.

.
.

21 Eylül 2010 Salı

OKULLAR AÇILDI


Malum, bugün okullar açıldı. Ben de Milattan Önce öğretmendim ya şuraya okul ve öğrencilerle ilgili birşeyler karalamak geldi içimden. Bu Eylül ortasında okul açılma durumu bizim gibi Akdeniz ikliminde yaşayanlar için tam bir cehennem azabıdır. Ter sizi saç telinizden ayak tırnağınıza kadar sırılsıklam etmişken, elalem hala plaj modunda askılı penye-şort kombiniyle dolaşırken, ortalıkta grand tuvalet salınan birilerini görürseniz bilin ki öğretmendir. Erkeklere ceket serbest olsa da kravat zorunludur mesela, hanımlara da çorap. İnanın öğrenciler bizden daha sereserpe gelirlerdi okula. Hele ilk gün bikinisinin altına şortunu çekip gelmiş olana bile rastlanabilirdi son sınıflar arasında. Kurala sadece Lise 1 e başlamış olanlar uyar, o da birkaç aylığına. Çok geçmez onlar da dağılır gider, sonrasında "saçını topla kızım", "kravatını tak oğlum" benzerinde uyarılar havada uçar dururdu. O cehennem sıcağında naylon çoraptan isilik olmuş bacaklarımın kaşıntısı bir yandan, alnımdan gözlerime doğru süzülüp cayır cayır yakan ter bir yandan sınıfın pencereleri, kapısı açık güya ders yapıyormuş gibi geçen ilk günleri hiç unutmuyorum.

Haydi söz açılmışken bir-iki öğrenci anısı da anlatıp ayrılayım huzurdan. Yine böyle okulun ilk günlerinden birinde ilk kez girdiğim bir sınıfta en önde oturan kız öğrenci, benden bir ders önce o sınıfa gelen eşimle soyadlarımız arasında bağlantı kurarak akraba olup olmadığımızı sordu. Sıcaktan bunalmışım zaten haydi espri yapayım da ortam gevşesin düşüncesiyle "Ben onun annesiyim" diye cevap verdim. Kızcağızın gözleri hayretle açıldı ve yanındaki arkadaşına eğilerek sessizce: "Yaşını hiç göstermiyor değil mi?" dedi.

Bir Ticaret hukuku dersinde "Konişmento(Konşimento)" konusunu işliyoruz. Söz verdiğim öğrenci sürekli yanlış telaffuz ediyor. "Koşmento", "Komentı", "Koşulento" gibi uyduruk şeyler söylüyor. Bir, üç, beş bir türlü düzelttiremiyorum ikazlarıma rağmen. Sonunda kızdım "Evladım, şunu doğru söyle artık" deyince ne cevap verse beğenirsiniz: "Hocam ne yapayım ben "r" leri söyleyemiyorum."

Yeni öğretim yılı tüm öğretmenlere, öğrencilere, velilere ve okul çalışanlarına hayırlı, uğurlu olsun.

16 yorum:

  1. Evet yine koşuşturmaca başladı :)herkese kolay gelsin.Leylak Dalı emekliliğin tadını çıkarsın şimdi dimi yani;)kimbilir daha ne anılar vardır...Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel anılar ama yaa. Off kıskandım mesleğini. Okul bizde de açıldı oğluşum için, dakka bir gol bir de yaşattı hem velet...

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel yazmışsınız.Başladı tempomuz bakalım, kadayıf 4.sınıf bu yıl, kaymak ana sınıfı daha yolun başı olsa da tempo sıkı başladı.

    YanıtlaSil
  4. Çok komik gerçekten.Bir kitap vardı,öğrencilerin sınavlarda verdiği traji-komik cevaplardan oluşan.Belki bu anılardan da bir kitap çıkar..
    (Benim oğlum da ilkokul 1.sınıfta Hayat Bilgisi yazılısında 'Ellerimizi yıkamazsak ne olur?'sorusunu 'Pis kalır'diye cevaplamıştı.Tam kitaplık.

