.

.
.

3 Ekim 2014 Cuma

KİTAP MEYDAN OKUMASI (19)

19. gün ve bayram arifesi ve ben hala çok yorgunum, soruysa şu:

19. gün: Filmi çekilmiş olan sevdiğin bir kitap:

Soru biraz anlamsız geldi açıkcası, bir sürü sevdiğim kitabın filmi çekildi ama amaçlanan "sevdiğim kitabın çekilen filmini de sevdim mi?" ise, evet bir tane var: "Kapı"


Macar yazar Magda Szabo ile bir arkadaşım sayesinde tanışmıştım, "Kapı"yı bana uzatıp, "ben çok beğendim, sen de oku bakalım nasıl bulacaksın?" demişti. Son derece ilginç bir konusu  ve "Emerenc" gibi nev-i şahsına münhasır bir karakteri vardı kitabın. Çok sevmiş ve yazarın Türkçe yayınlanan her kitabına atlamıştım, topu topu üç tane zaten, hepsi de YKY'den çıkmış; "Kapı", "Katalin Sokağı" ve "Yavru Ceylan". Başka kitaplarının da yayınlanmasını dört gözle bekliyorum.

Sonra filminin çekildiğini duydum kitabın ve "umarım rezil etmezler" diye düşündüm, kıyamadım kitaba. Şans bu ya filmi Altın Portakal film festivalinde, yönetmeni ünlü Macar film adamı Istvan Szabo ile birlikte izledim (Szabo soyadı sadece benzerlik, aralarında bir bağlantı yok, Szabo Macaristan'da çok rastlanan bir soyadı imiş ve"terzi" anlamına geliyormuş). Film kitabı neredeyse birebir yansıtıyordu. Sayfa sayfa okudum sanki, üstelik Emerenc'i şahane Helen Mirren ve yazarı da çok sevdiğim bir oyuncu, Martina Gedeck oynuyordu.


Demek ki neymiş efendim, bazen usta bir yönetmen bir kitabı aynen ve başarıyla filme uyarlayabilirmiş. "Kapı"nın hem kitabını, hem filmini hiddetle ve şiddetle tavsiye ederim. Okuyun, izleyin asla pişman olmazsınız...

7 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederim merak ettim kitabı okunacaklar listeme aldım. Şu an elimdeki kitabım bitmek üzere.. kitap araştırması yapıyorum.. blogunuz harika mutlaka her yazınızı okuyorum ama yorum bırakmak hiç aklıma gelmedi :)

    YanıtlaSil
  2. demek ki neymiş? bir yazar daha listemize sayenizde girmişmiş efemmmm :)

    YanıtlaSil
  3. Kitabı okumadım ama filmi hayranlıkla izlemiştim(Lâle'nin tavsiyesiyle).
    Yorgunluk hemen geçsin, keyiflerin sürsün Leylâk'cığım.

    YanıtlaSil
  4. http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=132561&sa=178206068
    Bir de bu varmış. (:

    YanıtlaSil
  5. Bayılmıştım hem kitaba hem filme...

    YanıtlaSil
  6. hiç duymamışım.. merak sardı yine beni hemen alıp okuyasım geldi .. bu meyda okuma iyi mi oldu kötü mü bilemedim ki...:)

    YanıtlaSil
  7. Ben de filmini çok beğenmiştim. Oyuncular da çok iyiydi.

    YanıtlaSil