.

.
.

16 Temmuz 2009 Perşembe

SAAT KULELERİ

"Saat Kuleleri", "Deniz Fenerleri", "Gar Binaları"; en sevdiğim yapılardır. Kişilik sahibidirler, ağırbaşlıdırlar, görmüş geçirmiş ve kalenderdirler. Zamana, yollara, insanlara, doğa olaylarına karşı direnirler inatla. Saat kuleleri sonsuzluğun, deniz fenerleri yalnızlığın, gar binaları hüznün temsilcileridir benim için, bu yüzden saygıyla eğilesim gelir önlerinde.

Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz "100 SAAT KULESİ" kitabını görünce çok sevindim ve hemen satın aldım. Şimdi mutlulukla sayfalarını çevirip her şehrin saat kulesinin öyküsünü okuyor ve benzer bir kitabın deniz fenerleri ve gar binaları için de basılmasını diliyorum.

Aşağıya en sevdiğim 3 saat kulesinin fotoğrafını koyuyorum kitaptan. Hemşeri kontenjanından Antalya, güzellik kontenjanından İzmir ve yaşanmışlık kontenjanından Ankara. Sahi, siz en çok hangi şehrin saat kulesini seversiniz?

Antalya Saat Kulesi

İzmir Saat Kulesi

Ankara Saat Kulesi

TÜRKİYE'NİN KÜLTÜR MİRASI: 100 SAAT KULESİ
Meltem Cansever
NTV Yayınları/Haziran 2009/222 sayfa

7 yorum:

  1. Bizim saat kulemiz Dolmabahçe'de. Severiz kendisini!
    :))

    YanıtlaSil
  2. BendeDolmabahçe'de ki kule diyorum.Birde Giresun'da yıkılmış bir saat kulesinin resmini görmüştüm eğer ayakta kalabilseydi kesinlikle oyumu ondan yana kullanırdım.

    Saydığınız mekanları bende çok severim ama birleştirmeyi görev edinen köprüleride hatırlatmadan geçemeyeceğim:)

    Sevgiyle kalın ...

    YanıtlaSil
  3. Dolmabahçe'yi kategorilerüstü tutuyorum, İstanbul'un kendisi gibi:)) Giresun'daki kuleyi kitap almamış, hatta Giresun hiç yok kitapta. Haklısın Serap, köprüler de eklenmeli saygı duyulacak yapılara.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Ben İzmir saat kulesinin hayranıyım :D
    Tam önünde ellerim poşetli bir resmim bile mevcut.
    Malum Kemeraltı ziyareti :D

    YanıtlaSil
  5. 987de Tekirdag resim kursundayken hocamiz Hakki Acun saat kulelerini derliyordu.Kitabi onun sanip heyecanlandim ama bu daha da guzel olmus.

    YanıtlaSil
  6. Benim içinde en güzel saat kulesi İzmir saat kulesi - İzmir'liyim ya- hatta o saat kulesinin kolonya şişesini almıştık ben küçükken İzmir fuarından.
    bu arada en baştaki saat kulesi yine İzmirde Şirinyerde olan Nato askeriyesinn saat kulesi değil mi?
    şeniz

    YanıtlaSil
  7. Kitabın kapağındaki saat kulesini kastediyorsanız İzmir Şirinyer, eski Amerikan Koleji saat kulesi olarak geçiyor. Sanırım aynı kule...

    YanıtlaSil