.

.
.

28 Haziran 2013 Cuma

HAZİRAN BAŞI'NDAN KALANLAR

Gündeme öyle bir daldık ki günlük hayatta gerçekleştirdiğimiz faaliyetler ikinci plana düştü. Oysa Ankara'ya gelmeden planlamıştım "Salt Ulus"a gitmeyi ve oradaki sergiyi gezmeyi. Gecikmeli de olsa birkaç foto eklemek istiyorum neredeyse bir ay önce gerçekleştirdiğim bu ziyaretten:


"Salt Ulus", Ankara Ulus'ta Atatürk Bulvarı üzerinde, eski Osmanlı Bankası'nın ek binasında açıldı bu yıl.  Böylece yıllardan beri önünden her geçişte içini delice merak ettiğim binayı sonunda gezme fırsatını buldum. 1926 yılında mimar Guilo Mongeri tarafından inşa edilen ve şu anda Garanti Bankası olarak hizmet veren Osmanlı Bankası binası Ankara'nın erken Cumhuriyet dönemi binalarının en güzel örneklerinden biridir. "Salt Ulus"da aynı mimar tarafından müfettiş lojmanı olarak düşünülmüş yan binada faaliyete geçti yakın zamanda. 


Binanın merdivenleri ve sahanlık pencereleri eskiye sadık kalınarak elden geçirilmiş. Bizim gezdiğimiz sergi "O Zamanlar Konuşuyorduk" adını taşıyordu.  


Sergiyi gezdikten, "Salt Ulus" binasıyla ilgili merakımızı da giderdikten sonra yakındaki Evkaf Apartmanına uğradık. Devlet Tiyatroları'nın bazı salonlarının bulunduğu  bu güzelim bina Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanmış ve 1928 yılında inşaatına başlanıp 1930 yılında tamamlanmış. Bir süre çeşitli kişiler tarafından konut olarak kullanılmış (Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Veli gibi), yurt binası olarak hizmet vermiş olan bina günümüzde Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na ev sahipliği yapmakta. Çok küçük bir çocukken hayatımın ilk tiyatro oyununu burada izlemiştim, hala büyük bir zevkle her sahnesini hatırlarım: "Peter Pan". Benim için çok özel anlamı olan doyumsuz güzellikte bir binadır. 


O gün "önünden yıllarca geçilip içi görülmemiş binalar" günü olsa gerek ki son anda ortaya çıkan bir nedenle Ankara Radyoevi'ni de gezmek kısmet oldu.  Aşağıdaki görüntüler oradan:




Radyoevi'nin renkli mozaikli merdivenlerine bayıldım.

Eh bugünlük bu kadar olsun. Yeni binalar ve yeni gezmelerde buluşuruz elbet...

4 yorum:

  1. Ankara'da yaşıyorum ben ama yazıyı okurken sanki bambaşka bir yeri keşfediyor gibi hissettim kendimi :)
    Küçük tiyatro ve Oda tiyatrosunu ben de çok seviyorum, hoş bir atmosferleri var..
    Paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. İznin olursa ilk fotoğrafı bir blogda yer alması için göndermek istiyorum Leylak.
    Yol üzeri yapılarla ilgili. Türkiye den bir foto görememiştim :( İtalya başı çekiyor, hem de tarihi yapılarla.

    YanıtlaSil
  3. Tülin,
    Salt ulus fotozunu diyorsun sanırım, tabii ki alabilirsin.

    YanıtlaSil
  4. 2 Balık 1 Kedi,
    Ankara'da İstanbul kadar olmasa da görmeye değer yerler var, arayıp bulmalı :)

    YanıtlaSil