.

.
.

17 Ocak 2010 Pazar

ARANJMANLI YILLAR


Dün sevgili Nunucum'un yüklediği bir videoyu seyrettikten sonra onun önerisiyle yazmaya başladım bu yazıyı. Güzin ve Baha İkilisi'nden "Gençlik Başımda Duman" şarkısının kaydı idi bu fotoğraflı görüntüler eşliğinde ama ben hayalimde izlemeye başlamıştım bile onların showlarını. Güzin ve Baha 70'li yıllarda karı koca idiler (sonradan ayrıldıklarını duymuştum) ve aşk böcüğü kıvamında görüntülerle program yaparlardı tek eğlencemiz siyah-beyaz TV'de. Hele pos bıyıklı ve o zaman bile orta yaşlardaki Baha'nın "Gençlik Başımda Duman" şarkısındaki "Kovaladıkça kaçan ateşböceğim misin?" dizesini söylerken iki elinin işaret parmaklarını büküp başının yanında sallayarak önünden seke seke kaçan Güzin'in ardından koşması bana inanılmaz komik gelirdi. O yüzden bir müzik grubundan ziyade komedi ikilisi gibi seyrederdim Güzin ve Baha'yı. Şimdiki şarkı ve şarkıcılara bakınca aslında bu insanların hayli iyi müzik yaptığını kabul etmek gerekir diye düşünüyorum.

Çocukluğumda kendimize ait hafif müzik parçası dinlediğimi pek hatırlamam; aranjman denen, yabancı şarkıların üstüne yazılmış sözleri terennüm ettiğimiz parçalar vardı çok fazla olmasa da. Hatta geçen gün oturduğum pastanede bunlardan bir tanesini şaşırarak ve büyük bir zevkle dinledim, Marc Aryan tarafından söylenen "Moda Yolunda":

"Bir kız vardı hatırla kolunda
Jiklet çiğniyordun sen ağzında
Kırmızı jaket pantolonla

Moda, Moda, Moda Yolu'nda"


Çocuktuk ve oyunlarımızın eşlikçisi haline gelmişti bu şarkı, hem de kelimeleri tıpkı Marc Aryan gibi ezip büzerek söylüyorduk. Sonraları Ajda Pekkan'da söylemişti yanılmıyorsam aynı şarkıyı. Aslında "Türkçe Sözlü Hafif Müzik" tabir edilen dalda kulağımda kalan ilk şarkı şu:

"Bak bir varmış bir yokmuş eski günlerde
Tatlı bir kız yaşarmış Boğaziçi'nde
İşte bir sabah erken masal böyle başlamış

Delikanlı genç kıza iskelede rastlamış

Bakışmışlar gözgöze gören kimse olmamış

Fakat denizde dalga oynamaya başlamış"


İlkokula bile gitmiyordum ama çok eğlenceli olan bu şarkının sözlerini umutsuzca ezberlemeye çalışıyordum, sonradan öğrenecektim Fecri Ebcioğlu'nun Fransızca bir beste üstüne söz yazdığı ilk Türk hafif müzik şarkısı olduğunu. Bir de "Not Not Not Responsible" vardı, "Nat nat nat sipensibil" diye sek sek oynarken nakarat yaptığımız, sonradan Ajda Pekkan "Göz göz göz değdi bana" diye Türkçe sözlerle söyleyecekti. Ve unutulmaz "Her Yerde Kar Var". Adamo'nun ünlü şarkısı "Tombe la Neige" çok tutulunca alelacele Türkçe sözler yazılmış, önce kırık bir Türkçe ile Adamo'ya sonra da o zamanlar süper olmayan starımız Ajda Pekkan'a söyletilmişti. Ben çok küçüktüm, dayımsa delikanlı olmaya çabalayan bir yeni yetme. Evde ilk kez arkadaşlarını toplayarak anneannemin kirlettiklerini temizlerken günlerce söylendiği bir doğumgünü partisi yapmış ve gelen hediyelerin içinde en çok üzerinde "Tombe la Neige" yazan gümüş bilekliği beğenmişti.

Çocukken çok fazla Türkçe hafif müzik şarkısı olmadığı için Türk Sanat Müziğine meyletmiş bir nesildik galiba biz. Yine de "Mavi Işıklar", "Silüetler" gibi grupları izlemeye çalışırdık. Mavi Işıklar çok ünlü bir İngilizce şarkıyı, "For Your Information"u Türkçeleştirip "Faydası yoktur gözlerdeki yaşın/Gitmeden evvel iyi düşün taşın/Mutluluğu bulacağım diyorsun ama/Ne zaman ne zaman" diye dillerimize pelesenk etmişti. Tülay German'ı da ünlü "Burçak Tarlası" ile anmadan geçmek istemiyorum bu arada.

