.

.
.

26 Ağustos 2011 Cuma

ERKEN KALKAN YOL ALIR

"Erken kalkan yol alır, erken evlenen döl alır" derdi Müyesser teyzem; çocukluğumun mahallesindeki yaşlı teyze popülasyonunun en şirin, en becerikli, en bilge olanı. Bu söylemin ilk bölümü kesinlikle doğru, zira bugün bir kez daha tecrübe ettim lâkin ikinci bölümün doğruluğu da, gerekliliği de tartışılabilir ki en olumsuz örneği bizzat lafı söyleyen Müyesser teyzenin kendisiydi. Çocuk denecek yaşta evlendirildiği hayırsız kocası sayesinde önce beş kız, sonra da dualarla elde ettiği bir oğlan sahibi olmuş. "Öyle çok oğlum olsun istedim ki" derdi "oğlan doğurayım da isterse sonra beni kapıya koysun diye dua ettim". Duasının birinci yarısı sonunda gerçek olmuş ikinci yarısı ise tam tersine gelişmiş. Oğlanın doğumundan kısa bir süre sonra koca evi terketmiş ve kapıya koymasına bile razı olduğu oğlu bakmış anasına ölene dek. Şimdi sabah sabah Müyesser teyzeye nereden geldim bilinmez ama rahmet istediği kesin, nur içinde yatsın sakız beyazı örtüsünün çevrelediği o nur yüzüyle...

Ben erken kalkmanın faziletlerinden bahsedecektim esasta, Müyesser teyze rol çaldı. Nadir gerçekleşen domestik günlerimden birinde olmam sebebiyle erkenden uyandım, hem de saat, telefon gibi hiçbir yardımcı faktör olmadan. Yataktan kalkar kalkmaz da yüzümü dahi yıkamadan perde yıkamaya giriştim. Zaten dün geceden başlamıştım makineye atmaya sabah kaldığım yerden devam ettim. Günlerdir gözümde büyüyüp dururdu, planlamak yapmaktan daha yorucu bir eylem. Apartmanın önünden geçen cadde E5 karayolu yoğunluğunda bir trafiğe sahip olduğu için esasen perdeler her hafta yıkansa olacak ama bu tür faaliyetler benim ilgi alanımın dışında kalıyor. Perde yıkama konusunda adeta hobi geliştiren kişi rahmetli annemdi. Şu anda benim yıkamakta olduğum esasında ona ait olan perdeleri ayda bir yıkar, aradaki sürelerde de yıkama planları yapardı. Öyle ki ölümüne yakın, bilinci yarı kapalı hastanede yatarken ziyarete gelen üst kattaki komşumuza bizim perdeleri yıkamasını tembih etmiş, komşu "Tamam yıkarım" dediğinde de "Öyle dersin ama yıkamaz kaytarırsın" demişti ama bilerek ama bilmeyerek. İnsanlar son zamanlarında hayatları boyunca en sık yaptıkları şeyi bilinçaltı tekrar ediyorlar sanırım. Anneannem kendini bilmeden yattığı üç ay boyunca parmaklarıyla tesbih çekme hareketi yapmış, dayım da yarı koma halinde kaldığı üç gün hayalî sigarasını içerken hayalî kişilerle  hayalî cep telefonu aracılığıyla konuşmuştu.

Yine uzattım da uzattım, kıssadan hisse erken kalkmak iyi birşey dostlar, bir çırpıda bir sürü iş hallediveriyorsunuz. Ha böyle dedim diye her zaman erken kalkacağımı sanıyorsanız da fena halde yanılıyorsunuz...

Not: Çiçekler karşı komşunun balkonundan, sürekli bizim balkonun güvercinleri tarafından tacize uğramakta garipler.

26 yorum:

  1. Kolay gelsin Leylak'cım, çocukluğumuzun müyeser teyzeleri hep var, şimdi yok çocuklarımız ve torunlarımıza hiç kalmadı bu teyzelerden:)
    Perdeler için bir acizane bir tavsiye, bambu storlar ne kir tutuyor nede pas, ara sıra süpür yetiyor. Ben bıkmıştım o tüllerden bu sayede kurtuldum.
    Erken kalkmaya gelince en güzeli bu gün hiç bitmiyor çok güzel...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Perdelerini güle güle kirlet Leylak' çım. Kolay gelsin.
    Müyesser teyze de nurlar içinde yatsın.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,

    "planlamak yapmaktan daha yorucu bir eylem" demişsiniz, bayıldım bu lafa. Çok hoş bir yazıydı, bir solukta okudum.

