.

.
.

29 Aralık 2023 Cuma

2023-"EN"LER / 29 ARALIK

Her yılı bitirirken gelenekselleştirdiğim yazıyı yazayım dedim. Yeni yılı çocuk çombalak bizde karşılayacağımız için yarın ve öbür gün işim çok olacak, ödevimi bugünden yapayım. Aralık ayı raporunu da Ocak başında veririm artık. 

Yıl çok kötü başladı malumunuz, tam Pandemiyi biraz hafiflettik normal hayatımıza döneriz yavaştan derken depremle ülkece yıkıldık. Hâlâ bazen yaşadıklarımızın bir rüya olmasını umarak uyanıyorum uykularımdan. Ne yazık ki acı gerçek değişmiyor, tüm şehirlere yanarım da, 5 gün kalıp hemşehrilik duygusuyla döndüğüm Antakya için kalbim kanar. Sadece ülkemiz değil, dünya da acılarla sınandı 2023'de. Dileğim yeni gelecek yılın bizi bunca üzmemesi. 

Biraz da güzel şeylerden, sanattan, kitaplardan bahsedelim en iyisi mi, kendimizi ancak kendimiz sağaltabiliriz. Bu yılın kişisel anlamda enn güzel şeyi 3 yıllık pandemi kapanmasının üstüne kız kardeşle yaptığımız seyahatler oldu. Sırasıyla Sivas, Fındıklı, Arhavi, Hopa, Kemalpaşa, Batum, Rize, Eskişehir ve İstanbul bu yılki rotamız oldu. Pek güzel yerler gördük, dostlarla buluştuk, yeni insanlar tanıdık.

Sadece seyahatle kırmadık şeytanın bacağını, kapalı mekanlardaki etkinliklere de başladık. Üç yılın üstüne ilk kez sinema salonunda izlediğim film Nuri Bilge Ceylan'ın "Kuru Otlar Üstüne"si oldu. Ayrıca "Kurak Günler"le birlikte bu yıl izlediğim en iyi yerli filmdi diyebilirim. Elbette ki büyük çoğunluğunu internet aracılığı ile izlediğim toplam 95 filmin içinde en beğendiğim yabancı film ise İran yapımı "Leyla'nın Kardeşleri" oldu.



Bu yıl izleyebildiğim 30 kadar (ki bunlardan sadece üçü ana akım aracılığı ile idi, Kızılcık Şerbeti, Yargı ve bir süre sonra bıraktığım Aile) dizinin hemen hemen hiçbirine bayılmadım. "The Crown"un son sezonu tatsızdı, keza "Kulüp" ve "Terzi"nin de. Yerlilerden 3 sezonluk "Ayak İşleri", yabancılardan da "Kadınlar Savaşta" nisbeten ilgimi çeken diziler oldu. 


Yeterince tiyatro oyunu, konser, bale izleyemediğim için bir seçme yapamayacağım. Reha Özcan'ın tek kişilik oyunu "Bir Garip Orhan Veli" ile Demet Akbağ ve Salih Bademci'nin baş rollerini paylaştığı "Aydınlıkevler"i sayabilirim tiyatro oyunu olarak. Özellikle ilkini çok beğendim. Bir caz, bir yeni yıl konseri izledim, Karadeniz gezimizde "Ayşenur Kolivar" konserine denk gelmemiz de hoş bir sürpriz oldu. Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin Modern Dans Topluluğu'nun 30. Yıl gösterisi güzeldi. Yarın Umut Bey için biletini aldığımız "Çocuklar İçin Fındıkkıran" ile toplamda iki bale izlemiş olacağım. 

Bu yıl sergilere de gidebildim. Gezdiğim 10 sergiden en güzeli İstanbul'da denk geldiğim Von Wolfe'nin "Odyssey" isimli sergisi oldu. 


Gelelim kitaplara. Elimde okumakta olduğumu da-ki bitmek üzere-sayarsak toplamda 124 kitap okudum. Bazı kitaplar insanın aklına mıh gibi çakılır ve tadı damağınızda kalır. Bu yıl elbette güzel kitaplar okudum ama yukarıda yazdığım tadı veren bir kitap yakalayamadım. En beğendiklerim içinde Ian McEwan'ın "Dersler"ini, Nancy Huston'un "Ağır Ölüm"ünü ve yerliler içinde de Uğur Deveci'nin "Buzdan Top"unu söyleyebilirim. Elbette başka sevdiklerim de oldu ama bunun için Goodreads'a ya da her ay yazdığım kitap tanıtımlarıma bakabilirsiniz.



Gelelim Storytel'de dinlediklerime. Bu yıl Storytel beni hiç yalnız bırakmadı, ev işlerime, yürüyüşlerime, yaptığım yemeklere, oynadığım oyunlara eşlik etti. Kendisinden ziyadesiyle memnunum. Tam 68 kitap dinlemişim. Bunların içerisinde ihmal ettiğim Kemal Tahir'in muhteşem romanları, Julian Barnes'in eserleri seslendirmelerinin de güzelliği ile bana muhteşem saatler yaşattılar. Storytel ile dostluğumuz gelecek yıl da devam edecek.

