Dün akşam eşim eve yukarıda gördüklerinizi bir torba içerisinde getirdi. "Bunlar ne?" dedim, meğer arkadaşının bahçesindeki turunç ağacında kimsenin yüz vermediği meyveler boynu bükük bir şekilde duruyorlarmış, yanlarına yaklaşınca "Sizi görür görmez sevdik amca, size baba diyebilir miyiz amca?" demişler. Bizimki de kıyamamış hepsini takmış peşine getirmiş. Eh benim de onlara sıcak bir yuva sağlamam boynuma borç oldu. Hem nasıl sıcak, uzun uzun kaynattım, pek mutlu oldular. Birleşip kaynaşıp turunç ekşisine dönüşüverdiler.
25 adet turunç yıkandı paklandı, ortadan kesilip uzun süredir âtıl duran elektrikli narenciye sıkacağında sıkıldı, süzülerek bir kocaman tencereye aktarıldı ve kaynamaya bırakıldı. Ortalık misler gibi turunç kokarken, dışarıda yağmur tıpırdarken bendeniz elimde kahvem Enrico Macias dinleyerek kitabıma gömüldüm. 8 bardağa yakın turunç suyu 2 bardağa indiğinde kaynamayı sona erdirdim ve "Oh Guitarre Guitarre" yi mırıldanarak bundan sonraki mekanlarına aktardım. Bir çay kaşığı bütün dişleri kamaştıran enfes bir turunç ekşim oldu. Yaşasın...
Haydi Enrico Macias dinlemeye devam edelim, "Oh Guitarre Guitarre":
Nerede kullanıyoruz Leylak'cığım bu ekşiyi? Benim bahçede de dallar yıkılıyor. Acıyorum meyvelere.Ziyan oluyorlar. Reçelini yapmak zor. Bunu yapabilirim:))
YanıtlaSilNedukcum,
YanıtlaSilSalatalarda çok güzel oluyor. Hem hoş bir rayiha, hem ekşilik veriyor. Kısacası limon yerine heryerde kullanabilirsin. Reçeli bana da zor geliyor, pek de yenmiyor bu iyi oldu. Bir de şekerle şurubunu deniyeceğim, bakalım o nasıl olacak.
Aslında kaynatmaya bile gerek yok, kopar limon yerine sık madem bahçede ağacın var...
YanıtlaSilBen de tam nerede kullanılıyor, nasıl yapılıyor, faydası nedir diye soracaktım:)) Kokusu buraya kadar geldi. Senin tariften sonra orta refüjleri süsleyen turunçlar saldırıya uğramaz inşallah:)
YanıtlaSilo turunç ekşisini mis gibi bir roka salatasının üzerinde hayal ettim, ya da körpe ıspanakların üzerinde.mımmm.ağzım sulandı. :))) eline sağlık kokusu buralara geldi.sarılmak istiyorum o turunç ağaçlarına.aşıkınım yanında olamasam da diye şarkı söylüyorum içimden.
YanıtlaSilHey, Leylak Dalı! Tam iş arası vermiştim ve kahve ile portakal suyu içiyordum. Ben çok alıştım kahveyle portakal suyuna biliyor musunuz:) Bir romanda okumuştum. Hatta Hayal Kahvem'e yazmıştım. Du bakayım, bulursam linkini yazarım. Asıl portakalı dilimleyip yiyor ve kahve içiyorsun. Kahve ve portakalın aroması dilde o kadar muazzam bir tat bırakıyor ki anlatamam. Ya ikisinin birleşiminden ortaya çıkan o şahane koku... Muhteşem! Peki renklerin güzelliği! Ne kadar şükretsek az!
YanıtlaSilMucizevi!
Ellerinize sağlık!
Hayal Kahvem,
YanıtlaSilO dediğiniz kahve-portakal ikilisini Bestenin Naneleri blogu sayesinde enfes bir liköre dönüştürdük biz. Pekçok blogcu aynı zamanlarda yaptı ve 30 aralık saat 21 de açıp sağlığa içeceğiz:) Belki görmüşsündür yapılışını blogda, kahve taneleri portakala saplanıp bekletiliyor votka içinde. Güzel olacak eminim:)
Ayrıca ben de narenciye-kahve ikilisini sık sık denerim, dediğiniz gibi renk olarak da yakışır:)
Sevgiyle...
