.

.
.

12 Haziran 2011 Pazar

HAFTANIN OKUYANI 4


Günler süren çalkantı bitti; seçtik-seçemedik, kazandık-kazanamadık, kim verdi-kim vermedi tartışması bir süre daha sürer sonra güzel ülkem rehavet içindeki gündelik yaşamına geri döner. Vatana, millete hayırlı olsun diyelim ve önümüzdeki maçlara bakalım, yapacak başka birşey de yok zaten.

Gelelim Haftanın Okuyanı'na. Bu tiril emprime elbiseli hanım kızımız 1884-1958 yılları arasında yaşamış Amerikalı ressam Guy Pene du Bois tarafından resmedilmiş. Arkadaşımızın oğlu William Pene du Bois de babasının izinden yürümüş ve illüstratör olmuş vakti geldiğinde.

Giysiden anladığım kadarıyla sıcak bir yaz günü. Kızımız eve gelen konuklara kahve yapmak için mutfağa giderken mesela gözüne yeni aldığı kitap çarpmış. Neden bahsediyor bir bakayım diyerek almış eline ve hemen oracıktaki bambu koltuğa çöküvermiş. Şimdilik önsözünü okuyor, ilginç bulursa devam edecek ve mutfakta yapması gereken işi unutup annesinden sıkı bir azar işitecek. Yalnız duruşunu beğenmedim, eğer hep bu şekilde okuyorsa çok yakındır gözlerini bozması, daha 40'ına varmadan boyun kireçlenmesiyle karşı karşıya kalması ve dahi omurga bozukluğu geliştirmesi. Dikkat etmeli, bir de annesi içerden seslenmeden kitabı elinden bırakmalı.

Haydi, sıra sizde...

16 yorum:

  1. Aaaaa Leylak Hocam, bak bu diğerleri gibi kaytarmıyor ciddi ciddi okuyor, duruşu yanlış belki ama diyecek sözüm yok buna gerçekten okuyor.

    YanıtlaSil
  2. ne eglenceli bir seri bu :)

    YanıtlaSil
  3. Lise yıllarımda evde kimse görmesin diye koltuğun yanında yerde okurdum.Dişarıdan güneş ışıkları vurur ,kışsa beni ısıtır yazsa eğer eğik gelip beni teğet geçirdi..Teşekkürler beni çocukluğuma gönderdiğiniz için.Birde seksek diye dergi vardı.Bazı haftalar almamıştım.Macera bölümlerin devamını yerde buluğum dergiyi ayağımla çevirir büyük merakla okurdum.İlk aldığım kitap Garp Cephesinde Yeni bir şey yok ,Alkatraz Kuşcusu ve Erguvan ağacıydı.Çocukluğumda tabiiki Hala kitaplığımın en güzel yerinde dururlar.

    YanıtlaSil
  4. okumayı seven bir kız... bunu vücudunun üst bölümünü öne doğru epeyce bi eğişinden anlıyoruz... omuzlar olabildiğince kabarmış ve boyunla birlikte baş kitaba doğru iyice eğilmiş... kitabın içine gömülmüş adeta... oysa daha ilk sayfada... demek ki okumayı merakla ve ilgiyle beklediği bir kitaptı... eline şimdi geçti... ve bulduğu ilk sandalyeye oturarak okumaya koyuldu... ressam mekanla ilgili fazla detaya girmemiş... demek ki burada aslolan kızın ve evin psikolojik halleri değil... kızın eylemine odaklanalım istenmiş...

    elbisenin modeline ve kumaş desenine bakılırsa bir yaz günü... bu mevsim, insanı kapalı mekanlardan doğaya, börtü böceğe, çiçeklere, kırlara, var ise deniz ya da herhangi bir su kenarına çeken bir mevsim... oysa bu kızımız kapalı bir mekanda kalıp okumayı seçmiş... belli ki okuma tutkusu olan bir kız... okuma eylemini bi çok eylemin önüne koyabilecek kadar tutkun bir kız...
    belki de yapacak çok az şeyi var... belki de "aman dışarılarda başına bi şey geleceğine şurada evin içinde gözümüzün önünde olsun" babında, farkında olmadan ailesinin ta küçüklüğünden beri kendisini gizli bir empoze ile okumaya kanalize ettiği zavallı bir kız... ki o da okumayı çok sevmiş olmalı ki tutkunu olabilmiş bugün... nereden geldim ben bu düşünceye... ah evet... çiçekli, tiril tiril elbise... yaz çağrışımı... buna rağmen kapalı mekanda kitap okuma eylemi... doğayla başbaşa olsaydı düşünmeyecektim hiç...
    bu yaşamda bi burukluk hissediyorum nedense... :(


    bu arada, sevgili leylak dalı size bir foto albümü adresi vermek istiyorum... okuma eylemli resimlerin pek çoğunu topluca orada bulmak mümkün... ilginizi çekeceklerini sanıyorum...

