.

.
.

15 Kasım 2009 Pazar

EN SEVDİĞİM YAZARLA TANIŞMA

Evden çıkmadan önce dirseğimi kapı pervazına vurup zıp zıp zıplamam, radyoyu elimden düşürmem ve en sevdiğim kahve fincanımı kırmam türündeki aksilikleri saymazsam bugün çok keyifli bir gündü. Bu ay tavan yapan etkinlik takvimim kapsamında ilk olarak Ankara Devlet Tiyatro'sunun turne oyunu olan "TEK KİŞİLİK ŞEHİR"i izlemeye gittim. Geçen haftaki fiyaskodan sonra biraz ihtiyatla yanaşmakta fayda görmüştüm ve beklentimi en alt düzeyde tutarak girdim salona. Gerçi oyunun yazarı Behiç Ak hakkında iyi düşüncelere sahiptim ve oyun hakkında da iyi duyumlar almıştım ama hayal kırıklığına hazır tutmakta fayda vardı bünyeyi. Ne mutlu ki harika bir yanılgı yaşadım. Son yıllarda izlediğim en iyi oyundu diyebilirim hem konu, hem oyuncular, hem de sahneye konuluşu yönünden. Dekor, kostüm, efektler herşey usta işiydi. İntihar gökdeleninin restoranında görevli garson rolündeki Devrim Yakut'un oyunu tartışmasız muhteşemdi. Cüneyt Mete ve Benian Dönmez de ondan aşağı kalmıyorlardı. Müthiş bir tatmin duygusuyla ayrıldım tiyatrodan. İzleme fırsatı olan herkese şiddetle tavsiye ediyorum.

Tiyatro salonundan adeta koşarak ayrıldım ve kendimi bir taksiye atıp "Antalya Öykü Günleri" kapsamında düzenlenen "Füruzan Öykücülüğü" konulu tartışmayı izlemek ve onur konuğu Füruzan'la tanışmak için etkinlik merkezine nefes nefese ulaştım.


16 yaşında bir lise öğrencisiydim Füruzan ve öyküleri hayatıma girdiğinde. "Parasız Yatılı" adlı öykü kitabı kendi harçlığımla ve seçimimle aldığım ilk kitaptı ve 12'den vurmuştum. Bu kitapla hayatıma giren Füruzan kalbimin en orta yerine kuruldu ve bir daha hiç çıkmadı. Tıpkı "Edirnenin Köprüleri"ndeki Hala Adile, "Gül Mevsimidir"deki Mesaadet Hanım, "Ah Güzel İstanbul"daki Cevahir, "Benim Sinemalarım"daki Nesibe, "Haraç" daki Besleme Servet ve diğerleri gibi. O kitabı okuduğum günden beri Füruzan'la birgün bir yerde karşılaşıp tanışmayı bekledim, sonunda beklediğim gerçekleşti. Geç oldu ama güç olmadı, üstelik Antalya'da bulunduğum bir tarihe denk gelmesi de çok güzel bir tesadüf oldu. Hem tartışmayı izledim, hem Füruzan'la tanışıp konuştum, hem de 16 yaşımın okunmaktan eskiyip yıpranmış kitabını, "Parasız Yatılı"nın ilk basımını imzalattım.


74 yaşında olmasına rağmen bir genç kız görünümündeki vücudu, zarif görüntüsü ve hayata bakışı ile çok yaşasın Füruzan, daha nice öyküler yazsın, nice kahramanlar yaratsın. Beni bugün mutlu etti ya, Allah da onu mutlu etsin ne deyim...

11 yorum:

  1. canımcım ya, ne üzüldüm canının yanmasına :((
    fincanına radyona :(((
    gelip geçen şeyler olsun neyleyelim.
    öte yandan bir rüyanın gerçeğe dönmesi harkulade..

