adamı tanıyorum, spiker demişti". Spiker değil deyip asıl görevini hatırlattığımda da çok şaşmıştı, aa koskoca mahkeme başkanı şiir yazar mı diye. "Keşke bütün üst kademe yöneticiler şiir yazabilseydi, herşey çok daha güzel olurdu" diye cevaplamıştım onu. Ama yazamıyorlar işte, kader utansın:))
    Kerevize gelince, şimdi pazara giden kocama sordum, geçen hafta yeşil yapraklı olanının kilosunu 2 liradan almış. Biz pek kök almayız, yapraklı alır yapraklarını salata, saplarını yemek olarak tüketiriz. Yeşil yapraklardan muhteşem salata olur, denemeni öneririm.
    Sevgiler canım benim...

    YanıtlaSil
  15. Asucum,
    Haklısın, farklı ama bizden doğru tanımlama, hep büyük bir zevkle izledim, her zaman da izleyeceğim...

    YanıtlaSil
  16. Selma,
    Bir fikir verebildiysem sevinirim, Meryl için izlenmeli bence...

    YanıtlaSil
  17. Meryl Streep'e söz yok ama bu Margaret Thatcher'ın hayatı hiç ilgimi çekmiyor, ne yapsak ki ? Şöyle Julie and Julia kıvamında bir şeyler yok mu ? Zaten geçen sene de King's Speech'i boykot etmiştim ben. Bu aralar Oscar adaylarıyla hiç aram yok. Ama bu yabancı film oscar adayları için geçerli değil tabii, en iyi filmler onlar arasından çıkıyor bence.

    YanıtlaSil
  18. Işın,
    O zaman "Help"i önereceğim sana, ırkçılık (zenci-beyaz) gibi ağır ve önemli bir konuyu sıkmadan, yormadan, yer yer eğlenceli bir şekilde işlemiş renkli bir film. Bir başyapıt değil ama keyifli. Ha bir de "A Separation/Bir Ayrılık" var şu İran filmi, onu da öneririm izlemediysen...

    YanıtlaSil
  19. Karakterine dikkat et, bir gün kaderin olur. bu söz çok hoşuma gitti...
    leylak ablacım :) ne güzel yapıyorsun her gün bir film izleyerek ...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Seyredeceğim mutlaka, başarı öykülerini seviyorum...
    Şu her gün bir film işi ne hhoş, keşke ben de yapabilsem ama zor...Ancak haftada bir-iki:)
    Bu arada sizin şirin'le benim şirin başrol'deler postlarımızda;)

    YanıtlaSil
  21. Ah şiiri yazmaktan geçtim, okusalar yetecek! Bir de "bu adam/kadın başbakan olsa" diye hayalini kurduğum sanatçı/gazeteci grubu var ki, ortak özellikleri insan olmaları, senin de vardır öyle muhtemelen...
    Not: Kerevizle ilgili bilgi için teşekkürler, bahsettiklerimin hepsi yapraklılar için geçerliydi zaten. Köyceğizin kerevizlerinde bir kibir var demek ki, unutmuşlar ki topraktan çıkmışlar, toprağa gidecekler. Yaprakların salatası haşlanarak yapılıyor diye biliyorum, değilse dolaptaki zavallılar için artık çok geç olmadan bana haber verebilir misin? :)
    Sevgiler benden ablacığım, pazara giden abiye de saygılar, selamlar...
    S.

    YanıtlaSil
  22. Benim de izleyeceğim filimler arsında bu film. Çok merak ediyorum, ama itiraf edeyim Meryl Strepp' i çok severim biliyorsun en çok o sebepten yani.))

    YanıtlaSil
  23. Bilge'nin annesi:)
    Ben de o sebepten izledim zaten:P

    YanıtlaSil
  24. Sevi,
    Kerevizlerin o taze yapraklarını alıyorsun, doğrayıp çukur bir kaba koyuyorsun. Üzerine tuz atıp yumuşayana kadar ovuyorsun (iyice de ölmesin yani diriliğini kaybetmeyecek şekilde). Bir kapta 1-2 diş dövülmüş sarmısağı, z.yağı, limon ve pul biberi iyice karıştırıp üstüne döküyorsun. Yarım saat kadar beklerse daha güzel çekiyor sosunu. Üstüne domates de doğrayabilirsin. Biz bayılıyoruz buna ama kokusunu sevmeyenler pek yanaşmıyor ki ben asıl kokusunu severim. Bence sen seversin.
    Köyceğiz sanırım aynı harfle başlayıp bittiği için kerevizi sahiplenmiş ondan o kadar pahalı satıyor:)) Selamını ileteceğim...

    YanıtlaSil
  25. Natali,
    Bir gün şirinlerimizi tanıştıralım:)

    YanıtlaSil
  26. Nesrin,
    Ben de çok sevdim o sözleri. Bu ara dışarı çıkamayınca kendimi filmlere adadım, emeklilik böyle birşey işte.
    Öperim çok:)

    YanıtlaSil
  27. bu sözleri çok sevdim gerçekten de ne kadar doğru
    film etkinliği güzel sizlerin sayesinde izlenecek filmleri listeliyoruz daha ne olsun
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  28. Sözler çok güzel ben de defterime not ettim hemen.
    Her güne bir film etkinliği ben de mi katılsam, kulağa hoş geliyor.
    Ben de Meerly sevenlerdenim...
    Bu arada defter ve yazınız çok hoş..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  29. İlknur,
    Çok teşekkür ederim.
    Valla keyifli oluyor güne film izleyerek başlamak ya da günü film izleyerek bitirmek, bir deneyin isterseniz.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  30. Maviannem,
    Sana fikir verebiliyorsak ne mutlu:)
    Öpüyorum çok...

    YanıtlaSil
  31. alakasız olacak ama bu şirini nerden aldınız?

    YanıtlaSil
  32. Seralp,
    O şirin bana kızkardeşimin hediyesiydi ama sanırım Ankara Tunalı D&R'dan alınma...

    YanıtlaSil