.

.
.

10 Şubat 2013 Pazar

KOMŞU KOMŞU, HU HU...


Sabah "mis gibi" diyemeyeceğim bir sucuklu yumurta kokusuna uyandım. Yemek kokusu başkasının evinden gelince evdeki kadar iştah açıcı olmuyor. Malum, kaynağı alt kat komşum. Her hafta sonu "ağır yemekler mutfağı"ndan seçmeler sunarak iştahımı kapattığı için kendisine müteşekkirim. Benim komşular (illaki tanışmam gerekmiyor, yakınımda oturanları komşu olarak niteliyorum) 5 duyuma hitap eden seçme kişiler. Anladığınız gibi koklama duyumu olumsuz yönde de olsa tatmin eden alt komşum. Hem de günde en az üç defa, tatil ve bayram günleri bu sayı artabilir. İşitme duyum üst kat komşum sayesinde her an tetikte. Bilhassa geceleri Ramazan davulunu aratmayacak gümbürtülü yürüyüşleri, kavga edercesine bağırırak konuşmaları, sürekli hareket halinde olan eşyaları ve yüksek volümlü müzikleri sayesinde işitme duyum yakında dumura uğrayabilir. 
Görme duyumu harekete geçiren pek çok komşum olsa da son günlerin gözdesi karşı apartmanın alt katında oturanlar. Köklü bir tadilat hareketine giriştiler ve balkonlarındaki açık renk, düz seramikleri söktürüp korkunç desenli, koyu renkli birşeyle kaplattılar, seramik demeye bile dilim varmıyor. Her bakışımda mahalle hamamında gibi hissediyorum kendimi. Varolsunlar...
Neyse ki dokunma ve tatma duyuma olumlu yönde katkıda bulunan komşularım da mevcut. Üst kattaki, aynı zamanda yiğen kontenjanına da dahil olan komşumun yumuk yanaklı kızını severken dokunma duyum şenleniyor, alt kattaki yiğen kontenjanından komşumun sık sık yolladığı olağanüstü turşularsa tatma duyuma taklalar attırıyor. Size de son paragraftaki türden komşular diliyor, Pazarınız şen olsun diyorum...

19 yorum:

  1. ablacim sen burada dayanamaz kacardin kesin zira her pazar degil her gun gunde 4-5 ogun bizim hicde alisik olmadigimiz korkunc otesi kokulara maruz kalmaktayiz, en agirindan ve yanmisindan sogan, sarimsak ve turlu cesitli uzakdogu sosu, baharati falan...
    her pazar kapi cam kapali oturuyoruz evde bu guzelim havada :( hani beterin beteri var haline sukret demeye calismaktayim :))
    guzel ve kokusuz pazarlar olsun hepimize :)

    YanıtlaSil
  2. ah bu komşu şikayeti konusunda yazılanlar bence türkçenin en edebi eserleri arasında. geçen gün ekşi sözlükte "üst kat komşuma mektup" girişine bırakılan yazıları okudum, değme edebiyatçılar bu kadar güzel betimleyemez, yemin ediyorum ve değişmez şekilde hepsi de mizah yönünden zengin. Kahkahalarla güldüm. Herkesin kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Bizim alt komşu da tvye çok meraklı. sabahları tecavüz ve cinayet, öğleden sonra evlenme programlarını izliyorlar, akşamları da sanat müziği ile günü bitiyorlar :) Karısı da balkon demirlerine vura vura balkonu temizliyor, apartmanın bütün demirlerini çınlatıyor. arada 4 yaşında torunları geliyor aman Allah'ım çocuk evi bağır çağır yıkıyor, onlar da çocuğa beş beter bağırıyor.

    Üstteki komşunun hikayesinden de burAdan fizana yol olur. aynı dertlerden muzdaribiz, seni çok iyi anlıyorum. yukarıdakinden kurtulmama çok az kaldı. seni de Allah kurtarsın :))

    YanıtlaSil
  4. Bizim oturduğumuz site yeni olduğu için üst ve alt katlarımız şu an boş. Her gün dua ediyorum "Allahım ne olur iyi ve sessiz insanlar taşınsın" diye:))) İnsan tedirgin oluyor ister istemez. O yüzden dileğinize katılıyorum.

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler... İçten sevgiler... :)

    YanıtlaSil
  6. Bu yazının başlığını 5 DUYU koyuyorum izninle :)))
    komşu komşunun külüne muhtaç de atalarımız
    ama kötü komşu da insanı ev sahibi yapar da denir
    hah hah hah
    nedense bunlar geldi aklıma yazını okuduktan sonra
    güzel bir hafta diliyorum sana leylağım

    YanıtlaSil
  7. Komşularınızın da beş duyusu olduğunu düşünüyorum. Komşularınız beş duyusunu kullanak ifade etme olanakları olsa "sizin için ne söylerlerdi?"Seramiklerin korkunçluğu hiç şık değil .Kısaca ben bu yazıyı beğenmedim sevgiler

    YanıtlaSil
  8. naysun,
    komşularım da 5 duyusunu aynı şeyleri yaparsam benim için rahatlıkla kullanabilirler, sorun yok. Seramikleri korkunç bulmaya devam ediyorum ve edeceğim. Yazıdaki mizah payını yakalayabilseydiniz daha ılımlı bakabilirdiniz sanırım. Beğenmeme hakkınıza saygı duyarım zaten beğenilsin diye yazma gayreti içinde değilim. Benden de sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Mavianne,
    Ev kendimin olmasa inan çoktan kaçmıştım zaten, özellikle üst kattakiler bu eve girdim gireli hayatımı zindan ettiler. Her çıkanın yerine daha beteri geliyor, şans işte :)

    YanıtlaSil
  10. Dilek,
    Benden de çok sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Sezer,
    Umarım dileğiniz kabul olur, zira aksi çok yıpratıcı oluyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Başak,
    Umarım gidenin yerine bir benzeri gelmez, bende beteri oldu çünkü. Yıllardır el aman dedim üst kattaki komşulardan...

    YanıtlaSil
  13. Küçük JOe,
    Demek çok yaygın bir şikayet sözkonusu. Ben çocukluğumda komşuluğun hasını yaşadığım bir mahalleden geldiğim için çok yadırgıyorum ama işte zaman değiştikçe herşey değişiyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. A-H,
    Ah canım tahmin edebiliyorum, ne diyeyim Allah sabır versin :)
    Öperim çok...

    YanıtlaSil
  15. Amin: )

    Ben de en çok çocuklarım koştuğunda alt kat komşunun neler düşündüğünü merak ederdim. Kaç kere utana sıkıla kapısını çaldım elimde cevizli kek ve dilimde özürler eşliğinde.
    Allahtan çok anlayışlı çıktı öğretmen komşum: )

    Gözünü de kulağını da şenlendirecek komşular diliyorum sana...

    YanıtlaSil
  16. Bak şimdi dün sabah Koca'ya dedim ki "üst kattakilerin eşyaları hareket ediyor" yüzüme bakıp "kesin öyledir" dedi, şimdik ben sevindim seninde hareketli eşyaları olan üst komşuna, yani yalnız olmamak adına:))

    YanıtlaSil
  17. En üst kat evleri şiddetle tavsiye ederim. Tepenizden halı silkelemeyecekleri gibi alt katta tepinseler de üst kat gibi rahatsız edemeyeceklerdir. Çatı akarmış ısınmazmış bilmemne.. Yeni yapılan evlerde ısınmama veya akma sorunu yok. Ayrıca, akacaksa kafama Allahın yağmur suyu aksın üst kattakinin pisliği değil..

    YanıtlaSil