Bu yılın en güzel olayları arasında blog dostlarımla buluşup çok güzel saatler geçirmemi sayabilirim. Sevgili Mi Vitamini ile hem Ankara'da, hem İstanbul'da, Ekmekçi Kız ve Zelda Capulet ile Eskişehir ve İstanbul'da, Neslihan Özgür ile Ankara'da, Kuyruksuz Kedi ile Hopa'da, Qunegond ile Ankara ve İstanbul'da, Banu ve Mavianne ile Ankara'da ve sevgili yazarım Ayşe Başak Kaban ile Ankara'da beni çok mutlu eden zamanlar geçirdim. Kankam Bilge'nin Annesi ise her daim yamacımdaydı. 

Kız kardeşle Ankara içinde, eski sokakları keşfetik, nostaljik zamanlar geçirdik, bol bol buluşup çaylar kahveler içtik, çocuklar ve Umut'la geçen zamanları da sayarsam Ankara'da bu kadar uzun süre kalmama değdi diyebilirim. Mart ve Kasım ayındaki sağlık sorunlarını saymazsak 2023 çok hasta etmedi ama hem ülke, hem dünya çapında epey üzüntü yaşattı. Umarım artık güzel yüzünü gösterir yeni gelecek yıl bize. 

Bitirirken hayatınızdaki en'lerin güzellerini yaşayın diyor, sağlıkla ve huzurla geçecek bir yıl, ülkeye ve dünyaya barış, huzur ve akıl-fikir diliyorum...

Not: Çok uzun oldu dostlar, dönüp okuyamayacağım. Sürç-ü lisan ettiysem affola...

12 yorum:

  1. Sapsağlıklı, musmutlu bir 2024 olsun sevgili Leylakcığım, listeden not ettiklerim ve "seneye de benimle buluş" diye dua ettiğim oldu ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dileklerin dileklerimdir Cerencim ve duana canı gönülden katılıyorum. Sarılıyorum bir de...

      Sil
    2. İkinci yorumumu hiç üşenmeden yazmaya koyuldum. İlk yorumum sanırım benden kaynaklanan bir nedenle kaydı, kayboldu. Ama bu güzel paylaşıma yorum yazılmaz mı?
      Gerçekten büyük keyif alarak okudum, izledim, öğrendim, notlar aldım, düşündüm ve doğrusu imrendim. Yaşam enerjinize, hamaratlığınıza, öğrenme aşkınıza, sanata bakış açınıza bir kez daha hayran kaldım sevgili Öğretmenim.
      Duraklama dönemini yaşayan eski bir blogger olarak ben de, sanal ortamdan değerli bir arkadaşla yüz yüze sohbet ihtiyacı duydum. (Tıpkı sevgili Ceren gibi. Biliyorum onunla çok ortak
      yönümüz var. )
      2o24 heybesine, önce sağlık sonra da hepimizin ihtiyacı olan iyi ve güzel şeyleri eklesin diyerek gönül dolusu sevgilerimi iletiyorum.

      Sil
    3. Makbule Hanım güzel sözleriniz için nasıl teşekkür etsem bilemedim. Dilerim sizinle de, Cerenle de bir buluşma gerçekleştirebiliriz yeni yılda. Önce sağlık, gerisini biz hallederiz nasılsa. Ve bir de güzel ülkeme huzur. Çok sevgiler benden de, mailinize bir kart yolladım, gördünüz mü acaba?

      Sil
  2. vallahi kişisel anlamda missss gibi bir yıl olmuş öğretmenim, okumaya doyamadım. 2024 daha çok kitap, müzik, sergi, film ve elbet dost buluşmaları getirsin size :) bir de mümkünse ülkemizde biraz düzlüğe çıksın . çok amin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gündemden bağımsız ele alacak olursak fena bir yıl değildi kişisel anlamda. Dileklerin hepimiz için olsun Şulecim. Sondaki dileğin içinse can-ı gönülden amin...

      Sil
  3. Yeni yılda gönül rahatlığıyla yapacağınız yollar, okuyacağınız kitaplar, izleyecekleriniz, görecekleriniz daha da artsın:) Keyifle, sağlıkla gelsin 2024.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezercim sağol canım, bu dileklere seninle buluşabilmeyi de eklesek ne güzel olur değil mi? Çok sevgiler benden de...

      Sil
  4. Leylakcığım,
    Dileklerinin gerçekleşeceği, gönlünce güzellikler yaşayacağın nefis bir yeni yıl diliyorum. :)
    Ve umarım, yeni yılda yeniden güzel yerlerde buluşur, hasret gideririz.
    Kucaklıyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmekcim canım, çok teşekkür ederim, dileklerin dileklerimdir. Çook sevgiler...

      Sil
  5. Yeni yılınız kutlu olsun çok kıymetli öğretmenimiz. Fikren ortaklaştığımız filmlerse sevindirici:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Buraneros, beğendiğim ya da önerdiğim filmleri başkaları da beğenince filmi ben çekmiş kadar mutlu oluyorum :) Sağlıklı ve huzurlu bir yıl dilerim...

      Sil