.

.
.

12 Ağustos 2011 Cuma

GÜNLERİN GETİRDİĞİ*

Oh, mestim mest iki gündür. Hele dün akşam keyfim beyde yoktu. Dışarda yağmurun tıpırtısı, mis gibi toprak kokusu, tül perdeyi dalgalandıran esinti, serinlik, arada bir tüylerimi havaya diken üşüme duygusu, elimde bir fincan çay ve hepsine eşlik eden Isabel Allende. Gerçi bir ara elektrikler kesildi ama neyse ki uzun sürmedi. Isabel Allende beni alıp alıp başka diyarlara götürüyor. Bazen kendimi okuduğum bir cümleden sonra kitabı kapatıp kendi kendime gülümserken yakalıyorum. Dilin akıcılığında yazar kadar çevirmen İnci Kut'un da katkısı var mutlaka ama ben yine de tüm kitaplarını orijinal dilinden okumak isterdim. Bu saatten sonra Allende okumak için İspanyolca, Prevert okumak için de Fransızca öğrenilir mi acaba? İyi kötü bildiğim Almanca'yı unutup yabancı dille muhabbetimi oğlum ortaokul hazırlık sınıfındayken öğrendiğim yarım yamalak İngilizce ile sürdürürken edebi eser okuyabilecek düzeyde İspanyolca ve Fransızca hayalden de öte gibi görünüyor. O zaman Türkçe çevirilere devam. Yukarıdaki kapak "Günlerin Getirdiği"nin orijinal kapağı. Acaba içinde fotoğraflar da var mı ki, aklım kaldı inanın. 
Isabel Allende bu fotoğrafta genç yaşta kaybettiği kızı Paula'nın fotoğrafı ile görülüyor. "Paula" anılarının ilk kitabı zaten, kızının ölümünden sonra terapi niteliğinde kaleme almış. "Günlerin Getirdiği"nde Paula'nın ölümünden sonraki süreci yazmış. Tüm yaşananlar Paula'ya hitaben anlatılıyor. "Klanım" dediği geniş ailesinin yaşadıkları romanlarından daha fantastik. Yer yer hüzünlü olsa da son zamanlarda okuduğum en sürükleyici, en eğlenceli, en ilginç kitap diyebilirim. Kahramanlar çılgın, yaşananlar emsalsiz, olaylar sanki gerçeküstü. 
Bu Tabra; kitapta sık sık bahsi geçen, yazarın takı ustası yakın arkadaşı, onun yaşadıkları da en az Isabel'in ki kadar olağanüstü. Isabel'i, Willie'yi, Nico, Celia ve Lori'yi, Tabra'yı, Sabrina, Grace ve Fu'yu, Alejandro, Andrea ve Nicole'yi, Jason, Sally ve Jennifer'i ve daha nicelerini merak ediyorsanız dalın "Günlerin Getirdiği"nin sayfalarındaki labirente. Ama okumadıysanız önce tabii ki "Paula"dan başlayın, hüzünlü olsa da.

Isabel Allende ve Tabra'yı merak ediyorsanız web sitelerindan daha fazla bilgi ve fotoğraf görebilirsiniz:
http://isabelallende.com/
http://tabra.com/


*Günlerin Getirdiği/Isabel Allende
Can Yayınları, Haziran 2011, 436 sayfa

10 yorum:

  1. Okurken acı verecek düşüncesiyle Paula'yı hiç okumadım, şimdi hemen ıGünlerin Getirdiği'ne başlasam eksik mi kalrım acaba Leylak'cım?

    YanıtlaSil
  2. Özlemcim,
    Okuyabilirsin tabii ama Paula'yı okumakta fayda var. Zira orda yalnızca kızının ölümü değil, Şili'nin ve yazarın ailesinin de tarihi var. Yine de istersen bu kitaptan başlayabilirsin, çok bağlantılı birşey değil.

    YanıtlaSil
  3. Paula'yı hep çok üzüleceğim diye elimden bıraktım. Belki şimdi okumanın sırası gelmiştir.Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. isabel allende'nin ruhlar evi kitabını çok uzun zaman önce okumuş ve çok beğenmiştim. fakat aradan geçen yıllar boyunca diğer kitaplarını ne yazık ki ihmal etmişim. bu iki kitabı da tavsiyeniz üzerine sipariş veriyorum. teşekkürler...
    sevgiler,
    mine

    YanıtlaSil
  5. ben bu Paula konusunda çok baskı yapmışım anlaşılan. İsabel duymasın:)
    Ben şimdi elimdeki bitsin sonra Çoluk Çocuğu okuyacağım sonra da bu kitaba başlayacağım diye düşünüyorum bir kitap atraksiyon yapıp dalmazssa...
    Öptüm seni Leylak Bacı o kitapları okuyan gözlerinden...

    YanıtlaSil
  6. romanlarında da kocaman bir ailenin farklı kollarında yaşanmış yer yer inanılmaz olayları anlatıyor, bayılıyorum Isabel Allende'ye. Tam bir büyülü gerçeklik yazarı:))

    YanıtlaSil
  7. Ben, yağmura övgülere takıldım. Yağmursevmez Leylak nerelere gitti.
    Ne tanıdık geldi o keyifli senalar, ne sevindim anlatamam.
    Kitap kısmısı beni aşar. Yavaş yavaş. Yeni yeni heceleri çatıp okumayı sökmeye uğraşan çocuklar gibiyim yeni kitap konusunda.
    Bol okumalı bir hafta sonu Leylak' cım.
    Bu arada son postumun yorumlarında sana birkaç selam var, haberin ola.

    YanıtlaSil
  8. hüzün var dediniz ya, ben okumasam diyorum. bardağım çabuk doluyor :(

    YanıtlaSil
  9. Ruhlar Evi'ni cok sevmistim, saniyorum ayni sekilde icine alip, kendi diyarina götürecek bir kitap..tesekkkürler,yakinda basliyacak tatilim icin listem doluyor böylelikle :)

    YanıtlaSil
  10. Severek Afrodite'ini okumustum I.Alende'nin.Oyle bir anlattiniz ki O'nu,diger kitaplarini daokuyasim geldi birden.Sevgiler...

    YanıtlaSil