.

.
.

27 Haziran 2011 Pazartesi

HAFTANIN OKUYANI 6

6. okuyanımız Sir John Lavery'ye ait. 1856-1941 yılları arasında yaşamış İrlandalı bir ressam olan John Lavery daha çok portreleriyle tanınıyor. Resimdeki şık ve bakımlı hanıma gelince, biraz mahmurluk var gibi gelmedi mi size de? Adeta gözkapakları kapanıverecek. Berjere çok rahat oturmamış aslında, yan dönmüş ama yorgun olsa gerek ki o pozisyonda bile uykuya geçecek sanki. Okuduğu bir aşk romanı olmalı hani şu pembe dizi cinsinden, gazete bayilerinde satılan cep boy kitaplardan. Gözüne çok yaklaştırması bende hipermetrop olduğu hissini uyandırdı. Bir misafir bekliyor da olabilir, hazırlık için o kadar yorulmuş ki beklediği kişi ya da kişiler gelene kadar kendini koltuğa bırakıvermiş, beklerken iki satır okuyayım diye düşünmüş de olabilir. Uykulu hali de yorgunluktan ileri geliyor olsa gerek.

Benden bu kadar, haydi siz buyrun...

11 yorum:

  1. Leylağım,
    O kırmızı kaplı defter bir anı defteriymiş ve geçmiş bir aşka dair anılar akla geldiği için, öylece saklar gibi gözden geçirilmekteymiş.
    :))

    YanıtlaSil
  2. gözü bozuk bu kadının gözü:)dr numaralı gözlük yazmış almam da almam diye diretiyor haspam.yarı kör yarı açık okuyor sözde.maksat kültürlü görünmek:)

    YanıtlaSil
  3. Bu tablo da çok iyi, okuma temalı tablolar olduğunu saynede öğrendim.

    YanıtlaSil
  4. Bence kendi ya da başkasının günlüğünü okuyor; evet biraz da yorgun gibi :))

    YanıtlaSil
  5. Bence yapılması gereken önemli bir işi var, ayaklanmak üzere ama öyle sürükleyici bir yerde ki "bi satır daha, bi satır daha" modunda. Yoksa huzurlu bir okuma için rahatsız bir pozisyon.

    YanıtlaSil
  6. Güzel ve alımlı bir kadın. Ama kitabı sevdiği için okuduğunu sanmıyorum. Kulağı başka bir yerde. Oturma odası kalabalık, arasına katılmak istemediği bir ortamda. Muhtemelen geç saatler ve kadınlar gündelik olaylardan bahsetmekte. O da sırf muhattap olmamak için kenara çekilmiş,yorgunluğunu ve sıkılmışlığını belli etmemek için kitaba sığınmakta.

    YanıtlaSil
  7. aslında bu garibanlar öyle bir korse içindeler ki.. ne mümkün zaten o cenderede yayılıp okumaları .. =)

    lakin göz teşhisi doğru olabilir..

    seviyorum senin b ayrıntılı incelemeni.. =9

    atalet

    YanıtlaSil
  8. koltuğa yan oturması bende de uykuya dalacak izlenimi yarattı :))
    benim gibi zor görüyor diyeceğim ama ben uzağa tutunca görü,yorum bu tersi

    YanıtlaSil
  9. bence eşi ressam ve sevgili karısının resmini yapıyor. Her defasında kırmızı rujunu sürüp,eline günlüğünü alıp aynı pozu veriyor. Bir yandanda koltuğa yaslanıp dinleniyor.

    YanıtlaSil
  10. Azıcık google yaptım. Resimdeki model 16 yaşındaki Mary Auras isimli bir hanımmış. Ve resimin ressamın portföyündeki özelliği profili en iyi veren resimlerden biri olmasıymış.Adı da " Miss Auras, The Red Book ".

    Şimdi google a girmeden önce düşündüklerimi yazayım.
    Nedense eldeki kitabın bir tür matematikçi ya da bilim adamının notlarını yazdığı cep not defteri olduğunu, kadının da o bilim adamının hem asistanı hem de gizliden aşığı olduğunu düşündüm. Kitaba öyle yakından ve yüzündeki o ifadeyle bakması aslında yazarının yarattığı bilime duyduğu hayranlık ve aşk. Tabii ki o notları asistan olarak kendisi temize çekeceği için biraz da " hay senin şu okunaksız yazına..." ifadesi de var.

    Ehehheu çok uçmuşum tabi google öğretti:D

    YanıtlaSil
  11. hipermetrop ve meraklı olduğunu düşünüyorum,sanki eşinin yada çocuğunun günlüğünü iki arada okuyormuş gibi bir hali var hatunun:)

    YanıtlaSil