Kara Kitap,
YanıtlaSilHakikaten roka ve ıspanakta pek güzel olur bence de:)
Şarkıya devam, kocaman selam:))
Dersaadet,
YanıtlaSilYok halkımız turunçlara saygılı elleşmiyorlar:))
Çoğunluk reçel dışında işe yaramayacağını düşünüyor, reçeli de çok zahmetli o nedenledir:))
Aa biz hiç turunç ekşisi yapmayız. tek bildiğim çocukluğumdan kalma turunç reçeli. o kabukları dilimler sararak ipe dizerdik. sonra annem onu suda bekletirdi . kaynadıktan sonra o muhteşem turuncuya bayılırdım.
YanıtlaSilLeylak Dalı, bakın şöyle yazmışım..
YanıtlaSil"Bir fincan kahve ve bir portakalla gidip balkonun basamağına rahat rahat kuruldum: ve gecenin keyfini çıkarmaya koyuldum: Portakalı ısırıyordum. Şekerli suyu ağzımın içini ıslatıyordu. Hemen ardından kaynar kaynar bir yudum kahve, ve yeniden meyvenin serinliği. "
Siz Akdenizliler çok iyi bilirsiniz tabii:)) Portakalcıya portakal bilgisi satmak benimkisi:))
İlginizi çekerse linkte şöyle.
http://hayalkahvem.blogspot.com/2011/05/bir-kitabn-tadn-ve-melodisini-arama.html
Turunç deyince aklıma hep turunç reçeli gelir, takdir edersin ki turunç reçeli yapmak bana göre değil :)))
YanıtlaSilAma bu turunç ekşisini çok beğendim, bizim bahçede de var; deneyeceğim, sağol Leylak'cım :))))
Mersin'de akrabamız salataya sıktığında çok şaşırmıştım tadına da bayılmıştım...
YanıtlaSilsize de afiyet olsun efendim :)
Dış kabuklarını fırında kurutup, çaylarınızın içine atabilirsiniz, Bodrum'da yapıyorlar harika oluyor.
YanıtlaSilHımmm nar ekşisi gibi sanırım,aynı mantık...Ellerinize sağlık,ağzım sulandı;)
YanıtlaSile şimdi ben buna aş ererim heheh
YanıtlaSilAntalyaya ilk geldiğimizde , bu portakal ğaçları portakaldan yıkılıyorda kimse niye toplamıyor diye şaş kalmıştık. Sonra öğrendik ki turunçmuş. Kladığımız otelde utanmadam kase kase turunç ve bergamut reçeli yiyecektim. İlk kez tattığım bu tat beni benden etmişti...
Lalekuşum,
YanıtlaSilReçelini yapmak pek zahmetli uğraşamam, sağda solda yerim yapan çok burada, pek de sevmem zaten:)
Ama bu iyi oldu değişik bir rayiha ve ekşilik verdi salataya denedik bu akşam...
Banu,
YanıtlaSilEvet aynı nar ekşisi mantığında. ondan biraz daha kıvamsız oluyor.
Ecehan,
YanıtlaSilAslında düşünmedim değil hatta atmaya kıyamadım ama üşendim sonra. Nasılsa turunç bol burada yaparım bir ara:)
Funda,
YanıtlaSilSağol canım. Bu akşam kullandık güzel oluyor gerçekten.
Hayat İzlerim,
YanıtlaSilDene bence, güzel oluyor.
Hayal Kahvem,
YanıtlaSilLinke baktım, o yazınızı okumuşum zaten, Günaydın Hüzün'ü de yıllar önce okumuştum hayal meyal hatırlıyorum. Ben onun mandalin kahve versiyonunu yapıyorum gerçekten güzel oluyor.
Sevgiler...
