.

.
.

1 Haziran 2012 Cuma

ANKARA, KEKLİĞİNİM, BOYNUMDA BİR SİYAH HALKA*


Bu satırları yazan  iki gündür domestik faaliyetten mefta olma durumuna gelmiş, carpal tunnel sendromlu elleri hissizleşmiş, tüm eklem yerleri ağrıyan, sağlam olan sağ dizini kanepenin en sivri köşesine geçirerek diğeriyle aynı seviyeye getirmiş bir blog kişisidir. Nihayet ortalığı biraz düzene koyarak 8 aydır sabırla kendisini bekleyen Balzac'la karşılıklı kahve içmeye fırsat bulmuştur. Balzac sükunetle karşısında otururken o da kendisini Ankara'yı anlatan bir kitabı okuyarak ödüllendirmektedir. Kitabı hazırlayan kişi bizzat blog yazarının kızkardeşidir. Kızkardeşin emeğiyle oluşturulmuş bu tuğlayı gurur ve keyifle karıştırırken çok sevdiği, ömrünün büyük kısmını geçirdiği, acı-tatlı anılarına mekan olmuş Ankara'yı daha iyi tanımanın zevkini de yaşamaktadır. Kısacası yorgun olsa da hayatından memnundur.

Kitaba gelince; "Cumhuriyet'in Ütopyası Ankara", Ankara Üniversitesi Yayınevi tarafından basılmış ve birçok yazarın Ankara için yazdığı yazıların toplanmasıyla oluşturulmuş bir kitap, arka kapakta yazdığı gibi "yaşadığımız ve sevdiğimiz şehre bir gönül borcu". Kitaba yazısıyla katkıda bulunan kişiler arasında yazarlar, gazeteciler, akademisyenler, araştırmacılar, mimarlar, sanat tarihçileri, koleksiyonerler var ve hepsini birleştiren ortak payda Ankara'ya duydukları sevgi olmuş.

Kitabı hazırlayan ve "Matris, Kurşun Kokusu ve Simit... Başkent Gazeteciliğinin Membaı: Rüzgârlı Sokak" isimli yazısıyla katkıda bulunan Funda Şenol Cantek önsözde şöyle diyor:

"Ankara'yı sevenler, genelde ona sahip çıkmak ve neden sevdiklerini açıklamak zorunluluğunu hissederler ama bundan da hep rahatsız olurlar. Buradaki her yazı, yazarının Ankara'yı neden sevdiğinin uzun bir izahı gibi. Ve şehrin anlatmakla bitmeyecek hikayeleri, köklü bir geçmişi olduğunu göstermeyi amaçlıyor. Bu derlemedeki yazıların açtığı yeni kapılar ve uyandırdığı yeni merakların başka Ankara kitapları için heyecan yaratmasını diliyorum."

Ankara sevdalıları bu kitap sizin için...

Cumhuriyet'in Ütopyası: Ankara/Hazırlayan: Funda Şenol Cantek
Ankara Üniversitesi Yayınevi/688 sayfa


*Birhan Keskin'in "Y'ol" isimli kitabındaki "Ankara" şiirinden alıntı

21 yorum:

  1. Ben de o Ankara severlerden, nedenini açıklayamanlardanım.
    Bu kitabı not aldım:)

    YanıtlaSil
  2. tebrik ederim kızkardeşi tuğlasından ötürü :)
    ankara'da yaşamak hep izah gerektiriyor hakikaten, çok beğendim bu tespiti. ankara sevdalısı olduğumu iddia edemem ama kitabı merak ettim, alıp okuyacağım.

    YanıtlaSil
  3. Tebrik ediyorum kızkardeşinizi ve başarılarının devamını diliyorum.

    Size de geçmişler olsun...

    YanıtlaSil
  4. Çok iyi bir fikir.Bir de ağızdan anlatılan birebir yaşanmış anıların olması daha da değerli bence. Tebrikler Leylakımın kardeşine :)

    YanıtlaSil
  5. Leylak Dalım.Artık Ankaradasın ya.Artık calıstıgım semte yakınsın ya.Her oglen kızılaya dogru yururken acaba bu benim Leylak Dalım mı diyorum :) Bu aksam kemancı kızım ne yapacak bakalım.Cıkıyorum birazdan.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. öncelikle çooook geçmiş olsun. kızkardeşinizi kutluyorum, ne güzel, çok gurur verici. Ankara hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyorum ben. çok çok eskiden ablamın mezuniyeti için gitmiştim ama dolaşma, gezme fırsatım olamamıştı. bu arada Balzac kupası bir harika! bayıldım, çok güzel. kahvenin tadı bir ayrı oluyordur sanırım o bardakta içince:-)