    https://picasaweb.google.com/schrijverdezes

    YanıtlaSil
  5. aslında gezmeye gitmek için hazırlanmış o...ve onu evden almaya gelecek kişiyi (ki bu kesin sevgilisi olmalı) beklerken vakit doldurmak için kitaba şöyle bir gözatıyor...az sonra kapıda belirecek sevgilisi ve daha sonra okunmak üzere o kitabı oracıkta bırakacak :)

    ve bence açıkhavada sinema keyfi yapacaklar

    bu arada elbisesini çok beğendim, çok da yakışmış :)

    YanıtlaSil
  6. Evet evet kesinlikle okumayı seven bir kız.
    Elbisesi de şahane:)
    Kitaba yeni başlamış ama kitap daha ilk sayfalardan kendine çekmiş bu kızı :))

    YanıtlaSil
  7. Sıcak bir yaz günü, camlar açık, hafif bir esinti var. Kızımızın evde canı sıkılmış. Malum öyle pek sokakta da gezinmez böyle iyi aile kızları :) Ne yapsam derken serinletici bir yaz tatlısı yapmaya karar vermiş. Hem de akşam gelecek konuklara maharetlerini göstermiş olacakmış böylece. Özenle yazılmış yemek defterini almış, sandalyenin ucuna ilişmiş, güzel bir tarif arıyor. Muhtemelen yaz meyveleriyle süslenmiş, bol kremalı bir tart yapacak. Dolapta güzelce soğuttuktan sonra zencefilli limonata eşliğinde sunacak konuklara..

    YanıtlaSil
  8. Adımı yazamadan yayınlandı sanırım. Adsız yazı bana ait :))

    YanıtlaSil
  9. Yaz günlerinde serin bir oda, ya da serinbir köşe bulur uzanır, yattığım yerden kah başaşağı, kah kafa tavana dönük okurdum. O okumaların eyfinedoyum olmazdı. Şimdi bu hanım kızımız gibi koltuklarda okuyorum. Yine de o eski günleri anımsattı bu okuyanın dalıp gitmişliği.

    YanıtlaSil
  10. Kızın elbisesini bakımlı ve özenli buldum.Oturuşu da çok rahat değil,dik ve asil. Bu yüzden kendi evindeymiş görüntüsü uyandırmadı bende. Bence misafirliğe gidip yaşdaşının odasındaki kitapları incelerken raflardan seçtiği bir kitabı inceliyor.Ve belki de ödünç almak üzere...

    YanıtlaSil
  11. Bence sıcak bir yaz günü ,bahçeye çıkıp kitap okumak için kütüphaneden seçtiği bir kitaba göz gezdiriyor , karar verirse bahçede bir ağacın altına yerleşip bu kitabı okuyacak.Bence karar vermiş de görünüyor ama dediğiniz gibi kaptırıp bu şekilde okumaya devam ederse hem sırtı hem gözleri mahvolacak:)
    Leylak dalım ayrıca bu resim konseptiniz çok hoşuma gitti,bu güne kadar katılamadım ama bundan sonra yazacağım inşallah,tebrik ederim,teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. bence sevgilisini bekliyor.zaman çabuk geçsin diye de kitabını okuyor. durmadan saate bakmaktan iyidir :)))

    YanıtlaSil
  13. hay Allah 2 ve 3 kaçırdım . Olsun devamı olucak nasılsa olucak olucak değilmi. ben çok severim tablolarda kendi hayal dünyamı yaratmayı.
    bu fırsat için teşekkürler.
    Bence bu bayan arkadaşımız oldukça heyecanlı bir karaktere sahip . hemen herşeyi biranda yaşayıp tüketip yeniliklere koşan . Kitabıda bi hevesle yeni almış eve girdiği gibi oturup karıştırmaya başlamış sayfaları , tüm işler dururken :)
    aynı benim gibi hahahah:)

    YanıtlaSil
  14. ben de beklerken okuyor diye düşündüm.. birşey bekliyor gibi duruşu dik.. elbiseyi buruşturmak istemez gbi.. tetik oturuyor..
    az sonra.. ya kapı çalacak ya bir klakson.. fırlayacak kitabı bırakıp..
    =)

    atalet..

    YanıtlaSil
  15. Arkadaşlar çok sağolun, yorumlarınıza bayılıyorum. Kızlarımız okumaya devam edecekler, siz de izlemeye devam edin:))
    Elifcim, Okuyan 3 hemen yan tarafta yorum yazabilirsin istersen.
    Hepinize sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. bu kız biraz pozcu... okurken bile biraz poz kesmiş... Aklı kitapta mı bilemedim. Biraz tedirgin sanki... Böyle bi serile serile okur insan kitabını...Eşofmanını çeker, yüz üstü yatar, ya da sırt üstü yatar üstünde Beyoğlu resmi olan, tramvaylı yastığını kolunun altına kor:))

    YanıtlaSil