.

.
.

1 Kasım 2017 Çarşamba

EKİM KİTAPLARI

Her zamankinin aksine bu ay karşınıza 4 tanecik kitapla çıkacağım. Okuma açısından son derece verimsiz bir aydı ama katıldığım diğer etkinliklerle bu açığı kapattım diye düşünüyorum, zaten biraz da bu etkinlikler sebep oldu okuma sayımın azlığına. Ekim ayında 4 kitap okurken bir konser, bir bale, bir tiyatro oyunu, 20 film izlemiş ve bir sergi gezmişim. Festival koşturmacalarını saymıyorum bile. Gelelim okuduğum 4 kitaba:


-Ekim ayının ilk kitabı kızkardeşin henüz kendi okumadan bana ödünç verdiği Fuat Sevimay'ın "Kapalıçarşı" isimli kitabı oldu. Kapalıçarşı tarihini bir masal tadında metaforlar, uydurmalar, göndermeler kullanarak yazmış Sevimay. Geçmişi okurken bugüne rastlıyor, bugünden bahsedilirken birden geçmişe dönüyorsunuz. Anlatının orasından, burasından fırlayan tanıdık isimler de ayrı bir keyif katmış. Eğlenceli bir okuma oldu, sevdim. İstanbul ve Kapalıçarşı sevdalılarına tavsiyemdir. 


-Malum bu yılın edebiyat Nobel'ini Kazuo Ishiguro kaptı. Ben de buradan hareketle iki yıldır evde okunma sırasını bekleyen "Günden Kalanlar"ı çekip aldım raftan. Daha önce yazarın "Beni Asla Bırakma" ve "Uzak Tepeler" isimli kitaplarını okumuş açıkçası-ilki konu olarak ilginç gelse de-çok  etkilenmemiştim. Daha sonra "Beni Asla Bırakma" filme aktarılınca izlemiş ve işte asıl o zaman romanın özünü kavrayıp bir kova gözyaşı dökmüştüm. "Günden Kalanlar" ise Ishiguro'nun en sevdiğim kitabı oldu. Kitapta artık ihtişamını kaybetmiş bir İngiliz malikanesinin baş uşağı Stevens'in ağzından anlatılıyor olup biten. Eski parlak günlerin ve malikanenin eski sahibinin özlemini çeken Stevens yeni efendisinin tavsiyesiyle onun arabasını alarak bir İngiltere gezisine çıkar. Amaç hem yeni yerler görmek, hem de derinlerde kalıp itiraf edilememiş bir aşkın izini sürmektir. Yol hikayelerini ve ketum bir uşağın satır aralarında yer yer açığa çıkan duygularını okumak ilginçti. Tavsiye olunur. Kitabı severseniz aynı adlı filmi de tavsiye olunur.


-Bu ilginç isimli kitabı geçen yıl kitap fuarında, muhtemelen adının tuhaflığına kanarak almıştım. Epeydir sıradaydı Bask'lı bir yazara ait olan "Obabakoak", artık zamanı geldi dedim. Hayli hacimli kitap küçük bir kasabada (Kasabanın adı Obaba) geçen çeşitli olayları orada yaşayanların ağzından anlatıyor. Yer yer ilgi çekici öyküler okusam da bütün olarak çok sevdim diyemeyeceğim. 


-Meryl Streep'i kim sevmez? Ben bayılırım, kitapçının yeni çıkanlar rafında görür görmez de kaptım zaten. Ama kitabın dilinde mi bir şey var, çeviri mi sorunlu, gereksiz ayrıntılarla mı bezenmiş bilemedim, 15 gündür adeta elimde süründü. Oysa biyografi en sevdiğim türlerden biridir. Kitapta Meryl'in yanısıra hayatına girmiş her türlü kişi-yönetmeninden, öğretmenine, arkadaşından sevgilisine-uzun uzun anlatılmış. Meryl'e ulaşmak için sayfalarca gereksiz bilgi okuyorsunuz. Akıcı bir uslup değil, beni kendine bağlayamadı, o yüzden de bitene kadar ben de bittim. Meryl'i sevmeye devam edelim ama bu kitabı okumasak da olur...


-Ve son olarak "Mutfağın Hatıra Defteri". Kitap yayınevinden elime ulaştığında paketi açtım ve bir yere çöküp kitabı neredeyse yarıladım. Geri kalanı da gün içinde gidip gelip okudum, sanki kendim yazmamışım gibi, bir başka gözle. Bazı kitapçılar yemek reyonunda sergilese de bu kitap yemek kitabı değil. Tamam ana tema yemek, hatta içinde editörün tavsiyesiyle konmuş yemek tarifleri de var ama aslında küçük bir kızın ağzından mutfak tatlarının anılara bağlandığı bir yetişkin kitabı. Ben kendi kitabım için tavsiye veremem, dileyen alıp okur, belki kendi çocukluğundan da bir şeyler bulur.

