.

.
.

30 Aralık 2017 Cumartesi

EN

Bugün yılın son sanatsal etkinliğini eda eyledik. Opera Sahnesi'nde Modern Dans Topluluğunun sergilediği "Frida" balesiydi bu etkinlik, oldukça renkli, etkileyici, ressam Frida Kahlo'nun dramatik yaşamını çok iyi canlandıran bir gösterimdi. Yılı iyi noktaladık kısacası.


Görsel: Buradan

Gelelim  2017'nin "En"lerine:

Kitap:

"Gaybubetinde çok kitap okudum" demiş ya birileri, ben de 2017 yılında çok kitap okudum, hele yaz sezonu. Cevriye'nin mesken eylediği diz yüzünden eve mahkum kalınca ve fizik tedavi süresince ardarda devirdim kitapları. Lakin bir kitap eksiğiyle "Goodreads"daki challengeyi tamamlayamadım, zira Aralık ayındaki aşırı etkinlik katsayısı okuma hızını düşürdü. 129'da kaldım, hedefim 130'du. Olsun o kadar çatlak su kaçırmaz. Sonuçta kitabı keyfim için okuyorum, birilerine bir şey ıspat etmek için değil. Bu yıl okuduğum kitaplar içinde Eyüp Aygün Tayşir'in "4 Hane 1 Teslim"i yerli edebiyat içinde "en" kategorisine girdi. Yabancı kitaplar arasında ise canım Arundhati Roy ebedi aşkım Isabel Allende'nin "Japon Sevgili"sini bile sollayarak "Mutlak Mutluluk Bakanlığı" ile "en"lerin ilk sırasına yerleşti. 



Film:

Hafızama yerleşip hiç çıkmayacak güzellikte bir yabancı film izlemedim ama en beğendiklerimden biri olarak Asghar Farhadi'nin "Forushande/The Salesman/Satıcı"sını sayabilirim. Yerli filmler içinde ise tartışmasız "En"im Pelin Esmer'in yönettiği "İşe Yarar Bir Şey".



Dizi:

"En", "En", "En", bir Netflix yapımı olan "The Crown", tartışmasız. Yerliler için "En" değil "Eh" denebilecek bir dizi yapılmıyor uzun zamandır. İzlediğim tek yerli dizi var, o da sayılmaz bence, "İstanbullu Gelin". 


 Tiyatro: 

Gerek Antalya'da, gerek Ankara'da epeyce oyun seyrettim ama içlerinde "En" listesine girecek tek bir oyun vardı, İstanbullu bir oyun. Behiç Ak'ın yazıp Semih Çelenk'in yönettiği, Sevinç Erbulak ve Fırat Tanış'ın rol aldıkları "Ayrılık".


Bale:

Bu yıl üstüste bale gösterimlerine katıldım. Hepsi birbirinden şahaneydi ama illa bir "En" belirleyeceksem koreografisini Beyhan Murphy, müziklerini Turgay Erdener'in yaptığı, Afife Jale'nin yaşam öyküsünü konu alan "Afife" demek istiyorum. 


Opera:

Yıl içinde izlediğim 3 opera da oldukça keyifliydi ama "En" listesinin başına elbette ANTDOB'un sergilediği "Aida" yerleşecek.



Sergi:

Bu yıl pek çok sergi gezdim ama 2 tanesi benim için unutulmazdı, biri Ankara'da Cermodern'deki "Bedri Rahmi", diğeri ise Antalya'daki Mehmet Emin Erdoğdu'nun "Zeytin Kadınlar" sergisi. İkisi elele "En" listesine ilk sıradan yerleştiler bile.




Konser:

Pek çok konser izledim bu yıl hem Opera Sahnesi'nde, hem Senfoni salonunda ama "En" listesinin en üstüne yerleşecek olan Antalya Piyano Festivali kapsamında izlediğim "Senfonik Anadolu Rock" konseri olur. Şef Hakan Şensoy, solistler çelloda Çağ Erçağ, gitarda Nurkan Renda.



Seyahat:

Elbette ki kızkardeşle birlikte yaptığımız Antakya gezisi.


Yılın olayı:

Yılın olayı derken elbette ki benim açımdan en güzel olayı söz konusu olan ve tabii ki kitabımın çıkışı: "Mutfağın Hatıra Defteri"



Diyorum ki her yeni gelen yıl "en"lerinizi daha da arttırsın, sevgiyle...

5 yorum:

  1. Bir de yıl yıl döküm yapardın ya sen öğretmenim.
    Ne kitaplar aldım oradan anlatamam .
    Mutlak mutluluk Bakanlığı yine burada görüp aldığım bir kitaptı. Diğerini de ekledim listeye.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım :) Bu yıl her ay okuduğum kitapları tek tek tanıttığım için genel bir döküm yapmadım, enleri yazdım sadece. Kitap seçiminde referans oluyorsam ve sonuç olumlu oluyorsa çok mutlanıyorum. Benim uzmanlık alanım da bu işte, ne yapayım :)
      Eyüp Aygün Tayşir çok iyi bir yazar, dilerim böyle gider. Dün yazıştık kendisiyle bu yaz yeni kitabı gelecekmiş sanırım, çok sevindim.
      Yeni yıl gönlünde ne varsa onu getirsin, Efki'ye ve annene sevgiler...

      Sil
  2. Ne güzel bir yıl dökümü olmuş, imreniyorum kendimi tiyatro bale gibi konularda senin gibi geliştirmek isteğiyle doldum. :)

    YanıtlaSil
  3. Alkışlıyorum seni leylağım
    Unutulmaz olaylar filmler, tiyatro kitap
    https://mavianne.blogspot.com.tr/2018/01/imza-gunu-mutfagin-hatira-defteri.html
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Kitabınız hayırlı olsun bol okurlu, bol şatışlı olsun...

    YanıtlaSil