    YanıtlaSil
  2. Önce tüm yüreğimle amin diyorum. Yakaladığın bu bu değerli görüşme fırsatı için seni şanslı sayıyor ve kutluyorum. veee:((((
    İÇİM KISKANÇLIKLA DOLUP TAŞIYOR...
    Oyunu beğendiğine sevindim Leylak' cım. Onca emek, masraf, çaba, sonuç kötü çıkınca insan fena halde hayal kırıklığına uğruyor dahası üzülüyor.
    Öpüyor, programımı izlemeye televizyonuma dönüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Nunucum sağol canım,
    Zaten sonraki yaşadıklarım onları çoktan unutturdu.
    Sevgiler, iyi geceler sana...

    Asucum,
    gerçekten rüyam gerçek oldu gibi birşey Füruzan'la tanışmam. Ciddi anlamda hayranıyımdır, üstüne öykücü tanımam. Bütün kitaplarını en az iki kere okumuşumdur. "Bütün Öyküleri" başucumda durur, aklıma geldikçe rastgele birini açar okurum. Ve unutulmaz "47'liler" bu yeteneğe, ifade gücüne hayran olmamak elde değil. Bir de görsen 74 yaşındaki kadının yanında kendimi yaşlı hissetim inan, o kadar zarif ve bakımlı.
    Tiyatro bu defa gerçekten süperdi.
    İyi geceler ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten mutlu oldum Nedret Hanım.
    Bu arada sizin keçeler müthiş, her seferinde yorum yazmıyorum ama hayranlıkla izliyorum ve yeteneğinize bir kez daha şapka çıkarıyorum...

    YanıtlaSil
  5. Firuzan gerçekten süper görünüyor.Keşke onunla tanışabilme imkanım olsaydı benim de.Güzel bir gün geçirmenize sevindim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. "tek kişilik şehir" ve "parasız yatılı"yı görünce yazmadan edemedim.
    oyunu 2 sezon önce ankara akün sahnesinde izlemiştim ve tüylerim diken diken olmuştu. müthiş bi oyundu kesinlikle.
    parasız yatılı da benim yıllar önce okuyup hayran kaldığım bi kitaptı.. ne mutlu sahiden, tanışma fırsatı yakalamışsınız.

    böyle ortaklıklar çıkınca heyecanlandım nedense:)

    YanıtlaSil
  7. Aslıcım,
    Füruzan gerçekten inanılmayacak kadar genç görünüyor. Bizim memlekette 60 ına gelenlerin çoğunun dünyadan elini eteğini çekip ölmeye yattığını düşünürsek şaşırtıcı bir durum. Füruzan'a bu yönüyle de bir kez daha hayran kaldım. Gerçekten çok güzel bir gündü. Bu arada umarım daha iyisindir.Sevgiler...

    Sergun,
    Hoşgeldin. Ortak şeyler bulunca ben de çok heyecanlanıyorum. Oyun gerçekten hayran bıraktı beni ardından bir de Füruzan, hayallerimin ve hayatımın yazarı (herkes artistlere bayılır ben yazarlara:) gün tadından yenmedi gerçekten. Onunla tanışmak çok büyük arzumdu, sonunda muradıma erdim ve gerçekten çok mutlu oldum. Kitabımın okunmaktan ne hale geldiğini görüyorsunuz, aslında yeni baskısı da var elimde ama bunun yeri ayrı.
    Sevgiler yolluyorum size...

    YanıtlaSil
  8. Muhteşem,o kadar aktifsin ki sana özenmemek elde değil.Buraya gelince seni tanımadan edemeyeceğim doğrusu.Öpüyorum seni :)

    YanıtlaSil
  9. Firuzan benim annem ve teyzemle yaşıt. Yaşını yazana kadar bunu düşünmemiştim bile o kadar genç görünüyor. Geçen sene de Tüyap'ın onur konuğuydu. Tanışmış olmana çok sevindim. Bana yeniden okuma isteği verdi yazın. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. okumadığım postlarını okudum,mutlu oldum.sana özendim ve
    ne zaman geliyorsun

    YanıtlaSil