.

.
.

30 Kasım 2017 Perşembe

ZAMANI GELDİ



Aslında bu yıl yapmaya hiç niyetim yoktu. Yılbaşı ruhunun zerresi içimde uyanmamıştı ve pek uyanacak gibi de görünmüyordu. Ki bilenler bilir-bu da kendimle ilgili bilgi olsun-en sevdiğim kutlama günü yılbaşıdır ve kutlanacak bir şey varsa kutlanmalıdır felsefesine sahibim. Gel gör 2017 öyle bir yıl oldu ki ne gidişini kutlayacak, ne yenisinin gelişine sevinecek hal kalmadı, Ferdi Özbeğen'in deyimiyle "Dizlerimde derman/Kandilimde yağ bitti".Gelen daha mı kötü olur, yüzümüzü bir nebze güldürür mü bilmiyorum ama bu likör 7-8 yıldır gelenek haline getirdiğimiz, Beste'nin tarifiyle yapıp kararlaştığımız bir günde birbirimizin sağlığına açıp içtiğimiz bir içecekti. Yapması ayrı keyif, içmesi ayrı keyif, paylaşması apayrı keyifti. Ama diyorum ya bu yıl hiç canım çekmedi, Beste ısrar etmeseydi niyet eder miydim bilmiyorum. Gel gör ki bu da dahil nice güzel tarifi sayesinde denediğimiz, bu geleneğin yaratıcısı, ta uzaklardan bize ses veren, renk katan Beste "Haydi ama" deyince katılmamak imkansız oldu, dün akşam da bir çırpıda yapıverdim. Eh dile kolay 7 yıldır yapıyoruz, artık otomatikleşmişim. İlk yaptığımızda gidip 100 gram çekirdek kahve almıştım, dün akşam son taneyi kullandım. Her seferinde tavada bir fasıl kavurup tazeliyorum. Bu yıl portakallar biraz gecikti sanki, hala kabukları tam kalınlaşıp turuncuya dönemedi. Hafif yeşilli-sarılı iki portakal girdi kavanoza, iki portakala da 40'ardan 80 adet kahve çekirdeği saplandı. 2 kaşık da içine ilave edildi. Aslında Beste'nin ana tarifinde şeker miktarı daha fazla ama ben tatlı sevmiyorum likörde, o yüzden azalttım. 2 yemek kaşığı esmer, 2 yemek kaşığı beyaz şeker kullanıyorum. Esmer şeker karamelize bir koku ve hoş bir renk veriyor, o yüzden kullanılmalı. Bu kavanozda 2 portakalın üstünü 70'lik votka tamamen dolduruyor. Önemli olan portakalın-ya da portakalların-üstünün tamamen votka ile kapanması. Bu aydınlık ortama poz vermek için geldiler, fotoğraf çekimi sonrası ışık almayan bir yerde uykuya yatırdım. Aralık sonu görüşmek üzere diye de vedalaştım. 3 hafta ile bir ay arası içilecek kıvama geliyor. Daha tatlı seviyorsanız şeker miktarını arttırabilir, şekerin erimesi için arada kavanozu sallayabilirsiniz. Tadına baktığınızda acı geliyorsa arada şeker eklemenizde sakınca yok. Aşağıdaki linki tıkladığınızda likörün ve ritüelin yaratıcısı Beste'nin orijinal tarifine ulaşabilirsiniz:


Bu linkte de tarifi ilk kez denediğimizde benim uydurduğum öyküyü okuyabilirsiniz: 


Haydi yapacak olanlara afiyetle...

13 yorum:

  1. Aaa geçen seneden hatırlıyorum bu tarifi.Hatta portakal likörü tarifi arayan bir arkadaşıma sayfanızı kaynak göstermiştim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E her sene yapıyoruz ve her sene tekrar tekrar tarif soruyorlar, bari onlar sormadan ben yazayım dedim :)

      Sil
  2. :) Benim gibi üşengeç birinin bile içinde yapma isteği uyandı şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarım saatinizi almaz, yapın bence, üstelik 3 haftada hazır. Sonuçtan memnun kalacaksınız :)

      Sil
  3. ee ben sanki bu likörden ilk kez haberdar oluyorum... nasıl oldu bu iş. :)

    ev halkının nabzını yoklayayım bakayım belki biz de yaparız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay yapın valla, çok güzel oluyor, üstelik çok kolay ve bir ay içinde içilecek hale geliyor.

      Sil
  4. Canim benim yilladir dokunuyoruz birbirimizin yuregine:) neler geldi gecti bu 7/8 yilda hayat uzun bir nehir diye bir film var fransizlarin artik daha cok oyle hissetmeye basladim. Agzimizin tadi ve dostlugumuz daim olsun. Nice bizi az uzen guzel yillara , sariliyorum kocaman muckkkkkk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bestecim iyi ki varsın, ilk leylaklı kartınla başlamıştı ilişkimiz, hala saklarım o kartı. Neler öğrendik senden ve uzakta olsak da ne çok dokunduk birbirimizin gönül tellerine. Evet hem dostluğumuz ve ağzımızın tadı yıllar sürsün, ben de sarıldım kocaman, sevgiyle...

      Sil
  5. İlk yıl ben de yapmıştım. Hatta Kuzey'ciğim minicik elleriyle kahve çekirdeklerini tek tek sokmuştu portakalın içine. Ne güzel zamanlarmış diye düşündüm şimdi. Ve Kuzey'in o zamandan bu zamana ne çok büyüdüğünü fark ettim. Beste de sen de çok yaşayın emi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzeyciğimin minik ellerini severim :)Ay şaka maka ergen olma yolunda değil mi, severim ya :)
      Hepimiz de sağlıklı ve keyifli yaşayalım, ne kadar mümkün olursa işte bu şartlarda :)

      Sil
  6. heeeeey kitabınızııııı istiklal caddesi mephisto kitabevinde bulduuum ve orda vaaaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah sevindim, inşallah severek okur, kendinizden ve çocukluğunuzdan bir şeyler bulursunuz. Çok sevgiler...

      Sil
  7. Harika! Deneme isteği duyuyorum. Sağlıkla tüketin...

    YanıtlaSil