.

.
.

10 Aralık 2009 Perşembe

BİR BULUŞMA VE BİR JEST

Bazen bir renk, bir ses, bir koku, bir obje insanı alır yıllar öncesine savuruverir. İşte kitabın üstünde gördüğünüz kocaman mavi gözlü, sarışın, hüzünlü bakışlı küçük kız, uzun saçları iki örgülü, uzun boylu, zayıf bir başka küçük kızın elinden tuttu ve onu çocukluğuna alıp götürüverdi. Dingin yaz öğleden sonralarında salondaki küçük divana uzanıp kitap okudular, hava serinleyince bahçeye inip yakantop, istop, kukalı saklambaç oynadılar. Yenimahalle'nin uçsuz bucaksız, yeşil kırlarında koşturarak gelincik, papatya toplayıp pisipisi otlarından niyet tuttular. Balkonun altındaki serin kuytulukta evcilik oynadılar, yıldızlı gök altında çekirdek çitleyerek acıklı Türk filmleri izleyip ağladılar. Bazen Boo Radley eşlik etti onlara, bazen Jem, bazen de Atticus.

"Bülbülü Öldürmek", çocukluğumun büyülü kitabı. Teyzemin kızı hediye etmişti bir yaz tatilinde, büyük bir hazla okumuş, meraklanmış, hüzünlenmiş, duygulanmış kimi zaman da isyan etmiştim. Bir kere okumak yetmemiş, birkaç kere devirmiştim ne yazdığını bile bile. Sonra ne olduysa olmuş, kitap kaybolmuştu. Muhtemelen ödünç alan biri geri getirmemişti. Gündelik hayatın hayhuyu, ergenlik sancıları ve dersler arasında unutup gitmiştim bende sevgili kitabımı. Ta ki bugüne kadar. Bugün öğleden sonra birkaç blogger arkadaş buluştuk. Nalan ile artık arkadaşlığı ilerlettik ama Embir ve Marmaris'ten gelen Zarifçe blogunun sahibi Nedret hanımla ilk kez karşılaştık. Nedret Hanım, bu yetenekli ve marifetli olduğu kadar zarif ve ince arkadaşım hediye getirmiş bana "Bülbülü Öldürmek" kitabını, hem de kendi çocukluğundan kalma ilk baskıyı. Beni nerelere götüreceğini ve ne kadar mutlu edeceğini eminim tahmin etmemiştir diyeceğim ama tahmin etmemiş olsaydı bu kadar özel bir hediye sunmazdı bana. Buradan sevgili Nedret hanıma tekrar teşekkürlerimi, sevgilerimi yolluyorum. Kitaplığımın en ayrıcalıklı raflarından birinde saklayacağım anısını. İçimdeki çocuk bugün çok mutlu oldu çoook...

15 yorum:

  1. merhabalar, ben embir :)) hemen takip ettiklerime ekledim zaten izlediklerimdeymişsiniz... Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Ahh! O ne güzel kitaptır, acı ve gerçek.
    Çocukluğumun unutulmazlarındandı.
    :)

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten güzel bir hediye gelmiş.
    Ama alanda güzel bir hediye vermiş..
    sevgiyle

    YanıtlaSil
  4. Yine erittiniz beni.İşte sizi siz yapan bu.Ben kuru kuru teşekkür ederim.Siz insanın gözünden yaş getirirsiniz.Kitaplar da en çok sevende kalmalı.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Embir, seni tanıdığıma çok sevindim. Ben de ekledim. Tekrar görüşmek dileğiyle...

    Ekmekçim. değil mi ne kadar güzel bir kitaptır, beni tekrar çocukluğuma götürdü bugün...

    Balkahve, benden de sevgiler canım. Gittiğin yerlere imreniyorum. Ben ankara'ya geldim, sanatsal etkinlikler kesintiye uğradı. antalya'da daha kolay oluyor bi işler...

    Nedret hanım sağol, yazdıklarım samimi görüşlerimdi ve beni gerçekten çok mutlu ettiniz. Tekrar görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  6. Tanıdık bir kitap, tanıdık duygular. Böyle güzelliklerin hep sürmesini dilerim. Yaşamında, yaşamımda.
    İyi geceler Leylak' cım...:))

    YanıtlaSil
  7. Yaramaz çocuk Leylak dalı'm;

    Ben şenliği kaçırdığım için son derece üzgünüm :( Hem Nalan ablam hem Leylak dalı'm hem Nedret abla?? ama ben de krizantem'le birlikteydim o saatlerde. Blog arkadaşlarıyla görüşürken pişti olduk :) Siz mutluydunuz da sayın baĞyan Leylak dalı, ben değil miydim :P Höh :P
    Çok incelikli bir davranışa imza atan Nedret ablaya sevgiler.
    Kitap ayraçlarına bir arkadaş daha geldi, ne güzel..
    Özledim, öptüm, gittim..

    YanıtlaSil
  8. yazınızı okurken tüylerim diken diken oldu.ne güzel bir hediye.o kitap ne güzel kokuyordur şimdi.bayılırım eski kitap kokusuna.nedret hn'a da sevgilerimi yolluyorum.ben maalesef kitap konusunda cimriyim.kıyamıyorum.ne kadar sevdiğim bir dostum olsa da kitabımı vermek sanki ona ihanet gibi geliyor.neyse bunu da aşacağım inşallah.sevgiler.bülbülü öldürmek benim de en sevdiğim kitaplardan biridir.

    YanıtlaSil
  9. Çook sevdiğim bir kitaptır.Ben de seninle aynı baskısını okumuş belkide ırkçılığı hatta önyargının kötülüğünü bu kitaptan öğrendim denilebilir.

    not:ABD Kütüphaneciler Birliği tarafından yüzyılın en iyi kitabı seçilmişti.

    Leylak Dalıcım, hep diyorum bu blog dünyası sanki sihirli bir dünya, bizi her gün sevindirmeye şaşırtmaya devam ediyor, hep etsin.


    Sevgiyle selamla hooooop bi de kucakladım.

    YanıtlaSil
  10. İnternetin sunduğu dünyanın gerçek dünyaya bir üstünlüğü var bence.
    O ;tabi kullananların niyet,samimiyet ve arayışının doğruluğu ile şekillenen bir yargı bu.
    Şöyle ki:bloglarından hoşlandığımız ve arkadaş olduklarımız ile onların dostlarıyla henüz birebir ilişkimiz olmasa da satırlarını okuduklarımız arasında pek çok ortak noktalarımız var.
    Bu kitap hakkında sizlerle aynı düşüncedeyim.Bu güne dek en az yüz kişiye söz etmiştim okuyanlar üç beş taneydi.
    tavsiye ettiklerimden ise ancak çocuklar uyup okumuştu.
    Dün aynı masada üç kişi bu gün yorum yazan herkes aynı kanıda ve heyecanda olunca ...
    ne dersiniz haksız mıyım?

    YanıtlaSil
  11. yazınızı okudum çok beğendim.başarılae,rınızın devamini diliyorum ....

    YanıtlaSil
  12. Öncelikle Leylağın Gözünden e baktım...Fotoğrafalrınızı çok beğendim.ordan buraya zıpladım okuduklarımı da çok beğendim :) emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. içindeki çocuğun hep yaşaması dileğimle
    iyi haftasonları diliyorum sana
    öptüm

    YanıtlaSil
  14. Bende ortasona geçtiğim yaz okumuştum bu çok güzel kitabı. Kuzenim tavsiye etmişti. Hatırlattığın için teşekkürler :)

    YanıtlaSil