.

.
.

1 Temmuz 2009 Çarşamba

KESTANE KIRANINDA KADINLAR

En son okuduğum ve hayli etkilendiğim kitap, Tahir Musa Ceylan'ın "KESTANE KIRANINDA KADINLAR"ı. Ege'de bir köy, "Mavruz", "Zarifoğlu Ailesi" ve en çok da "Zeliha Zarifoğlu" nun hikayesi bu. Ne kadar güçlü olsalar da kadere karşı koyamayan kadınların hikayesi. Kocasının eşkiyalarca öldürülmesinden sonra ailenin reisi olan Zeliha'nın bitmek bilmeyen hayat mücadelesi. Arka planda Osmanlı İmparatorluğunun son dönemleri, mütareke yılları, 1.Dünya Savaşı geçip giderken Zeliha ve çocukları da dünyanın ve ülkelerinin yaşadığı acılardan paylarına düşenin hayli fazlasını alırlar.

Tahir Musa Ceylan'ın ikinci ama benim okuduğum ilk romanı. Yeni bir yazar tanıdım böylece; dili ustalıkla kullanan, fantastik ögeleri beceriyle akışa dahil eden, yerel kültürden ve deyimlerden yararlanan ve okurunu etkilemeyi başaran bir yazar. Okuyun, siz de etkileneceksiniz...

KESTANE KIRANINDA KADINLAR/TAHİR MUSA CEYLAN
Kanat Yayınları/2008, 1.baskı/319 sayfa

8 yorum:

  1. akaraya geldim ya hemen kızılaya inip dost kitap evinden bu kitabı alacağım. benim için romanların en büyük zevki kaptırıp ya ağlıyor olarak ya da gülerken kendimi bulmamdır... en son masumiyet müzesinde yaşadım bunu:) bu arada funda hocam yaz okuluna kalmış... eğer okula uğrarsam (tabi biliyorsa beni) kendimi zuzu olarak tanıtmak isterim:)

    YanıtlaSil
  2. minik kuş, Masumiyet Müzesi'ni okurken ağladın mı, güldün mü anlayamadım:) O.Pamuk'un Yeni Hayat hariç bütün kitaplarına bayıldığım halde bu kitabı hiç sevmedim. İnatla bitirdim ama çok sıkıldım o ayrıntı kalabalığı ve o herifin salaklığından. her neyse zevkler tartışılmaz, sen okumaya devam et, bu kitap hoş bir kitap, yetenekli bir adam yazarı, çok donanımlı belli. Funda hocanı bilirsin, git ve tanıt kendini, ne diyecek bakalım. öptüm kuşum:)

    YanıtlaSil
  3. Kestane kıranı ne demekmiş en çok onu merak ettim?

    YanıtlaSil
  4. selam Serap,
    kestane kıranı, kestane zamanı ortaya çıkan ve onların dağılıp parçalanmasına neden olan bir fırtına. roman zaten ardarda gelen felaketlerle parçalanan bir aileyi anlatıyor.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Adı ne güzel kitabın. Kendi de güzel olmalı...

    YanıtlaSil
  6. güzel gerçekten Tijen hanım ama güzel olduğu kadar da iç acıtıcı, kadınlar yönünden bilhassa...

    YanıtlaSil
  7. Kütüphanemde uzun zamandır duran bir kitap. Sizin yazınızı da okuduktan sonra iyice merak ettim doğrusu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Merak ettim kitabı şimdi en kısa sürede edinip okuyacağım sağol canım.

    YanıtlaSil