.

.
.

22 Ağustos 2009 Cumartesi

MAKYAJ ODASI ŞARKILARI


Genellikle gittiğim yerlerden anı kabilinden ufak tefek birşeyler alırım. Sözkonusu İstanbul olunca kapsam biraz genişledi, anmalık objelerin yanına içinden İstanbul geçen bir kitap ve bir CD eklendi. Geçen gelişimde de yapmıştım bunu, Selim İleri'nin İstanbul Kitapları serisinden "İstanbul, Hatıralar Kolonyası" kitabı ile Vedat Sakman'ın konser kayıtlarını içeren bir CD almıştım. Kitap Teşvikiye, CD Ortaköy kökenli idi. Bu defa her ikisi de Kadıköy'den alındı. Kitabın adı "Avrupa Saraylarından Yıldız'a: İstanbul'da Bir Hoş Sada", yazarı Anna Grosser Rilke. Alman kadın piyanist A.G. Rilke'nin (ki kendisi ünlü edebiyatçı Rainer Maria Rilke'nin kuzeni olurmuş) eşinin görevi nedeniyle geldiği İstanbul'da, Osmanlı saraylarındaki yaşamını kendi ağzından anlatıyor. Henüz okumadım ama ilginç bir öykü olduğunu düşünüyorum.

CD'yi ise evinde kaldığım arkadaşımın arabasında dinledim ilk kez ve çok hoşuma gitti, hem arkadaşımı, hem İstanbul'u hatırlatacak bundan daha iyi birşey olamaz diyerek aldım kendime de bir tane. Albüm'ü Suzan Kardeş yapmış, şarkıların bir-ikisini kendi söylüyor, diğerlerini ise makyözlüklerini yaptığı sanat dünyasının (müzik dışında) ünlüleri yorumlamış. Suzan Kardeş bazı şarkılara eşlik etmiş, bazılarını ise yorumcu tanamen kendi söylemiş. 18 şarkıdan ilki ve sonuncusu Suzan Kardeş'in sesinden, diğerlerinde ise Nejat İşler, Demet Akbağ, Yasemin Yalçın, Cem Yılmaz, Halil Ergün, Haluk Bilginer, Olgun Şimşek, Oya Başar, Yılmaz Erdoğan, Meltem Cumbul, Şebnem Sönmez, Özgü Namal, Güven Kıraç, Erkan Can, Fikret Kuşkan ve Sezen Aksu'yu dinliyoruz. İlginç bir albüm olmuş. Benim favorim Şebnem Sönmez, Yasemin Yalçın, Demet Akbağ, Nejat İşler ve Meltem Cumbul'un yorumları oldu ama bu demek değil ki diğerleri iyi değil. Hepsi elinden geleni yapmış. En başarısız bulduğumsa kendisini çok sevmeme rağmen Cem Yılmaz'ın okuduğu "Ah Bu Gönül Şarkıları" oldu, fena halde vurgulama hataları var ve müzik otoritesi olmasam da detone olduğunu anlayabiliyorum, yine de renk katmış. Şebnem Sönmez dizideki rolüyle uyumlu Boşnakça bir şarkı söylemiş ama nasıl güzel söylemiş. Yasemin Yalçın'ın külhanî ve arabesk yorumu süper ötesi, Demet Akbağ söylememiş canlandırmış bence, Meltem Cumbul'un "Gönül Yarası" filmindeki aynı dingin sesi insanın içine işliyor, Nejat İşler'se o kimseyi takmayan cool havasıyla neylerse güzel eyliyor.

Naçizane tavsiyem; alın bu albümü, çok sevecek ve uzun süre bıkmadan dinleyeceksiniz...

10 yorum:

  1. Tavsiyen için teşekkür ederim.Nostaljik ve oldukça geniş ses repertuarına sahip olduğuna göre dinlenilesi bir albüm..

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Bu cd'yi benim de edinmem lazım.Bu arada malesef saat işini beceremedim.Çok yaklaştım ama olmadı...Bu link kullanılamaz tarzında uyarılar aldım sürekli.Bence senin buraya gelmen şart oldu.İçmeler, deniz ve mehtap karşılığında birer duble ... içeriz :D
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Sanırım Anonim şekilde yorum yazdım sana.O benim benn.....:D

    YanıtlaSil
  4. Methini duydum ve gazetede de okudum, eh artık bu yazından sonra dinlememek olmaz sanırım. İlk fırsatta
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Bu arada Ramazanın hayırlı uğurlu olsun, daha çok ramazanlara erişmeni dilerim...

    YanıtlaSil
  6. Leylak Dalı, senden kıskanıp bugün Büyük adaya gittim :)

    YanıtlaSil
  7. teşekkürler
    dinleyelim bakalım

    YanıtlaSil
  8. ohhhh yahu sonunda yorum yazabildim sayfana ablacım... sanırım benden kaynaklanan bir sorun var... hesabımla girmeme rağmen adımla yorum göndermiyor bu meret.... sonun da kavuştum hemen yorumumu döktüriyim:) benim çok hoşuma gitti bu yeni album... ilk kez ankaranın bilbortlarında gördüm kendisini...ilan bile vermişler album için:) bana çok eğlenceli, ilginç geldi:) öptüm kocaman---zuzudan sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. Ben de kesinlikle inanıyorum ki seninle aynı frekanslardayız, çok sevdim Makyaj Odası şarkılarını ben de.
    Şimdilerde dinliyorum sık sık, bi de bir şey sormak istiyorum sana: Damla sakızlı Türk Kahvesi sever misin? ( pek konuyla ilgili değil ama:)
    Ben bu aralar pek fena bir şekilde dadandım da ona bu da uyacak mı seninle Nurşen'ciğim merak ettim sahiden:))

    YanıtlaSil
  10. Emine, Mavianne gerçekten çok eğlenceli, dinlenesi bir albüm, ben çok sevdim.
    Buğdaycım belirtmene gerek yoktu, seni tanımamam mümkün mü:)Geleyim, blogu güzelleştirelim, sonra da İçmeler gidelim biz içip güzelleşelim:))
    Nur Hanım sağolun, size de hayırlı Ramazanlar olsun...
    Nanecim, şekercim sefan olsun. Benden selam söyleseydin Büyükada'ya...
    Zuzucum, minik kuşum senin de beğendiğine sevindim albümü. gerçekten çok hoş birşey çıkmış. öptüm seni.
    Özlemcim, dem,iştim değil mi, var birşey:) sakızlı kahveyi ben de sevdim evet, şu anda bile evde var, babam İzmirden getirmiş. cork cork içmekteyiz:)) Kahve dünyasınınki daha güzel yalnız ben Antalya'da oradan almıştım.

    Hepinize sevgiler...

    YanıtlaSil