Daha çok kitap okumanın arzu edildiği Kasım ayı sonunda buluşmak üzere...

20 yorum:

  1. Ekim ayı kitaplarımın içinde senin kitabının da olmasını çok ama çok istiyordum ama kısmet kasım ayınaymış. Kitabı elime alacağım anı ümitle bekliyorum. Canım Nurşen Ablam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah kuzum ya, ne yordu bu kitap seni. Gerçekten ben yollayım 1-2 güne kadar gelmezse, D&R inatla getirmiyor kitabı, derdi nedir anlamadım. Hadi mağazada yok internette sıkıntı ne, madem öyle koyma listeye değil mi?
      Canımsın...

      Sil
  2. Çok güzel kitaplar var yine :). İkisi not alındı :).

    Günden Kalanlar, benim de okuma listemde filmine de bakmışlığım var, bir ara yeniden izleyeceğim şöyle baştan sona. Beni Asla Bırakma'yı ben de çok severim, hem filmini hem kitabını :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce kitap, sonra film güzel oluyor, hele de film kitaba uygun çekilmişse. İyi okumalar diliyorum ve iyi seyirler, sevgiler...

      Sil
  3. Sevgili Leylak Dalı enerjine hayranım. Bizim bir yılda gittiğimiz
    sergi, tiyatro , konsere sen bir ayda gittin .Aslında büyükşehirin
    en güzel nimetlerinden bunlar. Sophia Loren özyaşamöyküsünü
    okumadıysan tavsiye ederim, ben çok beğenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Antalya bu açıdan çok müsait sevgili pelinpembesi. Konser ve tiyatro mekanları nisbeten yakın, ulaşım durumu da müsait ve şehir kültürel ve sanatsal açıdan çok aktif. Şimdi Piyano Festivali başlıyor mesela, ardından Gitar festivali. Bitmez bizde :)Yeter ki gitmek isteyin.
      Sophia Loren'in yaşamöyküsünü okudum, geçen yıldı sanırım ve o daha akıcı bir kitaptı. Bu sıktı beni.

      Sil
  4. bir konser, bir bale, bir tiyatro, 20 film, bir sergi miii? Ne aktif bir aymış :)
    Bu arada kitabınız hayırlı olsun =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20 film festivalden dolayı, tabii ki her ay öyle olmuyor ama konser, tiyatro, bale denk geldikçe giderim mutlaka.
      Kitap için teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  5. Kapali çarşı kitabını çok meraktayım bir de sizin yazmış olduğunuz kitabı bunları gerçekten okumak isterdim.

    YanıtlaSil
  6. Tekrardan hayırlı olsun kitap Nurşen Abla. Bol okuyucusu olsun.
    En kısa zamanda bende alıp okumak istiyorum, burda ki yazılarını keyifle okuyan biri olarak kitabı daha da çok merak ediyorum.
    Okuduğun kitaplardan bir tek Günden Kalanları okudum ve çok beğendim.
    Sevgiler öperim çok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşahcım sağol canım. İstanbul'da bulmak biraz daha kolay herhalde taşrada sıkıntı yarattı.
      Ben de seni ve Umay'ı öperim çok, kediniz hayırlı olsun.

      Sil
    2. Kedimiz adına teşekkür ederim Nurşen Ablacım.İyi haftalar.

      Sil
  7. Kitabınız hayırlı olsun, hevesle D&R'a gittim ama henüz gelmedi dediler :(
    Hiç Kazuo Ishiguro okumadım, Günden Kalanlar ile başlayabilirim o vakit.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o D&R, telef etti milleti. Yayıncım dağıtımcıyı arayacaktı, sanırım getireceklermiş artık. Taşrada başka kitapçı yok ki temin edilsin. İnternetten bile 10 gündür bekliyor arkadaşım D&R sitesinden istemiş.
      Günden Kalanlar ve Beni Asla Bırakma ikisinden biriyle başlayabilirsiniz. Sevgiler...

      Sil
  8. Bol okurlu olsun kitabınız , yazılarınızı da keyifle takip ettiğimden gözü kapalı edineceklerim arasında . Ishıguro'nun ben de sizin okuduğunuz iki kitabını okumuş , bu ay okuduğunuzu okumamıştım , en sevdiğiniz olduğunu okuyunca , hemen not ettim , teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Ben Mutfağın Hatıra Defteri 'ni Kitapyurdu 'ndan aldım. Hemen de geldi okudum, bitirdim, bayıldım. Ekim ayının en keyifli okuması oldu hatta. Sen Hep yaz Leylakcım hep yaz ... ❤❤

    YanıtlaSil
  10. Kitabınız bol bol okunsun, ayrıca ismi çok güzel, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  11. Kitabınızı sipariş ettim. Heyecanla kavuşmayı bekliyorum ♡

    YanıtlaSil
  12. kısa ayın karı yine kaydettik bi kitap, hayırlısı... ne zaman okuyacağız bilmiyorum. rezilim rezil! :))

    YanıtlaSil