.

.
.

20 Mayıs 2012 Pazar

TİYATRO HAYATIN TA KENDİSİDİR


İki gündür gayet ıslak bir Antalya'da çimlenmemeye çalışıyorduk, bu sabah itibarıyla güneş çıktı. Lakin batı yönünde dağların üstüne fena halde çöreklenmiş bulut yığınları var, o nedenle ilerleyen saatlerin akibeti ne olur bilemiyorum. Renklerinin siyah değil de beyaz olması biraz ümitlendirse de akşama doğru bir sağanak yaşamamız mümkün. Bekleyip göreceğiz.

Meteorolojik bildirimde bulunduğuma göre dünkü etkinliğime geçebilirim. Antalya'da 19 Mayıs günü dokuz ayın Çarşambası bir araya gelmişti desem yeridir. Hemen hemen aynı saatlerde 19 Mayıs yürüyüşü, Bülent Ortaçgil'in Senfoni Orkestrası eşliğindeki konseri ve biletlerini 10 gün öncesinden aldığımız Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenecek İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun "Ölüleri Gömün" oyunu. Bu çakışmanın üstüne yağmur da tüy dikince işler karıştı. Birine katılır diğerine yetişiriz planları gökten yağan suya düşünce kısmet sadece tiyatroya oldu. Olsun, tiyatroya destek boynumuzun borcudur. Ayrıca çok etkileyici bir oyun izledik. 


Salon hıncahınç doluydu, hatta aralara sandalyeler konmuştu. Festivale gösterilen bu ilgiden çok mutlu oluyorum bana ne oluyorsa. Sanırım dekor düzenlemesi yüzünden biraz geç açıldı kapılar ve yerimize yerleştik. Sahne düzeni ilginçti, ışıklar etkileyiciydi ve ne yazık ki bende başağrısı ve öksürük yapan duman efekti bolca kullanılmıştı. 


Irwin Shaw'ın yazdığı savaş karşıtı temalı bir oyundu "Ölüleri Gömün". Şakir Gürzumar'ın yönettiği oyunun kalabalık bir kadrosu vardı. Civan Canova ve Musa Uzunlar ana rollerden birindeydiler.  Sahnede onları gören izleyicilerden "Fatmagül" fısıltıları işittik. Bu kadar başarılı oyuncuların dizilerle tanınmış olması da ayrı bir düşündürücü konu.

Yüksek volümlü müzikleri, yer yer kullanılan ateşli silahları, ürpertici ses efektleriyle bünyeyi; savaş tacirlerini, yokolup giden hayatları, din-medya-politika baskılarını anlatan konusuyla da zihinleri epeyce sarsıp yordu.  İyi bir oyun seyretmenin hazzına hayatın gerçeklerinin acısı karıştı oyun bittiğinde. Hep söylemişimdir, tiyatro hayatın ta kendisidir; sahnede olup bitenler yer yer bir şamar, yer yer bir okşama olarak değer yüzümüze.


Oyun bitti, oyuncularla karşılıklı birbirimizi alkışladık. Binbir karışık duyguyla hayal sahnesinden dinmiş yağmur sonrası toprak kokan şehrin gerçekliğine çıktık. 

15 yorum:

  1. Sizden bir şey rica etsem?..

    Bu tarz etkinliklere icabet etmek istiyorum lakin sıkıntılı bir dönemden geçtiğim için takip edemiyorum. Gitmeden önce haberdar etseniz de ben de hemencecik bilet vs temin etsem, ne kadar mutlu olurum. Zevklerimiz genelde örtüşüyor çünkü, bana da nefes alacak alan çıkmış olur.

    Mümkün müdür?

    YanıtlaSil
  2. Bir Kadın,
    Memnuniyetle mümkündür. Fakat etkinlik sezonunun sonuna geldik gibi. Tiyatro Festivali biletleri de tükenmiş olabilir. Ben yarın akşam Frida'ya, Salı akşamı Kantocu'ya, Perşembe akşamı da Benerci Kendini Niçin Öldürdü'ye gideceğim. Biletleri çıkar çıkmaz almıştım, tükenmiş olabilir ama internetten bir bakın belki hala boş yer bulabilirsiniz. Ve Cuma akşamı Konyaaltı Caddesi'nde saat 21.00 de Çin Sokak tiyatrosunun ücretsiz açıkhava gösterisi var. Ona katılın mutlaka ilginç olacağını düşünüyorum. Bu arada başka etkinlik olursa haberdar ederim. Olmadı önümüzdeki sezon ajandanız ben olayım:))

    YanıtlaSil
  3. Çok müteşekkirim. :) Bir yol gösterenim olunca her şey daha kolay oldu.

    Benerci hariç hepsinde yer var hala, aldım bile biletlerimi.

    Bahçeli'de yaşıyordum kısa süre öncesine kadar, bahsettiğiniz gösteri Atatürk Parkı girişinde sergilenecek sanırım, oraya da giderim muhakkak.

    Bu akşam Migros AVM'de Redbull'un etkinliği var. Tiyatrodan bu kadar bahsettikten sonra havalarda uçan motosikletlere ilgi duyar mısınız bilmem ama, yine de haber vermek istedim. Eğlenceli olacağa benziyor.

    Önümüzdeki sezon konusunda da anlaştık. Yaşasın! :)

    YanıtlaSil
  4. Aynen, anlaştık tabii ki:))

    YanıtlaSil
  5. Redbull etkinliğinden haberim var ama akşama konuklarım var o yüzden gidemeyeceğim, siz giderseniz benim yerime de izleyin:)

    YanıtlaSil
  6. Bu kadar etkinlik ve yağmur arasında tiyatroya destek çok hoşuma gitti, ben de aynısını yapardım:)

    YanıtlaSil
  7. Harikasın Lerylak' cım.
    Enerjine sağlık:)))
    Bu arada tu tu tu... Benim nazarım değmez ama...
    Güzel haftalar...

    YanıtlaSil
  8. Asucum,
    Aşkolsun senin nazarın mı değer hiç, hem neyime nazar değecek:)
    Enerjiyi tavanda tutmak lazım zira, daha 4 oyun var gideceğim.
    Sana da iyi haftalar canım...

    YanıtlaSil
  9. Baykuş Gözüyle,
    Aynısını yapacağından en de eminim Natalicim:))
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  10. Yağmurun gazabına uğrayan uçan motorları seyrettim Leylak Dalı hanımcııım. Hatırladıkça kalbim pırpır ediyor, muhteşemdi çünkü çok kısa sürmesine rağmen.

    Bu akşam da Frida'dayım, görüşürüz. :)

    YanıtlaSil
  11. Bir Kadın,
    B 8 de oturan kot pantolonlu kadın ben olacağım:))

    YanıtlaSil
  12. Aramızda sınıf farkı var, ben N sırasından seyretmeye çalışacağım. :)
    Yanınıza uğrarım.

    YanıtlaSil
  13. Yok yav, B olduğuna bakma yandaki koltuklardan, eminim gösteri sonrası boynum tutulacak, üstelik hayli erken aldım bileti ama salaklığı rezerve ettirdiğim biletleri gişeden almak yerine netten alarak yaptım:) Ne yapalım kısmet:))

    YanıtlaSil
  14. Her zamanki gibi muhteşemsin öğretmenim.

    YanıtlaSil
  15. nE GÜZEL VAKİT GEÇİRMİŞSİNİZ HARİKA. bENDE ÇOK SEVİYORUM TİYATROYU ÇOK..AMA SEZON BİTTİ DARISI BİDAHAKİ SEZONA..

    YanıtlaSil