.

.
.

22 Aralık 2011 Perşembe

TURUNCU GÜN


Dün akşam eşim eve yukarıda gördüklerinizi bir torba içerisinde getirdi. "Bunlar ne?" dedim, meğer arkadaşının bahçesindeki turunç ağacında kimsenin yüz vermediği meyveler boynu bükük bir şekilde duruyorlarmış, yanlarına yaklaşınca "Sizi görür görmez sevdik amca, size baba diyebilir miyiz amca?" demişler. Bizimki de kıyamamış hepsini takmış peşine getirmiş. Eh benim de onlara sıcak bir yuva sağlamam boynuma borç oldu. Hem nasıl sıcak, uzun uzun kaynattım, pek mutlu oldular. Birleşip kaynaşıp turunç ekşisine dönüşüverdiler. 


25 adet turunç yıkandı paklandı, ortadan kesilip uzun süredir âtıl duran elektrikli narenciye sıkacağında sıkıldı, süzülerek bir kocaman tencereye aktarıldı ve kaynamaya bırakıldı. Ortalık misler gibi turunç kokarken, dışarıda yağmur tıpırdarken bendeniz elimde kahvem Enrico Macias dinleyerek kitabıma gömüldüm. 8 bardağa yakın turunç suyu 2 bardağa indiğinde kaynamayı sona erdirdim ve "Oh Guitarre Guitarre" yi mırıldanarak bundan sonraki mekanlarına aktardım.  Bir çay kaşığı bütün dişleri kamaştıran enfes bir turunç ekşim oldu. Yaşasın...

Haydi Enrico Macias dinlemeye devam edelim, "Oh Guitarre Guitarre":



44 yorum:

  1. Nerede kullanıyoruz Leylak'cığım bu ekşiyi? Benim bahçede de dallar yıkılıyor. Acıyorum meyvelere.Ziyan oluyorlar. Reçelini yapmak zor. Bunu yapabilirim:))

    YanıtlaSil
  2. Nedukcum,
    Salatalarda çok güzel oluyor. Hem hoş bir rayiha, hem ekşilik veriyor. Kısacası limon yerine heryerde kullanabilirsin. Reçeli bana da zor geliyor, pek de yenmiyor bu iyi oldu. Bir de şekerle şurubunu deniyeceğim, bakalım o nasıl olacak.

    YanıtlaSil
  3. Aslında kaynatmaya bile gerek yok, kopar limon yerine sık madem bahçede ağacın var...

    YanıtlaSil
  4. Ben de tam nerede kullanılıyor, nasıl yapılıyor, faydası nedir diye soracaktım:)) Kokusu buraya kadar geldi. Senin tariften sonra orta refüjleri süsleyen turunçlar saldırıya uğramaz inşallah:)

    YanıtlaSil
  5. o turunç ekşisini mis gibi bir roka salatasının üzerinde hayal ettim, ya da körpe ıspanakların üzerinde.mımmm.ağzım sulandı. :))) eline sağlık kokusu buralara geldi.sarılmak istiyorum o turunç ağaçlarına.aşıkınım yanında olamasam da diye şarkı söylüyorum içimden.

    YanıtlaSil
  6. Hey, Leylak Dalı! Tam iş arası vermiştim ve kahve ile portakal suyu içiyordum. Ben çok alıştım kahveyle portakal suyuna biliyor musunuz:) Bir romanda okumuştum. Hatta Hayal Kahvem'e yazmıştım. Du bakayım, bulursam linkini yazarım. Asıl portakalı dilimleyip yiyor ve kahve içiyorsun. Kahve ve portakalın aroması dilde o kadar muazzam bir tat bırakıyor ki anlatamam. Ya ikisinin birleşiminden ortaya çıkan o şahane koku... Muhteşem! Peki renklerin güzelliği! Ne kadar şükretsek az!
    Mucizevi!

    Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  7. Hayal Kahvem,
    O dediğiniz kahve-portakal ikilisini Bestenin Naneleri blogu sayesinde enfes bir liköre dönüştürdük biz. Pekçok blogcu aynı zamanlarda yaptı ve 30 aralık saat 21 de açıp sağlığa içeceğiz:) Belki görmüşsündür yapılışını blogda, kahve taneleri portakala saplanıp bekletiliyor votka içinde. Güzel olacak eminim:)
    Ayrıca ben de narenciye-kahve ikilisini sık sık denerim, dediğiniz gibi renk olarak da yakışır:)
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  8. Kara Kitap,
    Hakikaten roka ve ıspanakta pek güzel olur bence de:)
    Şarkıya devam, kocaman selam:))

    YanıtlaSil
  9. Dersaadet,
    Yok halkımız turunçlara saygılı elleşmiyorlar:))
    Çoğunluk reçel dışında işe yaramayacağını düşünüyor, reçeli de çok zahmetli o nedenledir:))

    YanıtlaSil
  10. Aa biz hiç turunç ekşisi yapmayız. tek bildiğim çocukluğumdan kalma turunç reçeli. o kabukları dilimler sararak ipe dizerdik. sonra annem onu suda bekletirdi . kaynadıktan sonra o muhteşem turuncuya bayılırdım.

    YanıtlaSil
  11. Leylak Dalı, bakın şöyle yazmışım..

    "Bir fincan kahve ve bir portakalla gidip balkonun basamağına rahat rahat kuruldum: ve gecenin keyfini çıkarmaya koyuldum: Portakalı ısırıyordum. Şekerli suyu ağzımın içini ıslatıyordu. Hemen ardından kaynar kaynar bir yudum kahve, ve yeniden meyvenin serinliği. "

    Siz Akdenizliler çok iyi bilirsiniz tabii:)) Portakalcıya portakal bilgisi satmak benimkisi:))

    İlginizi çekerse linkte şöyle.

    http://hayalkahvem.blogspot.com/2011/05/bir-kitabn-tadn-ve-melodisini-arama.html

    YanıtlaSil
  12. Turunç deyince aklıma hep turunç reçeli gelir, takdir edersin ki turunç reçeli yapmak bana göre değil :)))
    Ama bu turunç ekşisini çok beğendim, bizim bahçede de var; deneyeceğim, sağol Leylak'cım :))))

    YanıtlaSil
  13. Mersin'de akrabamız salataya sıktığında çok şaşırmıştım tadına da bayılmıştım...
    size de afiyet olsun efendim :)

    YanıtlaSil
  14. Dış kabuklarını fırında kurutup, çaylarınızın içine atabilirsiniz, Bodrum'da yapıyorlar harika oluyor.

    YanıtlaSil
  15. Hımmm nar ekşisi gibi sanırım,aynı mantık...Ellerinize sağlık,ağzım sulandı;)

    YanıtlaSil
  16. e şimdi ben buna aş ererim heheh
    Antalyaya ilk geldiğimizde , bu portakal ğaçları portakaldan yıkılıyorda kimse niye toplamıyor diye şaş kalmıştık. Sonra öğrendik ki turunçmuş. Kladığımız otelde utanmadam kase kase turunç ve bergamut reçeli yiyecektim. İlk kez tattığım bu tat beni benden etmişti...

    YanıtlaSil
  17. Lalekuşum,
    Reçelini yapmak pek zahmetli uğraşamam, sağda solda yerim yapan çok burada, pek de sevmem zaten:)
    Ama bu iyi oldu değişik bir rayiha ve ekşilik verdi salataya denedik bu akşam...

    YanıtlaSil
  18. Banu,
    Evet aynı nar ekşisi mantığında. ondan biraz daha kıvamsız oluyor.

    YanıtlaSil
  19. Ecehan,
    Aslında düşünmedim değil hatta atmaya kıyamadım ama üşendim sonra. Nasılsa turunç bol burada yaparım bir ara:)

    YanıtlaSil
  20. Funda,
    Sağol canım. Bu akşam kullandık güzel oluyor gerçekten.

    YanıtlaSil
  21. Hayat İzlerim,
    Dene bence, güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  22. Hayal Kahvem,
    Linke baktım, o yazınızı okumuşum zaten, Günaydın Hüzün'ü de yıllar önce okumuştum hayal meyal hatırlıyorum. Ben onun mandalin kahve versiyonunu yapıyorum gerçekten güzel oluyor.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. Nilhan,
    Reçeli çok uğraştırıcı, bir de ben çok sevmem (zaten reçel pek sevmem). ara sıra arkadaşlardan otlanırım:)
    Turunç ekşisini duyardım ama ilk kez yaptım fena da olmadı.

