.

.
.

23 Ağustos 2011 Salı

MAHSUL

Bizim bahçenin bu yılki mahsulleri:)) 15-20 kadar ceviz ve bir o kadar da badem. Bakmayın siz az olduğuna, biz az oluşuyla gurur duymaktayız çünkü "kuşlar bizim canımız, feda olsun malımız". Koca bahçedeki bir dolu ağacın üzerinde oluşan bademler ve cevizler itina ile kuş nüfusu tarafından delinmekte ve içleri boşaltıldıktan sonra nisbet yapar gibi yerlere fırlatılıp atılmakta. Bir nevi ceviz-badem kabuğu çöplüğü  yani. Bunları da hatıra kabilinden alıkoyduk. Cevizleri açıp yemeğe kalksak ya elimizi keseriz ya da kabuklarındaki tetir yüzünden parmaklarımız kapkara olur. Lakin o ceviz kabuğu kokusu pek güzeldir, acıdır ama nasıl ıtırlı ıtırlı dolar insanın burnuna. Acı dedim de aklıma geldi, ne zaman kabuklu taze ceviz görse annem şu öyküyü anlatırdı:

Vakti zamanında bir aile babası başka bir şehre gitmiş iş icabı. Dönerken de bir sepet kabuklu taze ceviz getirmiş. Evin küçük çocukları o zamana kadar hiç taze ceviz görmemişlermiş. Erik sanmışlar, herbiri birer tane kapmış yemeye çalışmış. Eh sonunda ne olduğunu tahmin etmişsinizdir, kabuğun tetirindeki acıdan ağızları köpürmüş, gözlerinden yaş gelmiş. "Ne oldu?" diye sorana da "Babam erik getirmiş, ağlaşa ağlaşa yedik" demişler.

Eh hadi kaçayım ben...

19 yorum:

  1. Yeme de yanında yat değil de, yeme de duvara as cinsinden bir güzellik olmuş bu. İnsan her daim izlemek ister. Eee kuşlar da ağızlarının tadını biliyorlar tabi:)

    YanıtlaSil
  2. Kıs benim ağacın bademlerinin üstüne yatmıyon dimi:))
    Bayılıyorum senin her duruma uygun anekdotlarına fıkralarına... Hadi ya kuş gibi geçsin gitsin şu günler..
    Öptüm çook

    YanıtlaSil
  3. Ne hoş hikayeler var sende.
    Taze cevize bayılıyorum ameliyat eldiveni ile uğraşa uğraşa yerim:))

    YanıtlaSil
  4. hikaye guzelmis :)
    bende taze cevize bayilirim, boyar moyar yemek lazim onun tadi baska birseyde yok :)

    YanıtlaSil
  5. Bazı restoranlar yeşil cevizin tatlısını yapıyor ben çok seviyorum bir denesene .Biz de bu sene ağaçlardan hiç meyve alamadık.

    YanıtlaSil
  6. Cevizin o bölümüne tetir dendiğini senden öğreniyorum(bin yıl kölenim artık:))

    Çocukken duvar üstüne koyup, taşla kırmaya çalışırdık.Sıçrayanların üstümüzü rezil etmesine aldırış etmezdik.Kokusu beni tıkıyor,nefesim daralıyor.Sanırım alerji.

    Badem ağacının bir yıl verip bir yıl dinlendiğini duymuştum.Doğru mu?

    Bi de son: Hangi bahçe? Ankara'nın göbeği mi, Antalya mı?

    Sevgiler
    Ece

    YanıtlaSil
  7. Taze cevizin kokusu lezzeti ne kadar güzel olur. yazıyı okurken burnua geldi kokuları :)

    YanıtlaSil
  8. Vladimir,
    Ben taze cevizin lezzeti üstüne lezzet tanımam kesinlikle. Ama böyle kabukluyken pek zordur ayıklaması. O yüzden koydum sepete duruyor, bir gönüllü çıkıp açmalı onları:))

    YanıtlaSil
  9. Ece,
    Kölem olma bin yıl dostum ol:))
    Ben böyle ıtırlı kokulara bayılırım ama haklısın alerjisi olanları zorlayabilir, ben de şu Antalya'nın meşhur gramantin mandalinini soyamam mesela hapşururum kokusundan.
    Badem ağacının keyfine belli olmuyor, biraz nazlı. Bizim bahçe tabii ki Antalya'da, Ankara'da babaevi dışında dikili ağaç yok:) Bahçe Antalya'ya yarım saat mesafede yayla bir kasabada, eşimin ailesinin memleketi orası ve bademi ünlüdür. Bizimki de emeklilik hobisi ama kuşlardan huzur yok, 5 yıldır 5 kilo badem yiyemedik:)) Biraz kabahat bizde kabuğu kolay kırılanlardan diktik kuşlara gün doğdu. Eski ağaçları sökmesek iyiymiş. Artık ne yapalım en azından eşim keyifle çalışıyor fırsat buldukça o da birşeydir.
    Öptüm seni...

    YanıtlaSil
  10. Mevdoş,
    Ah ah o cevizin tatlısına bayılırım ama yapmak çok zor, ben hayatta uğraşamam. Hem kiloları vermişken yapıp evde bomba bulundurmayım, dayanamam yerim:)) Bu sene genel olarak kıt sanırım meyve bakımından.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  11. A-H,
    Annemde boldu bu hikayelerden, cevizi görünce hatırladım. Rahmet istedi sanırım.
    Bir cesaretlensem cevizleri kırıp canıma okuyacağım ama boyanma riski engelliyor:))

    YanıtlaSil
  12. Nehir İda,
    Hikayeler kuşaktan kuşağa aktarma:))
    Ameliyat eldiveni iyi fikir bak:)

    YanıtlaSil
  13. Lalem,
    Ağacın sana tapulandı ama ürün yok ne çare:))
    Ah ben de sabırsızlıkla beklemedeyim:))

    YanıtlaSil
  14. Zero,
    Biliyorlar valla ki nasıl biliyorlar. İnsan sahibine biraz alıkoyar değil mi? Yok hepsinin canına okuyorlar, başedemedik:))

    YanıtlaSil
  15. Ne çok azar işitmiştim yeşil cevizler yüzünden annemden...Çocukluk yıllarıma gittim...Yazılarını okumak keyif veriyor,İyi ki yolum kesişmiş seninle(Muhteşem komşum)

    YanıtlaSil
  16. Çılgın komşum,
    O adsız sensin demek:)) Öptüm seni ben...

    YanıtlaSil
  17. ben hiç görmedim, yemedim, koklamadım taze cevizi. çok isterdim. Sadece ,reçel yapıldığını duymuştum.

    YanıtlaSil
  18. Bizim orda da çok yaygın ceviz... Tein (sincap) diyorlar... Cevizi alıp karşımıza geçiyo ve gözlerimizin içine bakarak çıtır çıtır yiyo...

    YanıtlaSil
  19. ne de güzelmiş bu hikaye ağlaşa ağlaşa yedik
    biz de senin mahsulleri böyle mi yesek acaba :)))

    YanıtlaSil