Ve gelelim Erol Büyükburç'a. Şimdiki ilerlemiş yaşına, garip tavırlarına, ilginç kılıklarına ve ısrarla gece gündüz taktığı kara gözlüklerine rağmen zamanında Türk hafif müziğine yön vermiş adamlardan biridir. Çok sayıda hayranı olan, genç kızların sevgilisi, konserlerinde kapılarda kuyruklar oluşturulan bir sanatçıydı benim çocukluğumda da ilkgençliğimde de. Sanırım Orta 1 deydim, bir röportajında 30 yaşında olduğunu okumuş ve ne kadar ihtiyar(!) olduğuna şaşıp kalmıştım. Günlerce önüme gelene "Erol Büyükburç 30 yaşındaymış, biliyor musunuz?" dediğimi ve bunu duyan herkesin "Aaa ne kadar yaşlıymış" diye hayret ettiğini hatırlarım, 30 yaş o zamanlar bize nasıl görünüyorsa. Bir tek önümde oturan arkadaşım önemsemezdi onun yaşını başını, sıkı bir hayranıydı hatta aşıktı. Sırasının üstü santim boşluk kalmamacasına "Erol Büyükburç" adıyla bezenmişti ok girmiş kalp resimleri eşliğinde. Hala devam ediyor mudur bu sevda acaba:)))

Ortaokul yıllarımın idolüyse "Modern Folk Üçlüsü" idi. Banço çalan dişhekimliği öğrencisi Ahmet Kurtaran, yılların eskimeyen yakışıklısı Doğan Canku ve gençken bile babacan görünümlü Selami Karaibrahimgil'in oluşturduğu topluluk düşlerimizi süslerdi, arkadaşlarımın gönlü Doğan Canku'ya kaysa da ben Ahmet Kurtaran'ın iflah olmaz hayranıydım. Dişim ağrısa, Hacettepe Diş Bölümü'ne gitsem ve Ahmet Kurtaran'ın hastası olsam hayalleri kurardım ama ne zaman diş tedavisi gerekse ya kel kafalı gecikmiş bir asistana ya da bir kadına denk gelirdim, kısmet işte:) Her şarkıları ezberimdeydi: "Su gelir ark uyanır", "Allam allam seni yar", "Leblebi", "Ali Paşa Ağıdı", "Tözerem".

"Her möhnete tözerem tözerem
Sına meni sına yar, sına yar

Ergah çıkam vefasız ay vefasız,

Onda meni kına yar kına yar"


Artık pek çalınmasa da ne zaman bu şarkıyı duysam basenden kloş yeşil bir elbise giymiş, saçları kısa kesilmiş, zayıf mı zayıf, büyüme sancıları çeken bir kız çocuğu gelir aklıma.

Ben kaptırdım gidiyorum, az daha devam edersem bu yazıyı ciltletmem gerekecek. En iyisi devamı yarına demek. "Ah bu şarkıların gözü körolsun."

16 yorum:

  1. Cevabı beklemeden hemen geldim. Beni eski hep çekmiştir ya. Canım yaa ne güzel dizmişsin inci gibi, çoğunu unutmuş olduğumu farkettim okuyunca.Fecri Ebcioğlunla başlayan arajman rüzgarı! daha önceleri yoktu dediğin gibi türk sanat müziği dinlerdik birde TR larının İl radyosun hafif batı müziklerini, Pepino Di Capri'yi Frank Sinetra'yı çok severdim sonradan çıkan Adamo'yu. Daha sonraları Beyaz Kelebekler, Cici kızlar. Ne güzeldi! acaba şimdi aynısı olsa gençler severmi dersin?
    Paylaşımın ve emeğin için çok teşekkür ederim canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Nurcuğum, böyle bir yazı yazmamı Nunu önermişti de ondan direkt ona bildirdim. Yoksa senin bunları çook iyi hatırlayacağını biliyorum, yazdıkça aklımdan hep sen geçtin inan. Ben de şöyle yıllar ötesine gidiverdim yazarken.
    okuduğun için asıl ben sana teşekkür ederim, sevgiyle, iyi bir hafta sonu dileğiyle...

    YanıtlaSil
  3. Biliyorum canım benim, takipteyim yani:)
    Tad gelsin pazarımıza diye, seviyorum sizlerle orada olmayı. Neyse gideyim devir zamanı geldi:))

    YanıtlaSil
  4. Bir anı yazısı daha. Aldın beni nerelere götürdün.Not Responsble, ne coşkulu şarkıydı.
    Modern Folk' un Doğan' ı için deli olurdum.

