.

.
.

15 Temmuz 2009 Çarşamba

NIETZSCHE KİM YA?


Karanfil Sokak'taki Dost Kitabevi'ndeydim bugün. Yeni çıkan kitaplar bölümünde rafları tarayıp ne alacağıma karar vermeye çalışıyordum. Sol yanımda birbirine dolanmış biçimde duran, çok sevgili oldukları belli genç bir çift de kitapları incelemekteydiler. Daha doğrusu çiftin kız olanı kitapları tek tek elden geçiriyor, erkek olanı ise onun rastgele standa bıraktıklarını alıp yerine yerleştiriyordu. Hatta bir ara uyardı: "Aldığını tekrar yerine koysana". Kız şımarık bir edayla: "Amaan, nasılsa birileri gelip bakacak, burda dursa ne olur?" dedi. Öyle görünüyor ki evlenecek olsalar oğlancağız sürekli kızın arkasını toparlayacak. Her neyse, bu onların sorunu, hemen oğlan anası triplerine girmeyim. Kız bir süre daha kitapları ortalığa saçıp sevgilisini yorduktan sonra eline bir kitap alıp tiz bir çığlık attı:
"Aaaa, Nietzsche!.."
"Nietzsche kim ya?"
"Bilmiyo musun?"
"Bilmem mi lazım?"
"Aşkolsun, en sevdiğim ZOLOF.
Ah be kızım ya, Nietzsche'yi sevmeden önce filozof demeyi öğrenseydin ya...

10 yorum:

  1. :)) oğlan annesi triplerine girmeyeyim diyorsun ama girmişsin bile. Nietzsche, Fizolof derken, baksana kıza gıcık kapmışsın:)) Şaka yapıyorum.
    Gençlerin büyük çoğunluğunda genel kültür zayıf. Bütün suç onların değil bence. O kadar lüzumsun bilgiler tıkıştırıyorlar ki zavallıların beynine, sonunda hepsini unutuyorlar.

    YanıtlaSil
  2. Çınar, sanırım oğlan anası olmaktan ziyade öğretmenlik damarım kabardı:)) Bilmek zorunda değil ama o zaman bilmişlik yapmayacak:))

    YanıtlaSil
  3. Onun ki sadece oğlana hava atmak başka bir şey değil.. malesef böyle..

    YanıtlaSil
  4. :))) Ah ah.. Dost kitap evi, öğrenciliğim sırasında Ankara'da en çok gittiğim yer:-)bir de Bilim Sanat vardı ama orası cafe olmuş:-(
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. :) merhabaaa:) fizolof ha? bu gene iyi sayın hocam,en azından telaffuz hatası denip geçilebilir, en azından Nietzsche'yi biliyor denip avunulabilir hatta. sizde de vardır ne hikayeler , ama bende de az birikmedi. Türkiye'nin güney(!) kutbu'nda(!) olduğu iddiası en unutulmazlarımdan:)))

    YanıtlaSil
  6. ELEKTRA VE ÇINARIN SÖYLEDİKLERİNE KATILIYORUM..
    BUNADA ŞÜKÜR DEMEK DE İSTEMİYORUM..
    AMA :
    HATA YAPA YAPA DOĞRULARI ÖĞRENDİK HEPİMİZ :)
    ONLARINDA SIRASI GELECEK..
    VARSIN OLSUN :)
    SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba :)) Kizimizin belki cocugun yaninda eli ayagina dolasmis ve birazcik sacmalamistir :)) Belki de ilk kez birlikte disari cikiyorladi :))

    Merhaba demek icin ugradim sevgili Leylak Dali, bu arada The House on Mango Street'in Turkce versiyonunu bulamadim ama Turkiye'den bir iki arkadasim bu kitabi okuduklarini soylemislerdi bana... ama tabii Turkce versiyonu muydu okuduklari bilmiyorum... Yazarin linkini ayrica ekledim sayfama da... Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. Artık üzülemiyorum böyle şeylere.Lise dönemimde çok kafama takardım,gıcık olurdum namı diğer man kafalı kızlara.
    Her daim kitap okurduk özetlerini çıkarır sohbet ederdik üç arkadaş.
    Şu ülkenin çarpık sistemlerinde üniversite tercih hatasından ötürü bir sürü iyi öğrenci açıkta kalmakta ve geri çocuklar mezun olmakta...
    Örneğin bir tanıdığım işletme mezunu oldu ve hayali sevgilisiyle Aşkı Memnu dizisindeki gibi bir villada oturmak.Nasıl bir işletme mantığı ama....

    YanıtlaSil
  9. Ben hala üzülüyorum ne yazık ki Buğday Tanesi, belki de öğretmen olduğumdan, gençlerin ne durumda olduklarını iyi bildiğimden, elbette bilinçli, bir amacı olan gençleri kastetmiyorum. Nietzsche'yi bilmek zorunda hiç değil, bilmesi de şart değil zaten ama filozof demeyi bilmek zorunda, hele de üniversite öğrencisiyse. Neyse yazdıklarıma bakıp da beni hoşgörüsüz, aksi bir öğretmen sanmayın, aksine öğrencilerimin çoğuyla iyi arkadaş olmuşumdur.
    Hepinize sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba demeye geldim .Sana katilmamak mumkun degil ama bu gece sadece gulumsedim nedense.Belki de burada master yapmis turk cocuklarinin bazilarinin ingilizceyi dogru durust konusamadiklarini duyduktan sonra ...
    Ben bir aya yakin burdayim birseyler ogrenemedim diye uzulurken.
    Ama bugun Filipinli Candice ile yari ingilizce yari turkce ve tarzanca tanisip onu cay icmeye cagirdim onunda ocakta yemegim var ve konugum geliyor dedigini anlayabildim.Eh ben yasta veegitim onlisansta hasbelkader bu dile hafifce dokunan biri icin basari sayilabilir degil mi?:)))))

    YanıtlaSil