.

.
.

1 Eylül 2010 Çarşamba

DAVULUMU ÇALA ÇALA

Akşam üstü artık bıkıp kapıya gelen 5. farklı davulcuya söylendim. Yahu daha Ramazan bitmeden, bayram gelmeden 5 ayrı davulcu mu bahşiş toplamaya çıkar? Bir mahallede kaç davulcu vardır? Üstelik her gelen orijinal (!) davulcunun kendisi olduğunu iddia ediyor. Marifetleri de ne? Station bir arabanın bagajına kurulup "güm de güm güm" diye çalar gibi yapmak, uzaktan bile hoş gelmiyor sesi. Her gece sayıyorum vurdukları tokmak sayısı beşi geçmiyor, ritm zaten yok, kakafonik bir ses. Herşey gibi Ramazan davulculuğunun da suyu çıktı. Nerde o eski davulcular, özledik vallahi. Oğlumun doğumu Ramazan'a denk gelmişti. Minicik birşey, sürekli ağlıyor, ben perişan, uyku denen şey haram. Binbir uğraşla uyutuyoruz, tam dalıyor yatıp biraz dinleneceğiz balkonun altına geliyor hazret, ev de 1.kat, bütün ses içerde. Bir yandan çalıp bir yandan çığırıyor:

"Ne uyursun ne uyursuuuuuun
Uykunda neler bulursuuun
Kalksana lambayı yaaaaksana
Belki Cenneeeetlik ooolursun"

gümbede güm güm gümbede güm güm

"Huma kuşlar huma kuşlaaaar
Deniz kenaaarında kışlar
Hanım ablaaam pilaaav haşlar
Beyabim yemeğe de başlaaar"

Gümbede güm güm gümbede güm güm

O iştahla çalıp çığıradursun biz ailecek balkona hücum ediyoruz. Hemen bahşişler atıp çekip gitmesini sağlıyoruz ama para tatlı. Adam işin ilmini aldı, para atılan tek balkon bizimki. Ertesi gece tam çocuk uyumuşken yine başlıyor serenat:

"Yenicami direk isteeer
Söylemeyeee yürek ister
Benim karnııım toktur amma
Arkadaaaşım bööörek ister"

Gümbede güm güm gümbede güm güm

Bu hilafsız 30 Ramazan böyle devam etti, adam kesin bizden topladığı paralarla davulunu yenilemiştir. Fakat çok istikrarlı çıktı kendileri, o evde oturduğumuz 10 yıl boyunca ve taşındığımız diğer evde de hep aynı manileri söyleyerek çaldı durdu, davula vuruşundan tanır olmuştum artık kendisini ama son birkaç yıldır yokoldu, yerini bir acemi aldı.

Şimdi bekliyorum, bakalım kalan birkaç günde kaç tanesi daha bu mahallenin asıl davulcusu benim diye kapıyı çalacak, daha bunun bayramı da var, haydi hayırlısı...

Görsel: Buradan

22 yorum:

  1. Bizim burda davulcu geliyor bir kaç arabanın yanında bir vuruyor tokmağı yaprak uçsa öten arabalar başlıyor yine ötmeye böylelikle de işini yapmış sayıyor kendini :)

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel içerikli maniler varmış eskiden. Şimdilerde tokmağı adeta öfkeyle hırsla beş altı kere vurup geçiyorlar.
    Bana da üç kere uğradılar. Tabii bunun bir de bayramı var.
    İyi geceler Leylak' cım...

    YanıtlaSil
  3. davulcular belge almış ve boyunlarında o mahallenin davulcusu olduğunu gösterir kart olmayanlara bahşiş vermeyen diye uyarıyorlar.

    benim de davulcuyla başım dertte her gece sesine uyanıyorum,tam bir saat o korkunç düm dümü dinliyorum.teneke çalar gibi vuruyor mübarek.sıcaktan sarhoş olup tam uykuya dalmışken davulcuyla uyanıyorum.kaç gündür uykusuzum.

    YanıtlaSil
  4. Bizim burdaki davulcularda alarmı olan arabaların yanına gelince davula bir vuruyor arabalar ötmeye başlıyor :)

    YanıtlaSil
  5. Leylakcığım,
    Bizim mahallenin davulcusu, ne bu daha bayram gelmedi ki itirazıma, (burada her mahallenin davulcusu varmış, bir sene kavga çıkmıştı hatta sınır mevzuunda) "bayrama kimse kalmıyor, bahşiş alamıyoruz, onun için ramazanda geliyoruz" cevabını vermişti.
    Nasıl?
    :)

    YanıtlaSil
  6. Kolay gelsin ne diyeyim,tabii eski zamanla şimdi ki zaman aynı değil o tad olmuyor.Mesela çalan araba alarmları sinir bozucu olur.Sadece yapmış olmak için yapmak işte o zaman keyfi olmuyor.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Vallahi Antalya'da bu iş çığırından çıkmıştı. Bu Ramazan'da Antalya'da olmadığıma memnunum. Bize de birden çok davulcu gelirdi, hem de hem başta hem sonra!

    YanıtlaSil
  8. Herşeyi nasıl böyle komik anlatabiliyorsun ?Kucaklıyorum seni..

    YanıtlaSil
  9. Ahahha bana Ramazanın 2ci günü geldi davulcu bahşişe.Ki Teşvikiyedeyim ve belediyemiz davulcunun yasak olduğunu açıklamıştır. Kovalandı tabii.

    YanıtlaSil
  10. hakkımda kısmında emekli öğretmen diyor. ne öğretmeniymişsin sen leylağım ya? ne şanslı öğrencilerin varmış senin? :)

    imza: şimdiki eğitim sistemi yüzünden kendini kesmek üzere olan hayvanınız aslı.

    YanıtlaSil
  11. Aslım Hayvanım,
    Ben Ticaret lisesinden emekli oldum, maliye, hukuk, ekonomi ve benzeri meslek derslerine girdim yıllarca, aslında çalışmak arzusundaydım daha ama senin kendini kesme sebebine binaen emekliye ayrıldım. Şöyle yüzyüze gelsek, beni bir dinlesen kesmekle kalmaz kıyma makinesine atarsın bedenini. Neyse açtırma kutuyu...
    :))))

    YanıtlaSil
  12. Sishyphos,
    Kovalayan diline sağlık:))

    YanıtlaSil
  13. Nefisem,
    Ben de seni kucaklıyorum bacım. Ruhum komik ne yapayım:))

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Tijen,
    Mani söyleyen davulcu Antalya ahalisindendi zaten:))Ama dün kapıdan sepetlediğim Ankara menşeli:)

    YanıtlaSil
  15. Butterfly'cım,
    Şimdikiler sırf para toplamak için yapıyor, eskilerin yine bir raconu vardı...

    YanıtlaSil
  16. Ekmekçim,
    Sizin davulcu iyice uyanıkmış:)) Yok anacım bunların niyeti davul çalmak değil mahalleliyi söğüşlemek:))
    (Iyy, ne ayıp şu kullandığım laflara bak, tuh, bir de öğretmen eskisi olacağım:))

    YanıtlaSil
  17. Mavi Baloncuğum,
    Sizin davulcu ekolu çalışıyor anlaşılan:))

    YanıtlaSil
  18. Asucum,
    Ah keşke mani söyleseler can kurban, nasılsa çocuk büyüdü:)))

    YanıtlaSil
  19. Kara Kitapçım,
    Bunların tepesine su mu dökmeli ne yapmalı kaçırmak için:))

    YanıtlaSil
  20. leylaaam, eminim işin içinde olsam kıyma makinasına atardım kendimi. tahmin edebiliyorum dönen dolapları.

    ben de bu sene okula başlayacak küçük kızım için okul ararken delirdim. birkaç örnek vermek gerekirse; mahallemdeki bir özel okul ortakları tarafından hortumlandı ve eğitim yılına başlamadan battı. yine mahallemdeki bir devlet okulu ise kayıt için benden 5000 lira istedi. başka bir özel okul kızımı 'mülakatta kendini ispat etmeye çalışmadı, yeterince heyecanlanmadı' gerekçesiyle reddetti :)

    daha neler neler... kitap yazabilirim konu hakkında.

    YanıtlaSil
  21. Aslım,
    Benden sana bir tavsiye, kızına öğretmen seç, okul değil. İyi bir öğretmen bulursan gecekondu mahallesi okulu bile olabilir. 5. sınıfı bitirenlerden tüyo al, gerçi kayıt yapılmış olabilir ama bu da aklının bir köşesinde bulunsun.

    YanıtlaSil
  22. onu da yaptım, öğretmenin bu sene okuldan ayrılası tuttu. nereye gidiyor onu takip edeyim dedim, izini kaybettim. böyle ilahi bir uğursuzluk var ortada ama bakalım neler olacak.

    bu işten kesin bir hayır çıkacak bence.

    YanıtlaSil