.

.
.

28 Ağustos 2012 Salı

PARKA GİDERİM PARKA

Sabah erkenden kalkarak kokusu tadından güzel biber dolması pişirip, haftanın ikinci Majid Majidi filmi olan "Baran"ı da izledikten sonra kızkardeşle buluşmak üzere yola düştüm. Güneş dün yaktığı devasa mangalla ızgara yaptığı beyinlerimizle doymamış olacak ki aynı mangalı bugün de yakmaya niyetli, üfleyip duruyordu tutuşsun diye. O tutuşturmak için üflese de odunlar ıslaktı sanırım beceremedi, aksine saç baş uçuşturan bir esinti hasıl oldu. Bu durumdan memnun uygun adımlarla ilerlemeye başladım. Bizim apartmandan sonraki bir sıra dükkanı işleten esnaf ya komşu, ya da buraya taşındığımız 17 yaşımdan beri aynı kişi olduğu için yaklaşık 100 metrelik bir mesafede 23 Nisan bayramında Şeref tribünü önünden geçen ilkokul öğrencisiymişim gibi selam verme zorunluğu sözkonusudur. El sallamadan, dışardalarsa hal hatır sormadan gidemem, sadece en sondaki bakkal görür görmez ayağa kalkıp hazırola geçer, ben "rahat" demeden de oturmaz. O mesafeyi de el sallayıp gülücükler dağıtarak ve komut vererek geçtikten sonra buluşacağımız yere kadar uzun uzun yürüdüm, sonra da yıllar önce doğal halindeyken gittiğim ve uzun süredir uğramadığım, yeni restore edilmiş "50. Yıl Parkı"nı ziyaret etmek için Cebeci sırtlarını tırmanmaya başladık kızkardeşle. Eşlikçilerimizden biri şu arkadaştı:

 

"Ayva çok olunca kış sert geçer" demişler eskiler (ya da ben uyduruyorum), bahçelerde gördüğümüz ayva ağaçlarından sarkan meyvelere bakacak olursak kış hakikaten sert geçecek. Sanki geçen yıl çok yumuşak geçmişti.


Parkın eski haliyle alakası kalmamış, yenilenmiş, yeşermiş, düzenlenmiş. Burada çok eskilerde iki kez piknik yapmışlığımız vardı ailecek. Hatta bir seferinde köfte yapmak amacıyla aldığımız kıymayı biz mangal yakmakla uğraşırken bir kedi çetesi yüklenip götürmüş, salataya talim etmek zorunda kalmıştık:)

Park güzel olmasına güzel olmuş ama insanı huzursuz eden bir tarafı var. Metre kareye bir güvenlik görevlisi düşüyor neredeyse ve sanki takip ediliyormuşsunuz gibi bir duygu sarıyor bünyeyi. Nitekim banklarda biraz samimiyeti ilerleten bir çift gördüler mi anında düdük öttürüp "ayrılın" diye yanaşıyorlar yanlarına, çok komikti esasen, kooperatif gibi,  "Sınırlı-Sorumlu Muhabbet Parkı"


Gezeceğimiz kadar gezip, Ankara'yı da çeşitli yönlerden kuşbakışı olarak gördükten sonra aynı yoldan yokuş aşağı saldık bu kez kendimizi. Düze indikten sonra da ne kadar yorulduğumuzu farkettik. Bu arada Güneş Hanım mangalı yakmayı başarmış ve beyinleri ızgaraya dizmeye başlamıştı bile. Oysa biz bulutlar kıyak yapar da ateşi söndürür düşüncesindeydik, olmadı. Kader utansın...

10 yorum:

  1. nE KADAR ŞANSLISINIZ.Bazen selam verip öylece suratıma bakakalan insanlarla karşılaşıp sinir oluyorum ben . Özellikle Kaan yürüyüş yaparken genelde birilerinin yanına gidip konuşmak merhaba demek istiyor. Ama onun o heyecanlı merhabasına tepki vermeyen insanlar çoğalıyor ne yazıkki..Parka gelince yine çok güldürdünüz beni .özellikle güvenlik görevlileri =) Ama size eşlik eden arkadaşa çok şaşırdım . Benim çocukluğum cebecide geçti ama parkı tam olarak anımsayamadım .

    YanıtlaSil
  2. Bizim evin asagisindaki 80 yaşındaki kasap amca da dükkanın önünde otururken (yarı yaşındaki) bizler ordan geciyorsak, oturuşunu düzeltir bacak bacak üstüne attıysa indirirdi. Hayrandim ben ona hayran!

    YanıtlaSil
  3. İncecikten,
    Bunların çoğu dediğim gibi benim ilk gençliğimi bilen insanlar, fazla değişmedi mahalle, bu yüzden şanslıyım...

    YanıtlaSil
  4. doludolumutfak,
    Yazdığım gibi eski komşular, yenilerde nerede öyle...
    Burası Topraklık Tepesinde bir parktı eskiden, şimdi düzenlenmiş tanınmayacak hale gelmiş. Hukuk Fakültesinin arkalarında bir yerde, epey yokuş çıkmak lazım:)

    YanıtlaSil
  5. Ben de öğrencilik yıllarımda 3 arkadaşım ile Cebeci'de oturmuştum.
    Eski günlere döndüm bu yazıyla Leylakdalı:)
    İyi geldi.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. ne güzeldi eski komşular komşuluklar.. park mı çok güzel, huzur verici. inşallah öyle kalır. çünkü oralar biraz karışık..

    YanıtlaSil
  7. namus bekçisi zabıtaları behzat amirime havale etmek istiyorum.

    YanıtlaSil
  8. Judy
    Yakındır görünür amirim, hemen havaleyi yapalım:)

    YanıtlaSil
  9. Vuslat,
    Bizim şansımız aynı komşularla çok uzun süredir birlikte yaşıyor olmak sanırım. Zira yeniler geldikçe zayıflıyor ilişkiler...

    YanıtlaSil
  10. Heyyfi,
    Cebeci öğrenci semtidir zaten:)
    Benden de çok sevgiler...

    YanıtlaSil