    Bloguma uğrayıp yorumlarınızla şenlendirirseniz sevinirim.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. ben de bu işlerden pek hoşlanmam..
    ama yapılması gerekirse..

    sabahın körü iyi bir zamandır..
    karga bereketi.. vardır o saatlerin..
    andıklarının tümüne rahmet olsun huzur içinde yatsınlar..

    sen de güle güle kirlen bakalım.. =)

    YanıtlaSil
  5. Ben de bir Vidadiye Teyze yazısı yazmıştım.Blogda mı,forumda mı bilmiyorum.Yazını okuyunca ne çok özlediğimi hissettim Nurşen.

    YanıtlaSil
  6. Bayram temizliği desene, kolay gelsin Leylak Ablam benim...

    YanıtlaSil
  7. Umarım bizde hayırlı evlat oluruz.... Kadir geceniz mübarek olsun ...

    YanıtlaSil
  8. Güle güle kirlensinler:))) annem de beni dürter halen eee hadi perde zamanın geldi diye, amaaaaannn sen de öleceksin ben de der bir ay daha attırırım hiç sevmiyorum ben iş yapmayı ya:)))itiraf.c m gibi oldu ya:)))

    YanıtlaSil
  9. Leylak Dalı Örtmenim,
    hem kadir geceni hem de bayramını kutluyorum şimdiden

    sevgiyle...

    YanıtlaSil
  10. Alah bu kutlu gününde kaybettiğimiz tüm sevdiklerimize rahmet yağdırsın. KAdir geceniz kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  11. Müyesser teyzenin hikayesi etkileyiciydi...
    Erken kalkmak gerçekten de bir güne çok şey sığdırmayı sağlıyor ama dediğiniz gibi hergün , hergün de olmaaaaaz:))))

    YanıtlaSil
  12. Perdelerden nefret geldi. Lojman değiştirdikçe kısalt, uzat, uyanı kullan, uymayana yenisini al, stoklar şişsin. Öööö... Kurtuldum artık hiç perdem yok. Üç-dört ahşap jaluzi yetti de arttı bile:) Hele ön cephemiz yüksek ve binalardan bize bakan pencere devyok. Hiç birşey takmadım:)))
    Kadir gecen kutlu olsun. Allah dualarımızı kabl etsin.

    YanıtlaSil
  13. Nedretcim,
    Benim Antalya'daki evde pek sorun olmuyor, perdeler bu kadar hızlı kirlenmiyor ve genelde temizlikci geldiğinde yıkadığım için takıp çıkarmasını o yapıyor. Ama annemin evinde Ankara'da gözümde büyüyor inan. Neyse hallettik çıktı aradan.
    Son cümlene can-ı gönülden amin diyorum...

    YanıtlaSil
  14. Natalicim,
    Müyesser teyzemin tam hikayesini bilsen daha da çok etkilenirsin, çok tatlıydı çok, bir o kadar da çilekeş.
    Hergün erken kalkılmaz tabii ki, aradaaa sıradaaa:)) Bayram sonrası birkaç gün İstanbul'da olacağım, görüşebilmeyi umuyorum...

    YanıtlaSil
  15. Vladimir,
    Çok teşekkürler, amin diyorum...

    YanıtlaSil
  16. Aynurcum,
    Ben de senin bayramını şimdiden kutluyor tüm sevdiklerinle huzur içinde geçirmeni diliyorum...

    YanıtlaSil
  17. Kadayıfım,
    İş yapma konusunda ne diyorsan bende bir fazla:) Tembelim tembel:)) Olsun ya iş yapmaktan daha zevkli uğraşlar varken ne diye kendimizi yoralım ki, gerektiği kadar:))

    YanıtlaSil
  18. Uğur Böceği,
    Amin canım. Ben de senin bayramını şimdiden kutluyor, sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  19. Buğdayım,
    Sağol bitanem. Ucundan ucundan fazla yormadan kendimi hallediyorum işte. Fazlası bünyeye zarar:))

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Tülin,
    Çaktırmayalım ama yaşlanıyoruz galiba, geçmiş bu kadar etkilediğine göre bizi:)) Tümünün mekanı Cennet olsun, iyi ki hayatımıza girmişler. Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  21. Ataletim kardeşim,
    Tüm dileklerin için sağol. Ortak kardeşlik mevzularımızı yüzyüze konuşabilmek arzusuyla 6 Eylül'de İstanbul'dayım, görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  22. Kontrast,
    Çok teşekkürler, uğrayacağım bloguna...

    YanıtlaSil
  23. Nefis Hanımcım canımcım,
    Sağolasın, öptüm seni...

    YanıtlaSil
  24. Asucum,
    Sağol canım. Tüm gidenlerimize rahmet olsun. Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  25. Nurcuğum,
    Tavsiyene uyabilmem zor, malum Ankara'da baba evinde geçici ikamettteyim. Anamdan kalan ne varsa onları kullanmaktayım. Evdekilerle pek sorunum yok da burada kendimi emanet hissetmekten sanırım biraz da bu tembellik:))
    Şimdiden iyi bayramlar diliyor sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil