.

.
.

5 Ocak 2010 Salı

SALEPLİ, MALEPLİ BİR GÜN


Bugün soğuk moğuk demeden orucu bozup sokağa çıktım, düşündüğüm kadar soğuk da yokmuş netekim:)) Niyetim maaş çekmekti ama neredeyse "Ellerim böyle boş, boş mu kalacaktı" şarkısını söyleyecektim. Nasılsa çıkıyorum diye eşimin kartını da almıştım, bankamatik pis pis sırıttı yüzüme, "Kusura bakma bacı, kartın kullanma süresi dolmuş, yolla sahibini yeniletsin. Hem sen kim oluyorsun da eksik eteğinle aile reisinin maaşını çekmeye kalkıyorsun" demeye getirdi. Kös kös ayrıldım makinenin başından. Kendi maaşımı çektiğim banka da cimrinin biri, günlük para çekme limiti çok düşük olduğundan maaşın üçte birinden de azını çekip söylene söylene ayrıldım, bir ara içeri girip çekmeyi düşündüm ama çok kalabalıktı, caydım. Yani birkaç bankamatik macerası daha yaşayacağız anlaşılan. Bu üç aylık olayına alışamadım, kendimi ihtiyar teyzeler gibi hissediyorum. Sıra beklerken arkama iki adam geldi, takım elbiseli ve kravatlı. Hele birinin takımı janjanlı kumaştan, kravatı da parlak birşeydi. Bekleme süresince ezgili bir şekilde "Direne direne çoğalacağız" diye mırıldandı. Tekel işçisi olduğundan şüphelendim bir an ama kostüm öyle göstermiyordu. Nerde direnip, ne şekilde çoğalacağı konusu meçhul kaldı anlayacağınız. Bir ara sevgili oldukları belli bir çift geçti yanımızdan, oğlan iri kıyım, kız minyon. Bizim "direne direne çoğalmayı" düşünen kravatlı, "şunlara da bak" dedi, "babayiğit oğlana fare gibi kız". Dilimin ucuna kadar gelen tepki sözcüklerini zor yuttum, bu soğukta, bankamatik önünde ağız dalaşı işime gelmedi doğrusu.

Maaş konusunu başarısızlıkla sonlandırdıktan sonra eşimle buluştum ve biraz dinlenip ısınmak için salep içmek niyetiyle bir pastaneye oturduk. Aşırı derecede şekerli, ılık ve tuhaf bir tadı olan minicik fincandaki saleplere yüklü bir hesap ödedikten sonra söylenerek çıktık oradan. Akşam yapacağımız ziyaret nedeniyle arkadaşlara götürmek için tatlı almak üzere yolüstü başka bir pastaneye girdik. Tatlının paketlenmesini beklerken görevli kızlardan biri elimize birer fincan salep tutuşturdu "müessesenin ikramı" kabilinden. Gülmekten neredeyse salebi püskürtecektim. Senin ne işine kardeşim gidip pastanede oturmak, gel efendi efendi tatlını al, yanında da beleş salebini iç :) Hasılı maaştan yana değil ama salepten yana pek açık bir kısmetle günü sonlandırdık. Şimdi ister misiniz, akşam ziyaretlerine gittiğimiz arkadaşlar da salep ikram etsinler?

Meraklısına not: Arkadaş ziyaretinden dönülmüş ve neyse ki salep içilmemiştir.

10 yorum:

  1. Gece yazını merakla bekleyeceğim. Eğer sahlep geldiyse de hiç şaşmayacağım.Aslında hiç de fena olmaz hani Seyrek' cim boğazın iyice düzelir de O Sole Mio larından kurtulmuş olursun böylece.:))

    YanıtlaSil
  2. Valla eğer olurda üçlenirse vardır bir hikmet.

    YanıtlaSil
  3. Ohhh ne güzel sahlep.Ben de yapayım bari bu akşam :))

    YanıtlaSil
  4. eğer akşam salep ikramı olursa ben olsam o para verdiğim salep ciğerime yapışır kalır :)

    YanıtlaSil
  5. Bankamatik kısmını, babamın maaşını çekmek için uğradığımız Ziraat'te aynen ben de yaşadım bugün.
    ''Öldün mü diye kontrol etmemiz lâzım, gel kendini göster'' diyorlar yâni.Çaresiz yarın babamı götüreceğiz.Yaşlı emeklilere evde para ödeme uygulamasını, yeterli elemanları olmadığı için kaldırmışlar.Sıkıcı işler.

    YanıtlaSil
  6. Ben geldiğimde sende geldiğinden salep ikramı olmadığını öğrenmiş oldum böylelikle:)
    Eşim bu üç aylıkları hiç sevmemişti geçen yıl çıkan kanunla (her an bir kanun çıkar ya, ara sıra da keman çıkarsalar) aylığa cevirdi, şimdi çok rahat. Aylık alınca aylık bitiyor, üç aylık alınca yine aylık bitiyordu nasıl işse!

    YanıtlaSil
  7. Anladım bizde alışacağız bu aylık mevzusuna:(
    Artık hiç bir şeye şaşırmayan bir hale geldik.
    birçok medeni ülke vatandaşı bu yazıyı okusa
    nerede yaşadığımızı zannederdi ki:(
    Oysa ben bu yazıyı okuduğumda sizin nerde olduğunuzu şıp diye anladım.Siz de beni anladınız dimi:))sevgiler

    YanıtlaSil
  8. çok güzel olmuş :) afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  9. SALEP GİBİ OLSUN BU GÜNÜN, SICAK, TATLI MİS KOKULU...

    YanıtlaSil
  10. ayligi da internetten kullanan bir internine olarak tavsiye ederim,kolay oluyor.Yukardan asagiya dek okuyarak indigimi arzederim,
    fincanin dibinde bir firt salep birak canim cekti:))))

    YanıtlaSil