Herşey dün bayram nedeniyle Antalya'da olan sevgili "Bilge'nin annesi"nin ziyaretime gelmesi ile başladı. Ordan burdan konuşurken konu yemeklerden açıldı ve daha önce benim de "Yetur'la Lezzet Kareleri" blogunda okuduğum kabak yemeğini yaptığını ve çok güzel olduğunu söyledi. Onları yolcu edince dur dedim şunu bir deneyeyim. Zaten ne zamandır buzdolabının alt tarafından "Bizi pişir, bizi pişir" şeklinde sesler gelmekteydi. Açtım dolabın kapağını, sıkı bir "Behzat Ç." hayranı olarak "Çıkın la" dedim, "Çıkın dışarı". Çıktılar, dizdim tezgahın üstüne yıkamaya başladım.
Yıkarken de babamın sık sık anlattığı "Kabak" fıkrasını anlattım canları sıkılmasın, mızmızlanmasınlar diye: Vakt-i zamanında köyün birinin camisine bir imam atanmış. Sizden çok sevmesin bu hoca kabak yemeğini pek severmiş. Her vaazının sonunu şöyle bağlarmış: "Kabak iyidiiir, hastııır, faidelidiiir, lezzetlidiiir, hocaların yemeğidir". Hal böyle olunca da köylüler camiye geldikçe hocaya kabak taşır olmuşlar. Bu durum günlerce, haftalarca hatta aylarca devam etmiş. Eh bal yiyen baldan usanır demiş atalarımız, haliyle kabak yiyen kabaktan haydi haydi usanır. Hoca bıkmış usanmış hergün kabak yemekten ama getirmeyin, başka şey getirin dese yekten ayıp olacak. Yine bir akşam namaz sonrası vaazı bitirmiş, malum fasla başlamış: "Kabak iyidiiir, hastııır, faidelidiiir, lezzetlidiiir velakin hocaların yemeği değildir." Kabağa düzülen methiyenin sonunun "hocaların yemeğidir" şeklinde bitmesine alışkın cemaat şaşırmış, içlerinden biri sormuş: "Peki hocaefendi kabak değilse hocaların yemeği nedir?" "Ne olacak" demiş hoca, "Kıçı boklu bir tavuktur".
Sahiplerinin ağzı bozukluğuna hafiften şaşıran kabaklar mahcup mahcup güledursun bizzat şahsım kabak oyacağı olarak da adlandırılan bir sebze soyacağı marifetiyle kendilerini çekirdekli kısmını almadan uzunlamasına şeritler haline getirdim.
Kabak ahalisi geçirdiği ameliyatın yorgunluğuyla istirahat ederken iki adet şirin ve tombul soğanı piyazlık olarak doğradım. Bu işlemi ister doğrama makinesi ile yapıp "alet işler el övünür" sözünü hayata geçirebilirsiniz, isterseniz benim gibi gözyaşlarınızı içinize akıtıp burnunuzu çekerek "el işler, alet sürünür" durumunu da benimseyebilirsiniz.
Doğranmış soğanları düdüklü tencereye koyup üzerlerine biraz toz şeker atarak karamelize olana kadar kavurdum. Malum ameliyat sonrası bir hipoglisemi durumu sözkonusu olabilir kabaklarda, takviye etmek gerek:)
Şekerle kavrulmuş soğanların üstüne nekahat halindeki kabakları yollayıp bir-iki çevirdim sonra da arkadaşlık edip tatilde nasıl bronzlaştıklarını anlatsınlar diye bir fincan esmer bulgur gönderdim ziyaretlerine.
Çektim kapılarını hatta kilitledim çıktım sonra, ne halleri varsa görsünler. Dedikodu mu yaparlar, beni mi çekiştirirler, magazin muhabbetine mi girerler kendi bilecekleri iş, ben o arada Barilla'nın yeni keşfettiğin havuçlu ve balkabaklı farfallesini pişiriverdim bir çırpıda. Gelgelelim arkadaşları fazla kilitli tutmuşum biraz mayışmışlardı kapaklarını açtığımda. Kafamın alınacak dersler köşesine bu yemeğin düdüklü tencerede pişme süresini en fazla 10 dakika olarak kaydettikten sonra sıra kader anına geldi. Hem aşçı hem çeşnicibaşı olarak aldım çatalı elime, mayışık da olsalar ağzıma götürdüğüm şey kabaktan çok enginar tadı vermekteydi, kısacası çok lezizdi. Evde dereotu olmadığı için maydanozla süslendiler ama o da yakıştı keratalara, elbette dereotuyla çok daha güzel olacaklar, bir dahaki sefere inşallah.