Nilhan,
YanıtlaSilReçeli çok uğraştırıcı, bir de ben çok sevmem (zaten reçel pek sevmem). ara sıra arkadaşlardan otlanırım:)
Turunç ekşisini duyardım ama ilk kez yaptım fena da olmadı.
Bi saniye mekana bir cahil geldi. Bu bildiğimiz portakal mı başka bir şey mi??
YanıtlaSilSis,
YanıtlaSilBu portakal değil canım turunç. Acı ekşi bir tadı vardır yenmez. Kabuğundan reçel yapılır bir de bu anlattığım gibi ekşisi...
Yeşillerken kullanıyordum limon niyetine de şimdi kokuları çok arttı. Ekşilikleri aynen duruyor:)
YanıtlaSilEllerine sağlık.Çok severim reçelini de ekşisini de.
YanıtlaSilhmsss öğrendim bilmediğim bir şeyi daha . gerçi bu hormonlu sebze-meyve diyarı istanbulda bulmam imkansızdır.
YanıtlaSilO turunçlar kaynarken senin evinde olmayı, mis kokuyu içime çekmeyi, senin pencerenin kenarına kurulmayı, sohbeti, kahkahayı çok isterdim. Olsun, istemek de güzel:)
YanıtlaSilZerocuuum,
YanıtlaSilKeşke olsaydın ne güzel olurdu, ne gülerdik, ne eğlenirdik. ama biz istemeye devam edelim nasılsa günün birinde gerçekleştiririz:))
Sis,
YanıtlaSilZaten turunç İstanbul'da biraz zor bulunur. Burada da sokak ağaçlarından sarkar kimse yüzüne bakmaz:)
Pembe Kekik,
YanıtlaSilTeşekkürler...
Nedukcum,
YanıtlaSilOlsun sen yine de sık hoş bir aroma veriyor ya da bu hale dönüştür. Sevgiler...
o Ecehanın dediğinden bana da yap, bana da yap, çayıma atarım çok severim:)yaparsın yaparsın dimi
YanıtlaSilimza:Fatmagül'ün abisi Rahmi kamuflajına bürünmüş Lale
Lalem,
YanıtlaSilTabii ki yapardım ama kabukları attım ne yazık ki, burada birşey kurutmak çok zor nemden, kurumadan çürür. Ama söz bir kez daha turunç evlat edinirsek fırında kurutarak ikimize de yaparım. Öptüm sabah sabah:)
Nefis görünüyor, ben de reçelini yapmaya üşenirdim, yapanlardan otlanırdım,ne güzel ağaçlardan sarkar şimdi onlar ayyy özledim Antalya'yı yaaaaa
YanıtlaSilNasil guzel duruyor fotograflar resmen agzimin suyu akti burada :))
YanıtlaSilOyle gercekciler ki misss gibi turunc kokusu geldi burnuma :)
A-H,
YanıtlaSilDeğil mi, turuncun renginde ayrı bir canlılık var, portakaldan daha koyu, daha neşeli. Tadının acılığını parlaklığıyla örtmek istemiş herhalde, bir nevi kamuflaj. İnan dün ısıra ısıra yemek istedim, kabuklarını atmaya kıyamadım:))
Sevda,
YanıtlaSilÖyle güzeller ki, 2 senedir kışları burada olmayınca herşeye yeni görüyormuş gibi bakıyorum ben de. Mücevher gibiler yeşil yaprakların arasında. ama bugün çok yağmurlu, bildiğin pis Antalya yağmuru, şarıl şarıl:))
Afiyet bal şeker olsun Leyla Hanım. :)
YanıtlaSilBenim de dişlerim kamaştı.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Kamaşmış anne Çiğdem
Oğlak Kızları,
YanıtlaSilTeşekkürler:))
Gülşah,
YanıtlaSilÇok teşekkürler...
turunç ekşisi güzel görünüyor canım ellerine sağlık
YanıtlaSilkimsenin yüzüne bakmadığını böyle değerlendirmen ayrıca takdire şayan
öptümmmm