.

.
.

23 Nisan 2013 Salı

23 NİSAN KUUTLUU OOLSUUN!..



Tüm çocukların ve ruhu hâlâ çocuk kalanların bayramını kutluyorum...
Başkentin ilkokullarından birinde bitirdim ilköğrenimimi, dolayısıyla küçük bir şehirdeki kadar şansım yoktu, hiçbir 23 Nisan'da geçit törenine katılamadım. Oysa nasıl isterdim stadyumun yürüyüş pistinde havalı havalı yürümek, şeref tribününün önünden geçerken kafaları protokole doğru çevirip "hehe Cumhurbaşkanı bana bakıyor yav" diye sevinmek. Sahi kimdi ki biz ilkokuldayken Cumhurbaşkanı-şimdi Google'dan baktım, Cemal Gürsel ve Cevdet Sunay imiş-bayağı eskimişiz yav:) Üstelik sadece 23 Nisan değil takla bile atamayan kütük esnekliğindeki bedenim nedeniyle 19 Mayıs törenlerine bile dahil olamadım, kadere bak. Bütün numaram bir 10 Kasım günü mikrofondan şiir okumak ve Türkiye'nin ilk trafik parkı bizim ilkokulun bahçesinde açıldığı için açılış töreninde yaya görevini üstlenmekten ibaret kaldı. Oysa 1. sınıftayken ev sahibimizin kızı Ayşe'nin 23 Nisan'da giyeceği gelincik kostümü için yapma çiçek aramaya giderken onun kadar heyecanlanmıştım. Ayşe de genç yaşta çekip gitti ya bu dünyadan, mekânı Cennet olsun, birkaç yıl evvel oturduğumuz evi aramaya çıkmıştım da fotoğraf çekerken pencereden annesi görmüş, beni vergi memuru sanıp korkmuştu. Kim olduğumu söyleyince koşarak bahçeye inmişti, Ayşe'yi ve annemi anıp birbirimize çaktırmadan ağlaşmıştık. Bir de bizim sınıfta bol miktarda yavrukurt vardı. Ne öğrenirlerse sınıfta uygulamasını yaparak bize öğretir, her bayrama da gedikli olarak katılırlardı. Kıskanırdım vallah:) Abuk sabuk sözleri olan bir yavrukurt şarkısını sınıfcak bellemiştik:

"Kingan gulu gulu vassi
Kingan guuu, kingan guuu
Eeelaaa, ela seeela, ela seela eelaa ooo
Polivoli polivoli polivoli
Gumpak gumpak gumpak heyy!"

Aman yarabbim neydi bu?
Aynı müzikle "Sabahları erken kalkar yavrukurt" diye başlayan şarkıyı da öğrenmiştik esasen ama bu neceydi acep?  3. dizedeki "ela, ela sela" sözcükleri Elenik çağrışımlar yaptırmakta Allah muhafaza :) He işte, yavrukurt bile olamadım anlayacağınız, sıradan, düz, siyah önlüklü bir "Çalıkuşu" olarak bitirdim ilkokulu. Allahtan Firdevs öğretmenim beni pek severdi-nur içinde yatsın-adımı o takmıştı "Çalıkuşu" diye, bir an yerimde duramadığımdandır zahir. Neyse işte, diyeceğim içimde uktedir, şimdi bizler için bir tören yapsalar da uğur böcüü kostümü giyip yürüsem ya da bandonun tamburmajörü olsam. Aslında en uygunu "leylak kız" kıyafeti olurdu ama tren kaçtı artık :)

23 Nisan'ın benim için başka bir anlamı daha vardır. Kızkardeşimin dünyaya geldiği gündür ki, bir diğer bayram sebebidir. İyi ki doğdun kardeşim, arkadaşım, büyük çocuğum. Sağlıkla ve huzurla yaşa...

5 yorum:

  1. Leylak'ım :)
    Küçük şehirde olup sürekli bir şeylere katılmak da pek keyifli değildi, bilesin :)
    Bir 23 Nisan günü, trampet kıyafetleriyle trampet çala çala alana geldiğimi,
    kuytu bir köşede hemencecik üzerimi değiştirip siyah önlüğüm ve kısacık saçlarımın üzerine (tüy demek daha doğru)zorla tutturulmuş kafam kadar kurdele ile şiir okuduğumu, koştur koştur üzerimi değiştirip halk oyunları ekibinde döktürdüğümü bilirim.
    Hey gidi hey!:)
    Bugünün benim için de anlamı çok büyük çünkü Anneciğim ve Babacığımın evlilik yıldönümleri! :)
    Kutlu olsun içimizdeki çocuğun bayramı! :)

    YanıtlaSil
  2. Benzer zamanları yaşamışız.ben yavru kurttum. Ulusal egemenlik ve çocuk bayramı kutlu olsun

    YanıtlaSil
  3. Biz de bugün dernekcek bir köy okuluna gittik. Onlarla birlikte kutladık 23 Nisan'ı. Daha sonra da bizim götürdüğümüz yüz boyalarıyla yüzlerini boyadık, uçurtma hazırlamıştık 3 gün boyunca çocuklara. Onları uçurduk, top oynadık. Küçük küçük yarışmalar hazırlamışlardı, hediyelerini de biz verdik. Onlarla birlikte biz de eğlendik geldik. Çok güzeldi. Çocukluğuma geri gittim. :)

    YanıtlaSil
  4. Bizler, Antalya ve Adana' da çeşit çeşit sergilediğimiz tüm oyunları Adıyaman' da anlatıp orada da sergiledik. Ayrıca resmi törenlerde hepimiz yavrukurttuk.
    Yoksa nispet yapar gibi mi oldu :))
    Valla biz keyfliydik de annem için kâbus gibi günlerdi. Düşün birimizin çorabının teki, birimizin fuları birimizin düdüğü sandık çekmece dip köşe arar dururdu.

    YanıtlaSil
  5. Ella doğru demiş, trampet çala çala stada git sonra 4X110 metre engelli koş,çk şiir oku,trampet çala çala okula gel,akşam da koroda bağıra çağıra şarkı söyle...Üstelik mutlaka da yağmur yağardı...Şöyle şenlikli bi kutlama yapsaydık,eğlenseydik...

    Ama siz bi de doğum günü kutluyormuşunmuz asıl bayram sizdeymiş.

    YanıtlaSil