.

.
.

13 Mart 2011 Pazar

GÜNDÜZ ASLI AKŞAM SURETİ :)

Bugün kendime tam anlamıyla sanatsal bir ziyafet çektim, sefam olsun. Ne zamandır baş ve tek rolünde Behzat Ç. olarak gündeme oturan Erdal Beşikçioğlu'nun oynadığı "Bir Delinin Hatıra Defteri" oyununu izlemek istiyor lakin bilet almayı bir türlü beceremiyordum. Daha satışa çıktığı gün internette tükenmiş oluyordu. Sonunda bir jestle biletler elime geldi ve bugün öğleden sonra da oyunu izledik. Oyunun sahnelendiği salon biraz uzak, İrfan Şahinbaş Stüdyo Sahnesi, Büyük Tiyatro önünden servisler kalkıyor ama biz arabayla gitmeyi tercih ettik ve son anda ulaştık. Deneysel bir mekan burası, ortada yuvarlak bir sahne, izleyiciler etrafına üç sıra halinde oturuyorlar, esasen koltuklar da hayli rahatsız, biz geciktiğimiz için biraz gerilere düştük ve sandalyelerimiz metal olduğu için haliyle üşüttü kış günü. İzleme açısındansa sorun olmadı zira oyun sahnede değil sahneye yerleştirilmiş devasa bir forkliftin tepedeki kabininde oynanıyordu.


Salona girdiğimizdeki görüntü buydu, kısa süre sonra da oyun başladı. Yıllarca Genco Erkal'ın oyunuyla bir efsaneye dönüşmüş "Bir Delinin Hatıra Defteri"nin ondan sonra nasıl sahneleneceğini hayli merak etmekteydim doğrusu. Ama gördüklerim ancak bu kadar olur dedirtti. 1,5 saatlik sürede Erdal Beşikçioğlu'nun sunduğu performans akıllara ziyandı. Sadece oyun gücü değil sarfettiği enerji de takdire şayandı doğrusu.


Oyun süresince hem forklifti idare etti, hem neredeyse akrobasi denilecek düzeyde hareketler yaptı, inanılmaz mimikler sergiledi, sesini olağanüstü düzeyde kullandı. Biz, o tepedeki konstrüksiyonların arasında, forkliftin direklerinin üstünde adeta cambazlık yaparken nefeslerimizi tutup izledik, Erdal Beşikçioğlu ise evinin kanepesinde otururmuşcasına çevik ve rahattı.




"Bir Delinin Hatıra Defteri"nin konusu çoğunuza malumdur, delirme yolunda adım adım ilerleyen bir küçük memurun günlüğüdür. Zaten önemli olan oyun ya da konusu değil, burada izlenecek olan oyuncu ve onun sunumu. Bu olağanüstü performansı ne yapın edin kaçırmayın derim Ankaralı blogger arkadaşlarıma. Salona ulaşmak biraz meşakkatli olsa da göreceğiniz şey buna değiyor inanın... 
Görseller Devlet Tiyatroları sitesinden

Not: Aslım bidenem, yeni headerim için çok teşekkürler...

14 yorum:

  1. bu oyunu Genco Erkal'dan izleme şansım olmuştu...
    şimdi Ankara'da yaşıyor olmak isterdim!

    YanıtlaSil
  2. Ne şanslısınız:) bakalım İst.da oynayacakmı?Çok değişikmiş,şaşırdım.Farklı bir gösteri olmuş...Biraz önce suretini izledik,yine harika bir performanstı.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. İlginç bir sahneleme sanırım. Bakalım biz izleme fırsatı bulacak mıyız? kaçırılmaması gereken bir oyuna benziyor.

    YanıtlaSil
  4. İlk kez izledim baahzat ç'yi bugün onu diyecektim sana:) Hoş filmin büyük bölümü bipp şeklinde idi ama olsun.

    Oyun çok ilginç görünüyor bilet bulmak zor diyorsun ne yapmalı acaba???

    YanıtlaSil
  5. Keske simdi Ankara'da olsam da izleyebilsem, cok ozendim :)
    Header cok guzelmis resmen leylak kokulari doldu buraya :)))

    YanıtlaSil
  6. canım geçen sene gitmiştim oyuna ve Erdal Beşikçioğluna hayran kalmıştım..vücut dengesi inanılmaz kuvvetli akrobat gbiydi resmen..hakikaten gidilecek kaçırılmayacak bit oyun..
    iyi haftalar

    YanıtlaSil
  7. Kocam Ankara'ya gelecek bu gece. Sıkı sıkı tembih ettim, ''topla çoluğu çocuğu, gidin'' diye. Görümcem zaten kaçırmaz. Ben de senden dinlediğim gibi, onlardan da dinler yutkunurum:)))

    YanıtlaSil
  8. hemen bilet bulmak için mücadele edilecek
    ne kadar etkileyici olduğu fotoğraflardan da belli zaten

    güzel bir hafta diliyorum canım

    YanıtlaSil
  9. ah o jestten bana da nasip olsa :) aylardır oyundan tam 13 gün önce, bilet satışa çıktığında internet başında nöbet tutuyorum ama yok. şimdi bir de Behzat Ç. popülerliğinden sonra bilet hiç bulunmaz. ama azimliyim, elbet izleyeceğim :))

    YanıtlaSil
  10. Sevgili arkadaşlarım,
    Gerçekten dün izlediğim performanstan bugün bile keyifli durumdayım. Bugüne kadar izlediğim en enerjik, en ilginç sunumlardan biriydi, oyunu değil oyuncuyu izlemeye gidin. Ankara'da olup da bilet bulamadıysanız Pazartesi günü sabah erken Akün Sahnesi gişesinden temin edebilirsiniz. Ne kadar erken giderseniz o kadar iyi. İstanbul'dakiler de turneye gelirse kaçırmasın diyorum. Erdal Beşikçioğlu bu oyunla 2009'da Baykal Saran adına verilen en iyi oyuncu ödülünü almış.
    Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  11. hocam, harikasınız :)

    bu oyun gitmek istediğim ancak gidemediğim ikinci büyük oyun.

    keyifle okudum, iyi haftalar...

    YanıtlaSil
  12. harikaaa :)) erdal beşikçioğlu'nun sesi, bakışları şahane; resimlerde bile etkiliyor insanı.

    YanıtlaSil
  13. İki sezon önce turneye gelmişti İstanbul'a, o zaman izleme fırsatı bulmuştum. Tüm oyun boyunca yüreğim ağzımdaydı... Kesinlikle izlemeli.

    YanıtlaSil
  14. blgn Bende Aliağa Petroliş Ayaktakımı oyuncularından birisiyim kızımla katılıyom 8.ci senemiz gurur duyuyoruz Amatörüz şimdilik hocamız BİLGE danışmanlık temsilcisi Cihangir Turantaş İNŞ PROFESYONELLİĞE ADIM ATARIZ

    YanıtlaSil