    Güneşin alevden saçları aşınca karşıki tepeden
    gölgeler sarar yamaçları ürkerim gelecek geceden
    Bütün dertler beni bekler yatağımın başucunda
    esir kalır hep dilekler kaderimin avucunda.

    Ne güzel söylerdi. Tutmayın beni...
    Modern folk gibisi hala gelmedi.
    Mavi Işıklar' ın yakışıklı Cihat Günaydın' ı abimin çocukluk arkadaşıydı.Bizde birlikte çok çaldılar. For your information yüreğimi sızlattı. Adamo..Beni Fatihteki ergenlik çağlarıma götürdün.
    Lütfen devamını yaz. Okumak, o günlere gitmek çok güzel.

    YanıtlaSil
  5. AH CANIM YA.....NEFİSSİN .

    ben inanki hepsini satır satır ezbere bilirim...
    Müzikle yakın ilgim ilkokul yıllarıMda başladı, rahametli babam selahattin erkösenin arkadaşı ve öğrencisiydi. gerisini tahmin edersin.
    radyodaki çocuk korosu çalışmalarım,
    TSM. sanatçılarıyla sık sık yanyana gelmelerimiz,
    TRT televizyon programlarımız hep ilkokulda dA başladı.....
    MÜZİK BENİM Adeta benim özgeçmişim !
    Her şarkıda bir yerlerde,sanki geçmiş zaman yolculuğundayım.
    Hoş hepimiz öyle.
    Artık tam Çınar olma yolunda son adımlarımı atıyorum..
    Her şey ama herşey çok önem ve kıymet taşıyor,
    bugününde tıpkı dün gibi değerini biliyor ve son anına kadar tadını çıkarıyorum.
    Ve sana çok teşekkür ederim sevgili Nurşen'ciğim...
    Şimdi beni nerelere kadar götürdüğünü bir bilebilse..
    Ah bir bilebilsen..............

    Harikasın.

    YanıtlaSil
  6. Asucum,
    Bence de Modern Folk 3'lüsü gibisi gelmedi bir daha. O yazdığın şarkıyı ne güzel söyler Doğan Canku ve ben dinlerken nasıl hüzünlenirim.
    Ne güzel Mavi Işıklar'dan birini tanımak, ne değerli anılar bunlar. Bizim kuşak daha mı duygusal ne, yoksa yaş ilerledi de ondan mı böyle olduk.
    Devamı gelecek , merak etme:))

    Nunucum,
    Asıl sen sağol aklıma getirdiğin için böyle bir yazı yazmayı. Yaş ilerledikçe geçmiş değerleniyor ve bence unutulmaması, kayıt altına alınması gerekiyor. Müzikal geçmişin süper, keşke birgün biraraya gelsek söylesek şöyle eskilerden birkaç şarkı.
    Yazarken ben de senin gibi nerelere gittim Nunucum. Sonra da kendi kendime "epey yaşamışım yahu" dedim:))
    Daha çok anı biriktirelim değil mi Nunucum:))

    YanıtlaSil
  7. Ben 73'lü olsam da bu şarkıları hatırlıyorum. En çok da Erol Evgini severdim ben. o tv'de şarkı söylerken sanki bana bakıyor zannederdim hep.
    sonra radyoda öğlen 13,00'teki haberlerin ardından reklam kuşağı yayınlanırdı. Orda çalardı türkçe sözlü hafif müzikler ne severdim, nasıl beklerdim Sezen cumhur önal'ın sunumunu.
    şimdiki şarkıları değil ama bu eski şarkıları ezbere biliyorum.

    YanıtlaSil
  8. Şenizcim, canım benim,
    Senin ne duyarlı ne şeker olduğun her halinden belli zaten, eski şarkılara değer verip sevmene hiç şaşırmadım. Üstelik onların sözleri müzikleri o ilkel kayıtlara rağmen şimdikilerin çoğundan güzel değil mi.

    YanıtlaSil
  9. Leylak Dalıcım, aynı şarkıları söylemişiz , biribirimizi tanımadığımız ilk gençlik yıllarımızda:)))

    Ben hala ammannna petrol canımmmmpetrol diye arada bir kıvırtıveririm.

    İskender Doğan'ın söylediği Kan ve Gülüde hatırlayalım, gözlerime baka baka söylemişliği vardır heheehheeheheheheh.