    YanıtlaSil
  5. Evet evet, bir yakınımın oğlu da 'bir tatilinizi anlatın' dediğinde, öğretmenine (sürekli tatile gittikleri halde) 'biz hiç tatile gitmedik' deyip kestirip atarak sıyırmış.Üşendiğinden tamamen..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. r leri söyleyemeyen çocuğun üstüne gitmeni esefle kınıyorum doğrusu:))

    YanıtlaSil
  7. sevgili leylak dalı
    eskiden öğretmen olmak da öğrenci olmak da daha zormuş
    bugünlerde ikisi de kolay bence
    kızlar erkekler o kadar rahat ki, öğretmenlere acıyor insan
    güzel anılardı gerçekten de
    sağolasın

    YanıtlaSil
  8. Çok güldüm, anıların fıkra gibi. Bu arada çoraplı halini düşündükçe de içim parçalandı. Ben yaz kış ince çorap giymeyenlerdenim hem de İstanbul'da:)

    YanıtlaSil
  9. Günüme neşe kattınız teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Konişmento, konşimento:)) bir kaç kez arka arkaya söyleyemiyorum vallahi örtmenim. Antalya' da eylül ayı ve ince çorap, direk imdaaat, ama ne heyecenlı olurdu o ilk gün:))

    YanıtlaSil
  11. Hahahah,beni çalışırken her zaman rezil ediyorsun Leylak Ablam...Ekran karşısında kahkaha atarken yakalanmak alışılmış bir durum oldu artık :)
    R'leri söyleyemiyorum da ne demek,ne alaka ya hahaha....

    YanıtlaSil
  12. İyi akşamlar Hocam,
    Yeni bir eğitim yılı herkese hayırlı olsun.
    ben de yıl itibarı ile anaokulu öğretmenliğine başlamış bulunmaktayım :) bugün 7. günümdü ve öğretmenlik çok emek isteyen bir meslek.Yaparız inşallah:)Anılarım da olacak böyle, anlatacağım...

    bol sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. yorumu yayınlarken hata aldı. ikinci kez geliyorsa affet leylaaam ama demiştim ki; şu gergin zamanımda güldürdün beni sağolsın. bir gün görüşür ve tanışırsak da kıyından ayrılmayacağım gibi bir hisle doluyum, bunu da bilesin :)

    YanıtlaSil
  14. Aslıııım,
    Yamacıma gel canım:))) Sen hep gül e mi:)

    Zeynepcim,
    Hayırlı olsun canım, İlk adımı atmışsın, devamı güzel gelsin inşallah.
    Benden de çok sevgiler...

    Buğdayım bidenem,
    Seni güldürmek için özellikle yapıyorum:))
    Evet işte bendeki zeka küpleri konişmentoda bie "r" bulurlaR. Öptüm seni şekerrrr:))

    Sevdacım,
    Valla bittiği için çok mutluyum, heyecanı falan eksik olsun:)))

    Sevgili Defne,
    Benden de sana teşekkürler, sevgiler...

    Kunegondum,
    Oh çoraptan falan ebediyen kurtuldum Allaha şükür. Yaşasınnn emeklilik:))

    YanıtlaSil
  15. Maviannecim,
    Neyse ki zamanında ayrılmışım emekliye, artık hiç dayanamazdım sanırım. Halen çalışanlara Allah yardım etsin, öğrencilere de zihin açıklığı versin diyeyim.
    Sevgiler...

    Asucum,
    Haklısın. Asıl "konişmento"daki "r" yi farketmeyen beni kınamalı:)))

    Lezzetli Somunlar,
    Bu öğrencilerin herbiri ayrı bir dünya. Öğretmenlerin işi zoor:))

    Petekçim,
    Bende mi kitap yazsam ne yapsam:))

    Kaymaklı Kadayıf,
    Daha yolun çok başındasınız, kolay gelsin,kolay geçsin yıllarınız inşallah:)

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Sis,
    Evet çok zordu zaman zaman ama güzel günlerdi yine de.
    Oğlunuza yeni öğretim yılında başarılar, size de kolaylıklar diliyorum...

    Sevgili Butterfly,
    Sağolasın. Darısı seni başına olsun sağlıkla inşallah emekliliğin. Sevgiyle...

    YanıtlaSil