Şimdi siz bunu okudunuz ya, bence okumakla kalmayın. Kabaklar iyice sera işine dönmeden bir deneyin derim, denerken de çocukluğumdan beri ne sesi ne de görüntüsü değişen fındık kurdu Bedia Akartürk'ten şu türküyü dinleyiverin: Kabak
Bir yemek bu kadarmı güzel anlatılır. Canım deli gibi kabak istedi. Artık yarın. Bu saatte çıkamam:)))
YanıtlaSilaaa gidip kabak pişiresim geldi,ama yok. Bir kepçe yollayıver bari:))
YanıtlaSilYarın kabak yapacaktım, bu tarif harika bir buluş oldu.
YanıtlaSilGerçi benim kabaklar bulgursuz olacak bu defalık, neyse.
Eline ve diline sağlık. :))
Ekmekçim,
YanıtlaSilVerdiğim linkte asıl tarif var, o önceden biraz haşlanmış pirinç koymuş ben özellikle bulgur ekledim. Bir de düdüklü yerine normal tencere tercih et ki kıvamını bilesin, benimki biraz mayıştı daha diri olabilirdi ama çok lezzetli oluyor emin ol. afiyet olsun şimdiden...
Nalancım,
YanıtlaSilTencerenin tamamını yollardım mümkün olsa:))
Hüznün Tadı,
YanıtlaSilDenemeni öneririm gerçekten güzel oluyor...
canımcım ne hoş anlatmışsın ve de ne güzel sunum yapmışsın çok beğendim, kabak konusunda farklı bir tercihim oldu artık ellerine sağlık:)
YanıtlaSilOhh yarasın arkadaşıma:)ellerine sağlık....bak bi daha düşün örtmenim; leylaksepeti.blogspot.com dan nefis yemek tarifleri derim ben:))))
YanıtlaSilDip Not: Zeytinyağlı yemeklerin soğanını öce şekerle pişirmek ermeni mutfağının bir özelliğidir ve benim de çok severek uyguladığım bir yöntemdir.Özellikle enginar bu yöntemle leziz olur...Sevgiler
Canım ya bu nasıl güzel bir yemek tarifidir:))))
YanıtlaSilEt yemez koca için çok güzel bir tarif deneyeyim ben de. Yalnız düdüklü tencere olmazsa olur mu? Sevemedim gitti o aleti. Görmem lazım cam kapaklı tencere olsa mesala olur değil mi?
YanıtlaSilEllerine sağlık acıktım şu satte iyi mi:)
Nehir İda,
YanıtlaSilDüdüklü olması şart değil hatta olmasa kontrol açısından daha iyi ben biraz mayıştırmışım çünkü.
Güzel oluyor dene bence de...
Sis,
YanıtlaSilSağolasın ya, yemek konusunda bir iddiam yok benimki eğlence kabilinden tarif zaten. Yemek güzel oldu o ayrı konu:))
Örtmenim,
YanıtlaSilNe yapsam acep açsam mı bir yemek blogu:) Yok yok bu işi uzmanlara bırakalım benim iddiam yok, başkaları pişirsin ben anlatayım:))
Sevgiyle...
Görüntüsü hiç de fena değil, ilk fırsatta denemek gerek.Elinize sağlık.
YanıtlaSilSiz Ankara'ya geri dönmeden buluşup bir çay içelim derim, siz ne dersiniz?
Ancak efkarı atıp gelebildim. bu postu okumadan geçmek kaybım olacakmış.Fıkrayı anneannem de anlatırdı.Kadın her gün kabak pişirir kocası şikayet ettikçe cennet taamı bey dermiş. Adam bir gün dellenmiş. Git işine kadın ben kiim cennete gitmek kim. Altını pisletmiş bi tavuk:)neyime yetmiyor demiş.
YanıtlaSilSon görüntü şahhane bu arada.
buraya bakınca her şey öyle mutlu ki. içinizde olmak isterdim.
YanıtlaSilbu yazıyı okurken bana eşlik eden bir şarkı da var.
http://stereomood.com/activity/studying
sevgiyle.
hem yazıyı, hem fıkrayı, hemde tarıfı cok sevdım. ılk fırsatta denıycem, ama tatıle gıdememıs bulgurla :)
YanıtlaSilÇok lezzetli görünüyor. Ben de yapacağım en kısa sürede:)
YanıtlaSilDersaadet,
YanıtlaSilDenemeye değer, çok fazla kalmasın ateşte yalnız biraz diri olursa daha güzel...
Zeynep,
YanıtlaSilTarifin aslı pirinçle zaten ama ben bulguru daha çok severim onu tercih ettim. Pirinç koyarsan önceden biraz haşlaman gerek.
Sevgiyle...