    Ve Nilüferden dünya^dönüyorrr sen ne dersen de, dünya dönüyor istemesendeee diyerek gidiyorum, çünkü birazdan evden çıkıyorum:)))varmı istediğn bişi İKEA ya gidiyorum:)))9

    YanıtlaSil
  10. Lalecim,
    Bu şarkılar yarın ki dersin konusu:) Ama sen çalışkan öğrencisin gelecek dersleri de çalışmışsın valla.
    IKEA dan ne mi istiyorum; eh ağanın eli tutulmaz demiş atalarımız, salon takımım eskidi, şöyle açık renk bir kanape ile iki koltuk fena olmazdı:))

    YanıtlaSil
  11. Timur Selçuk ile Selda Bağcan'ıda yaz olur mu?
    Benim söyleyişim ''notrispensibıl'' dı.Koca bir okulu, ilkokul 2de, tamamen duyduğum şekilde mikrofondan çığırarak oynatmıştım:))
    For Your Information'ın giriş kısmıyla omuzlarımızı sallayarak bir sağa bir sola hafif çömelerek nasıl deli gibi dans ederdik:))
    He he bizim yaştakiler dökülüp gelmiş buraya:)))
    Benim çocuklarım da bu şarkıları ve şarkıcıları biliyorlar.TK 146 Grundig sağolsun.

    YanıtlaSil
  12. bu postlar,
    yorumlar günlerce
    haftalarca uzasın ne olur :))))

    esmeraylar, cem karacalar- çılgın Füsun :), yeliz ,emel sayın,selçuk ural, valide sultanımın Neşe ve muazzezi :)
    Kardeşim edip akbayramcı
    Hele ki :
    AYTN ALPMAN- HÜMEYRA - AJDA- NİLÜFER- SEZEN-FERDİ ÖZBEĞEN Hastalık halinde 45 lik birikimlerimdi.
    AH GÜZEL 70-li yıllarımız.....
    O ENFES LEZZETİ HİÇ UNUTAMADIM !!!!!!!!
    BİR DAHADA HİÇ BULAMADIM :(

    YanıtlaSil
  13. Yazıyı okuyunca aklıma ilk sahibinin sesi yazan plaklar geldi..Ben çok seviyorum o eski şarkıları, annemle babam dansederken ve pikapta dinlerken duyduklarım hala aklımda..
    Hatırladığım ve tv de seyrettiğim parçalardan seninle bir dakika, senden başka, adiue jolie candy,nilüfer, güzin-baha hala hatırımda-benimde komiğime giderdi anlattığın hareket-kan ve gül,beyaz kelebekler ama en eski nedense Ayla dikmen geliyor aklıma..Anlamazdın anlamazdın..
    Ben eski şarkıları çok seviyorum sık sık da kullanıyorum blogda,biliyorsun..

    YanıtlaSil
  14. Burnuma naftalinle karışık atmosferik kokular geldi: Nostalji rüzgârı, beyin fırtınası.

    Sizleri zevkle okudum. Ama pek birşey anlamadım. Ben Tarkan'ların, Demet Akalın'ların, Mango'ların, Mor ve Sınır Ötesi'celerin devrine yetiştim. Aranızda olmayı çok isterdim.

    Bu arada, bana doğumumda yolladığın (Biraz abartıyor muyum ne?)güzel hediyenle hava atmaya devam ediyorum. Ellerini omuzlarımda hissediyorum.:-))Bir kez daha teşekkür ederim.

    İlk işim nüfus kütüğüne yanlış yazılan doğum tarihimi değiştirmek.
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  15. Nunucum devam devam, ben yazmaya siz yorumlamaya:))

    Asortiğim krebim,
    Biliyorum senin de eski şarkıları sevdiğini. Sevilmeyecek gibi de değiller ki değil mi?

    Rayegân hanım kızım,
    Haklısın senin bu şarkıları bilmen, hatırlaman çok zor, Sen o yıllarda daha portakalda vitamin bile değildin. Bizim Nilüfer dinlediğimiz yıllarda sen ancak "Dandini dandini dastana" ninnisini dinliyordun eminim. Yine de aramıza katılıp bizi yorumlarınla mutlu ettiğin için teşekkürler. Bu şarkılar ablanda vardır, dinletsin sana. Sen de dünkü postumdaki teyzeyle el ele verip nüfus memurluğuna gidiver bir zahmet gerekli düzeltmeler için:))
    Doğum hediyeni en güzel şarkıları dinlerken kullanman dileğiyle canım...

    YanıtlaSil
  16. merhabalar nerelere götürdünüz beni dadaşlar kurtalan ekspres ne güzeldi o günler burnum sızladı bu kalp seni unuturmu.. hümeyra esin avşar rana alagöz daha kimler teşekkürler paylaşımınız için..dostlukla

    YanıtlaSil