    YanıtlaSil
  7. Almşın iki bacıyı karşına hehehh, hemen bir paye çıkarttım kendime...Tuğalama kavuşacağım günü hasretle beklemekteyim:)

    YanıtlaSil
  8. Hemen İdefix'e baktım:) Alacağım. Şahane denk geldi. Çok teşekkürler ve kardeşinizin de ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Sana gecmis olsun eh kolay is değil domestik faliyetler :) kızkardeşde kocaman bir tebrikler insan nasıl gurur duymasın .Keyifli bir haftasonu dileğiyle sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. balzac sakin oturur tabiii. iyi okurun karşısında adam huzurludur..
    dizlere ellere kollara geçmiş olsun..
    kıskardeşe sevgiler.. saygılar ve hem şimdilerde bizim de ütopyamız olan o şehre..ve tarihimize.. katkısından dolayı teşekkürler.. =)


    atalet

    YanıtlaSil
  11. Ben Ankara yı zor sevdim ama iyi sevdim.
    Okumak gerek bence de bu kitabı Nurşen.

    YanıtlaSil
  12. Ankara sever olarak kutluyorum kız kardeşe,ne güzel bir kitap olmuş.Kısa sürede edinmek isterim.Sevgiler size...

    YanıtlaSil
  13. Varmışsın-yerleşmişsin neredeyse yaza hazırsın Leylak Dalı'm :)
    Diz bu işin nazar boncuuu :)
    Asıl ben dişlerini merak ettim, bak bitirdim-kurtuldum.
    Darısı başına!
    Tuğla-Muğla ama kitap sağlama benziyor :)
    Bunca yıldır anlayamamışımdır Ankara'lıların o şehrin nesini sevdiğini... acı ama gerçek :/
    Biz Ege'liler, denize, balığa aşığız sanırım.
    Koptuk mu, yaşayamıyoruz-kök salamıyoruz başka hiç bir yere.
    Ankaralılar ise, nereye giderse gitsinler bir ayakları hep Ankara'da oluyor ama gittikleri yere de sağlam kök salabiliyorlar.
    Dürüstlük şart; Akkara'yı sevmedim-sevemedim.
    Bir süre çalıştım orda... hem de Aşağı Ayrancı'daydı evim.
    Sevemedim :/
    Kitabının tadını çıkar.
    Benim de olsa emekçi kızkardeşim gurum gurum gurur duyardım herhalde :)

    YanıtlaSil
  14. Sizin ailede herkeslerin edebiyatın her bir köşesinden tutması ne güzel bir şeydir öyle. Hal böyle olunca sohbetlerinizin tadından geçilmiyordur diye düşünüyorum. Kızkardeşinizi yürekten tebrik ediyorum ve size de keyifli okumalar diliyorum Leylak Dalım:)
    Sizi çok seviyorum:)

    YanıtlaSil
  15. Çok tebrik ederim Leylak'cım, D&R veya internet kitaoçılarında bulabiliriz değil mi Kitabı?

    YanıtlaSil
  16. Eminim bu kitabı farklı duygularla okuyorsundur. Abla olarak gururlanmanak mümkün mü.Tebrikler.
    Çok yordun kendini herhalde. Diğer dizini çarpman da şanssızlık olmuş. Bu konuda ben şanslıyım hep aynı ayağı burkuyorum çünkü:)
    Kendine dikkat et.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Kızkardeşinizi kutluyorum.78 yılından beri Ankara'da yaşıyorum.Ankara gençliğim,dostluğum benim.Her köşesini bildiğim,sevdiğim insanların yaşadığı şehir.Ben Ankara ile beraber büyüdüm ve beraber yaşlandığım şehir.

    YanıtlaSil
  18. Vücut bu hor kullanma yüzünden eskiyor işte:(( Kardeşini tebrik ediyorum. Sende de bekliyorum artık. Temizliği bırak, yazmaya bak:))

    YanıtlaSil
  19. Bu çalışmanın bir bölümünden haberdar olmuştum, şimdi daha kapsamlısını görmek çok güzel.
    tebrik ederim sevi hocayı.
    devamları bol olsun...

    YanıtlaSil
  20. kızkardeşinmizi gönülden tebrik ediyorum. Bende bloğuma bekliyorum.

    Görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
  21. Benim de Ankara'nın gönlümde ki yeri bir başkadır. Hem Ankara'ya hoş geldin hemde kızkardeşinin hazırladığı bu kitap hayırlı olsun.

    YanıtlaSil