.

.
.

26 Ağustos 2017 Cumartesi

SATRANÇ MÜZESİ'Nİ GEZDİNİZ Mİ?

Koca bir yazı dizimdeki sıkıntı nedeniyle neredeyse evde oturarak geçirince Antalya'ya dönerayak planladığım etkinlikleri mümkün olduğunca gerçekleştirmeye çalışmaktayım. Bunlardan biri de yaz başından beri aklımızda olan Satranç Müzesi ziyareti idi. Normalde satranç çok ilgi duyduğum bir alan değildir, oynamayı da bilmem, tek malumatım taşların ismidir. Aslında müzeyi ziyarete giderken de "ne olabilir ki Satranç Müzesi'nde benim ilgimi çekecek" diye düşünmedim değil ama içeri girip ilk standa gelince fikrim anında değişti. Müzede sergilenen koleksiyon tek kelimeyle harika idi. 


Fotoğraf müzenin sitesinden alınma: http://www.gokyaysatrancvakfi.org.tr/

Müze Akın Gökyay Vakfı tarafından kurulmuş. Koleksiyonun sahibi de Akın Gökyay, 1975 yılında başladığı, 412 takıma ulaşan koleksiyonu ile 2012 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş. Müzede bu koleksiyonla birlikte dünyanın çeşitli ülkelerinden toplanma 617 satranç takımı sergileniyor. Ayrıca Chaturanga isimli bir cafe ve satış mağazası da var. Zaman zaman çeşitli etkinlikler ve satranç eğitim seminerleri düzenlenmekte imiş. Biz gittiğimizde müzede bir tanıtıcı film çekimi yapılmakta idi, Akın Gökyay ve eşi de orada idiler. Girişte bilet gişesi vardı ama o gün mü öyleydi, hep mi öyleydi bilemeyeceğim, biz ücret ödemeden girdik fakat müzenin sitesindeki bilgide giriş ücretinin tam 10, öğrenci 5 lira olduğu yazılıydı. Müze Hamamarkası semtinde, Altındağ Belediyesi binasının hemen arkasında, Pazartesi günleri tüm müzeler gibi kapalı. Aşağıda müzede sergilenen satranç takımlarından örnekler var:



















8 yorum:

  1. Muhteşem gözüküyorlar ..! Bayıldım ya

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem! Söylediğin kadar varmış Leylak Dalı...Ne kadar yaratıcı.

    YanıtlaSil
  3. Bu kadar detay beklemiyordum doğrusu.Çok güzel ve ilginç.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Bayılıyorum tematik müzelere. Satranç takımları hepsine sahip olma hissi uyandıracak kadar şahane:) Umarım bir gün yolum düşer.

    YanıtlaSil
  5. biz gittiğimizde tanıtım kartları yoktu. Ama efsane bir müze bence. Satranç takımlarına saatlerce bakabilirsin. Her biri hem şaşırtmış hem de hayran bırakmıştı.

    YanıtlaSil
  6. satrancı 7 yaşından beri oynarım..severim..bütünleştiğim bir hobim..buna karşın burada resimlerde gördüğüm sayenize öğrendiğim bu müzeyi bilmiyordum..görülecek yerler listeme not ettim..çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Keşke İStanbul'da da böyle bir müze olsaydı.

    YanıtlaSil