.

.
.

6 Ağustos 2012 Pazartesi

HAFTA BAŞI GANİMETLERİM


Kaç yıldır bekliyordum unuttum Ferhan Şensoy'un anılarının ikinci cildini. İlk kitap olan "Kalemimin Sapını Gülle Donattım"ı büyük bir keyifle okumuş ve ikinci cildi beklemeye başlamıştım ama epey zaman aldı yayınlanması. Nihayet Qunegond geçen hafta duyurdu çıktığını, meğer o da benim gibi dört gözle bekleyenlerdenmiş. Ve bugün diş hekiminin muayenehanesinden çıkar çıkmaz kendimi kitapçıya, kitabı da çantaya attım. 540 sayfalık küçük çaplı bir tuğla oluşu da ayrıca sevindirici bir durum, bu kadar beklediğimize değsin. Diyor ki kitabın giriş sayfasında Ferhan Şensoy: 
"bir ırmak kıyısında doğdum ben
bu yüzden
bir ırmak romandır bu özgeçmişsel
hem el yazması 
elle tutulan
elde var ikinci cilt
sapını gülle donattığım kalem
başkaldırıyor
kurşun olarak
dağlardan geliyor ırmak."
Ferhan Şensoy'u tiyatro sahnesinde izlemek kısmet olmadı ama sanatına ve zekasına hep saygı duydum. Birkaç yıl evvel Antalya Devlet Tiyatrosu'nda "Haneler" isimli bir oyunun yönetmenliğini yapmıştı. Tesadüfen yolumuzun tiyatro gişesinin önünden geçtiği bir gün gişede oturan Ferhan Şensoy'u gördüm. Bir an aklım bulandı ve Ferhan Şensoy'u bizim akrabalardan ya da arkadaşlardan biriymiş gibi algıladım (öyle içselleştirmişim demek) ve mutlaka selam vermem gerektiğini düşündüm. Camı tıklatıp el salladım adama, evet bunu yaptım yahu, hala aklıma geldikçe yüzüm kızarıyor:) Ve elimi indirdiğim anda ne yaptığımı farkettim, karşıdaki şahıs akraba falan değil ünlü bir oyuncuydu ve ben ergen kız tepkisi vermekteydim. Acilen sıvışmaya çalıştım ama o bu durumlara o kadar alışıktı ki kocaman gülümseyip el sallamama karşılık verdi. O kadar utandım ki oyun gösterimden kalkana kadar tiyatro civarında dolaşmadım, bereket daha evvel gidip seyretmiştim. Birazdan akraba mertebesine yükselttiğim sanatçının kitabına büyük bir keyifle başlayacağım. Siz de okumak isterseniz:
Başkaldıran Kurşunkalem/Ferhan Şensoy-Ortaoyuncuları Yayınları-Temmuz 2012

İkinci kitabım en sevdiğim şairlerden birinin Attila İlhan'ın kendi kaleminden anıları: Büyük Yolların Haydudu. Can Yayınları'ndan çıkmış daha yeni, dumanı üstünde yani. Kapağında Attila İlhan'ın en sevdiğim fotoğrafı var, çarpık, çapkın gülüşlü, dağınık saçlı, karizmatik bir genç adam olarak. Kitabı yayına Öner Ciravoğlu hazırlamış. Resimli ve büyük boy bir kitap, tam hoşlandığım gibi. 

Kısacası bugünkü ganimetlerimden memnunum, şimdi müsaadenizle başlamak için sabırsızlanıyorum zira...

Not: Kahveli blogumuz ilgilerinizi, sevgilerinizi ve katkılarınızı bekliyor. Şu adreste:
http://fincandakimucize.blogspot.com/

15 yorum:

  1. çok küçüktüm, izmir fuar'da ferhangi şeyler'i izlemeye götürmüştü annem. ferhan şensoy'un sahneye çıkmasıyla benim öğürmeye başlamam bir oldu, neler yediysem artık akşama kadar fuarda! adamın önünden koşarak geçtik, sonra da süklüm püklüm geri döndük yerlerimize. anneme laf atmıştı, "ayy çocuğun midesini bozdum resmen keh keh keh" diye.
    ne zaman adını görsem aklıma bu geliyor. çok utanıyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Keyifli okumalar :) böyle ganimete can kurban.Biraz kıskandım mı ? ne ;) sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Fermina,
    Neyse bir ben değilmişim utanan:)
    Ben şahit olmadım ama arkadaşım anlatmıştı: Antalyada açık hava tiyatrosunda F.Şensoy'un bir oyununda izleyicinin biri sıkılmış ve tokyo terliklerini şaplata şaplata en üst basamaktan aşağıya kadar inmiş, tam çıkmaya hazırlanırken Ferhan seslenmiş: Ne o çişin mi geldi, hadi yap da gel, ben beklerim:))
    Çok gülmüştüm:))

    YanıtlaSil
  4. Asis,
    Kıskanmamışsındır sen biliyorum:)) Gerçekten çok keyiflendim ama epeydir bekliyordum bu kitabı.
    Teşekkür ediyor sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  5. iki kitap da birbirinden güzel.ferhan şensoy'un kitabını duymuştum,ama attila ilhan'ı anlatan kitabı şimdi duydum. gerçekten ne hoş bir fotoğraf değil mi? her ne kadar attila ilhan benim aklımda hep o çok sevdiğim şapkası ve atkısıyla aklımdadır.

    YanıtlaSil
  6. hahah geçene senin sipariş verilirken benim ki unutulmuştu, iyi ki de unutulmuş. Listeye ekleyeyim hemencik.

    giriş yapmadan gelmişim lale ayol lale

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Nursen hanim,
    kitaplari alinacak kitaplar listeme ekledim bile.
    Daha once duyurduysaniz da ben kaçirmis olabilrim. Bu Kahve blogu da size mi ait? Simdi girip çok az bakabildim, hos bir blog. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Güngör,
    Evet blogu ben açtım, birkaç arkadaş katkıda bulunuyor ve arzu eden fotoğraf ya da yazı yollayabiliyor kahve ile ilgili. Haydi siz de oralardan bir cafe ve kahve fotoğrafı yollayın da yayınlayalım. Mail adresi blogda yazılı.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Lale,
    Bildim ayol bildim:))
    Aaa bana yollarken seni unutmuş mu kızçen, bak sen şu işe ama iyi olmuş kitap ekledin işte. Öperim...

    YanıtlaSil
  10. Kara Kitap,
    Ben de kitapçıda görüp hemen kaptım, çok severim kendisini. Diğaerinden de 50 sayfa okudum bile, çok keyifli.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  11. Ben de 2.cildi bekleyenlerdenim. Dün bana en yakın D&R'a baktım yoktu. Şaşırdım ama sormadım "nasıl olsa gelir" diye düşünerek. Yarın tekrar bakacağım:) İyi okumalar Leylak Dalı...

    YanıtlaSil
  12. Ferhan' ın ilk gençlik yıllarından itibaren çok oyununu seyrettim. O seyirciye laf atmaları çok meşhurdur.
    Bazıları da kurmacadır. (Ferhangi Şeyler' e arka arkaya iki kere gidince anlamıştık.)
    İlk kitabını Rayuş, eşi, gençler ben hariç herkes okudu. Yer yer pasajlar geçildi sohbetlerde. İkinciyi de Yaşar ailesine sürpriz olarak ben veriym bari.
    Attila İlhan' a gelince, ne o resmini gördüm-ki gerçekten çok karizmatik- ne de bu kitabından haberim var.

    YanıtlaSil
  13. Asucum,
    Kesinlikle kurmaca olduğuna eminim çoğunun ama yine de ben çok sever ve çok zeki bulurum. Sanırım sizin evdekiler arasında da makbul:)
    A.İlhan'ın o resmini bilir ve çok severim ben, kitapsa çok yeni Ağustos başı çıkmış, Ferhanın ardından okuyacağım bakalım. Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  14. Sezer,
    Sanırım D&R bazı kitapları çok geç getiriyor. Gerçi kitap yeni çıktı, sanırım 1-2 güne gelir.
    İyi okumalar olsun şimdiden, sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. kitabı merak ettim
    hemen almalıyım
    sesini duyduğuma çok sevindim leylağım

    YanıtlaSil