    YanıtlaSil
  24. Bi saniye mekana bir cahil geldi. Bu bildiğimiz portakal mı başka bir şey mi??

    YanıtlaSil
  25. Sis,
    Bu portakal değil canım turunç. Acı ekşi bir tadı vardır yenmez. Kabuğundan reçel yapılır bir de bu anlattığım gibi ekşisi...

    YanıtlaSil
  26. Yeşillerken kullanıyordum limon niyetine de şimdi kokuları çok arttı. Ekşilikleri aynen duruyor:)

    YanıtlaSil
  27. Ellerine sağlık.Çok severim reçelini de ekşisini de.

    YanıtlaSil
  28. hmsss öğrendim bilmediğim bir şeyi daha . gerçi bu hormonlu sebze-meyve diyarı istanbulda bulmam imkansızdır.

    YanıtlaSil
  29. O turunçlar kaynarken senin evinde olmayı, mis kokuyu içime çekmeyi, senin pencerenin kenarına kurulmayı, sohbeti, kahkahayı çok isterdim. Olsun, istemek de güzel:)

    YanıtlaSil
  30. Zerocuuum,
    Keşke olsaydın ne güzel olurdu, ne gülerdik, ne eğlenirdik. ama biz istemeye devam edelim nasılsa günün birinde gerçekleştiririz:))

    YanıtlaSil
  31. Sis,
    Zaten turunç İstanbul'da biraz zor bulunur. Burada da sokak ağaçlarından sarkar kimse yüzüne bakmaz:)

    YanıtlaSil
  32. Nedukcum,
    Olsun sen yine de sık hoş bir aroma veriyor ya da bu hale dönüştür. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  33. o Ecehanın dediğinden bana da yap, bana da yap, çayıma atarım çok severim:)yaparsın yaparsın dimi
    imza:Fatmagül'ün abisi Rahmi kamuflajına bürünmüş Lale

    YanıtlaSil
  34. Lalem,
    Tabii ki yapardım ama kabukları attım ne yazık ki, burada birşey kurutmak çok zor nemden, kurumadan çürür. Ama söz bir kez daha turunç evlat edinirsek fırında kurutarak ikimize de yaparım. Öptüm sabah sabah:)

    YanıtlaSil
  35. Nefis görünüyor, ben de reçelini yapmaya üşenirdim, yapanlardan otlanırdım,ne güzel ağaçlardan sarkar şimdi onlar ayyy özledim Antalya'yı yaaaaa

    YanıtlaSil
  36. Nasil guzel duruyor fotograflar resmen agzimin suyu akti burada :))
    Oyle gercekciler ki misss gibi turunc kokusu geldi burnuma :)

    YanıtlaSil
  37. A-H,
    Değil mi, turuncun renginde ayrı bir canlılık var, portakaldan daha koyu, daha neşeli. Tadının acılığını parlaklığıyla örtmek istemiş herhalde, bir nevi kamuflaj. İnan dün ısıra ısıra yemek istedim, kabuklarını atmaya kıyamadım:))

    YanıtlaSil
  38. Sevda,
    Öyle güzeller ki, 2 senedir kışları burada olmayınca herşeye yeni görüyormuş gibi bakıyorum ben de. Mücevher gibiler yeşil yaprakların arasında. ama bugün çok yağmurlu, bildiğin pis Antalya yağmuru, şarıl şarıl:))

    YanıtlaSil
  39. Afiyet bal şeker olsun Leyla Hanım. :)

    YanıtlaSil
  40. Benim de dişlerim kamaştı.

    Ellerine sağlık.

    Kamaşmış anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  41. Oğlak Kızları,
    Teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  42. Gülşah,
    Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  43. turunç ekşisi güzel görünüyor canım ellerine sağlık
    kimsenin yüzüne bakmadığını böyle değerlendirmen ayrıca takdire şayan
    öptümmmm

    YanıtlaSil