Luna,
YanıtlaSilAslında benim mutluluğum da zorlama bu ülke gündeminde ama ne yapacaksın hayat devam ettiği sürece kendini kapıp koyvermemek gerek. Şarkıyı bunu yazarken ben de dinliyorum:)
Asucum,
YanıtlaSilBak Cennet taamı kısmını babam da söylerdi unutmuşum:)
Efkarı atabilecek miyiz acaba bir gün tamamen, hiç sanmıyorum. Bu gidişle değil atmak artacak gibi görünüyor. Allah encamımızı hayreylesin diyecem ama, neyse...
Kahve Keyfi,
YanıtlaSilTeşekkürler...
Ben uzun süre Antalyadayım artık yakınlarda Ankara görünmüyor. Uygun bir zamanda buluşalım, sevinirim. Sevgiler...
coşkulu enerjik içten bir bulaşıcılığınız var.Kuzguncuklum Sitenizi beğeniyor ve seviyorum.Hüzün tadı'na katılıyorum bir yemek bu kadar mı güzel anlatılır?.Kabak yemeğini sevmem sevesim geldi...Sevgilerimle
YanıtlaSilfıkra süper ama bu tarif Niksar'ın yöresel yemeği, kabak kavurması diyos biz buna. Çok severiz ayrıca...Balkabaklıyı ben pek sevmemiştim.
YanıtlaSilHadi ben Bedia Akartürk dinleyeyim biraz
Şirince Tadlar,
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum, dün atlamışım galiba cevap yazarken kusura bakmayın bugün farkettim. Sevgiler yolluyorum...
Naysun,
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum. Fakat Kuzguncuklum nedir onu anlayamadım, bir karıştırma mı var, ben Antalya'da yaşıyorum.
Her ne hal ise güzel sözleriniz moral verdi, sevgiyle...
Lalem,
YanıtlaSilTarifin orijinali okuduğum sitede kabak sıyırma diye geçiyordu ama memleketi nere bilmirem:))
Bedia'yı beraber dinleyip karşılıklı oynasak ne güzel olurdu şu tatsız zamanlarda moralimiz düzelirdi, öptüm ve özledim seni...
çok keyifli olmuş yazı, kabaklar da şahane, ellerine sağlık:)
YanıtlaSilAh işte bir yeni tarif daha... Okunacaklar listem nasıl imkanı yok azalmıyorsa, denenecek yemekler listem de öyle:) ellerine sağlık leylağım:)
YanıtlaSiloffff çok keyifli bir yazı olmuş bu yahu:))) Evde kabak var, ben de yapacam hemen!
YanıtlaSilSevgiler
yazdıydım bir şeyler hata oldu silindi. Kısacası kesin denicem demiştim. Sevgiler.
YanıtlaSilKunecim,
YanıtlaSilDene ve eminim ki seveceksin...
Özlem,
YanıtlaSilBen de şimdi seninle Montrö'de geziniyordum, yemek yemek için cafeye girdik şimdi ben de buraya geldim:) Haydi sen de mutfağa marş marş:))
Zeroşka,
YanıtlaSilBir şef benden yemek tarifi alıyorsa ben pek sevinirim yahu:))
Sen kimbilir ne güzel yaparsın onu:)
Neslihan,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım, pek basit ve pek lezzetli oluyor...
leylak dalı özür dilerim yazım hatası.Kuzguncukluyum'un açılımı: Bu yaz burada olduğunuzu , fırsatı kaçırdığım için üzüldüğümü ifade edecektim.sevgiler
YanıtlaSilNaysun,
YanıtlaSilRica ederim aslında çözmem gerekirdi ama kafam karışık galiba. İnşallah bir dahaki yaza o güzel Kuzguncukta görüşmek kısmet olur. Çok şanslısınız bence:))
Sevgiler...
HAyatımda okuduğum en keyifli tarifti bu ! :)))KAbağa bayılırım.Bir ekleme yapabilir miyim? Soğanların arasına birkaç diş de sarımsak konulabilir ve dereotu,maydonoz altarnatifine naneyi de eklersek benim yaptığım kabakyemeği ile tanışabilirsiniz derim :))))))))
YanıtlaSilKocaman sevgiler!
Offf offf ! Bir yemek bu kadar mı güzel anlatılır ? Bencer açın bir yemek blogu...
YanıtlaSilHey Allahım ya :)) canım çekmedi desem yalan olur, benim huysuz koca "iyi bişey olsa adı kabak olmazdı" der biz de pişmez ama bak kendime yapasım geldi şimdi:))
YanıtlaSilkabağı deniyeceğim o ne kadar değişik
YanıtlaSildaha çnce görmemiştim bu şekilde pişdiğini
ellerine sağlık
Ellerinize saglik cok güzel görünüyor resimleriniz blogunuzda cok güzel emeklerinize saglik .Sevgiler canim hayirli aksamlar .
YanıtlaSil