.

.
.

28 Aralık 2013 Cumartesi

EN EN EN ENNNNNN!..

Eh madem geldik yılın sonuna geleneksel olarak "En"leri belirlemek lazım değil mi? Kitaplardan başlayalım o zaman:
-80 kitap okumuşum bu yıl, en beğendiklerimi şöyle sıralayabilirim, ilk sırayı Mehmet Eroğlu'nun "Fay Kırığı" üçlemesinin 3. kitabı olan "Rojin"e vereceğim:


Ayrıca yerli yazarlardan Sezgin Kaymaz'ın "Kün"ü, Hakan Günday'ın "Daha"sı, Engin Ergönültaş'ın "Minare Gölgesi" üst sıralarda kendilerine yer bulurlar. Yabancı yazarlara gelirsek tabii ki Isabel Allende'den "Maya'nın Günlüğü"ne birazcık torpil yapacağım. 


Bunun yanısıra Juli Zeh'in "Sessizliğin Gürültüsü" ve Gerbrand Bakker'in "Dolambaç"ı da aklımda kalan kitaplar arasında yer aldı. Polisiyeyi ayrı bir kategori olarak ele alırsam Esra Türkekul'un "Kapalıçarşı Cinayeti" yılın sonuna doğru bana en keyif veren polisiye olma ayrıcalığını kazandı. 

İzlediğim filmlere gelirsek; gerek sinemada gerekse DVD aracılığı ile 70 film izlemişim. Yerli filmler arasında favorim festival sırasında izlediği Atıl İnaç'ın "Daire"si oldu:


Yabancı filmlerin en "en"i ise İranlı yönetmen Asghar Farhadi'nin "Geçmiş/Le Passe" filmi idi.


İkinci sırayı ise bir Filistin filmine, "Omar"a vereceğim. 2013'ün en nefret ettiğim filmi ise sırf Antalya'da çekilmiş olmasın aldanarak gittiğim "Her Şey Yolunda" idi. En etkilendiğim belgesel ise ağlayarak izlediğim "Menekşe'den Önce" oldu.

Gelelim konserlere, izlediğim en güzel konser tartışmasız Leman Sam konseri idi:



Ardından Ferhan-Ferzan Önder kardeşlerin piyano dinletisi ve Cem Karaca'yı Anma Konseri gelmekte.

Yıl içinde izlediğim üç balede "en" nitelemesini "Aspendos Yüzyılların Aşkı"na, tiyatro oyununda ise "Bir Daha Çal Sam"a yakıştırıyorum.

2013'de Marmaris, Datça, İzmir ve Ulukışla'ya 4 seyahat yaptım, Ankara'yı saymıyorum doğal olarak. Elbette ki en güzeli Datça gezisi idi. 

Yılın en hoş anılarından biri TRT Radyo 1'de "Canlı Okumalar" programına konuk olarak katılmam, en tatsız olayı halamı kaybetmem, ülke çapında en etkileyici olanı ise Gezi Olayları idi.

2014'e 3 kala dileğim kişisel ve toplumsal anlamda daha güzel daha huzurlu günlere kavuşabilmek. Barış içinde, sağlıkla, bol kitaplı, sanatsal faaliyetli, gezmeli tozmalı zamanları sevdiklerimizle geçirebilmek, görüşmeyi bir türlü beceremediğim arkadaşlarla buluşabilmek ve belli mi olur belki şu sürekli geciktirdiğim kitabımı yazıp bitirebilmek. Ya kısmet diyelim...


5 yorum:

  1. 80 kitap!!! Bense sadece 45 kitap okuyabildim bu sene :)

    YanıtlaSil
  2. sevgili Leylak Dalı,
    80 kitap 70 film! maşaallah!
    şahane harikulade harika!!!

    YanıtlaSil
  3. Geçmiş olsun, deprem haberini duyunca aklıma sen geldin, Antalya'da başka tanıdığım kimse yok.

    YanıtlaSil
  4. 80 kitap. Helal olsun :) ben cok ironik bir hayat yasiyorum bu aralar. Okumayi seviyorum diye edebiyat bölümü seçtim tezle ugrasmaktan roman okuyamiyorum. Inat ettim 2014te değişecek bu!

    YanıtlaSil
  5. Çok beğendim bu EN listenizi, hemen notlarımı aldım, maya'nın günlüğünü ve le passe filmini özellikle merak ettim.. şimdiden mutlu yıllar :)

    YanıtlaSil